RSS Feed

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ..ΕΝΑΣ ΜΥΚΗΤΑΣ O CANDIDA ALBICANS..

Αποτέλεσμα εικόνας για καντιτίαση

 

 

 

Είπαμε τα μικρόβια, είναι μια¨οικογενεια¨ που αποτελείται απο τρεις κατηγορίες.Τα βακτηρίδια,οι παρεξηγημένοι απ τους περισσότερους απ εμάς μύκητες και οι αήτηττοι ιοί. Ενας απ τους πιό γνωστους  είναι ο  Candida Albicans.Από τα 81 είδη του Candida, λοιμώξεις συνήθως προκαλεί  το είδος Candida albicans εις την βαρβαρικήν

ω ί δ ι ο   το λ ε υ κ ά ζ ο ν .

Προκαλεί κυρίως ευκαιριακές λοιμώξεις σε υγιείς, αλλά συστηματικές σε ανοσο-κατασταλμένους ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία,ή απο μεταμοσχεύση.

Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα.

Η υπεραύξηση της  όμως  οδηγεί στην καντιντίαση.Σε φυσιολογικές συνθήκες, η ποσότητα του Candida albicans συνήθως είναι μικρή, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου. Ομως η ισορροπία ανάμεσα στον Candida albicans και στα υπόλοιπα βακτηρίδια, μπορεί να διαταραχθεί από διάφορες αιτίες (αντιβιοτικά, στρες, κλπ), με αποτέλεσμα την υπεραύξηση του Candida albicans. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καντιτίαση

 

Κ α ν τ ι ν τ ί α σ η    ονομάζεται η μόλυνση που προκαλείται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του Candida albicans.Απαντάται ευρέως στους βλεννογόνους του ανθρώπου και των ζώων. Επομένως οι λοιμώξεις από candida albicans πρέπει να θεωρούνται ενδογενείς. Εμφανίζονται σε ασθενείς με εξασθενημένη αντίσταση, περισσότερο σε διαταραγμένη κυτταρική ανοσία.

Συχνότερα προσβάλλονται οι βλεννογόνοι, σπανιότερα το εξωτερικό δέρμα και τα σπλάγχνα. Κατά τις λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα παρατηρούνται άσπρες, στερεά προσκολλημένες εναποθέσεις στο βλεννογόνο των παρειών.

Η αιδοιοκολπίτιδα μοιάζει παθομορφολογικά με τη στοματική προσβολή.

Προδιαθεσικά δρουν ο διαβήτης, η κύηση, η χορήγηση προγεστερόνης, καθώς καί η έντονη θεραπεία με αντιβιοτικά που καταστρέφει τη φυσιολογική χλωρίδα. Το δέρμα προσβάλλεται κυρίως στα υγρά και θερμά μέρη του.

Η candida albicans μπορεί να προσβάλει τους πνεύμονες, τους νεφρούς και άλλα όργανα, όταν υπάρχει υποκείμενη υποβοηθητική νόσος.

Στους τοξικομανείς παρατηρείται ενδοκαρδίτιδα και ενδοφθαλμίτιδα από candida albicans. Η χρόνια βλεννογονο-δερματική καντιντίαση παρατηρείται σε διαταραχή της κυτταρικής ανοσίας, που παρουσιάζεται οταν πάρουμε αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.Κάνουμε..  Ορμονοθεραπεία.Σε Παρατεταμένη θεραπεία με κορτικοειδή..Σε Υπεργλυκαιμία ή οξέωση..Σε χημειοθεραπεία.Ακτινοθεραπεία. Βαριές χειρουργικές επεμβάσεις Αιμοκάθαρση.

Ιδανικός τ ό π ο ς  ανάπτυξης.Τα γεννητικά όργανα των γυναικών και των ανδρών.

Ο λόγος είναι η ευρεία και συνεχώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών και των αντισυλληπτικών. Ευπαθείς στις μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων είναι οι διαβητικοί, οι  έγκυες, όσοι λαμβάνουν αντιβίωση, όσες παίρνουν αντισυλληπτικά, οι καρκινοπαθείς, ασθενείς που παίρνουν χημειοθεραπεία.    

Ο μύκητας κάντιτα παρασιτεί στο δέρμα ή στο έντερο μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα. Μπορεί όμως κάτω από ορισμένες συνθήκες, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, που την λέμε καντιτίαση. Σύμφωνοι το σέξ είναι υπεύθυνο για πολλά κακά,όμως η καντιτίαση δεν είναι ,συνήθως ,ασθένεια που μεταδίδεται με  το σεξ,εκτός απο ωρισμένες ακραίες περιπτώσεις παθολογικής εξαρτησης.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι Πόνος, Φαγούρα, Ερεθισμός, Φλεγμονή Στο Αιδοίο Και Στον Κόλπο Κολπικές εκκρίσεις.Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου.Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα .Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα.

Οι άντρες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ισως η βάλανος και η ακροβυστία, μπορούν να είναι κόκκινες, φλεγμονώδεις και να προκαλούν πόνο.  Συμπτώματα που επιδεινώνονται μετά από σεξουαλική επαφή. Το άκρο του πέους μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές ή να είναι καλυμμένο με λευκό επίχρισμα.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα του ασθενούς και σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα.Στη συνέχεια εφαρμοζονται κρέμες με δράση κατά των μυκήτων που περιέχουν μικοναζόλη, τερκοναζόλη, κλοτριμαζόλη .

Το ιδιο και για τους άνδρες ,πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι του άκρου του πέους και καλό στέγνωμα. Μπορεί να είναι αναγκαίο να χορηγηθούν αντιμυκητιακά φάρμακα από το στόμα όπως η κετοκοναζόλη, φλουκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη.Σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή αυτούς που παίρνουν χημειοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητο να λαμβάνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ,προληπτικά , αντιμυκητιακά φάρμακα. Σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, κάποτε παρατηρείται επιδείνωση της καντιτίασης. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως συστήνεται η διακοπή των αντισυλληπτικών για μερικούς μήνες.Οι πολλοί υδατάνθρακες, οι τροφές σκουπίδια, (πλην νόστιμες και υπεραλατισμένες), το κακής ποιότητας αλκοόλ, τα υπερζαχαρούχα αναψυκτικά, οι κακής ποιότητος μπύρες , και η συχνή εναλλαγή συντρόφων, ευνοούν την εμφάνιση, επανεμφάνιση και μονιμοποίηση της καντιτίασης, μέχρι να γίνει μια μόνιμη πηγή ταλαιπωρίας, αγχους και δυστυχίας Κάθε υπερβολή είναι αιτία δυστυχίας είπαμε σεβόμαστε τους προγόνους μας, κι ένας απ αυτούς, ογκόλιθος στη σκέψη, είπε το διαχρονικό στον Επιτάφιο του Περικλή Φιλοκαλουμεν Μετ’ Ευτελειας Και Φιλοσοφουμεν Ανευ Μαλακιας 

Σα να λέμε να ασχολούμαστε με το ωραίο χωρίς να το παρακάνουμε, όπως επίσης να φιλοσοφούμε χωρίς όμως να φτάνουμε στα άκρα στη μαλθακότητα.Χαίρετε 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: