RSS Feed

ΤΑ ΔΕΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ…ΚΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ..

Σχετική εικόνα

 

 

 

Κεραυνός εν αιθρία.

Είναι μια εντυπωσιακή έκφραση ,οπως και το γεγονός στην κυριολεξία του.Συνήθως τη λέμε οταν συμβαίνει κάτι στα καλά καθούμενα ,άλλη περίεργη, πλήν κοινη ,εκφραση. 

Ο Μίλτος, μια χαρά νέος φέρελπις και απολύτως επιτυχημένος επιχειρηματίας , στον πολλά υποσχόμενο χώρο του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου .  

Απο καιρό είχε δέκατα, που ούτε τους έδωσε σημασία. Διαπραγματεύονταν μια ¨δουλειά¨με μεγάλο κινέζικο οίκο εισαγωγής ελαιολάδου πρώτης ποιότητος κι εξαιρετικών προδιαγραφών.Ο παραγωγός ιδιότροπος, δεν αγαπούσε την ηλεκτρονική,  κι έτσι ο Μίλτος μας όλη την ώρα στο αυτοκίνητο και στο ¨χωράφι¨ του παραγωγού,πίστευε πως είχε αρπάξει ένα κρυωματάκι, που επέμενε. 

Ελα όμως που το κρυωματάκι απεδείχθη επιθετικός καρκίνος του προστάτη. Ετσι χωρίς άλλα συμπτώματα. Χωρίς ουρολογικά προβλήματα.

Χωρίς σεξ-ατασθαλίες.

Χωρίς γαστριμαργικά ολισθήματα.

Χωρίς ξενύχτια και ανόητες διασκεδάσεις.

Εξ όλων αυτών ο κεραυνός εν αιθρία.Φίλος φίλου κλπ κατέληξε στο Ζάχο  σίγουρα έχετε ακούσει γι αυτούς που καταλήγουν στον ..Αγιο Παντελεήμονα.

 

Ο Μίλτος ήταν τυχερός, γιατί ο Ζάχος τον έστειλε σε συνεργάτη του στη Φραγκία ,που τον καθάρισε σε μια βδομάδα με το μαγικό c y b e r  K n i f e ένα ρομποτικο  σύστημα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καλοήθων , αλλα και κακοήθων όγκων και άλλων παθήσεων. 

Να λοιπόν πως μας προέκυψε το θέμα για τον προστάτη. Πάμε απ την αρχή.

Η αιματολογική διαγνωστική εξέταση PSA, για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, δεν είναι σωτήρια.

Συχνά καταλήγει σε περιττές επισφαλείς θεραπείες. Οι διαπιστώσεις επαληθεύουν τις ήδη διατυπωθείσες αμφιβολίες για την ορθότητα και τη χρησιμότητα της διαγνωστικής εξέτασης.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινος προστατη

Η εξέταση PSA, που μετράει μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του προστάτη,  Υποδεικνύει Την πιθανή Ύπαρξη Καρκίνου ,και συχνά καταλήγει στην πραγματοποίηση βιοψίας για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει όγκος.Μέχρι Σήμερα Δεν Διαπιστώθηκε  αν ο εντοπισμός καρκινικών όγκων στον προστάτη, σε αρχικό στάδιο, παίζει ρόλο στη διάσωση της ζωής του αρρώστου.Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι όγκοι  αναπτύσσονται με μεγάλη βραδύτητα και δεν απειλούν ιδιαίτερα την επιβίωση. υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, όπως αυτή του Μίλτου, και για τις οποιες  χρειαζόμαστε τους καλούς γιατρούς  Αντίθετα, η διάγνωση των καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται επιθετικά,πολύ συχνά είναι υπερβολικά καθυστερημένη.Θα μου πειτε μπρος βαθύ και πισω ρέμα.Συμφωνώ απολύτως.Τίποτα δεν είναι απόλυτο στην ιατρική.Μόνον ο θ ά ν α τ ο ς.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκινος προστατη

 

Μελέτες,πολλές μελέτες. Σοβαρές μελέτες.  Δύο απ αυτές μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ θεωρούνται οι πιο σημαντικές ώς σήμερα. 

Η ευρωπαϊκή έδειξε ότι για κάθε 48 άνδρες ,που υποβλήθηκαν  στη διαγνωστική εξέταση, εντοπίστηκε ότι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη  και υποβλήθηκαν      ά ν ε υ  λόγου σε θεραπείες,

σώθηκε η ζωή   μ ό ν ο ν  ε ν ό ς   άνδρα. 

Η αμερικανική μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστημίο της Ουάσιγκτον, μετά επτά χρόνια, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 13% μικρότερο για την ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε εξέταση PSA.Σα να λέμε υπήρχε πάντα ο καρκίνος, αλλά δ ε ν   ε ί χ ε  ποτέ διαγνωσθή 

Η εξέταση PSA εμφανίστηκε το 1987 κι αμέσως συμπεριλήφθηκε στις εξετάσεις ρουτίνας για άνδρες από τα σαράντα και μετά.

Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του New England Journal of Medicine. Στη μία μελέτη συμμετείχαν 182 χ ι λ ι ά δ ε ς  άνδρες από επτά ευρωπαϊκά κράτη,ενώ στη δεύτερη, από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ,  συμμετείχαν 77 χιλιάδες άνδρες από δέκα ιατρικά κέντρα της χώρας. Και στις δύο έρευνες, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάποιοι υποβλήθηκαν σε εξέταση PSA και άλλοι όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ μετρήθηκαν και οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνο του προστάτη

 

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής μελέτης έδειξαν ότι η εξέταση συνδεόταν με σχετική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη κατά 20%. Ομως ο αριθμός όσων σώθηκε η ζωή ήταν μικρός. Μολις επτά λιγότεροι θάνατοι ανά 10.000 άνδρες που υποβλήθηκαν στην εξέταση και παρακολουθή θηκαν  επί εννιά χρόνια.

Η τακτική της περιοδικής εξέτασης ενός άνδρα, ο οποίος έχει διαγνωστεί με ένα  α ρ γ ά   εξελισσόμενο καρκίνο του προστάτη, είναι πιο αποτελεσματική και φθηνή σε σχέση με την ά μ ε σ η   χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή της διενέργειας ακτινοβολιών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνο του προστάτη

 

Ολοι πλέον καταλήγουνε στη διαπίστωση ότι είναι καλύτερα ο γιατρός και ο ασθενής να  μ η  β ι ά ζ ο ν τ α ι, αλλά να ακολουθούν την τακτική του ¨βλέποντας και κάνοντας¨.

 

Η δρ. Τζούλια Χέις (του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης, απ τα πλέον έγκυρα κέντρα παγκοσμίως) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το Reuters,  ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογισμού για άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών.

 

 

 

Το μοντέλο αυτό συνεκτιμά το συνολικό κόστος των εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου τεστ, θεραπείες, απώλεια ωρών εργασίας κ.α., τις διάφορες παρενέργειες από κάθε διαφορετική αντιμετώπιση, τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη. 

Οι αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν τρεις εναλλακτικές λύσεις:

Την ά μ ε σ η   αντιμετώπιση χειρουργείο και ακτινοβολίες, Την ενεργητική παρακολούθηση του ασθενούς τεστ αίματος PSA κάθε τρεις μήνες, συχνές βιοψίες του προστάτη κ.α., καθώς και

Την πιο π α θ η τ ι κ ή   τακτική της αναμονής  τεστ PSA κάθε έξι μήνες και τεστ οστών κάθε πέντε χρόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνο του προστάτη

 

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η   τ ρ ί τ η   επιλογή του ¨βλέποντας και κάνοντας¨ είναι όχι μόνο η πιο φθηνή, αλλά τελικά έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν περισσότερο, σε σχέση με την πιο επιθετική  θεραπευτική προσέγγιση, που μέχρι πρό τινος ήταν η πρώτη επιλογή.  

 

Ο κίνδυνος θανάτου ενός άνδρα από καρκίνο του προστάτη  υπολογίστηκε σε 4,8% για όσους επιλέγουν τη δεύτερη λύση της ενεργητικής παρακολούθησης, σε 6% για όσους αρκούνται στην πιο παθητική παρακολούθηση και σε 8,9% για όσους αμέσως καταφεύγουν σε δραστικές επεμβατικές θεραπείες. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνο του προστάτη

 

 

Και στα τρία σ ε ν ά ρ ι α, το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται μεταξύ των 81 και 82 ετών, ενώ η ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι καλύτερη στην τ ρ ί τ η   περίπτωση της αργής αντιμετώπισης.Τελικά, ως φαίνεται, οι περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με χαμηλού κινδύνου καρκίνο  του προστάτη, ο οποίος ποτέ δεν θα εξελιχθεί αρκετά ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα, ώστε να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Από την άλλη, όμως, μια άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως η πολλή σημαντική ακράτεια ούρων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, περίπου ένας στους έξι άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του και ένας στους 36 (σχεδόν το 3%) θα πεθάνει από τη νόσο.

 

 

 

 

Κλείνουμε όπως αρχίσαμε. 

Ο Μίλτος υπήρξε τυχερός λέει ο κόσμος, προσωπικά δεν το πιστεύω μια και δεν είναι θέμα τ ύ χ η ς, αλλα σωστού timing. Είπαμε ένας καλός φίλος γιατρός χρειάζεται σε όλους μας. Χαιρετε..

        

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged this on iassis and commented:

    Θα μου πειτε ¨προστάτης¨ τη Σαρακοστή..Τί να κάνουμε…Βλέπετε η επικαιροτητα..Ο Μάνος σηκώθηκε ένα βράδυ και δεν μπορούσε να ουρήσει. Θεωρώ περιττό να περιγράψω το συγκεκριμμένο αίσθημα. Ειναι πέρα πάσης περιγραφής..όπως άλλωστε και ο καθετήρας.
    Δεκάδες οι κάθε ειδους επεμβάσεις στον προστατικό αδένα, απο ταλαίπωρους συνανθρώπους μας, που τελικά, ως φαίνεται δεν έδωσαν και πολλή σημασία στις ενδείξεις, και ασυγκράτητοι ως άνδρες, οδήγησαν τον περίεργου φύσεως αδένα τους, στην υπερτροφία..Ομως η υπερτροφία που τους έφερε στο γιατρό, μοιραία τους έβαλε απέναντι απο έναν ιδιότυπο καρκίνο. Αυτόν θα δούμε και πάλι σήμερα…σε αναδημοσιευση απ τον Ιουνιο περυσι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: