RSS Feed

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ NOCEBO… ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΟΥΣ…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για NOCEBO

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για NOCEBO

 

Μιλώντας με την Αλεξ για την περίπτωση της συζύγου καλού μου φίλου, που είναι απόλυτα υγιής, πλήν εκ πεποιθήσεως ασθενής, μια και δεν πιστεύει πώς είναι δυνατόν να είναι υγιής. Είναι αυτό που λένε πιασ΄τ αυγό και κούρεφτο. Ετσι πάντα καταπίνει φάρμακα.Για τον ¨Υποτιθεμενο πόνο¨, την κακοδιαθεσία κλπ. Αλλά πρίν διαβάζει τις οδηγίες, με πρωτη και καλύτερη εκείνη των παρενεργειών, ή των ανεπιθυμήτων ενεργειών.

Η Αλεξ ειναι κάθετα αντίθετη μ αυτό.Εχει την άποψη oτι δεν πρέπει επ ουδενί λογω να διαβάζουμε τη λίστα με τις παρενέργειες ενός φάρμακου, εφόσον μας το έχει χορηγήσει ο γιατρός που εμπιστευόμαστε.

Ετσι αν κάποιος διαβάσει το χαρτί με τις παρενέργειες 9 στις 10 φορές,επηρεάζεται. Αυτό είναι μια σοβαρή συζήτηση της ψυχιατρικής.Είναι μεγάλο λάθος να δίνεις, για παράδειγμα,σε μεσογειακούς λαούς το φάρμακο μαζί με τη λίστα με τις παρενέργειες, την οποία ειρησθω εν παρόδω,συνέταξαν οι δικηγόροι της εταιρίας για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για NOCEBO

 

 

Σε Άλλες Χώρες ,Τα Φάρμακα Δε Συνοδεύονται Από Λίστα Παρενεργειών.Κι αυτό είναι καθαρά θέμα  N o c e b o    που σημαίνει.

Αν πιστεύω,οτι δεν θα μου κάνει τίποτα,δεν θα μου κάνει.

Το φαινόμενο Placebo είναι γνωστό.

Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται ότι αποδίδει.

Τα φάρμακα γίνονται ¨μαγικά¨ κι ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι, μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή και μόνο που το πιστεύει.

Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά Και σ αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το Nocebo, που βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση.

Απ΄ τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει ένα φάρμακο (Placebo) κι από την άλλη  ότι δεν θα μας κάνει τίποτα, ή ακόμα χειρότερα οτι θα μας β λ ά ψ ε ι  Nocebo 

Το φαινόμενο Nocebo δεν είναι πολύ γνωστό, όμως υπάρχουν απλά πράγματα, τα οποία καίτοι δεν τα φανταζόμαστε, οφείλονται σε αυτό το φαινόμενο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονικό φάρμακο

 

 

 

Κάποιες  καταστάσεις όπου κάποιος αισθάνεται άσχημα επειδή υποθέτει ότι κάτι του έχουν κάνει. Αυτή είναι μια τυπική, εκδήλωση του Nocebo.

Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλώς Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε.  

Δυνατοί και για το καλό και για το κακό 

Και τα δύο Nocebo και  Placebo, είναι στοιχεία  συναρπαστικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι μπορούμε να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό. 

Ο Περισσότερος Κόσμος ,μαζί κι η γυναίκα του φίλου μου, πάει στον γιατρό,θέλει το γιατρό έχει αναφορά στο γιατρό,τηλεφωνει στο γιατρό Βαζει τους άλλους να τηλεφωνούν στο γιατρό  μια κι ο ίδιος ξέρει την υποχονδρια του και ντρέπεται να πάρει ο ίδιος τηλέφωνο με την ελπίδα ότι είτε θα του πεί οτι είναι μια χάρα,είτε ακολουθώντας απλές,τυπικές οδηγίες του γιατρού, θα γίνει καλά.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

 

 

Παίρνει το όποιο  φάρμακο με την ελπίδα ότι θα τον θεραπεύσει και στο τέλος όλα πάνε καλά. Δεν είναι εύκολο όμως να ξεχωρίσουμε  πόσο τοις εκατό βοηθάει το φάρμακο και πόσο τοις εκατό βοηθάει ο  ί δ ι ο ς    ο κατα φαντασίαν  ασθενής, γιατί συντονίζει όλο του τον εαυτό,το σύστημά του προς τη θεραπεία Άλλοι πάλι, και μαζί μ αυτούς κι η γυναίκα του φίλου μου, συντονίζονται προς την καταστροφή Πιστεύουν ότι όλα θα πάνε στραβά και θα πάνε στραβά, ό, τι κι αν τους δώσεις, όσο καλός γιατρός και να είσαι.Αυτοι :

το γουδί το γουδοχέρι και τον κόπανο στο χέρι Περαστικά.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

6 responses »

  1. Παράθεμα: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ…ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ.. – kosmasser's Internal Life

  2. Παράθεμα: ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ..ΕΝΑ ΒΟΥΒΟ ΔΡΑΜΑ | true love

  3. Παράθεμα: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ..ΑΡΡΩΣΤΙΑ..ΘΕΡΑΠΕΙΑ..ΛΙΤΟΤΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  4. Παράθεμα: ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ..ΕΝΑ ΒΟΥΒΟ ΔΡΑΜΑ | true love

  5. Παράθεμα: ΔΥΣΟΣΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.. | true love

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: