RSS Feed

ΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ…ΕΝΑ ΑΠΟΒΡΑΔΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ..

 

Η ιστορία παλιά. Την είχαμε ¨ξεφυλλίσει¨ πριν 3 χρόνια.. Αφορά το φυλλορρόημα της ζωής, όταν αυτή φτάσει στις τελευταίες σελίδες της

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλιοβασιλεμα

( την θυμήθηκα ακούγοντας το ξαφνικό θάνατο ενος φίλου, που έφυγε απρόσμενα, αφού είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια θεμιτών κι αθέμιτων απολαύσεων της ζωής..Σε δικές μου αλλά και του Ζάχου ενστάσεις, οτι υπερέβαινε τα εσκαμμένα, απαντούσε μ ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, ότι θέλει να φύγει χαμογελαστός, και χορτάτος απο ηδονές…Μας αποστόμωνε δε, αναφέροντας μια στροφή απ την ¨Ιθάκη¨του Καβάφη  Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.Εγώ έτσι θέλω να…¨φύγω¨μας έλεγε…κι έτσι έφυγε, όμως με πόνο, πολύ πόνο….

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλιοβασιλεμα

Ομως ας ξαναθυμηθούμε την κουβέντα την παλια…. στης Αλεξάνδρας,  ένα Φθινοπωρινό απόβραδο.. Η ατμόσφαιρα ποτισμένη με την.. εξαίσια μυρουδιά της βροχής πάνω στο χώμα,με νότες απ το παλιό, αλλά πάντα επικαιρο άρωμα  της EsteeLauder.. WhiteLinen..Σκέφθηκα…πώς αλλάζει η διάθεσή σου,όταν μπαίνεις σε περιβάλον όπου υπάρχουν αρνητικά ιόντα..και …¨συχνότητες¨ όσφρησης αγαπημένες…Η Αλεξάνδρα ηταν που ξεκίνησε την κουβέντα, ξεδιπλώνοντας μπροστά μας τις εξομολογήσεις μιας νοσοκόμας, εξειδικευμένης στην παρηγορητική φροντίδα ασθενών, κυρίως αυτών, που γυρνούσαν στα σπίτια τους..για να πεθάνουν.Οταν ζείς δίπλα σε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες, μοιράζεσαι την εμπειρία τους, και αποκτάς πολύτιμη πείρα απο καταστάσεις που ούτε περνούν απ το μυαλό σου, προσέθεσε η Αλεξ. Ολη αυτή η υπόθεση, δίνει πολύτιμα στοιχεία, σε μας τους μη-ετοιμοθάνατους…αλλά ούτως ή άλλως…μελλοθάνατους.

Μου ειπε λοιπόν η Ναταλία..

( ναι, είναι ρωσσίδα που ήρθε εδώ όχι σαν μετανάστρια, αλλά σαν ακριβοπληρωμένη ειδικός μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, που διαθέτει πτέρυγα υποστήριξης χρονίως πασχόντων στο τελικό στάδιο…που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τα … ευρώ..την ημέρα Μελέτη μου κι ..οχι τον μήνα! )«Για πολλά χρόνια δούλεψα Έζησα ξεχωριστές στιγμές, όντας μαζί τους για τις τελευταίες 3 με 12 εβδομάδες της ζωής τους..Σχεδόν όλοι με πολλά λεφτά, και χωρίς βιοτικά προβλήματα..Αυτό που κατέγραψα στο σύνολο των ανθρώπων που περιέθαλψα,είναι οτι… Οι Άνθρωποι Ωριμάζουν ξαφνικά …Όταν Αντιμετωπίζουν Το Θάνατό Τους. Έχοντας βιώσει ολόκληρη την κλίμακα των συναισθημάτων, που ακολουθούν την αναγγελία του επικείμενου θανάτου..δηλαδή:Άρνηση, Φόβο, Θυμό, Στεναχώρια, Περισσότερη Άρνηση..Στο τέλος,νιωθουν την πολυπόθητη αποδοχή… Κάθε ασθενής.. γαλήνευε, τελικά, πριν πεθάνει.Όταν τους ρωτούσα αν μετάνιωναν για κάτι ή αν θα έκαναν κάτι διαφορετικά, έβλεπα ότι υπήρχαν πολλά κοινά στις απαντήσεις τους… τα παρακάτω ήταν που άκουγα πιο συχνά..Εύχομαι να είχα το κουράγιο να ζήσω τη ζωή μου.. Όπως Την Ήθελα Στ’ Αλήθεια, Κι Όχι Όπως Περίμεναν Οι Άλλοι Να Τη Ζήσω. ..Όταν κανείς συνειδητοποιεί ότι η ζωή του σχεδόν τελείωσε,βλέπει πιο καθαρά πόσα (σημαντικά) όνειρά του… δεν πραγματοποίησε. Οι περισσότεροι δεν είχαν κάνει ούτε τα μισά και τώρα έφευγανξέροντας ότι γι’ αυτό έφταιγαν οι επιλογές που είχαν κάνει  ή δεν είχαν κάνει. Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις.. κάποια απ’ τα όνειρά σου …γιατί με το που χάνεις την υγεία σου.. ίσως να είναι αργά.


Εύχομαι να μην δούλευα τόσο σκληρά.
Αυτό μου το είπαν σχεδόν όλοι οι άντρες ασθενείς μου. Έχασαν τα παιδικά χρόνια του γιου ή της κόρης τους, δεν έζησαν όσο θα μπορούσαν συντροφιά με τη γυναίκα τους, δεν διασκέδασαν όσο ήθελαν.Αυτό μ έκανε να καταλάβω πως..


Απλοποιώντας Τον Τρόπο Ζωής του κανείς.. Και Κάνοντας Συνειδητές Επιλογές … Είναι Δυνατόν Να Ζήσει Με Λιγότερα περιττά Απ’ Όσα Νομίζει. Και δημιουργώντας περισσότερο χώρο στη ζωή του, γίνεται πιο ευτυχισμένος και ανοιχτος σε ευκαιρίες πιο ταιριαστές με τον τρόπο ζωής του..


Εύχομαι Να Είχα Το Κουράγιο
Να Εκφράσω Τα Συναισθήματά Μου. Πολλοί άνθρωποι καταπίεζαν τα συναισθήματά τουςγια αποφύγουν τσακωμούς ή για να μη στεναχωρήσουν τους άλλους. Το αποτέλεσμα ήταν πως.. συμβιβάστηκαν με μια μέτρια σε συναισθήματα ζωή. Είδα λοιπόν πως…Πολλές Ανίατες Ασθένειές  Σχετίζονταν, Εν Μέρει, Με Την Πικρία Και Την Αναπόφευκτη Μνησικακία Που κουβαλούσαν σ’ ολόκληρη τη ζωή τους…που τώρα η αδυσώπητη Ατροπος , ήταν έτοιμη να τους την κόψει… Είναι αλήθεια οτι..Δε μπορούμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις των άλλων. Παρ’ ό,τι όμως οι άλλοι μπορεί αρχικά να αντιδράσουν άσχημα… αν αρχίσουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια, μακροπρόθεσμα οι σχέσεις μας θα γίνουν πιο υγιείς και πιο ουσιαστικές. ..

Εύχομαι να είχα κρατήσει επαφή με τους φίλους μου. Συχνά οι ασθενείς δεν είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως τα ωφέλημιας παλιάς, καλής φιλίας – μέχρι τότε. Πολλοί είχαν απορροφηθεί τόσο με τις ζωές τους που είχαν αφήσει καταπληκτικές φιλίες να μαραθούν. Συχνά οι ετοιμοθάνατοι μετάνιωναν βαθιά που δεν είχαν «ξοδέψει» περισσότερα σε μια φιλία. Εδώ σημειώνω οτι…Όλοι Ανεξαιρέτως Νοσταλγούν Τους Φίλους Τους Όταν Πεθαίνουν. Ούτε Τα Λεφτά Ούτε Η Κοινωνική Θέση Απασχολούν Τους Ανθρώπους Τις Τελευταίες Στιγμές Της Ζωής. Αυτό που μένει τότε, σε όλους είναιη αγάπη και οι σχέσεις τους με άλλους ανθρώπουςΞόδευαν τον πολύτιμο, ελάχιστο χρόνο τους για να μου περιγράφουνπώς και με ποιό τρόπο έγιναν φίλοι με τον Α ή τον Β, και πόσο η αγάπη των φίλων, τους στήριξε σε μια δύσκολη στιγμή..Πάντα η επωδός ήταν η αγάπη των άλλων , αλλά και εκείνη που οι ίδιοι ένοιωθαν και εκδήλωναν-σκόρπαγαν για τους άλλους..  Αυτή η πολύτιμη.. αγάπη.… Εύχομαι Να Είχα Αφήσει Τον Εαυτό Μου Να Νιώσει Ευτυχισμένος.


Παραδόξως γι’ αυτό μετανιώνουν πολλοί ετοιμοθάνατοι.
Οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει, μέχρι το παρά πέντε, ότι Η Ευτυχία Είναι…. Επιλογή. Είχαν μείνει προσκολλημένοι σ’ αυτά που είχαν μάθει, στις συνήθειές τους. Η «Ασφάλεια» Του Οικείου Δεν Τους Είχε Αφήσει Να Αλλάξουν Ποτέ.Ο φόβος της αλλαγής τούς είχε κάνει να υποκρίνονται στους άλλους (αλλά και στους εαυτούς τους!) ότι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι με τη ζωή τους, όπως ακριβώς ήταν. Τώρα Όμως Μου Έλεγαν Πως Ήθελαν Να Γελάσουν Και Πάλι Με Την Ψυχή Τους, Να Σαχλαμαρίσουν Ξανά..

Και τέλειωσε την αφήγησή της η Ναταλία με το απόφθεγμα:Όταν είσαι στο ..σημείο Ο, το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί είναι το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα…

Ολα αυτά τα ..απήγγειλε η Αλεξ με φωνή μονοτονη κι άχρωμη, σα να τα διάβαζε..Μας κοίταξε έναν έναν στα μάτια και είπε..Πόσο τέλειο θα ταν αν μπορούσες να ελευθερωθείς απ’ όλες τις ανοησίες που σου σερβίρουν καθημερινά οι πάντες, από τον Διευθυντή σου, που τρέμει για τη θέση του. Τον συνάδελφο που λιώνει στην ιδεα οτι δεν θα κάνει το προγραμματισμένο ταξίδι στη ..Σιγκαπούρη. Την νοσηλεύτρια που δεν τα βγάζει πέρα με τους ασθενείς που της έχουν φορτώσει, κι όλο γκρινιάζει. Με τους κατα φαντασίαν αρρώστους, που κλαίγονται για να τους δώσεις ηρεμιστικά. Με τους πραγματικούς αρρώστους, που δεν μπορούν να το παραδεχτούν, και πιστεύοντας οτι οι άλλοι φταίνε,κάνουν μαύρη τη ζωή τη δικά τους αλλά και των αλλων…Να αφεθείς και να χαμογελάσεις αβίαστα ξανά, να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Να παίξεις σαν παιδί, και ν αφήσεις τους άλλους να σε κοροϊδέψουν κατάφωρα, να σε κλέψουν, να γελάσουν μαζί σου – πολύ-πολύ πριν από το θάνατό σου…Δεν έβρεχε, απλά ψιχάλιζε..Εκανε όμως κρύο εξω..Μέσα υπήρχε θαλπωρή στο περιβάλον, και κάτι σαν μελαγχολία στη καρδιά, που δεν μπορούσε η γεννητρια αρνητικών ιόντων ν απαλύνει, έστω κι αν μύριζε.. Ασπρο ¨Λευκό Λινό¨ της…Estee Lauder..Καλή νύχτας Σας

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Με ρωτάει η Κατίνα ( η γνωστή μας..) τί σημαίνει η φωτό του άνδρα που είναι ..ημιεξαφανισμένος..Σας απαντώ οτι συμβολίζει το γεγονός οτι , θεωρητικά πάντα, δεν έχουμε…υλική υπόσταση ( ας πούμε για τα δισεκατομμυρια των μικροβίων που συμβιώνουν μαζί μας…) κάτι σαν τα αστέρια που βλέπουμε μιαν αφέγγαρη νύχτα..Ο,τι αποτελεί για μας αυτό που λέμε υλική πραγματικότητα, απλά είναι μια αυταπάτη…Γιατί αναρωτιέστε…Αν εξοικιωθείτε με το τελευταίας τεχνολογίας οκταπύρηνο smartphone σας, θα καταλάβετε τί εννοώ…Ολα είναι μέρος της εικονικής πραγματικότητας που ζούμε..π.χ. πού βρίσκεται ο πρώην λαοπρόβλητος πρωθυπουργός μας; Κάπου στον κόσμο…όχι πάντως στο ελληνικό κοινοβούλιο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: