RSS Feed

Η ΚΟΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΦΟΒΟΣ …ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Η όμορφη Κορίνα είναι 52 χρόνων,και σε πρόσφατη μέτρηση οστικής μάζας,της διαγνώσθηκε οστεοπενία. Για την Κορίνα ας ξαναπούμε δυό κουβέντες , για το δομικό κομμάτι του οργανισμού μας, που είναι τα κόκκαλα.

Τα χρόνια, περνάνε και η Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική σε παθήσεις που πριν λίγα χρόνια,θεωρούνταν ανίατες. Ετσι ο άνθρωπος έφτασε να ζει πολύ περισσότερο και τα 70  χρόνια να φαντάζουν λίγα.Ποιο είναι, όμως, το κόστος της μακροβιότητας.  Ο άνθρωπος , εκτός όλων των άλλων, δεν παύει να είναι μια μηχανή που αναγκαστικά παλιώνει. Ας τον παρομοιάσουμε μ ένα αυτοκινητο, που όμως δυστυχώς δεν μπορείς να αντικαταστήσεις, αλλά είσαι υποχρεωμένος  να το οδηγεις ακόμα και σα σαράβαλο.Μπορεί, δηλαδή , να κερδίζεις επιπλέον χρόνια ζωής,όμως τα νοσήματα της τρίτης ηλικίας, σε ταλαιπωρουν. Αφήνουμε στην άκρη την υπέρταση , τα αρθριτικά,και τόσα άλλα, κι ελάτε να δούμε την οστεοπόρωση που τρόμαξε την καλή μας Κορίνα. 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σαράβαλο

 

 

 

 

Ως οστεοπόρωση ορίζεται η ελάττωση της οστικής μάζας. Πιο απλά, πρόκειται για μια πάθηση ,που κάνει λιγότερο πυκνά τα κόκαλά, με αποτελεσμα να κινδυνεύεις περισσότερο απο κάποιο κάταγμα .Ηταν άγνωστη πριν από χρόνια,απλά γιατί λίγος κόσμος έφτανε τα 75. Σήμερα, το 50%των γυναικών, που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, και το 50% όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 75  έχουν οστεοπόρωση. 

Δεν είναι μια πάθηση που θα σε τερματίσει, αλλά δεν πρέπει να την υποτιμάς γιατί κάνει άλλα κακά. Έχει σημαντικότατο κόστος στην ποιότητα ζωής,ρίχνει την παραγωγικότητα σου. Η Αυτοεξυπηρέτηση Γίνεται Δύσκολη θέλεις κάποιον να σε νταντεύει. Χάνεις Την Ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμησή  σου. Με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδείχτηκε ότι η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί,  και να θεραπευτεί  πριν εγκατασταθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμβαίνει ένα κάταγμα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα αυτό να είναι είναι το ισχίο , κάποιος σπόνδυλος, το κατώτερο άκρο της  κερκίδας  σου  και ο καρπός του χεριού σου και μαθαίνεις οτι έχεις εγκατεστημένη οστεοπόρωση

Το αστείο εδώ είναι πως,αν δε συμβεί το κάταγμα, δεν θα αντιληφθείς ποτέ την οστεοπόρωση.  Γι’αυτό κάθε κάταγμα σε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ή ηλικιωμένο άνδρα ,θα πρέπει να ερευνάται με την υποψία της οστεοπόρωσης.

Ας το δούμε λίγο περιγραφικά.Το κόκκαλο είναι ζωντανός ιστός,είναι μια συνεχής διαδικασία που εμπλέκει δυο είδη κυττάρων, τους οστεοβλάστες  που  είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία νέου οστίτη ιστού χτίζουν κόκαλα σε θέσεις που θα έχουν απορροφήσει οι οστεοκλάστες.

Μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδω:

 https://kosmaser.wordpress.com/2010/09/

 

Με τον τρόπο αυτό, ο σκελετός μας συνεχώς ανακατασκευάζεται όταν  κοιμάσαι,  όταν σφουγγαρίζεις ,  όταν ασκείσαι με οποιονδήποτε τρόπο Αυτό συμβαίνει, για να υπάρχει συνεχής προσαρμογή στις εξωτερικές φορτίσεις   σημαίνει, καλή μου Κορίνα, πως αν π.χ παχύνεις,θα πρέπει να φτιαχτεί πιο δυνατό κόκαλο και ενισχυμένο σε ορισμένα σημεία. Η μέγιστη οστική μάζα, διαμορφώνεται στο 30ο  έτος της ζωής σου και παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μετέπειτα εμφάνιση οστεοπόρωσης.Με λίγα λόγια, από τα 30 και μετά,  χάνεις ελάχιστη οστική μάζα μέρα με τη μέρα. Η άκρως δε σημαντική αυτή λειτουργία  των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών, ρυθμίζεται από  Την  Παραθορμόνη PTH,Την Καλσιτονίνη  Calcitonin Και Τα Στεροειδή Του Φύλου Κυρίως τα Οιστρογόνα, Το Ασβέστιο, τη Βιταμίνη D Και Πολλές   οστικές Κυτοκίνες είναι κι αυτές κομμάτια απ τις φοβερές   κυτταροκίνες, που δυναστεύουν πολλαπλώς τη ζωή μας.

 

 

Ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο - Ειδήσεις -  νέα - Το Βήμα Online

 

 

 

Να γιατί Κορίνα μου παίρνεις ιχθυέλαιο. Η όποιου βαθμού διαταραχή όλων των πιό πάνω παραγόντων αλλά και της συνεργασίας τους με τα κόκκαλά μας, οδηγούν τελικά στην οστεοπόρωση.  Πέρα από τις γυναίκες ,στην εμμηνόπαυση και τους άνδρες άνω των 75,πολύ κινδυνεύουν και όσοι αναγκάστηκαν να μείνουν ακινητοποιημένοι για μεγάλο διάστημα, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών του φύλου, όσοι παίρνουν κορτιζόνη και συναφείς ουσίες, όσοι δεν παίρνουν με τη δίαιτά τους πολύ ασβέστιο, αλλά και όσοι έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα π.χ. οι  δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν μπεί τελευταία  στο μάτι του κυκλώνα. 

Αυτά τώρα,αφορούν την πρωτοπαθή μορφή της νόσου, αυτή δηλαδή που εμφανίζεται ανεξάρτητα κι από μόνη της. Υπάρχει όμως  και δευτεροπαθής οστεοπόρωση, στην οποία η νόσος εμφανίζεται σαν συνεπεία μιας άλλης κατάστασης, όπως είναι Οι  Αιματολογικές Κακοήθειες, Το Λέμφωμα  και η Λευχαιμία,Η Νεφρική Ανεπάρκεια  Έλλειψη Βιτ D, Ο Υπερ παρα θυροειδισμός  Υπερπαραγωγή PTH,  Το Σύνδρομο   Cushing Ο Διαβήτης Τύπου Ι,Τα Χρόνια Νοσήματα Του Συκωτιού,Η  Αρθρίτιδα

Μια πρόσφατη γενική αίματος  δείχνει αν έχεις πεσμένο  ασβέστιο ή ανεβασμένη LDH. Οπότε και προχωράς σε μέτρηση της οστικής πυκνότητας.Υπάρχουν τρεις σύγχρονες τεχνικές. Η υπολογιστική αξονική τομογραφία QCT, 

Η απορροφησιομέτρηση διπλής δέσμης φωτονίων DPA και

Η απορροφησιο-μέτρηση διπλής ενέργειας ακτίνων Χ DEXA  η οποία και είναι η μέθοδος εκλογής λιγότερη ακτινοβολία και επαναληψιμότητα .

 

 

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους  χειροπρακτικούς ασθενείς

 

 

 

Την DEXA δεν κάνουμε όπου κι όπου. Τη μετράμε στην  οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης πάνω από την ουρίτσα και στην άρθρωση του ισχίου στον αυχένα του μηριαίου στο μείζονα τροχαντήρα,και στο τρίγωνο Ward. 

Αφού μετρήσουμε την οστική πυκνότητα, θα συγκριθούν τα αποτελέσματά μας με τη μέση κορυφαία οστική πυκνότητα νέου ατόμου του ίδιου φύλου. Στη φάση που είσαι οριακά, θα πρέπει να παίρνεις συμπληρώματα ασβεστίου και να ξεκινήσεις  γυμναστήριο. Αν έχεις εγκατεστημένη οστεοπόρωση θα πρέπει να ξεκινήσεις τη θεραπεία υποκατάστασης μe οιστρογόνα και συμπληρώματα ασβεστίου καi βιταμίνης D . 

Εδώ όμως είναι δίκοπο μαχαίρι  Μπορεί να σώζεσαι από την οστεοπόρωση, αλλά κινδυνεύεις από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, οπότε θα πρέπει να μάθεις να αυτοεξετάζεσαι, καθώς υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανισθεί και τα συμπληρώματα καλσιτονίνης με τα  διφωσφονικά άλατα αλενδρονάτη – alendronate το γνωστό Fosamax,  ρισενδρονάτη,risedronate, ετιδρονάτη , etidronate, παμιδρονάτη , pamidronate, κλοδρονάτη , clodronate καιιβανδρονικό οξύ , ibandronic acid .

 

 

Brief information about Generic Fosamax

 

 

Εδώ θέλει προσοχή και πάρα πολύ καλό γιατρό που θα σταθμίσει πολλούς παράγοντες για να να σου δώσει θεραπεία.

Αυτά τα λίγα για την οστεοπόρωση, που με αφορμή την ανησυχία της Κορίνας, ξαναθυμηθήκαμε σήμερα.

Ομως η  σωστη διατροφή, το περπάτημα με ρυθμό εμβατηρίου, και οι αγαθές σκέψεις, χωρίς θυμούς, και άγχη, είναι η καλύτερη συνταγή και για την οστεοπόρωση.Και φυσικά, εννοείται ιχθυέλαιο.

Χαιρετε.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για .οστικές...Κυτοκίνες

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Παράθεμα: Η ΡΗΝΟΥΛΑ ΕΧΕΙ ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: