RSS Feed

Η ΚΟΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΦΟΒΟΣ …ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

 

Θέμα παλιό, και βασανισμένο που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες (κακώς), και κοντά σ αυτές και τη φίλη μου Κορίνα. Η όμορφη Κορίνα είναι 52 χρόνων,και σε πρόσφατη μέτρηση οστικής μάζας,της διαγνώσθηκε οστεοπενία.Για την Κορίνα λοιπόν, ας ξαναπούμε δυό κουβέντες , για το δομικό κομμάτι του οργανισμού μας, που είναι τα κόκκαλα.

Τα χρόνια, φίλοι μου, περνάνε και η Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική σε παθήσεις που πριν λίγα χρόνια,θεωρούνταν ανίατες. Ετσι ο άνθρωπος έφτασε να ζει πολύ περισσότερο και τα 70  χρόνια να φαντάζουν λίγα.Ποιο είναι, όμως, το κόστος της μακροβιότητας. Ο άνθρωπος , εκτός όλων των άλλων, δεν παύει να είναι μια μηχανή που αναγκαστικά παλιώνει. Ας τον παρομοιάσουμε μ ένα αυτοκινητο, που όμως δυστυχώς δεν μπορείς να αντικαταστήσεις, αλλά είσαι υποχρεωμένος  να το οδηγεις ακόμα και σα σαράβαλο.Μπορεί, δηλαδή, να κερδίζεις επιπλέον χρόνια ζωής, όμως τα νοσήματα της τρίτης ηλικίας, σε ταλαιπωρουν. Αφήνουμε στην άκρη την υπέρταση , τα αρθριτικά,και τόσα άλλα, κι ελάτε να δούμε την οστεοπόρωση που τρόμαξε την καλή μας Κορίνα. 

   

Ως οστεοπόρωση ορίζεται η ελάττωση της οστικής μάζας. Πιο απλά, πρόκειται για μια πάθηση ,που κάνει λιγότερο πυκνά τα κόκαλά, με αποτελεσμα να κινδυνεύεις περισσότερο απο κάποιο κάταγμα.Η οστεοπόρωση ήταν άγνωστη πριν από χρόνια, απλά γιατί λίγος κόσμος έφτανε τα 75. Σήμερα, το 50%των γυναικών, που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση,και το 50% όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 75 έχουν οστεοπόρωση. Δεν είναι μια πάθηση που θα σε τερματίσει, αλλά δεν πρέπει να την υποτιμάς, γιατί κάνει άλλα κακά. Έχει σημαντικότατο κόστος στην ποιότητα ζωής, καθώς ρίχνει την παραγωγικότητα σου.Η Αυτοεξυπηρέτηση Γίνεται Δύσκολη θέλεις κάποιον να σε νταντεύει.Χάνεις Την Ανεξαρτησία και κυρίως την αυτοεκτίμησή σου. Με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδείχτηκε ότι η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί, αλλά και να θεραπευτεί πριν εγκατασταθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαράβαλο

Συμβαίνει ένα κάταγμα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα αυτό να είναι είναι το ισχίο ,κάποιος σπόνδυλος, το κατώτερο άκρο της κερκίδας σου και ο καρπός του χεριού σου και μαθαίνεις οτι έχεις εγκα-τεστημένη οστεοπόρωση Άλλα κλινικά  όπως τα λέμε για νάχουμε και κάποια σοβαρότητα σημεία είναι ο πόνος, που πολλές φορές είναι εντονότατος  και ο περιορισμός της κινητικότη-τας μπορεί δηλαδή να μης πονάς τόσο, αλλά δε μπορείς να κάνεις όλο το εύρος κινήσεων στην περιοχή του σπασίματος .Το αστείο εδώ είναι πως…Αν δε συμβεί το κάταγμα, δεν πρόκειται να αντιληφθείς ποτέ την οστεοπόρωση. Γι’αυτό κάθε κάταγμα σε μετεμμη-νοπαυσιακή γυναίκα ή ηλικιωμένο άνδρα ,θα πρέπει να ερευνάται με την υποψία της οστεοπόρωσης.Ας το δούμε λίγο περιγραφικά.Το κόκκαλο είναι ζωντανός ιστός,είναι μια συνεχής διαδικασία που εμπλέκει δυο είδη κυττάρων,τους.. οστεοβλάστες που  είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία νέου οστίτη ιστού χτίζουν κόκαλα σε θέσεις που προηγουμένως θα έχουν απορροφήσει οι οστεοκλάστες.μπορείς να διαβάσεις σχετικά ΕΔΩ: https://kosmaser.wordpress.com/2010/09/

Με τον τρόπο αυτό, ο σκελετός μας συνεχώς ανακατασκευάζεται όταν κοιμάσαι, όταν σφουγγαρίζεις, όταν ασκείσαι με οποιονδήποτε τρόπο Αυτό συμβαίνει, για να υπάρ-χει συνεχής προσαρμογή στις εξωτερικές φορτίσεις  σημαίνει, καλή μου Κορίνα, πως αν π.χ παχύνεις,θα πρέπει να φτιαχτεί πιο δυνατό κόκαλο και ενισχυμένο σε ορισμένα σημεία Η μέγιστη οστική μάζα, διαμορφώνεται στο 30ο  έτος της ζωής σου και παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μετέπειτα εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Με λίγα λόγια, από τα 30 και μετά, χάνεις ελάχιστη οστική μάζα μέρα με τη μέρα. Η άκ-ρως δε σημαντική αυτή λειτουργία  των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών, ρυθμίζεται από Την Παραθορμόνη (PTH),Την Καλσιτονίνη (CalcitoninΚαι Τα Στεροειδή Του Φύλου Κυ-ρίως τα Οιστρογόνα, Το Ασβέστιο, τη Βιταμίνη D Και Πολλές οστικές Κυτοκίνες 

Αποτέλεσμα εικόνας για .οστικές...Κυτοκίνες

είναι κι αυτές κομμάτια απ τις φοβερές κυτταροκίνες, που δυναστεύουν πολλαπλώς τη ζωή μας.Να γιατί Κορίνα μου παίρνεις ιχθυέλαιο. Η όποιου βαθμού διαταραχή όλων των πιό πάνω παραγόντων αλλά και της συνεργασίας τους με τα κόκκαλά μας, οδηγούν τελικά στην οστεοπόρωση. Πέρα από τις γυναίκες ,στην εμμηνόπαυση και τους άνδρες άνω των 75,πολύ κινδυνεύουν και όσοι αναγκάστηκαν να μείνουν ακινητοποιημένοι για μεγάλο διάστημα, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών του φύλου, όσοι παίρνουν κορτιζόνη και συναφείς ουσίες, όσοι δεν παίρνουν με τη δίαιτά τους πολύ ασβέστιο, αλλά και όσοι έχουν μειωμένη φυσική δραστηριότητα π.χ. οι  δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν μπεί τελευταία  στο μάτι του κυκλώνα. Αυτά τώρα,αφορούν την πρωτοπαθή μορφή της νόσου, αυτή δηλαδή που εμφανίζεται ανεξάρτητα κι από μόνη της. Υπάρχει όμως  και δευτεροπαθής οστεοπόρωση, στην οποία η νόσος εμφανίζεται σαν συνεπεία μιας άλλης κατάστασης, όπως είναι Οι  Αιματολογικές Κακοήθειες, Το Λέμφωμα  και η Λευχαιμία,Η Νεφρική Ανεπάρκεια Έλλειψη Βιτ D,Ο Υπερπαραθυροειδισμός Υπερπαραγωγή PTH, Το Σύνδρομο Cushing Στους Μισούς Αυτούς Ασθενείς, Λόγω Περίσσειας Κορτιζόλης, Ο Υπερθυρεοειδισμός, Ο Διαβήτης Τύπου Ι, Τα Χρόνια Νοσήματα Του Συκωτιού,Η  Αρθρίτιδα Και Μερικά Κορτιζονούχα,Ηπαρίνη,Μεθοτρεξάτη, Οινόπνευμα, Σπασμολυτικά. μια πρόσφατη γενική αίματος  δείχνει αν έχεις πεσμένο ασβέστιο ή ανεβασμέ-νη LDH.  Οπότε και προχωράς σε μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Υπάρχουν τρεις σύγχρονες τεχνικές.Η υπολογιστική αξονική τομογραφία QCT, Η  απορροφησιομέτρηση διπλής δέσμης φωτονίων DPA και η απορροφησιο-μέτρηση διπλής ενέργειας ακτίνων Χ DEXA, η οποία και είναι η μέθοδος εκλογής λιγότερη ακτινοβολία και επαναληψιμότητα .Την DEXA δεν κάνουμε όπου κι όπου. Τη μετράμε στην οσφυϊκή μοί-ρα της σπονδυλικής στήλης πάνω από την ουρίτσα και στην άρθρωση του ισχίου στον αυχένα του μηριαίου στο μείζονα τροχαντήρα, και στο τρίγωνο Ward.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Αφού μετρήσουμε την οστική πυκνότητα, θα συγκριθούν τα αποτελέσματά μας με τη μέση κορυφαία οστική πυκνότητα νέου ατόμου του ίδιου φύλου. Στη φάση που είσαι οριακά, θα πρέπει να παίρνεις συμπληρώματα ασβεστίου και να ξεκινήσεις γυμναστήριο. Αν έχεις εγκατεστημένη οστεοπόρωση θα πρέπει να ξεκινήσεις τη θεραπεία υποκατάστασης μe οισ-τρογόνα  και συμπληρώματα ασβεστίου καi βιταμίνης D Εδώ όμως είναι δίκοπο μαχαί-ρι  Μπορεί να σώζεσαι από την οστεοπόρωση, αλλά κινδυνεύεις από την εμφάνιση καρ-κίνου του μαστού, οπότε θα πρέπει να μάθεις να αυτοεξετάζεσαι, καθώς υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Το μόνο ίσως γάλα, που πρέπει να πίνει ο άνθρωπος τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του.Ολα τάλλα απλά υποκατάστατα  και δυστυχώς κακά.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανισθεί και τα συμπληρώματα καλσιτονίνης με τα διφωσφονικά άλατα αλενδρονάτη – alendronate το γνωστό Fosamax, ρισενδρονάτη,risedronate, ετιδρονάτη , etidronate, παμιδρονάτη , pamidronate, κλοδρονάτη , clodronate και ιβανδρονικό οξύ , ibandronic acid .Εδώ θέλει προσοχή και πάρα πολύ καλό γιατρό που θα σταθμίσει πολλούς παράγοντες για να να σου δώσει θεραπεία.Αυτά τα λίγα για την οστεοπόρωση, που με αφορμή την ανησυχία της Κορίνας, ξαναθυμηθήκαμε σήμερα.Ομως η  σωστη διατροφή, το περπάτημα με ρυθμό εμβατηρίου, και οι αγαθές σκέψεις, χωρίς θυμούς, και άγχη, είναι η καλύτερη συνταγή και για την οστεοπόρωση.Και φυσικά, εννοείται ιχθυέλαιο.Χαιρετε.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: