RSS Feed

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ…ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΙΑΤΟ..ΤΟ ΚΟΛΥΒΟΖΟΥΜΟ..

Τέσσερα διακεκριμένα εστιατόρια με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους

¨Χρυσούς Σκούφους¨ ..ήλθαν στην ¨αυλή της Τεχνόπολης¨, γύρω από την υψικάμινο,

και μας παρουσιάσαν, τρεις από τις καλύτερες σπεσιαλιτέ τους το καθένα..

Γεγονός..  τα φαγητά  φαίνονταν  έξοχα ( αν και δεν τα…δοκίμασα, για προσωπικούς μου λόγους)Ομως θα ήθελα αυτό το κυριακάτικο βράδυ… Να πούμε δυο κουβέντες για το φαγητό…γενικά. με την υποσημείωση πώς… πρέπει να ξέρουμε οτι… τρώμε λιγότερο όταν ..ακούμε απαλή μουσική..Οι φίλοι μας οι  Αμερικανοί , μας βεβαιώνουν πως, οταν ακούμε απαλή μουσική, την ώρα που γευματίζουμε, τρώμε πιο αργά και λιγότερο.Σε σχετικη έρευνα , αυτοί που συμμετείχαν , όταν άκουγαν γρήγορη μουσική κατανάλωναν ..πέντε μερίδες.. Χωρίς Μουσική Τέσσερις και με απαλή μουσική μόνο τρεις. Απ την άλλη μερια καλό είναι, να ξέρουμε ότι ..όταν διαβάζουμε ή βλέπουμε τηλεόραση την ώρα που τρώμε, τρώμε περισσότερο, γιατί αποσπάται η προσοχή μας.Ελάτε να δούμε μερικές μικρές, πλήν ουσιαστικές λεπτομέρειες..Πολύς κόσμος πιστεύει πως ..Το μαρούλι είναι το πλουσιότερο σαλατικό σε ίνες και βιταμίνες..Κατι τέτοιο δεν είναι σωστό.. Το μαρούλι είναι 96% νερό και δεν είναι πλούσιο ούτε σε βιταμίνες ούτε και σε μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το σπανάκι. Επομένως επιλέγουμε και τρώμε πάντα.. ποικιλία σαλατικών, που  θα μας δώσει, τα περισσότερα απο  τα χρήσιμα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Καιρός είναι να σταματήσουμε το παραμύθι πως..

Ένα γιαούρτι την ημέρα φτάνει για να μας δώσει όσο.. ασβέστιο  χρειαζόμαστε,

για να αποφύγουμε την οστεοπόρωση…( ιδίως οι γυναίκες..)….Για να ..κεφαλοποιήσει ο οργανισμός μας την απαιτούμενη ποσότητα σε ασβέστιο, ώστε να προστατευτεί από την οστεοπόρωση, θα χρειαζόταν 4-6 κεσεδάκια …κανονικό γιαούρτι ( κι οχι τα αστεία…επιδόρπια γιαουρτιού) την ημέρα. Πέραν από το 1 κεσεδάκι   ( σωστό)  γιαούρτι την ημέρα, προσθέτουμε στη διατροφή μας.. λευκά τυριά, αρκετό αποχλωριωμένο νερό, κι οπωσδήποτε..πράσινα λαχανικά.

Οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τα φρέσκα φρούτα..που είναι.. σίγουρα

τα πλουσιότερα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία , αρκεί να έχουν μαζευτεί το.. ίδιο πρωί, μια και  στη διάρκεια της μεταφοράς και της παραμονής στο ψυγείο ,πολλές πολύτιμες ουσίες χάνονται, κυρίως αν πρόκειται για κόκκινα φρούτα, σπανάκι ή αρακά, έτσι..Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι προτιμότερα , γιατί περιέχουν αναλογικά,περισσότερες βιταμίνες..αφού με την κατάψυξη δε χάνεται τίποτα.Η  καλή υγεία προϋποθέτει, πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε..Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε μία χούφτα μας..

κι όχι  σ ένα πιάτο…καλέ μου Γιάννη.Αν πίνουμε χυμούς, και δεν τρώμε ολόκληρο το φρουτό   ( που είναι και το σωστότερο) η σχετική μερίδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι.

Τα τρία γεύματα την ημέρα μας.. βοηθούν να αδυνατίσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας.Παλαιότερα μιλούσαμε για πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα.

Σήμερα, όμως, μετά πολλές μελέτες γύρω απ την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό μας,έχει αποδειχθεί ότι τα τρία γεύματα είναι προτιμότερα, γιατί έτσι

(εγκαταλείποντας τα ενδιάμεσα γεύματα) δίνουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία,να κάνει ένα διάλειμμα… στην παραγωγή ινσουλίνης.(Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα , παράγεται σε υψηλές δόσεις μετά από κάθε γεύμα,και δυστυχώς…¨συνεισφέρει¨ στην αύξηση.. λιπωδών κυττάρων μας).Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στα γεύματα ,μεσολαβούν γύρω στις τρεις με τέσσερις ώρες, τότε ο οργανισμός μας έχει αρκετό χρόνο, ώστε να ρίξει το επίπεδο ινσουλίνης και να μπορούν, τα διάφορα ένζυμα ,να μετατρέψουν το λίπος σε ενέργεια.

Ομως αυτά τα έχουμε πεί πολλές φορές, παλιότερα. Κλείνοντας, θα σας δώσω μια συνταγή της καλής μου πεθεράς..

Πώς να κάνετε σιτάρι βραστό…

Η μανούλα μου, αλλά κι η καλή μου πεθερά το έλεγε ¨κολυβόζουμο¨

Εγώ  ( εντελώς αυθαίρετα) το λέω Κρέμα της…Μπέλλας…

Είναι εύκολο, απλό, φθηνό, κι υπέροχο…Τολμήστε το..

250 γρ. σιτάρι ( για βράσιμο)

1  κούπα αλεύρι καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα ταψάκι στο φούρνο.

1 κούπα ταχίνι

1  κούπα ζάχαρη

½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

½  κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

½ κούπα σουσάμι καβουρδισμένο

½ κούπα σταφίδες

Κανέλα για το πασπάλισμα

Μουσκευουμε  από βραδύς το σιτάρι και την άλλη μέρα το βράζουμε γύρω στη μία ώρα. Στη συνέχεια μετράμε 10 κούπες απ τον ζωμό και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

Αλέθουμε στο blender το μισό από το βρασμένο σιτάρι με λίγο ζωμό, να γίνει χυλός

και και το προσθέτουμε στο ζωμό.Διαλύουμε το αλεύρι σιγά σιγά προσθέτοντας του λίγο λίγο από τον κρύο ζωμό για να μη… σβολιάσει, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη  ανακατεύοντας διαρκώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά.. κρέμα  (αν πήξει πολύ ..προσθέτουμε λίγο νεράκι).

Αφού το πάρουμε απ το μάτι, προσθέτουμε τις σταφίδες κι ανακατεύουμε.

Σε ένα βαθύ σκεύος, βάζουμε το ταχίνι μας, και ρίχνουμε σιγά σιγά κρύο νεράκι

(περίπου 1 -1 1/2 κούπα) και το ανακατεύουμε να γίνει αραιή κρέμα, στη συνέχεια,

ρίχνουμε λίγο λίγο από την κρέμα να ενσωματωθεί και  να μην κόψει

( προσωπικά δεν το συμπαθώ το αυγολέμονο, όμως το κάνουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο…),

και το προσθέτουμε στην κρέμα  ανακατεύοντας.. ζωηρά.Αφήνουμε την κρέμα να ¨πάρει μια βράση¨ ανακατεύοντας συνεχώς ¨Χαρμανιάζουμε¨ τα καρύδια , τα αμύγδαλα, και το σουσάμι.Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε κανέλλα.Αν θα βάλετε αλεύρι, καλό θα είναι να το καβουρδίσετε ελαφρά..για να φύγει η…αλευρίλα… Το ταχινι ¨δένει¨τη κρέμα. Το ¨κολυβόζουμο¨της πεθεράς μου, είναι μια απόλυτα πλήρης, ισορροπημένη, γευστική, χορταστική,  νηστίσιμη τροφή, ιδανική τόσο για πρωϊνό, όσο και για βραδυνό..Δεν παχαίνει, και βοηθά το έντερο να αποτοξινωθεί γενικώς…

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Δεν θα πηγαινε το μυαλο σας..¨κολυβοζουμο¨ειναι μια ευεργεσια για το στομαχι και το εντερο..Ξεφυγετε απο τα τετριμμενα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: