RSS Feed

Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ…ΚΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ..

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Απορεί ο Αποστόλης.

¨Τί σημαίνει νηστεία¨, και γιατί  πρέπει να νηστεύουμε.  Προσωπικά δεν μπορώ να στερηθώ τη μπριζόλα μου , ούτε μια μέρα.Δεν νοιώθω σωστός.Κάτι μου λείπει.

 

Για τον Αποστόλη, αλλά και για πολλούς άλλους, δύο λόγια για την πολύτιμη ν η σ τ ε ία,  που αν δεν την έχουμε βάλει, καιρός να την βάλουμε στη ζωή μας.Ετσι λοιπόν, Νηστεία σημαίνει  την εκούσια ή και ακούσια αποχή από ορισμένη ή ορισμένες τροφές όπως.Κρέας, Αυγά, Γάλα, Τυριά, Βούτυρο, Ψάρι, Ελαιόλαδο Είτε Και Άλλο Είδος Λαδιού, Ούτε Βέβαια Και Κρασί,για χρονικά διαστήματα, που δυο φορές το χρόνο, διαρκούν  από 40 μέρες, την κάθε φορά.Η συνολική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι κάτι παραπάνω από 200 μέρες το χρόνο, δηλαδή 6 περίπου μέρες στις 10.Η πλήρης αποχή από τροφή, για χρονικά διαστήματα πέρα από το 24ωρο, με μόνη πρόσληψη νερού, και ενδεχόμενα και λίγου αλατιού, χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για δυο κυρίως λόγους.

Ως μέσον εξαγνισμού και ψυχικής ανάτασης.

Ως κύριο, είτε και επικουρικό θεραπευτικό μέσο, για την αντιμετώπιση πάρα πολλών νόσων και νοσηρών γενικά καταστάσεων.Έτσι, στα περίφημα Ασκληπιεία καμμιά σχέση με το δικό μας ομώνυμο στη Βούλα,στην αρχαία Ελλάδα, οι ασθενείς υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τριήμερη τουλάχιστο νηστεία, η οποία συνοδευόταν και από διάφορες θρησκευτικού περιεχομένου τελετουργίες, για την ψυχική και τη σωματική προετοιμασία του ασθενούς, για την κύρια θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθούσε. Αλλά και από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα υπήρξαν και υπάρχουν, σε κάθε χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξέχουσες φυσιογνωμίες στον ιατρικό χώρο,  που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την ολική είτε και τη μερική νηστεία  ως κύρια θεραπευτική αγωγή για μεγάλο αριθμό σωματικών και ψυχικών νόσων, με εντυπωσιακά, όπως φαίνεται αποτελέσματα.Η πρακτική αυτή στηρίζεται στη βασική παρατήρηση ότι σε όλα σχεδόν τα ζώα , παρατηρείται, εντελώς φυσιολογικά, μια πλήρης αποχή από τροφή σε περιπτώσεις νόσου, που σε μερικές περιπτώσεις διαρκεί για αρκετές μέρες. Εξάλλου, η ίδια τάση παρατηρείται και στον άνθρωπο που οταν αρρωσταίνει δεν έχει καμιά όρεξη για φαγητό.Βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, για ορισμένες καταστάσεις όπως είναι η παχυσαρκία και όλα τα συνακόλουθά της, π.χ. η υπέρταση, ο διαβήτης, οι διάφορες αρθρίτιδες, κλπ.η νηστεία, ολική είτε και μερική, αποτελεί ρεαλιστική και φυσιολογική αντιμετώπιση της κατάστασης, που ασφαλώς μπορεί να αποδώσει θεαματικά αποτελέσματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία

 

Όσον αφορά όμως τις λοιμώξεις, το πράγμα δεν είναι και τόσο απλό.Ούτε και είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο το σώμα, όταν δεν προσλαμβάνει καθόλου τροφή, μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το λοιμογόνο παράγοντα δηλαδή δεν είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η νηστεία μπορεί να ενισχύει το ανοσοσύστημα του οργανισμού.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία

 

Ποια είναι η Φυσιολογία της νηστείας τωρα. Με την αποχή από την τροφή δεν εισάγονται στον οργανισμό όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη συνεχή αντικα τάσταση όσων δαπανώνται.Ετσι κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου ύλης και ενέργειας, δηλαδή χάνει συνεχώς διάφορα συστατικά του,χωρίς να τα αναπληρώνει και επιπρόσθετα, ξοδεύει συνεχώς ενέργεια χωρίς να προσλαμβάνει.Κατά τις πρώτες έξι περίπου ώρες μετά από ένα σύνηθες γεύμα, η ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό προέρχεται,από τη χρησιμοποί ηση της γλυκόζης που απορροφάται από το έντερο.

 

 

Κατά Το Ίδιο Χρονικό Διάστημα, χρησιμοποιούνται, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, και λιπαρά οξέα, καθώς και αμινοξέα που επίσης απορροφούνται από το έντερο. Γλυκόζη και λιπαρά οξέα,που δεν χρειάζονται για άμεση παροχή ενέργειας, αποθηκεύονται.Η μεν η γλυκόζη, με τη μορφή του γλυκογόνου, στο ήπαρ και στους μυς Τα Λιπαρά Οξέα, με τη μορφή του ουδέτερου λίπους στο λιπώδη ιστό του σώματος.

 

 

 

Εάν Τώρα, Οι Αποθήκες Του Γλυκογόνου του σώματος,είναι υπερπλήρεις, η γλυκόζη που περισσεύει μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό με τη μορφή του λίπους,και τα αμινοξέα,που προέρχονται από την πέψη των λευκωμάτων, φέρονται με το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος και παραλαμβάνονται από τα κύτταρα για τη δομή νέου λευκώματος, σε αντικατάσταση αυτού που συνεχώς καίγεται.

 

 

 

Μετά από τις έξι αυτές πρώτες ώρες, και εφόσον δεν φάμε κάτι, η γλυκόζη ελαττώνεται, με συνέπεια την άμεση επιστρά τευση του γλυκογόνου του ήπατος, που μετετρέπεται σε γλυκόζη.

 

 

 

Όλα Τα Αποθέματα του γλυκογόνου, δεν μπορούν να επαρκέσουν για τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος για διάστημα πέρα των 24 ωρων. Γι αυτό αρχίζει η κινητοποίηση των λιπαρών οξέων, από το λίπος των λιπαποθηκών. Όλα τα κύτταρα του σώματος, εκτός από τα νευρικά ,αρχίζουν να αντλούν την ενέργεια που χρειάζονται για το μεταβολισμό τους, από την οξείδωση λιπαρών οξέων που προέρχονται από το λίπος των λιπαποθηκών, και κατά κύριο λόγο,απο τη χάλαση  των μυών του σώματος,σα να λέμε καίμε τους μύς μας όπως καίμε τα έπιπλά μας,όταν κρυώνουμε και δεν έχουμε πετρέλαιο.

 

 

 

 

Όσον αφορά τον εγκέφαλο, και γενικότερα το νευρικό ιστό, αυτά τα κύτταρα είναι απαραίτητο να εξακολουθούν να καταναλώνουν γλυκόζη για το μεταβολισμό τους, και αυτή η γλυκόζη προέρχεται από μετατροπή σε γλυκόζη άλλων αμινοξέων, που επίσης προέρχονται από τη διάσπαση λευκωμάτων, κυρίως των μυών.

 

 

Συμπέρασμα 

Κατά την ο λ ι κ ή   ν η σ τ ε ί α , μετά από ένα 24ωρο, ο μεταβολισμός του σώματος ανατρεπεται σε σημαντικό βαθμό, γιατί αντλεί ενέργεια από λιπαρά οξέα, που προέρχονται από το λίπος των λιπαποθηκών,καθώς και από αμινοξέα που προέρχονται από τα λευκώματατων οργάνων του σώματος, και κατά κύριο λόγο από τους μυς μας. Ετσι έχουμε  περιορισμό του λίπους του σώματος, αλλά και του λεύκωματος των των μυών, που αποτελεί ζωτικό δομικό στοιχείο του σώματος. Ισως να διερωτηθεί ο σκεπτικιστής. Πόσο σωστή είναι η κατάσταση της ολικής νηστείας.Θα του απαντήσουμε πως για μερικά 24ωρα, αποτελεί μια κατάσταση  Που Προβλέπεται Από Τον Προγραμματισμό Του Οργανισμού μας.Έτσι, ένα σαρκοβόρο ζώο, μετά από ένα ικανοποιητικό γεύμα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει νηστικό για αρκετές ημερες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεία

 

 

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της νηστείας, κινητοποιούνται όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που περιγράφονται παραπάνω, για τη διατήρησή του στη ζωή.

Αρα λοιπόν.Η παράλειψη ενός γεύματος ανά 24ωρο, εφόσον υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, αποτελεί ευεργετική τακτική. Πολύ περισσότερο αποτελεσματικό είναι το μέτρο της αποχής από την τροφή για ένα ολόκληρο 24ωρο κάθε τόσο. Τί άλλο κάνει η Εκκλησία, ορίζοντας τη νηστεία Τετάρτη και Παρασκευή, που δεν είναι φυσικά πλήρης αποχή απο κάθε είδους τροφή, αλλά απο τα συνηθη εδέσματα της κακώς εννοουμένης ευζωϊας, κρέας υποβαθμισμένης ποιότητος, γαλακτοκομικά χειρίστης ποιότητος , και αλκοόλ,ακόμα κατώτερης ποιότητας ετσι δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό μας, να πραγματοποιεί κάθε τόσο και μια γενική δοκιμή της κινητοποίησης ολόκληρου του αποθέματος του γλυκογόνου, και ενός αρκετά σημαντικού μέρους από το απόθεμα του λίπους. Στο σημείο αυτό ακόμα κι ο πλέον άσχετος δεν μπορεί παρα να αναφωνήσει.Πόσο σοφά είναι όλα φτιαγμένα στην εφήμερη ζωή μας ή για να τα πούμε με το σωστό τρόπο.

Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου Κύριε Πάντα εν σοφία εποίησας.

Χαιρετε.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Σκεφθηκατε ποτε..τί μπορει να σημαινει νηστεια;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: