RSS Feed

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ…ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑ…ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για τυφοειδή πυρετό

Τον τελευταίο καιρό συνεχώς ακούμε για  κρούσματα γαστρεντερίτιδας,που έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας.Σχεδόν σε κάθε σπίτι έχουμε ατυχείς προσβληθέντας.Να τρομάξω, με ρώτησε φίλος.Και βέβαια όχι, του απήντησα. Ζούμε ανάμεσα σε μια ζούγκλα ( που θα μπορούσε να είναι παράδεισος ) απο μικρόβια, ιούς, βακτηρίδια κλπ. και θα πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε σε αγαστη σχεση μαζι τους..https://kosmaser.wordpress.com/2012/10/04/ 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τυφοειδή πυρετό

 

 

 Η Γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε ιούς ,αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ο Νορ-οϊός της, κολλάει πολύ εύκολα, Απ Τα Πόμολα, Χερούλια Του Τράμ, Και Από Τα Πληκτρολόγια Των Κομπιούτερ.Ηδη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, μελετάει την πρόταη αντικατάστασης των κοινών, ή ανοξείδωτων πόμολων, βρυσων, κλ π,με χάλκινα, ή απο κράμματα χαλκού, που είναι αντιμικροβιακά,  μια και δεν επιτρέπουν την επιβίωση ιών και μικροβίων στην επιφάνειά τους.

 

 

 

( Θυμάστε τα χάλκινα βραχιόλια που κυκλοφορούσαν πριν πολλά χρόνια, και που  η ανοησία ωρισμένων ας πούμε ειδικών, τα αναθεμάτισε, τα κοροϊδεψε, και τελικά τα απομάκρυνε απ τη ζωή μας.Κι όμως, ο χαλκός δουλεύει ) Ομως ας έρθουμε στο θεμα μας.Η μόνη δυνατή, προς το παρόν , πρόληψη είναι να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια,και να τα απολυμαίνουμε με ένα αλκοολικό διάλυμμα , απ αυτά που κατά κόρον κυκλοφόρησαν απ τον φόβο της επιδημίας ( ;) της γρίπης Η1Ν1.Πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής  (π.χ. Να πλένουμε τα χέρια μας μετα την τουαλέτα). 

 

 

 

Ολοι  αγγίζουμε επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες,μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ. Δεν πιάνουμε το πρόσωπο, τη μύτη, το στομα ή τα μάτια μας ποτέ.Δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης (3-4 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα).Δεν χρησιμοποιούμε τα δικά τους ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες και επιπλέον την ίδια τουαλέτα.  Σε κάθε σπίτι σήμερα , υπάρχει και η τουαλέττα επισκεπτών.Η γαστρεντερίτιδα είναι μια ίωση που ¨δίνει¨ ξαφνικά συμπτώματα, χωρίς προειδοποίηση, και τα οποία είναι κοινά σε όλους.Ετσι έχουμε Επαναλαμβανόμενους εμέτους. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά.Συνεχείς κενώσεις (διάρροια).Ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμετούς ή αφού τελειώσουν, αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τυφοειδή πυρετό

 

 

Πυρετός. Μπορεί να είναι υψηλός ή μόνο δέκατα.Αδυναμία, εξάντληση, ανορεξία. Κινδυνεύουν Περισσότερο..Oμάδες πληθυσμού που δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό, δηλαδή Βρέφη, Μικρά Παιδια, Ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις έχουν πιο έντονα συμπτώματα. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,έχουν καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή.Η απώλεια ηλεκτρολυτών, λόγω του εμετού και της διάρροιας,μπορεί να τους δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι στους υπόλοιπους.    

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η απώλεια ηλεκτρολυτών,

 

 

Γι’ αυτό, στο γιατρό.Όταν τα συμπτώματα κρατούν πάνω από 3 ημέρες και είναι έντονα  στο γιατρό . ΕτσιΑν δεν σταματούν οι εμετοί Εχουμε Υψηλό Πυρετό Που Δεν Υποχωρεί.Κενώσεις Με Αίμα.Απώλεια πολλών υγρών και εξάντληση, κάτι που δειχνει αφυδάτωση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τυφοειδή πυρετό

 

 

Οταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή διαρκούν περισσότερο από 3-4 ημέρες ,πιθανόν η γαστρεντερίτιδα να οφείλεται σε σαλμονέλα  ή (σε σπάνιες περιπτώσεις, ομως υπαρκτές, λόγω της αθρόας λαθρομετανάστευσης, και του συγχρωτισμού ) να πρόκειται για τυφοειδή πυρετό κλπ.Εδώ, γίνονται εξέταση αίματος και καλλιέργεια κοπράνων.Στην πλειονότητά τους, οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι αυτοϊάσιμες.Δηλαδή, κάνουν τον κύκλο τους και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους.Δεν χρειάζεται πανικός...Μενουμε στο σπίτι.Δεν Χρησιμοποιούμε αντιδιαρροϊκά ή αντιεμετικά φάρμακα, παρά μόνο στην περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός. Ο λόγος που πρέπει να Αποφύγουμε τα ισχυρά αντιδιαρροϊκά φάρμακα,είναι γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και παράλυση του εντέρου.Στον πυρετό, ένα απλό αντιπυρετικό (παρακεταμόλη). Αρχίσετε να συνηθίζεται τα. γενόσημα είναι πιό σικ, δείχνει οτι είστε κατατοπισμένοι, κι όχι πρόβατα..

 

 

 

Οχι ντεπόν πλέον αλλά παρακεταμόλη, και μια κι αυτή δεν χορηγείται δωρεάν, μην κάνετε κατάχρηση βλάπτει τα νεφρά σας. Οχι ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα,σ αυτή την περίπτωση  επειδή μπορεί να προκαλέσουν, στο ήδη ερεθισμένο στομάχι ή έντερό,περισσότερα προβλήματα (π.χ. αιμορραγία).Αναπληρώνουμε τα υγρά, που χάσαμε με τη διάρροια και τον εμετό, πίνοντας νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα.Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγουμε την αφυδάτωση, που αποτελεί τον βασικότερο κίνδυνο για όσους ¨κολλήσουν¨ γαστρεντερίτιδα.Είπαμε κολλάει η άτιμη ευκολωτατα.Οταν υποχωρήσουν οι εμετοί πίνουμε με το κουτάλι.Κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κλπ.,το οποίο βρλισκουμε σε φαρμακείο.( Almora).

 

 

 

Θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των  βασικών  αυτών  ηλεκτρολυτων που είναι απαραίτητοι για την καλή του λειτουργία,εναλλακτικά κάνουμε το εξής: Λίγη Σόδα Και Αλάτι (Στη «Μύτη» Ενός Κουταλιού Του Γλυκού) Και Μισό Κουτάλι Του Γλυκού Ζάχαρη Σε Ένα Ποτήρι Νερό. Η σόδα περιέχει δισ-ανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό.Αργότερα, μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου.Επίσης, καλό είναι να πίνουμε νερό, τσάι και λίγη σούπα ρυζιού με περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.Όταν περάσουν τουλάχιστον 2 ημέρες και η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει,τότε συνήθως ενδείκνυται η χρήση αντιβίωσης. Όμως, ακόμη και τότε θα πρέπει να προηγηθούν εξετάσεις, ώστε ο γιατρός να διαγνώσει την ακριβή αιτία του προβλήματος και να δώσει τη σωστή αντιβίωση, επειδή, αν χορηγηθεί ένα ακατάλληλο αντιβιοτικό, ενδέχεται να επιβαρυνθεί η κατάστασή μας.Ένα μικρό ποσοστό (περίπου 4-5%)των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλονται σε κάποιο μικρόβιο και κυρίως στη σαλμονέλα, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί ή μαγειρευτεί επαρκώς (αυγά, κοτόπουλα, θαλασσινά) ή από νερό που προέρχεται από πηγάδια, στέρνες κλπ. Η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται συχνότερα τους θερινούς μήνες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων, και της κακής συντήρησης των τροφίμων.Έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή, διαρκεί περίπου το ίδιο διάστημα,και τις περισσότερες φορές είναι κι αυτή αυτο-ϊάσιμη.  Αν εκδηλωθεί με έντονα συμπτώματα, π.χ. με πολλές βλεννώδεις, αιματηρές κενώσεις και υψηλό πυρετό, χορηγείται αντιβίωση και ίσως χρειαστεί νοσηλεία...Εκτός από το τσάι, που έχει αποδεδειγμένη αντιδιαρροϊκή δράση, πολύς κόσμος, όταν έχει διάρροια, πίνει αναψυκτικά τύπου cola. Πράγματι βοηθάνε, γιατί περιέχουν τανίνες, που περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων. Όμως, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο έντερο απ΄ότι καλό,και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Ομοια και για τα αναψυκτικά τύπου cola που είναι light ή δεν έχουν ζάχαρη, γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ουσία που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά μας.

 

 

 

Συμπερασματικά, και η γαστρεντερίτιδα είναι μια αρρώστια που αντιμετωπίζει το άνοσο μας σύστημα μόνο του, έστω με λίγη βοήθεια..Το αφήνουμε   να μας θεραπεύσει και δεν ανησυχούμε. Το άγχος μας κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.Το είδατε άλλωστε στο αμέσως προηγούμενο σημείωμα.Χαίρετε και περαστικά..

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: