RSS Feed

ΟΙ ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ ΜΑΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ


Η στένωση των καρωτίδων είναι δυστυχώς συχνό πρόβλημα που  δημιουργεί συνθήκες ¨ισχαιμικού¨ εγκεφαλικού επεισοδιου…με ότι αυτό συνεπάγεται όπως η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών βλαβών στον εγκέφαλο με απειλή για τη ζωή ή πρόκληση σοβαρών μόνιμων αναπηριών.

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλες αρτηρίες στο λαιμό, μία στα αριστερά και μία στα δεξιά, που μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο. δημιουργούν κι αυτές αθηρωματικές πλάκες, με δημιουργία ινώδους ιστού στα τοιχώματα τους (αθηροσκλήρυνση, αρτηριοσκλήρυνση).

 

Οι αθηρωματικές πλάκες , εκτός από το ότι στενεύουν τον αυλό των καρωτίδων και περιορίζουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, ρηγνυνται,  απελευθερώνοντας  μικρούς θρόμβους, που ακολουθούν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και αποφράσσουν  μικρότερες αρτηρίες σ αυτόνπροκαλώντας ένα..ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Όσο πιο μεγάλες είναι οι ¨πλάκες¨ στα τοιχώματα μιας καρωτίδας ,τόσο μεγαλύτερη η στένωση, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος.. πρόκλησης εγκεφαλικού.   Οι παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο για στένωση των καρωτίδων περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου της καρδίας ..Παχυσαρκία ..Πολλά τριγλυκερίδια … Διαβήτη.. υπέρταση… Κάπνισμα… Υψηλη  κακή χοληστερόλη LDL ..απουσία σωματικής άσκησης..Και πάνω απ όλα…η Αύξηση της ηλικίας…

Η στένωση στην καρωτίδας στα αρχικά της στάδια  δεν προκαλεί συμπτώματα. Εκδηλώνονται όταν η στένωση αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Η διακοπή παροχής αίματος δημιουργεί προβλήματα ανάλογα με την έκταση και το είδος της περιοχής που παθαίνει βλάβες υποξίας. ..Δυστυχώς, σε αριθμό περιπτώσεων το πρώτο σημείο στένωσης καρωτίδας, είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, αποτελούν σημαντικό προειδοποιητικό σημείο επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου (αποπληξία).Τα επεισόδια αυτά δεν προκαλούν μόνιμες διαταραχές ή βλάβες στον εγκέφαλο αλλά μπορεί να είναι ενδείξεις στένωσης και αθηρωμάτωσης των καρωτίδων. Η απόφραξη και ισχαιμία αρτηριών στον εγκέφαλο είναι παροδική και ο ασθενής επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

Άλλα συμπτώματα στένωσης καρωτίδων περιλαμβάνουν:.Ξαφνικό έντονο πονοκέφαλο που εκδηλώνεται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία… Δυσκολίες στην ομιλία….Αδυναμία ή παράλυση ενός μέλους του σώματος, χεριού, ποδιού….Μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα στα άκρα, βραχίονες, χέρια, πόδια, της μιας μεριάς του σώματος ή του προσώπου… Δυσκολίες κατάποσης….Απώλεια όρασης ή προβλήματα όρασης στο ένα μάτι Ζαλάδα, σύγχυση…Λιποθυμία…Κώμα 

Άτομα που παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα, είναι απαραίτητο να τυγχάνουν άμεσα, ιατρικής αξιολόγησης και περίθαλψης.Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο ενός ισχαιμικού επεισοδίου, τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες πολύτιμων εγκεφαλικών ιστών.

 

 

Οσοι παρουσιάζουν προβλήματα αυτού του τύπου (παροδικά ισχαιμικά επεισόδια), είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν από ιατρική ομάδα.( θα μου πείτε τώρα τί ανοησίες λέω, τη στιγμή που δεν υπάρχει απλός καρδιολόγος, τί ομάδα και αστειότητες…Ομως αυτό είναι το σωστό.Τέλος. )

Για πρόληψη αποπληξίας και μόνιμων βλαβών στον εγκέφαλο, πρέπει να βρεθούν οι λόγοι για τους οποίους αυτό συνέβηκε και να ληφθούν τα κατάλληλα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα.

Ολα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν..Η μαγική λέξη είναι πρόληψη…Λέω στο φίλο μου τον Πάνο…Απλούς λογισμούς, όχι κινδυνολογίες, και όσο γίνεται πιο απλό φαγητό…Λαχανικά στον ατμό.Ψάρι φτηνό στον ατμό..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ψάρι φτηνό στον ατμό

Και καθαρό νερό…όχι εμφιαλωμένο, αποχλωριομένο…Τζάμπα τα λέω…Με κοιτά με το απλανές χαμόγελό του, και μου λέει.. Εσύ πάς να με πεθάνεις απο ανία…

Κι είναι 145 κιλά μόνο…( Με καθαρές καρωτίδες όμως)


Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΙΟ…ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ…ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ..ΔΙΑΒΗΤΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Παράθεμα: ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Η…ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ..ΤΩΡΑ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ.. | true love

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: