RSS Feed

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ..ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ..

Αποτέλεσμα εικόνας για φοβίες

 

 

Φόβοι και φοβίες κανιβαλίζουν καθημερινά την ταλαίπωρη, ζωή μας, ειδικά σε περιόδους οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και πνευματικής κρίσης, οδηγώντας ακόμη και σε απο-νενοημένα διαβήματα.

 

 

Ομως για να δούμε πρώτα απ όλα τί ακριβώς είναι αυτός ο φόβος και σε τί διαφέρει απ την φοβία.Λέει η πολύ καλή Βικι-παιδεια Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους το οποίο εκδηλώνεται ως εσωτερική ένταση και το οποίο συνήθως συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής, απειλής μάλιστα που γίνεται αντιληπτής ως ανεξέλεγκτης ή αναπόφευκτης. Στην περίπτωση της συναισθηματικής κατάστασης του φόβου έχουμε να κάνουμε σχεδόν πάντα με μελλοντικά γεγονότα, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Ο φόβος θα μπορούσε επίσης να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν.Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και σε καταστάσεις υπερβολικού στρες, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου. Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, που έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία αποφυγής αυτού αντικειμένου που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σπουδαία πηγή κινδύνου.

 

 


 

 

Οι φόβοι για το αύριο, την ανεργία, την αδυναμία πληρωμής των χρεών, το μέλλον των παιδιών μας, την υγεία μας, μπορούν να ξεπεραστούν,αρκεί να μάθουμε να τους ¨δια-χειριζόμαστε¨ αποτελεσματικά ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς. Ας το βάλουμε κανόνα στη ζωή μας:Δεν κρύβουμε τους φόβους μας,τους ομολογούμε , γιατί μόνον έτσι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Αυτό που φοβόμαστε παθαίνουμε.      

 

 

 

Κι είναι τόσο απλό, αρκεί ν αρχίσουμε να Αγαπάμε  τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.Σε εποχές σαν κι αυτές που περνούμε, οι φόβοι αυξάνονται.Νοιώθουμε αβοήθητοι μπροστά στο αύριο, στο φάσμα της φτώχειας.Είναι κι ο φόβος του θανάτου που μας καταδυναστεύει και νάμαστε στα τα όρια των αντοχών μας,και τότε πέφτουμε στην μεγα-λύτερη, ανοητότερη παγίδα απ όλες.Υπερβαίνουμε τον συντριπτικό φόβο του θανάτου, και προχωράμε σε αυτοχειριασμό.Δηλαδή κάνουμε μόνοι μας αυτό που φοβόμαστε πάνω απ όλα την αυτοκτονία Οι φόβοι ατυχώς ¨εγκαθίστανται¨ από την εμβρυική και την παιδική ηλικία, Απωθούνται Αλλά Μας Συντροφεύουν Στην Υπόλοιπη Ζωή χωρίς να το αντι-λαμβανόμαστε ,και κάποια στιγμή ,κάτω από κάποια ερεθίσματα εξωτερικεύονται.¨Ο φόβος μπορεί να εμφυτευτεί από την εμβρυική ηλικία πχ αν μια έγκυος συνηθίζει να φωνάζει¨ όταν γεννηθεί ένα παιδί ήδη υπάρχει μέσα του ο φόβος για τους θορύβους, ο οποίος καταγράφεται, παραμένει ξεχασμένος και εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Γι αυτό τα μωρά δεν πρέπει να μένουν σε θορυβώδες περιβάλλον, ούτε οι γονείς να φωνάζουν μπροστά τους .Στην ηλικία των 6-12 μηνών, τα μωρά φοβούνται τους ξένους, γι αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να τα δίνουν στην αγκαλιά άλλων. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών φοβούνται τις μάσκες που καμιά φορά φαίνονται διασκεδαστικές στους γονείς. Από την ηλικία των 4 ετών αρχίζει ο φόβος για τα ζώα, και στις ηλικίες 4-6 ετών τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τις αστραπές,το σχολείο κλπ. Ο φόβος του σχολείου δημιουργείται γιατί είναι δύσκολη η προσαρμογή, σε ένα άλλο περιβάλλον.

 

 


Στην ενήλικη ζωή ,όλοι αυτοί οι φόβοι που απωθούνται, κορυφώνονται και σε ένα διάστημα λίγων δευτερολέπτων ο άνθρωπος μπορεί να κυριευτεί από πανικό ,και να θέλει να αποδράσει από έναν κλοιό που τον σφίγγει ασφυκτικά.Ο φόβος έχει πολλά πρόσω-πα.Ετσι έχουμε.Τον ενστικτώδη Φόβο, ο οποίος μας προστατεύει απο κάποιον επερχόμενο κίδυνο πχ όταν βρεθούμε μπροστά σε έναν γκρεμό.Μετά είναι Ο Ψυχολογικός Φόβος, που οφείλεται σε καθημερινά γεγονότα,  εκ των συναναστροφών μας.. και ο Νευρωτικός Φόβος που υπάρχει από την παιδική ηλικία και που βγαίνει έντονος κατά την ενήλική ζωή λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων.Αυτά είναι ας πούμε τα βασικά είδη, απο τα οποία απορ-ρέουν δεκάδες άλλα.Ομως να δούμε ένα παράξενο όσο και παράδοξο φαινόμενο.Συχνά συμβαίνει να παθαίνουμε αυτό που φοβόμαστε .Να δούμε γιατί.
Όταν σκεπτόμαστε κάτι πολύ, δημιουργείται μια έντονη ιδεοληψία, που λειτουργεί αντίθετα από αυτό που θέλου-με,επηρεάζοντας τα συναισθήματά μας. Αυτό που φοβόμαστε το παθαίνουμε, και αυτό που σκεπτόμαστε συμβαίνει.

 

 

 

Ας πούμε φοβόμαστε μην αρρωστήσουμε και αρρωσταίνουμε ή σκεπτόμαστε συνέχεια μήπως χάσουμε τη δουλειά μας και μένουμε άνεργοι.Το πιό φοβερό όμως και δυστυχώς γεμάτο πόνο, είναι οταν νομίζουμε πως κάνοντας κάτι  ας πούμε κολυμπώντας στην πισίνα, θα πονέσουμε στο γόνατο, το ισχίο , την πλάτη. θα προκαλέσουμε πόνο, και όντως μέσα σε λίγη ώρα, έχουμε τον πόνο μας,  όπως ακριβώς τον σχεδιάσαμε στο φοβικό μυαλό μας και τρέχουμε για τα συνηθισμένα παυσίπονά μας, που σαν καραμέλες τάχουμε στο συρτάρι, στο γραφείο, στην τσέπη μας.

 

 

 

 

Επίσης υπάρχει ο φόβος για άλλα πρόσωπα, η κόρη μας, ο γυιός μας, ο άνδρας μας , μην αρρωστήσουν.Μην αδυνατίσουν.Μην κουραστούν.Μην χτυπήσουν.Ειναι κι άλλος ένας απίθανος φόβος εκείνος της οικειότητας. Θέλουμε να αναπτύξουμε οικειότητα με ένα άτομο, αλλά σκεφτόμαστε μήπως θέλει να μας εκμεταλλευτεί. Το ίδιο όμως σκέφτεται και το άτομο αυτό. Η σύγκρουση μέσα μας είναι τόσο έντονη που τελικά προσελκύει αυτό που φοβόμαστε.Το ερώτημα που μας έρχεται εύλογο.Τι πρέπει όμως να κάνουμε   για να απαλλαγούμε  από τους φόβους μας;  Κατ αρχάς.Παραδέχομαι και ομολογώ οτι φο-βάμαι.Με Συμφέρει πιο πολύ να τους φτύσω  τους όποιους φόβους μου  με απέχθεια, παρά να τους κρατάω  μέσα μου, γιατί οι κρυμμένοι φόβοι, όταν παραμένουν οδηγούν σε  ιδε-οληψία, δηλαδή πού φτάνουμε; Είναι αστείο γιατί όντως διολισθαίνουμε στο σημείο να τρέμουμε  μίαν ιδέα κατι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

 

 


 

Το τραγικό στην υπόθεση είναι οτι η αγάπη που όλοι φοβόμαστε, καθένας για δικό του λόγο , διώχνει κάθε φόβο.Ομως Σήμερα υπάρχει έλλειψη αγάπης, κι η αγάπη είναι αυτή Που Διώχνει Τους Φόβους,γιατί αυτός που αγαπά δεν φοβάται τίποτα.Ομως Δεν αγαπάμε αρκετά ούτε τον εαυτό μας. Μήπως να βάζαμε στη ζωή μας περισσότερη αγάπη για τους συνανθρώπους μας,αλλα και για εμας τους ιδιους.Μήπως τότε πάνε όλα καλύτερα; Μήπως να δοκιμάζαμε;

 

 

Scenes-touchantes-et-insolites-entre-animaux-et-humains1_009

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Πολύ όμορφο κείμενο και εικόνες!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: