RSS Feed

ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ…ΨΩΜΙ..

Το παράπονο του Αργου ( φίλου απ τον Λαρισαϊκό κάμπο) είναι οτι

δεν αναφέρομαι ποτέ στο ψωμί, ή όταν το κάνω, ο λόγος μου

είναι αποτρεπτικός,απογοητευτικός, και απαξιωτικος,

μια και του ¨φορτώνω¨ σχεδόν..

όλα τα κακά που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Εν μέρει έχει δικηο. Ισως δεν εξηγήθηκα όσο σωστά έπρεπε.

Και για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου…

Ψωμί τρώω καθημερινά, γύρω στα 160 γραμμ.

Αλλά ψωμί που φτιάχνω μόνος μου.

Αν και, σαν το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχθόνων

συμπατριωτών μου, ανήκω στην ομάδα αίματος Ο,

και δεν τα πάω και τόσο καλά με τη γλουτένη  

( είναι η πρωτεϊνη του σταριού)

Ελάτε να κάνουμε μιαν αναδρομή..  

Η Ζεία ή Ζειά, αναφέρεται οτι εκαλλιεργειτο απο αρχαιοτάτων

χρόνων στην Ελλάδα. Μάλιστα προτιμούνταν από το σιτάρι

που έχουμε μάθει να καλλιεργούμε και να τρώμε σχεδόν

έναν αιώνα τώρα.

Προσφατα εγκρίθηκε εισαγωγή στην Ελλάδα σπόρων Ζείας

για καλλιέργεια 2.000 στρεμμάτων .

Η Ζεία είναι δημητριακό των αρχαίων Ελλήνων.

Σύμφωνα με ευρήματα ανασκαφών στη Μικρά Ασία,

σπόροι ζείας ανακαλύφθηκαν από το 12.000 π.Χ.

Το γραφικό  λιμάνι της  Ζέας, στον Πειραιά, οφείλει

το όνομά του στις συναλλαγές ζειας-ζέας που γίνονταν

στην συγκεκριμμένη περιοχή, την αρχαιότητα.

Οι γείτονες μας Ιταλοί που την καλλιεργούν και την διακινούν

σ όλο τον κόσμο ( με συναγωνιστικές τιμές μάλιστα, 0,80 λεπτά το κιλό,

όσο δηλαδη περίπου και το σκληρό στάρι )

Το ονομάζουν Faro ..και οι Γερμανοί Emmer.

Ο επίσημος παγκόσμιος όρος για την Ζεία είναι

Triticum Dicoccum.

Τα προϊόντα Ζέας περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο

η δε λυσίνη είπαμε, ενισχύει το ανοσο σύστημα  

Ομως αρκετά για τη ζέα…και

Πάμε να δούμε το ψωμί, που θεωρητικά αποτελεί

( καλώς ή κακώς) τη βάση της διατροφής μας.  

           

Το ψωμί , ο άρτος, το αρτοσκεύασμα,

είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή

και Βόρεια Αφρική Στον αντίποδα  στην ανατολική Ασία,

είναι το ρύζι.

Το Ψωμί Εμφανίστηκε.. εδώ και χιλιάδες χρόνια,

όταν ο άνθρωπος ξεκίνησε την καλλιέργεια του σταριού..

Αλεύρι Και Νερό    Η Βασική Του Σύσταση

Αλλά .. Το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες,

που είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι τα συνήθη πρόσθετα,

που του δίνουν τη γνωστή εμφάνιση και γεύση.                        

Αν Τώρα Περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, ζάχαρη, μπαχαρικά,

ξηρούς καρπούς (π.χ. σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα),

λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο),  ή σπόρους

(π.χ. σπόρους.. παπαρούνας).

μιλαμε για αρτοσκευάσματα, με τα οποία έχουμε πλέον

άπειρους συνδυασμούς, κι ολόκληρη βιομηχανία

τα τελευταία χρόνια, στην οποία οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος

των…παχύσαρκων συνανθρώπων μας,

και της μάστιγας πλέον του 20 και του 21ου αιώνα

που είναι  ο Διαβήτης…

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από σταρένιο αλεύρι

με φρέσκια ή ξηρή μαγιά.

Στη συνέχεια η ζύμη φουσκώνει και τελικά ψήνεται στο φούρνο.

Το Μαλακό Σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού

που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και αλεύρι

από άλλα είδη σιταριού π.χ. σκληρό, όλυρα,

Η όλυρα ή αγριοσίταρο (Triticum spelta, Σίτος η σπέλτα)

είναι ποικιλία σίτου.

Η όλυρα ήταν σημαντικό προϊόν σε σημεία

της Ευρώπης από την Εποχή του Χαλκού έως τον Mεσαίωνα.

Σήμερα επιβιώνει ως ενδημική καλλιέργεια στην Κεντρική Ευρώπη

 και αναζωογονήθηκε η παρουσία της στη νέα αγορά

της υγιεινής διατροφής. 

ζειά, ντίνκελ,τα δυο

τελευταία χωρίς την πρωτεϊνη του σταριού, στην οποία

εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσανεξία, καθώς και

από σίκαλη, κριθάρι,  καλαμπόκι και βρώμη, τα οποία συνήθως,

αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι σίτου.

Απ την ατέλειωτη   ποικιλία από είδη ψωμιού, σας αναφέρω

τα πιό γνωστά.

Ασπρο ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει την καρδιά

του σταριού (ενδοσπέρμιο).

Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται

από το ενδοσπέρμιο και από 10%-30% πίτουρο.

Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη

χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.

Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει ( θεωρητικά τουλάχιστον..)

το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).

Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί,

πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα

και θρεπτικά συστατικά…υπο την προϋπόθεση οτι γίνεται σωστά

( που πολύ αμφιβάλω).

Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα

είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι,

σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι,

το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από

σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού,

έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση. 

Ψωμί σίκαλης:Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο

έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού

και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα.

Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα,

ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και

την.. προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο

από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει

περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.

Αυτά με λίγα λόγια για το ψωμί.

Κάποια στιγμή, θα σας δώσω τη δική μου συνταγή,    Χαίρετε..

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: