RSS Feed

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ..

https://kosmaser.wordpress.com/

 

 

Σχετική εικόνα

 

Σημερα, μιλάμε για την πνευμονία.

Ολοι την γνωρίζουμε απ τα συμπτώματά της. βήχα, πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια και φλέγματα Είναι μια οξεία φλεγμονή του πνευμονικού ιστού .

 

 

 

Οι περισσότερες πνευμονίες προκαλούνται από βακτηρίδια. Υπάρχουν όμως και μικροοργανισμοί της οικογένειας των μικροβίων, όπως ιοί, μύκητες και παράσιτα, που μπορούν να προσβάλουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία. 

 Ένα από τα συχνότερα βακτηρίδια που προκαλούν πνευμονία είναι και  ο πνευμονιόκοκκος Streptococcus Pneumonia.

Ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος  προκαλεί επίσης πνευμονία, αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Το Μυκόπλασμα, Η Λεγιονέλλα, Τα Χλαμύδια  και ορισμένοι ιοί, προκαλούν πνευμονίες που δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πνευμονίας.

Η κλινική εικόνα εισβάλλει απότομα  με ρίγος,πυρετό μέχρι 41ο C , δέρμα ξηρό, Συχνά Υπάρχει Απλός Έρπητας, Ορατή Βράχυνση Αναπνοής, Κυάνωση Χειλιών Και Νυχιών, Παραγωγικός Βήχας Με Σκωριόχροα πτύελα, και Πλευρικός Πόνος

Οι  ¨άτυπες πνευμονίες¨, προσβάλλουν συνήθως ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Εδώ θερίζουν κυριολεκτικά οι λεγόμενες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις,από ασθενείς που είναι ήδη εισηγμένοι σε νοσοκομεία, και παρουσιάζουν δευτερογενείς πνευμονίες, λόγω μικροβίων που παίρνουν από το νοσοκομείο. Είναι αυτο που λέμε

¨πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος¨

Συνάνθρωποί μας, με μειωμένη άμυνα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι καρκινοπαθείς, ή με χρόνιες παθήσεις, είναι περισσότερο ευάλωτοι στις δευτερογενείς ενδο-νοσοκομειακές πνευμονίες, που είναι σοβαρότερης μορφής, διότι μεταδίδονται από ανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια,εδώ είναι το δράμα των θεραπόντων , που δεν μπορούν να τις ελέγξουν με τα τελευταίας γεννιάς αντιβιοτικά, και βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλικιωμένους ασθενείς,

 

 

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην ιατρική εξέταση και τις συμπληρωματικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν αναλύσεις αίματος, των φλεγμάτων και ακτινογραφία του θώρακα, ή C.T.αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα κλπ.

 

 

 

 

Η ύπαρξη ταχύπνοιας, δηλαδή μιας γρήγορης αναπνοής, τα χείλη και τα δάκτυλα που έχουν μια κακή, χλωμή ή κυανή χρώση,είναι δείκτες σοβαρότητας της ασθένειας που δείχνουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί και δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει ταχυκαρδία και κατάσταση νευρολογικής σύγχυσης, λόγω ανεπάρκειας καλής οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

Η κλινική εξέταση μπορεί, με τη βοήθεια του στηθοσκοπίου, να αναγνωρίσει το γεγονός ότι υπάρχει πνευμονία. Όμως η ακτινογραφία του θώρακα,και η C.T. αξονική τομογραφία  θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πύκνωση στους πνεύμονες λόγω μόλυνσης με κάποιο μικρόβιο.

 

 

 

Οι αναλύσεις του αίματος πιθανόν να δείξουν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος. Σε περιπτώσεις βακτηριδιακών μολύνσεων  είναι αυξημένα και τα ουδετερόφιλα.

Τα ουδετερόφιλα είναι η ομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις βακτηριδιακές μολύνσεις.

Άλλες αναλύσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη φλεγμονής και μόλυνσης.

Οι καλλιέργειες του αίματος, μπορούν να δείξουν ότι ένα παθολογικό μικρόβιο έχει περάσει και έχει μολύνει και το αίμα προκαλώντας σηψαιμία.

Οι καλλιέργειες πτυέλων, είναι επίσης δυνατόν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του παθολογικού οργανισμού που προκάλεσε την πνευμονία.

 Η διάρκεια της πνευμονίας εξαρτάται από το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι μία εβδομάδα ή περισσότερο.

Η ανταπόκριση στην αντιβίωση και ο χρόνος έναρξης της αντιβίωσης παίζουν ρόλο στο πόσο θα διαρκέσει η ασθένεια.

Η θεραπεία ειναι αντιβίωση ανάλογα με το μικρόβιο που έχει προκαλέσει την πνευμονία. 

Εάν δεν έχει απομονωθεί ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, η αντιβίωση θα δοθεί ανάλογα με τα ευρήματα που θα βρεθούν και που θα δείχνουν προς μια συγκεκριμένη ομάδα παθογόνων οργανισμών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλικιωμένους ασθενείς,

 

Σε ηλικιωμένους ασθενείς, με χρόνια προβλήματα ή παιδιά, τη διάγνωση της πνευμονίας επιβάλει  νοσοκομείο.Εκτός από την αντιβίωση,  μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι  η ξεκούραση στο κρεβάτι, η ενυδάτωση, η παροχή οξυγόνου εάν χρειάζεται.   Εάν υπάρχει ξηρός, κουραστικός και μη παραγωγικός βήχας τα φάρμακα που καταστέλλουν το βήχα, ανακουφίζουν τον ασθενή.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Το πλύσιμο των χεριών

 

 

Το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση μιας κατάλληλης δίαιτας, και η απαλλαγη απο το άγχος της καθημερινότητος, όσον αυτό είναι δυνατόν, είναι η καλύτερη πρόληψη, για μια μικροβιακή οντότητα που θα βλέπουμε πλέον όλο και πιό συχνά τριγύρω μας…

Χαιρετε


https://kosmaser.wordpress.com/

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Παράθεμα: ΝΟΣΟΣ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ..ΜΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: