RSS Feed

ΕΝΑΣ ΘΑΛΕΡΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΤΩΝ 90 ΜΑΪΩΝ ..Ο κ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για δικτυωμένος


 

 Αποτέλεσμα εικόνας για δικτυωμένος

Η ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση του ανθρώπου με το διαδίκτυο, δημιουργησε διεξόδους διαφυγής, και διοχετευσης των σχολαζόντων δραστηριοτήτων,ιδίως ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που διαφορετικά, θα δαπανώντο στα καφενεία ,της προηγουμένης γενιάς στην πρέφα, το κουτσομπολιό και το ..ξεροστάλιασμα της…παρέλασης ποικίλων πειρασμών ¨ακαταλλήλων δια την τριτην ηλικίαν¨.

Ολα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα του Ιπποκράτη  ( όνομα και.. πράμα) καλού γιατρού, δράσαντος μεταπολεμικά, ως πρωτύπου οικογενειακού γιατρού, με πολυπληθη πελατεία, που σήμερα μετρά…τρείς γενιές..

Μάλιστα κύριοι, ο Ιπποκράτης είναι ένα θαλερός νέος 91 ετών, επ ουδενί παλίμπαις, με καθαρό μυαλό, καλή υγεία, και όψιμος χειριστής ένος πανάκριβου tablet..που κουβαλά πάντα μαζί του, για να είναι ανα πάσα στιγμή ¨δικτυωμένος¨, και να παρέχει τις, όντως πολύτιμες, συμβουλές του σε όλους όσους έχουν την τύχη να είναι φίλοι του.

Αποτέλεσμα εικόνας για δικτυωμένος

Λέει λοιπόν ο κ.Ιπποκράτης, σχετικά με την τρίτη ηλικία ,σε ερώτησή μου, για το πώς μπορούμε να είμαστε καλά, χωρίς να έχουμε την ανάγκη του.. διαλυμένου ΕΣΥ. Πρώτα απ όλα Κοσμά μου, απο νωρίς κάνουμε μια ιδιωτική ασφαλεια νοσοκομειακής περίθαλψης, σε μιαν αξιοπρεπή ασφαλιστικη εταιρεία. Μπορεί να φαίνεται οτι ¨πετάμε τα ασφαλιστρα¨,όμως χίλιες φορές να τα πληρώνουμε και να μην τα χρειαστούμε ποτέ. ΑΝ ΟΜΩΣ τα χρειασθούμε , να έχουμε αξιοπρεπή μεταχείριση, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ την απόλυτη δυστυχία του… ραντζου σ ένα διαδρομο ενός ,αλλο τόσο ,πανάθλιου νοσοκομείου…Εκεί πεθαίνεις ψυχικά..πριν ξεψυχήσεις βιολογικά…Καλή ιδιωτική ασφάλιση βασικά, κι ας δούμε τώρα τί κάνουμε για να…μην αρρωστήσουμε..

Με την πάροδο της ηλικίας, συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα και στις ανάγκες μας σε ενέργεια, μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο διατηρείται η καλή υγεία μας, τόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας, και η παραμονή μας στην ενεργό ζωήχωρίς να επιβαρύνουμε τα , ούτως ή άλλως, κατεστραμμένα απ τη διαφθορά συστήματα.. υγείας. Οι ενεργειακές ανάγκες μας σε τροφές, σαν ηλικιωμένων οργανισμών, μειώνονται, ενώ το αντίθετο,οι ανάγκες μας.. σε θρεπτικά συστατικά,δεν μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του ασβεστίου ,για την πρόληψη της οστεοπόρωσης,αυξάνονται. Αλλωστε και ποιός πλέον δεν ξέρει πως, όσο γερνάει κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από άνοια και Alzheimer.

 

Οι Ανάγκες μας  Σε Πρωτεΐνη παραμένουν υψηλές, για την πρόληψη απώλειας μυϊκής μάζας .  Ετσι θα πρέπει να προσλαμβάνουμε περίπου 1 γραμμ. πρωτεϊνης, πρώτης ποιότητας, (και τέτοια είναι ΜΟΝΟ  απ το ψάρι),για κάθε κιλό του βάρους μας..Πράγμα που σημαίνει οτι εγώ που είμαι 70 κιλά, θα πρέπει να παίρνω 70 γραμμ. πρωτεϊνης τη μέρα…Που είναι 10 με 12 σαρδέλλες, ένας μπακαλιάρος μετρίου μεγέθους, ένα λαυράκι, έστω ιχθυοτροφείου.  ένα φιλέτο απο κοτόπουλο, κλπ.

ΨΑΡΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ

Επίσης, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας να λαμβάνεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σε κάθε γεύμα (ημων των ηλικιωμένων) παρά την κατανάλωσή της μονομιάς, σε ένα μόνο γεύμα.

Συγκεκριμένα, συστήνονται 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίαςσε κάθε κύριο γεύμα, ανάλογα βέβαια και με το άτομο. Με την πάροδο της ηλικίας, έχει επίσης παρατηρηθεί  μείωση της ικανότητας ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη,κάτι που μας εφιστάτην προσοχή να συστήνουμε μικρά και συχνά γεύματα με κατανομή στους απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες από φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα πολλά γλυκά και η ζάχαρη,που έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, και αυξάνουν απότομα το σάκχαρο.Όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους,  θα πρέπει να είναι γύρω στο 30-35% της ημερήσιας πρόσληψης. ..( με 40% πρωτεϊνη, 30% υδατάνθρακες)..μια και οι περισσότεροι  απο μας,δεν έχουμε έντονη φυσική δραστηριότητα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικου κορεσμένου λίπους και των εγκληματικών.. trans  λιπαρών οξέων.

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ..ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ

Αντίθετα καλό είναι να τρώμε τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσσίδας άνθρακα,έχουν αντιθρομβωτική, αντιοξειδωτική και νευροπροστατευτική και κυρίως και πάνω απ όλα αντιφλεγμονώδη..δράση , και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο  στην πρόληψη τόσο της άνοιας , όσο και της νόσου Alzheimer. Ολες οι  μελέτες βεβαιώνουν, ότι η επαρκής κατανάλωση  Ω-3 Λιπαρων οξέων αυξάνει την εγκεφαλική αιμάτωση.

Από τα μικροθρεπτικά συστατικά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D , όπως και μαγνησίου,που είναι απαραίτητο για την ..κεφαλοποίηση του ασβεστίου, και είμαστε στην γραμμή γιά την.. πρόληψη της οστεοπόρωσης.Τρώμε και κανένα γιαουρτάκι παραδοσιακό, με την πέτσα του,μέσα στη μέρα,  κι έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας.. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί συχνό φαινόμενο σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη κι όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.  Εμείς στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Με μια βόλτα στο ήλιο… για 10 λεπτα το Μεσημερι..ασκεπείς, παίρνουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε για να ..παράξουμε την δόση μας…της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D ..που χρειάζονται οι.. ηλικιωμένοι, αν και απεχθάνομαι τον απαξιωτικό αυτό τίτλο. Δυστυχώς σήμερα οι περισσότεροι ..ηλικιωμένοι, δεν έχουν επαρκείς διατροφικές γνώσεις, μακάρι με το διαδίκτυο, να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση στον τομέα αυτό, που είναι κατ εξοχήν έργο των κυβερνώντων, πλήν μάταια θα περιμένουν κάποια μέριμνα,  γι αυτό καιρός οι συνάνθρωποι της τρίτης ηλικίας, να μάθουν να χειρίζονται..τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα τους δώσει πρόσβαση σ ένα πακτωλό γνώσεων, και θα τους απομακρύνει απ την τοξική τηλεόραση, και τα απιστευτου ειδεχθούς κάλους σκουπίδια που σερβίρει στους φτωχούς συνανθρώπους μας…

Γένοιτο. ..

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Παράθεμα: Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Παράθεμα: ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ..ΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ Μ ΕΝΑΝ..ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.. | iassis

  3. Παράθεμα: Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.. « Kosmaser's Weblog

  4. Ευχαριστώ πολύ τον Κ.ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ κα ι φυσικά και εσας που μεταφέρατε οοοοοολα αυτά τα τοοοοοοσο πολύτιμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Να είστε πάντα καλά.
    Καλό απόγευμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: