RSS Feed

O ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΤΟ…ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ..

Αποτέλεσμα εικόνας για βηχας μεταλοιμωδης

Αποτέλεσμα εικόνας για βηχας μεταλοιμωδης

Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει πως ο βήχας και το…χρήμα δεν κρύβονται..Και για το χρήμα, πλέον δεν γίνεται λόγος, μια και τα μεν λαμόγια που τό κλεψαν χάθηκαν απ τον ορίζοντα, όπως η πρωϊνή δροσιά με τον ήλιο και …Τώρα κρυμμένοι στις τρύπες τους, περιμένουν με αγωνία τον Υπέρτατο Νόμο…Ομως ο βήχας με την απότομη αλλαγή του καιρού, όλο και πιό πολύ ακούγεται ολόγυρά μας…καθώς Μας τελειώνει κι ο Δεκέμβριος… Η κατ εξοχήν εποχή του βήχα , και οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ιώσεις τον ευνοούν.Είπαμε…ο βήχας όπως και ο έρωτας ( παρέα με το χρήμα..) δεν κρύβονται.. Ας βάλουμε στην άκρη το χρήμα ( που δεν τόχουμε), και τον ερωτα, που πέρασε..κι ας έλθουμε στον…βήχα..που είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα πιθανής βλάβης..του αναπνευστικού συστήματός μας…Ενας υγιής,σπανια βήχει.Ισως.. οταν βρίσκεται σε…αμηχανία..Σ αυτόν όμως Που.. υπάρχουν φλέμματα,δηλαδή που έχει αυτό που λέμε παραγωγικό βήχα… αρχίζουμε να ανησυχούμε.Ο παραγωγικός βήχας    ( αυτός με τα φλέμματα) δεν πρέπει να καταστέλλεται μεχρι να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί. Δεν τον καταστέλλουμε απλά γιατί είναι επικίνδυνο.Πίνουμε  περισσότερα υγρά ,ούτε πολύ ζεστά ούτε πολύ κρύα, Εισπνέουμε ..υδρατμους, περιορίζουμε τον καφέ.και..Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά εκτός κι αν μας το πει ο γιατρός..

 

Ο μηχανισμός του βήχα είναι απλός και.. εντυπωσιακός..Είναι ένα σοφό αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος,μια απότομη, σπασμωδική εκπνοή του αέρα. Ενα.. Σύμπτωμα, Και Ταυτόχρονα Ένας.. Βασικός Μηχανισμός, που προφυλάσσει τους πνεύμονές μας από βλάβες, που θα προκαλούντο από την εισπνοή ακαταλλήλων ουσιών, ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των νοσογόνων βλενων. Να δούμε..Τα είδη του βήχα..Ξηρός ή μη παραγωγικός. Χαρακτηρίζεται από συνεχή ενόχληση, χωρίς φλέμματα, και μπορεί να οφείλεται , κατα κύριο λόγο,σε ξένα σώματα, σκόνη, ρύπους, καπνό, αλλεργιογόνα, στοματική αναπνοή (με κατάργηση της ρινικής)..Και σπανιότερα σε..Σε Διόγκωση Λεμφαδένων Μεσοθωρακίου, Στένωση Μιτροειδούς Βαλβίδας, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Σαρκοείδωση, Όζους Του Θυρεοειδούς Αδένα. Σε παθήσεις του λάρυγγα.

 

 

Από όζους και πολύποδες φωνητικών χορδών (δίνουν την αίσθηση υπάρξεως εκκρίσεων στην ανώτερη αναπνευστική οδό), Παραλύσεις Του Φάρυγγα (προκαλούν βήχα λόγω συχνών εισροφήσεων κατά την κατάποση), καλοήθεις και κακοήθεις όγκους του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και του τραχειοβρογχικού δένδρου, έλκος εξ επαφής (ο βήχας προκαλεί υπεραιμία και ερεθισμό, τα οποία επιτείνουν τον βήχα σε έναν φαύλο κύκλο).εκφυλιστικά νοσήματα νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) Παθήσεις οισοφάγου.Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Τα Εγκολπώματα, Οι Αποφρακτικές Αλλοιώσεις Του Οισοφάγου Οπισθορρινική καταρροή. Οπου..Η έκκριση κατέρχεται κατά μήκος του οπισθίου τοιχώματος του φάρυγγα και.. ερεθίζει τους υποδοχείς του βήχα.

Αντιισταμινικών, Αποσυμφορητικών Αντιυπερτασικών, ( Όπως Οι Α.Μ.Ε.Α.Αναστολείς Του Μετατρεπτικού Ενζύμου Της Αγγειοτενσίνης), Οι Β-Αναστολείς Και Οφθαλμικά Φάρμακα Μπορεί Επίσης Να Προκαλέσουν Ξηρό Βήχα.Από Άγχος, Άλλες Ψυχικές Διαταραχές Ή Συνήθεια Παραγωγικός.Είναι λιγότερο συχνός και χρησιμεύει στην αποβολή βλενών και ξένων σωμάτων.Η τραχεία, φυσιολογικά,  εκκρίνει περίπου 100 κυβ. εκ. βλέννας, που κινείται στον φάρυγγα, και.. καταπίνεται.Κεντρικός. Είναι σπάνιος και μπορεί να οφείλεται στη δράση φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικών) απευθείας στον εγκέφαλο. Οξύς. Όταν διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες Χρόνιος. Όταν διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες Ο βήχας αποτελεί την αρχική εκδήλωση

Της Βρογχίτιδας, Του Άσθματος, Της Πνευμονίας, Της Φυματίωσης, Του Βρογχογενούς Καρκίνου και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Τα φλέμματα  μπορεί να είναι : Ορώδη (λεπτόρρευστη, άχρους και λευκάζουσα σε πνευμονικό οίδημα) Βλεννώδη (διαυγής και άχρους σε καταρροϊκή φλεγμονή) Πυώδη (θολή, παχύρρευστη, δύσοσμη, κίτρινη ή κιτρινοπράσινη, λόγω βρογχεκτασίας, πνευμονικού οιδήματος, φυματίωσης κ.α.) Βλεννοπυώδη (ημιδιαυγής, θολή, υποκίτρινη, σε οξείες και χρόνιες βρογχίτιδες, βρογχοπνευμονίες, βρογχεκτασίες και πνευμονικό απόστημα).Για να μπεί.. διάγνωση χρειάζεται:

Καλο ιστορικο

 

Λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση Εξέταση Από Πνευμονολόγο.από καρδιολόγο.Γενικές εξετάσεις (αίματος, βιοχημικές) Ακτινολογικός έλεγχος θώρακος Εξέταση πτυέλων, για μικρόβια και ύπαρξη αίματος Ενας..Αιφνίδιος βήχας. Αν συνοδεύεται από πυρετό ή συμπτώματα οξείας λοίμωξης (ρινόρροια, ερεθισμό του φάρυγγα, διάχυτο πόνο στο σώμα κ.ά.),είναι πιθανώς ιογενής. Είναι θορυβώδης, συνοδεύεται από ελάχιστα φλέγματα και είναι συχνά χειρότερος τη νύκτα Διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Εάν επιμένει και μετά τις 14 ημέρες, μπορεί να έχει αναπτυχθεί εντερογενής βακτηριακή λοίμωξη.

Δεν είναι παραγωγικός και είναι κυρίως νυκτερινός.Βήχας από βακτηρίδια ή μυκόπλασμα. Συνοδεύεται από Παχιά, Κίτρινα Φλέγματα. Σε φλεγμονή από μυκόπλασμα, μπορεί να είναι σοβαρός, να επιμένει για έναν έως τέσσερις μήνες, αν και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν σε 7-10 ημέρες. Βήχας με οπισθορρινική καταρροή. Είναι χειρότερος το πρωί και δίνει αίσθημα κατάποσης υγρού. Χαρακτηριστικό του : Ο ασθενής προσπαθεί να καθαρίσει το φάρυγγα. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παρα-ρρινο-κολπίτιδας.

 Νυκτερινός βήχας.

Σχετική εικόνα

Χωρίς δύσπνοια, υποδηλώνει αλλεργία, με φταρνίσματα, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, οίδημα ρινικού βλεννογόνου κ.ά.Βήχας που επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση ή τον ύπνο. Μπορεί να οφείλεται σε Οπισθορρινική Καταρροή, Αλλεργία, Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Καρδιακή Ανεπάρκεια Ή Δυσχέρεια Ρινικής Αναπνοής (εισπνοή ξηρού αέρα μόνο από το στόμα) .Πρωινός βήχας. Οφείλεται συχνά σε βρογχεκτασία.Βήχας που επαναλαμβάνεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Οφείλεται συνήθως σε εποχιακή αλλεργία.Βήχας κατά το φαγητό ή ύστερα από αυτό. Μπορεί να οφείλεται σε Φαρυγγικό Εκκόλπωμα, Διαφραγματοκήλη Ή Νευρογενή Δυσφαγία.Βήχας Που Υποχωρεί.. Στον Ύπνο Ή ..Την Απασχόληση. Μπορεί Να Είναι Ψυχογενής.Βήχας από κάπνισμα. Είναι χρόνιος, ελάχιστα παραγωγικός και συχνά πρωινός.Βήχας Από Σωματική Άσκηση Ή Λήψη Σοκολάτας, Καφέ. Οφείλεται Σε.. Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.Βήχας κατά τη λήψη υδαρών τροφών ή υγρών. Μπορεί να οφείλεται σε παράλυση λάρυγγα ή τραχειο-οισοφαγικό συρίγγιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για βηχας μεταλοιμωδης

Τον Επιδεινώνει Ο κρύος ή ξηρός αέρας …ο Καπνός και άλλοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.. Η υπερβολική χρήση της φωνής..Η κατανάλωση τροφών με καυτερές ουσίες..Μας Ανησυχεί..Όταν συνοδεύεται από:Υψηλό πυρετόΠόνο στο στήθος..Δυσκολία στην αναπνοή..Αίμα στα φλέμματα..Όταν Παρατείνεται Πάνω Από 3 Εβδομάδες ( μπορεί να αποτελεί πρώιμη εκδήλωση νεοπλασίας)

Αποτέλεσμα εικόνας για βηχας μεταλοιμωδης

Όταν επιδεινώνεται με την άσκηση Τί κάνουμε…Διακοπή καπνίσματοςΚατανάλωση πολλών υγρών σε θερμοκρασία δωματίου..Περιορισμός της ομιλίας..Περιορισμός του καφέ Τί δεν κανουμε…Εντριβές..Κορτιζόνη Ή Αντιβιοτικά ..Καυτά ροφήματα…Αυτά σε γενικές γραμμές ,για ένα sui generis θέμα ,που είναι ο βήχας, μια …πανέξυπνη προειδοποιητική κίνηση ενός πολύ πιο εξυπνου οργανισμού, που όπως έχουμε πει βρίσκεται , δυστυχώς, στα¨χέρια¨( μεταφορικά πάντα) ,μη συνειδητοποιημένων υποκειμένων,  δηλαδή κάτι σαν και μένα, ή τον γείτονα σας..

Καλή νύχτα, και να προσέχετε τις ιώσεις.

Υ.Γ. Αμεσο και ακριβές το σχόλιο του φίλου, πνευμονολόγου, κ. Αντώνη Παπαγιάννη, απ τη συμπρωτεύουσα , που περιγράφει εναργέστερα την ουσία του θεματος, σε μια απόλυτα κατατοπιστική ανάλυση  Μπορείτε να  διαβάσετε σχετικά στην ιστοσελίδα του.

Καλώς, ή κακώς, κείμενα.

http://kaloskeimena.wordpress.com/2010/11/11/%.

 Αποτέλεσμα εικόνας για βηχας μεταλοιμωδης

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο Αντώνη, του οποίου οι ιστοσελίδες είναι απ τις αγαπητές μου. Με την άδεια του, μια και την ανέφερε, θα την περιλάβω στο κείμενο της αναρτησης για μεγαλύτερη ευκολία όσων ενδιαφέρονται.

  2. Κοσμά, θα μου επιτρέψεις ως «καθ’ ύλην αρμόδιον», να καθησυχάσω τους αναγνώστες που μπορεί να… τρομάξουν με τον δικό τους βήχα διαβάζοντας τα πολλά (και σωστά) που παρέθεσες. Η μακράν συχνότερη αιτία είναι οι κοινές λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, για τις οποίες έγραψα παλαιότερα ένα σχετικό άρθρο (βλ. σύνδεσμο). Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι κάνουν κατάχρηση φαρμάκων σε τέτοιους ασθενείς, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα και με παρατεινόμενη ταλαιπωρία. Ίσως κάποιοι να βρουν το κείμενο χρήσιμο.

    http://kaloskeimena.wordpress.com/2010/11/11/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%AE%CF%87%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA/

    Σε σένα και σε όλους τους δικούς σου, τις θερμότερες ευχές μας για τα Χριστούγεννα και τον νέον ενιαυτό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: