RSS Feed

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ..

IMG_5483

Να λοιπον που…Το πρώτο μωρό έκανε τη ζωή σας άνω-κάτω. Και λέτε τώρα πως… ¨Με Την Πείρα Που Έχω, Όλα Θα Πάνε Μέλι-Γάλα, Στο Δεύτερο…¨ Μην είστε και τόσο σίγουρες…( για τις μάνες πάντα μιλάμε, μια κι οι πατεράδες…ζούν σ άλλη συχνότητα…ιδίως αν το δεύτερο είναι ο…διάδοχος, και.. κούνια που τους κούναγε…)

Enfants de tous pays-F_010-1

Στο πρωτότοκο παιδί οι γονείς  ζουν ένα..όνειρο, μια κατάσταση που ούτε καν καταλαβαίνουνε, και το παίζουνε …γονείς.. Χάρη Στο Δεύτερο Παιδί, Επιστρέφουν Στο Χρόνο και ξαναζούν την εμπειρία της τρυφερότητας, του χαμόγελου και της φροντίδας, ενός παιδιού που περιμένει τα πάντα από αυτούς. Το δεύτερο παιδι, υποχρεώνει το πρώτο, να νιώσει ότι είναι πια μεγάλο, και  καλείται να μοιραστεί την αγάπη με.. κάποιον, αφού το νέο μωρό καταλαμβάνει πολύ χώρο, και διεκδικεί πολύ από το χρόνο των γονιών. Δεν Είναι Καθόλου Εύκολο ,να χάνεις την αποκλειστικότητα και να αποκτάς.. αδελφό …Έως την ηλικία των δύο ετών, το πρωτότοκο ξεχνάει σύντομα ότι μέχρι τώρα ήταν μοναχοπαίδι, και προσαρμόζεται πιο ομαλά στην άφιξη του νέου μέλους. Το ευχάριστο είναι οτι…Τα σχεδόν συνομήλικα παιδιά ,συνήθως αναπτύσσουν στενό δεσμό, κάνουν παρέα και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Βέβαια, η μανα θα κουραστεί αρκετά αφού ούσα έγκυος και ταυτόχρονα με ένα μωρό, ενώ μετά τη γέννα με.. δύο μωρά, πράγμα που σημαίνει .. όχι μόνο διπλές πάνες Αλλά Και Δύο… Αγκαλιές. 
Πρακτικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού η..κόρη θα πηγαίνει, επι τέλους, στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο και θα είναι ανεξάρτητη, με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χρόνος για το μωρό.

379483-omorfa-louloudia-11

Καλό θα είναι να μη… ανακοινώνεται αμέσως η είδηση της εγκυμοσύνης, μια και  ο χρόνος για το παιδί … μετράει διαφορετικά και η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη. Χειριζόμαστε το θέμα ανάλογα με την ηλικία του:
Μέχρι.. 4 ετών: Μιλούμε για την εγκυμοσύνη μας … στο τελευταίο τρίμηνο, την εποχή που αρχίζουμε να κάνουμε αλλαγές στο σπίτι, διαμορφώνοντας το βρεφικό δωμάτιο.
5 ετών..και: Ανακοινώνουμε στο παιδί ότι θα.. αποκτήσει αδελφάκι περίπου την ίδια περίοδο που θα αρχίσουμε να το… γνωστοποιούμε στους φίλους, δηλαδή περίπου προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης. Έτσι, θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για να του εξηγήσουμε πως θα.. αλλάξει η ζωή όλων μας.

We_all_need_love_020

Αν όμως έχετε μεγαλύτερο παιδί στην προσχολική ηλικία, πρέπει να του εξηγήσετε τι συμβαίνει και τι αναμένεται να αλλάξει στη ζωή σας. Συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας ώστε να δίνετε την ίδια πληροφόρηση, γιατί είναι πολύ πιθανόν το μικρό σας να απευθυνθεί και στους δυο σας για να σιγουρευτεί. Μην αναφέρεστε σε ..πελαργούς και άλλους χαριτωμένους μύθους. Ανάλογα την ηλικία του εξηγήστε του πώς βρέθηκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς και πώς μεγαλώνει. Δώστε του τις απαντήσεις που ζητάει, αλλά μην επεκτείνεστε σε λεπτομέρειες που θα το προβληματίσουν ακόμη περισσότερο.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ..ΑΓΑΠΟΥΜΕ..

Σε περίπτωση που αναρωτιέται γιατί.. θέλετε κι άλλο παιδί, απαντήστε του με ειλικρίνεια. Μην ισχυριστείτε ότι το κάνετε για να.. έχει κάποιον να παίζει. Άλλωστε έχει δικούς του φίλους και μην ξεχνάτε ότι για αρκετό καιρό, μέχρι να μεγαλώσει το μωρό, δεν θα μπορεί να παίξει μαζί του.
Επίσης, μην του υπόσχεστε ότι θα παίζει με το αδελφάκι του μόλις γεννηθεί. Εξηγήστε του ότι το μωρό θα κλαίει κάθε φορά που θα χρειάζεται κάτι, ότι θα πρέπει να το ταΐζετε, να το αλλάζετε πολλές φορές την ημέρα, ότι θα χρειάζεται τη βοήθειά σας για τα πάντα κι ότι θα το φροντίζετε ..όλοι παρέα. Επισημάνετέ του όμως ότι σύντομα θα μεγαλώσει και θα χρειάζεται το μεγάλο του αδελφάκι για να του μάθει παιχνίδια και άλλα χρήσιμα πράγματα.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να νιώσει.. τρυφερά απέναντι στο νέο μωρό δίνοντάς του την ευκαιρία να ¨γνωριστεί¨ μαζί του πριν ακόμη γεννηθεί.

we_all_need_love_024

Αν το παιδί σας πρέπει να μετακομίσει σε ένα δωμάτιο μόνο του, κάντε το.. πολύ πριν γεννήσετε και δικαιολογήστε το λέγοντας: ¨Τώρα μεγάλωσες αρκετά και θα έχεις δικό σου δωμάτιο¨ και όχι ..Πρέπει να αλλάξεις δωμάτιο γιατί εδώ θα μείνει το μωρό….
Είναι πολύ σημαντικό, πριν γεννηθεί το νέο μωρό, να αποφασίσετε σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα που θα έχετε στο εξής. Αν το παιδί σας θα ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, κανονίστε το αρκετό καιρό πριν γεννήσετε.
Μην κάνετε τις αλλαγές αυτές αφού γεννηθεί το μωρό, γιατί το παιδί θα αισθανθεί ότι το απορρίπτετεκαι το διώχνετε από κοντά σας εξαιτίας του νέου μέλους της οικογένειας.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Επίσης, Περιορίστε Σταδιακά Το Χρόνο Που Αφιερώνατε Στο Πρωτότοκο και βρείτε του νέες δραστηριότητες ώστε να μη συνδυάσει τη μείωση του χρόνου που του αφιερώνετε με τον ερχομό του νέου παιδιού.Αν θηλάζετε το μωρό, προσπαθήστε τουλάχιστον στην αρχή…Να Είστε Διακριτική. Μην Ξεχνάτε Ότι Ο Θηλασμός Δημιουργεί Έναν Έντονο Δεσμό Ανάμεσα Στη Μητέρα Και Το Μωρό και σύντομα το παιδί σας θα το καταλάβει και πιθανόν να ζηλέψει. Δώστε του λοιπόν χρόνο να συνηθίσει στην ιδέα του νέου μωρού πριν σας δει να το ταΐζετε και, όποτε είναι εφικτό… Ζητήστε Από Τον Πατέρα Του ( αν φυσικά σας συμπαραστέκεται…) Να Απασχολείται Με Το Παιδί Την Ώρα Του Θηλασμού.

ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..ΘΥΜΑΤΑ.

Η συμμετοχή του πρωτότοκου στη φροντίδα του νεογέννητου, θα το βοηθήσει να αισθανθεί σημαντικό. Όσο μικρό κι αν είναι, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει αρκεί να είστε σαφείς και αυστηροί σε θέματα ασφαλείας (πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν παίξει με το μωρό, δεν θα πρέπει να το σηκώνει χωρίς τη βοήθειά σας, δεν επιτρέπεται να του δίνει φαγητό ή ένα παιχνίδι χωρίς να σας ρωτήσει κ.λπ.).Όσο καλύτερα ενημερώσετε το παιδί για όλα όσα θα συμβούν με την άφιξη του μωρού τόσο πιο ομαλά θα δεχτεί τη νέα κατάσταση. Αν είναι κοινωνικό και ανεξάρτητο παιδί, δεν θα ενοχληθεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τώρα η προσοχή σας είναι στραμμένη σε μεγάλο βαθμό στο μωρό.

ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ..

Αν όμως είναι προσκολλημένο πάνω σας, θα ενοχληθεί περισσότερο διαπιστώνοντας ότι χάνει την αποκλειστικότητα της προσοχής σας. 
Προσπαθήστε να διατηρήσετε την καθημερινή ρουτίνα και κάντε μαζί με το παιδί σας όσα συνηθίζατε να κάνετε παρέα και πριν τη γέννηση του μωρού.
 Όταν δεν έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα να κάνετε κάτι που σας ζητάει, μην του λέτε ότι δεν μπορείτε… εξαιτίας του μωρού. Στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναπόφευκτο (για παράδειγμα πρέπει να ταΐσετε το μωρό), εξηγήστε απλά στο παιδί σας ότι πρέπει να περιμένει λίγο και μετά θα είναι η σειρά του για να κάνετε κάτι παρέα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ;

Φροντίστε τόσο εσείς όσο και ο άνδρας σας, να βρίσκετε καθημερινά αρκετό χρόνο, που θα τον αφιερώνετε αποκλειστικά στο μεγαλύτερο παιδί ,και θα του δίνετε όλη σας την προσοχή και αγάπη.Με όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν με την άφιξη ενός νέου μωρού, δεν είναι ασυνήθιστο για το μεγαλύτερο παιδί να συμπεριφέρεται ανάρμοστα ή περίεργα στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί. Τέτοιου είδους συμπεριφορές εμφανίζονται κυρίως μέσα στο σπίτι και τις περισσότερες φορές έχουν στόχο τη μητέρα. Ωστόσο, οι ενοχλητικές συμπεριφορές ξεπερνιούνται με τρυφερότητα, αφού το παιδί έχει ανάγκη να επιβεβαιώσει την αγάπη που οι γονείς του νιώθουν γι’ αυτό.
Στην προσχολική ηλικία το παιδί
μπορεί

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ;

·        Να Αρχίσει Να Μιμείται Το Μωρό, ·        Να Βρέχει Το Κρεβάτι Του,·        Να Θέλει Να Φορέσει Πάνες(Παρόλο Που Τις Έχει Κόψει), ·        Να Θέλει Μπιμπερόν Ή Ακόμη Και ·        Να Επιδιώξει να… θηλάσει. Ακόμη και στη σχολική το παιδί μπορεί να αρχίσει ξαφνικά να προσκολλάται πάνω σας και να κλαίει για να σας τραβήξει την προσοχή.

Μπορεί επίσης το παιδί να είναι ιδιαίτερα νευρικό, υπερκινητικό, να λέει ότι μισεί το μικρό του αδελφάκι και να σας ζητήσει να.. το διώξετε. Εξηγήστε του ότι το μωρό είναι μέλος της οικογένειάς σας και ότι μεγαλώνοντας θα γίνουν πολύ καλοί φίλοι και θα μοιράζονται όμορφες στιγμές. Μοιραστείτε μαζί του τα συναισθήματα που τρέφατε κι εσείς για το αδελφάκι σας στην ηλικία του. Δείξτε του φωτογραφίες και πείτε του πως και το ίδιο στις ανάλογες φάσεις της ανάπτυξής του έμοιαζε με το νέο μωρό. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να του αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και να του λέτε συχνά πόσο πολύ το αγαπάτε.Σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά; Σίγουρα είναι δυσκολο πράγμα να είσαι γονιός…ακόμα δυσκολότερο να είσαι σωστός γονιός..για τελειότητα δεν μπορούμε καν να σκεφθούμε, προϋποθέτει, τιτάνιες αντοχές και ..αγαθές καταβολές, σα να λέμε …αστο καλύτερα…

ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: