RSS Feed

Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ Ή ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ…ΑΛΛΑ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Οταν υπάρχει λ ά θ ο ς  θεολογία τότε ο Χριστιανισμός καταντά Δ ρ ά σ ι ς   κατηχητικό ώρες και ώρες δίπλα σε αναξιοπαθούντες, για να προσφέρουμε χείρα βοηθείας Και το πιό αστείο ο Διάβολος β ο η θ ά   στην προσευχή και στα καλά έργα ωρισμένων, προκειμένου να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένον εγωϊστικά τον φτωχό χριστιανό.  Και να σκεφθεί κανείς πως υπάρχουν άθεοι που είναι παρασάγγας ηθικότεροι των ορθοδόξων και αντίστοιχα. Υπάρχουν ηθικότατοι,που νέκρωσαν εαυτούς με σκληρές νηστείες και ηθικό βίο αλλά έχουν φαρισαϊκο νού.

Εκείνο που χρειάζεται ο συνειδητοποιημένος χριστιανός δεν είναι μια εξωτερική η θ ι κ ή    ζ ω ή,   που  καταντά ηθικολογία.Αλλά  Μ ε τ ά ν ο ι α  Ως  Θεραπεία   

Μετάνοια για να περάσει ο άνθρωπος στη κ ά θ α ρ σ η  του νού στον φωτισμό κι έτσι να αντικρύσει τη Δόξα του Θεού.Το βίωμα της Θεολογίας είναι  Νοερά Προσευχή η Θέωση.Οχι η ηθικη αυτή ανήκει στους φιλοσόφους.Τα έργα των φαρισαίων είναι απαράδεκτα απ τον Θεό,απλά διότι είναι ηθικά έργα.Δεν προέρχονται απο ανιδιοτέλεια. 

Οι Πνευματικοί Πατέρες ανέκαθεν υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι Ι α τ ρ ο ί   δεν είναι ηθικοί Πατέρες.Ισως φαίνεται παράδοξο, α λ λ ά  για τους ορθοδόξους Δεν Υπάρχει Χ ρ ι σ τ ι α ν ι κ ή Ηθική.

 

 

Υπάρχει Η Α σ κ η τ ι κ ή  Ηθική.Που Είναι Θεραπευτικη Δεν είναι ηθική με την εννοια της φιλοσοφίας, των Φράγκων και των Ρώσων της διασποράς

εαν είσαι καλός πάς Παράδεισο  εάν είσαι κακός δεν πάς.

Η Ασκητική θεραπεύει την Νοερά ενέργεια του ανθρώπου, που διακρίνεται απ την λογική του ενέργεια.Υπάρχουν δύο ειδών χριστιανοί αυτοί που έχουν εσκοτισμένον νούν και είναι οι κακοί άνθρωποι, και αυτοί που έχουν φωτισμό νοός.

Καρδιά της Ασκητικής της Εκκλησίας μας ο φωτισμένος και ο εσκοτισμένος νούς κι οχι η εξωτερική καλή ή κακή συμπεριφορά.

Ο Χριστιανισμός υπάρχει για να περνά τους ανθρώπους απο την κ ά θ α ρ σ η  του νού και να τους οδηγεί στον Φωτισμό Δ ε ν  υ π ά ρ χ ε ι   ά λ λ ο ς  σκοπός.

Τα κριτήρια τα ορθόδοξα είναι ασκητικά.

Γι αυτό πόρνες γίνονται Αγιες κι οι τελώνες Αγιοι.

Εδώ ενεργεί η Χαρις του Θεού.

Ενας παληάνθρωπος γίνεται Αγιος.

Το βίωμα της Θεολογίας είναι η Νοερά Προσευχή και η Θέωση ο χ ι  η  η θ ι κ ή. Η άσκηση είναι θεραπευτική.  Η ηθική δ ε ν βοηθά σε τίποτα Χώρια Που Οδηγεί Στην Κόλαση.Σήμερα βλέπουμε οτι έχει χαθεί η  ασκητική ζωή όλοι αναζητούν την ε υ δ α ι μ ο ν ί α  Άνθρωποι με καλή πρόθεση αντι να πηγαίνουν στα Μοναστήρια πηγαίνουν στις Οργανώσεις Οταν υπάρχει λάθος Θεολογία τότε ο Χριστιανισμός γίνεται Δράσις το είπαμε απ την αρχή Αυτή η διδασκαλία περί ευδαιμονίας είναι πνευματικός καπιταλισμός γιατί επιδιώκεται κ έ ρ δ ο ς  ικανοποιήση επιθυμιών είτε εδώ και τώρα είτε στη μέλλουσα ζωή Ο Αυγουστίνος κι ο Αριστοτέλης, αποτελουν τα θεμέλια αυτού του πνευματικού καπιταλισμού Και για να μην ξεχνιόμαστε  Τα Δόγματα δ ε ν  είναι μια μόνιμη κατάσταση είναι φάρμακα που όμως καταργούνται οταν θεραπευθή ο άνθρωπος.Κανείς δεν αντιλέγει στο γεγονός οτι ο Θεός είναι μυστήριο Πως τώρα ξεχωρίζουμε το μυστήριο απ το Δόγμα.Α λ λ ο  το δόγμα ά λ λ ο  το μυστήριο. Αλλο τί διατυπώνει ένας Θεόπτης Αγιος Άλλο Η Εμπειρία Της Πραγματικότητος Που Έχει.

Ετσι μιλάμε για το Δόγμα περί του Μυστηρίου της Αγίας Τριαδος κι όχι για το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος Δόγμα της Αγίας Τριάδος είναι Οι Θ ε ο φ ά ν ε ι ε ς .

Δεν είναι ούτε οι τρείς υποστάσεις ούτε η μία ουσία ουτε το ομοούσιο Ολα αυτά είναι νοηματικά κριτήρια κατα των αιρέσεων κατα των αιρετικών 

Το δόγμα και η Θεολογία είναι¨φ ά ρ μ α κ α.¨ Οταν είμαστε υγιείς δεν παίρνουμε φάρμακα μόνον οταν είμαστε άρρωστοι.Κι είμαστε άρρωστοι διότι δεν έχουμε αγάπη κι αυτό που ν ο μ ί ζ ο υ μ ε   οτι έχουμε, δεν είναι αγάπη είναι σ α ν  α γ ά π η  Είναι κάτι σαν τα τεχνητά γλυκαντικά είναι γλυκα είναι σαν την ζάχαρη δεν είναι ζάχαρη χώρια που είναι και δηλητήρια.

Κάπως έτσι είναι κι η αγάπη που νομίζουμε οτι έχουμε όταν  λειώνουμε δίπλα στον όποιον άρρωστο, προσφέροντας του χείρα βοηθείας, πιστεύοντας οτι κάνουμε το καλό , αλλά που ουσιαστικά καταθέτουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό καλών πράξεων 

Μην ξεχναμε οτι ο Θεός δ ε ν ¨ανακαλύπτεται¨ απο καποιον έξυπνο ή έστω επιμονο και ακούραστο νού.

Ο Θεός ¨α π ο κ α λ ύ π τ ε τ α ι¨  ο Ιδιος στην καρδιά μας Οι σοφοί δεν μπορούν να γνωρίσουν τον Θεο γι αυτό άλλωστε σαρκάζουν για την ανυπαρξία του.

Ο Θεός αποκαλύπτεται στους ταπεινούς τη καρδία. Η Πατερική Παράδοση είναι Εμπειρική.Δεν είναι στοχαστική ουτε συναισθηματική Ο Προσευχόμενος αποκτά εμπειρία του θεού Το θεμέλιο της Ορθοδοξίας είναι η εμπειρία της Αποκαλύψεως οχι ο στοχασμός.Απ την εμπειρία προέρχεται η καταφατική κι αποφατική θεολογία.Ετσι για να θεολογήσει κανείς πρέπει να έχει ε μ π ε ι ρ ί α   οχι απλά δυνατή σκέψη θα περάσει απ την καθαρση στον φωτισμό και τότε είναι θεολόγος.Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν σαν βάση την εμπειρία κι οχι την φιλοσοφία.

Είπαμε χωρίς εμπειρία δεν μπορεί κανείς να γίνει χειρουργός γίνεται χ ε ι ρ ο ύ ρ γ ο ς, όπως λέμε κακούργος.Αυτή η εμπειρία διδάσκεται απο τους έμπειρους είτε χειρουργούς είτε αστρονόμους. 

Αν θέλει καποιος να γίνει αστρονόμος θα πάει να βρη τους αστρονόμους.

Η Πραγματική θεολογία, η θ ε ρ α π ε υ τ ι κ ή,  αυτή που δίνει στη κοινωνία υγιείς, σωστούς ανθρώπους είναι η εμπειρική.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: