RSS Feed

Η ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ …ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ

 

Κόνραντ Λόρεντς,Ο ιδρυτής του κλάδου της συγκριτικής συμπεριφοράς ,βραβείο Νόμπελ το 1973,θεωρεί ότι ένα από τα οκτώ θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας, συνδέεται με την λεγομένη αισθητηριακή εντροπία,μια πολιτιστική ασθένεια της εποχής μας, η οποία διακρίνεται από δυο λέξεις – κλειδιά. ¨μπλαζέ και νεοφιλία¨  

 

 

Μπλαζέ είναι ο απαθής στην χαρά ή στον θυμό από κορεσμό,δηλαδή ο κορε-σμός κάνει τον άνθρωπο να παραμένει απαθής σε γεγονότα χαρούμενα και εντυπωσιακά. Θεολογικά χαρακτηρίζουμε αυτήν την κατάσταση με τον όρο ¨-Ακηδία¨, Αδιαφορία.Νεοφιλία είναι η νοοτροπία των ανθρώπων εκείνων που πραγματικά είναι κουρασμένοι, δεν αισθάνονται κανένα νόημα από τον τρόπο που ζούν, δεν χαίρονται την ζωή και την κοινωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο. 

 

 

 

Συνεχώς Προσφεύγουν Σε Κάτι Καινούριο, Μήπως Τυχόν Και Ικανοποιηθή Αυτή Η Απά-θεια Και Η Αδιαφορία Για Την Ζωή.Πρόκειται για φαύλο κύκλο, αφού Η Αδιαφορία (Μπλαζέ) Δημιουργεί Την Ανάγκη Της Νεοφιλίας, Κι αυτή με τη σειρά της Κάνει Τον Άνθρωπο Ακόμη Περισσότερο Μπλαζέ.Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πολιτιστική ασθένεια  Οι εναλλαγές συντρόφων, η απόρριψη των παλαιών, το πέταγμα και η αντικατάσταση των διαφόρων αντικειμένων εκφράζουν αυτήν την πνευματική και πολιτιστική ασθένεια. Αυτή η κατάσταση είναι μια αποχαύνωση και θανάσιμη χαλάρωση των αισθημάτων.

 

 

Οι διαφημίσεις ταξιδιωτικών γραφείων είναι κλασσικές: ελάτε να δημιουργήσετε καινού-ριους φίλους.Όλα αυτά δείχνουν το ανικανοποίητο του ανθρώπου, όταν η εσωτερική δομή της υπάρξεώς του δεν ικανοποιείται από το ποθούμενο, όταν ο άνθρωπος κινείται σε επίπεδο σχήμα ενώ είναι δημιουργημένος με υψηλές προδιαγραφές. Υπάρχει όμως τρόπος να ζη κανείς με έμπνευση στην ζωή του, να τον εμπνέει το κάθε τι και να εμπνέη τους γύρω του. Υπάρχει τρόπος ο άνθρωπος να αναβαπτίζεται συνεχώς, να κινείται διαρκώς στον εσωτερικό του χώρο και να ζη το παλαιό σαν καινούριο, χωρίς να χρειασθή να το ανταλλάξη. Τελικά,ο Υψηλός Πολιτιστικός Τρόπος Ζωής συνίσταται στο να αισθάνεται κα-νείς παραδείσια, έστω και αν ζη μέσα σε μια κόλαση.Σ αυτόν τον πολιτισμό αποβλέπει η ορθόδοξη θεολογία. Αν μια θεολογία δεν ξέρει να δημιουργήση αυτήν την έμπνευση και αφήνει τον άνθρωπο στην κατάσταση του μπλαζέ και της νεοφιλίας τότε είναι αποτυχη-μένη.

 

Ναυπακτου Ιερόθεος.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ναυπακτου Ιερόθεος.

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Reblogged this on Kosmaser's Weblog and commented:

    Τελικά, ο Υψηλός Πολιτιστικός Τρόπος Ζωής.. συνίσταται στο να αισθάνεται κανείς.. παραδείσια, έστω και αν ζη μέσα σε μια κόλαση.

  2. Χρόνης Μούτσης

    Πολύ εύστοχος τρόπος που προσδιορίζει τον σημερινό άνθρωπο. Η λέξη «ακηδία» είναι σοφή, αλλά τώρα πλέον μόνο μοναστηριακή, έχει προεκτάσεις άλλης τάξεως, πνευματικές, δεν την γνωρίζει και ούτε μπορεί να την κατανοήσει κανείς εύκολα. Ο «κορεσμός» είναι πιό κοντά στην κατάσταση του σύγχρονου Δυτικού ανθρώπου και δυστυχώς απόλυτα συνεπής με τον τρόπο ζωής του. Ο κορεσμένος άνθρωπος, δηλαδή η κοινωνία που ζούμε, όλοι μας, καταναλώνει τις μεγάλες Αλήθειες όπως την Coca-Cola, γι αυτό οι διακριτικοί πνευματικοί είναι πλέον πολύ φειδωλοί στους λόγους τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: