RSS Feed

ΜΟΣΧΟΒΟΛΑ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ..ΛΑΔΙ ΓΑΛΗΝΗ ΗΡΕΜΙΑ..ΘΑ ΠΛΕΨΩ ΚΑΛΑ..

 

Είναι άδικο να πεθαίνουν παιδιά απο καρκίνο.Στέκεσαι αποσβολωμένος μπρο-στά στον ασίγητο πόνο.Προσπαθείς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πεθαίνουν παιδιά απο καρκίνο

 

Η επιστήμη εδώ σωπαίνει, δεν έχει λόγο, μόνο κάποια λόγια παρηγοριάς.

Κι η μάνα με το απλανές βλέμμα να θέλει σε λίγα λεπτα να ρουφήξει όλη την εικόνα του παιδιού της που δεν χάρηκε στα ελάχιστα χρόνια, και τί χρόνια, που έζησε μαζί του και τώρα η ιδια το παραδίνει στο χωμα.¨Ας ζούσε, κι ας μπαινοβγαίναμε στο νοσοκομείο.¨Ομως κάπως διαφορετικά κρινει αυτά τα πράγματα Εκείνος που ετάζει νεφρούς και καρδίας.Οχι.δεν πήγε στο¨χώμα¨η Αντα μου Μόνο το βασανισμένο σωματάκι της γύρισε εκεί απ όπου προήλθε ψέλιζε η μάνα.¨Ποιός ξέρει γιατί ο Θεός πήρε την Αντα μας ¨ψιθύριζε ο μεγαλύτερος αδελφός της, μόλις 11 χρόνων κοιτάζοντας το μικρό λευκό φέρετρο, σκεπασμένο απο λευκά λουλούδια.

 

 

 

 

Δεν υπήρξαν υστερισμοί Μόνον ένας βουβός , υγρός, βαθύς πόνος όλων

βλέπεις ήταν ενεργά μέλη της Εκκλησίας, και μπορούσαν να δούν πέρα απ τον οριζοντα της όποιας συμβατικότητας.Τα κοιμητήρια αυτές τις ώρες, όταν υποδέχονται για τον προσωρινό ¨ύπνο¨  κακώς τον ονομάζουν αιώνιο,δεν είναι, παιδιά, λές και αναγνωρίζουν την αδικία, γι αυτό κι αυτά μειώνουν τους ρυθμούς τους.Δεν ακούς φωνές, μόνο ψιθυρίσματα Ο αποχαιρετισμός βαρύς, να σου λύνει τα μέλη. Οι γονείς με δάκρυα βουβής απόγνωσης,

συγκρατούν ένα μεγάλο γιατί.

 

 

 

 

Ετσι έφυγε ένα ζεστό απόγευμα του Οκτώβρη, τί ειρωνεία, η μικρή Αντα, μόλις 8 ετών.Ενας άγγελος, που ποτέ δεν παραπονέθηκε, για τους πό-νους,ούτε όταν η χημειοθεραπεία της πήρε βαναυσα τα όμορφα μαλλιά.¨Θα βγούν ξανθά τώρα;¨ρωτούσε τη μητέρα της που , πνίγοντας τα δάκρυα, την βεβαίωνε πώς ναί κατάξανθά κρύβοντάς την στην αγκαλιά της.Και το παράδοξο,όντως βγήκαν κατάξανθα μαλλάκια,κι έτσι μ αυτά κοιμήθηκε τον προσωρινό της ύπνο η Αντούλα.(μας)

 

 

 

Η ιστορία της Αντας έφερε στον νού μου μιαν άλλη ιστορία, που χάραξε η πέννα του κυρ Αλέξανδρου. Την αναφέρω σαν ένα μνημόσυνο για την Αντα.

Αλλά και η Αγγελικουλα του φίλου του Μπούκη του είπε:

«Εσύ μπαρμπ’ Αλέξανδρε, ψέλνεις τα τραγούδια του Θεού».

Η Αγγελικούλα, γράφει ο Παπαδιαμάντης, ¨με ήκουε να ψάλλω συνεχώς Τραγούδια του Θεού, εις τον πενιχρόν νυκτερινόν ναΐσκον, όπου εσύχναζε τακτικά με την μητέρα της. Εκοιμάτο μές στο στασίδι, εις τον γυναικωνίτην, την ώρα των αποστίχων, εξύπνα μετά δύο ώρας εις τον Πολυέλεον, κ’ έκ-τοτε δεν ήθελε να κοιμηθή πλέον. Ήτο μία μετά τα μεσάνυχτα¨.Η μικρή Αγγελικούλα Ένδεκα Ετών ήταν άρρωστη βαρειά.Τήν επισκέφθηκε ο Παπα-διαμάντης και εκείνη του είπε: «Ά Μπάρμπ’ Αλέξανδρε, Εψέλλισεν Ασθενώς. Πότε Θα Μού Πής Πάλι Τα Θεια … Τραγουδια; –Όποτε θέλεις, Κούλα μου. Άμα γίνη αγρυπνία εις τον Άγιον Ελισσαίον να έλθης, να σού τα πώ.

–Νά μού τα πής. Μά θα τ’ ακούσω; – Άμα προσέχης, θα τ’ ακούσης

– Ώχ Έστέναξεν, έκλεισε τα όμματα, και δεν μού ωμίλησε πλέον.

Εφαίνετο ότι είχε πολύ κουρασθή ,έφερεν ασθενώς την ισχνήν χείρα προς το ούς ενώ εψέλλιζε.Φαίνεται ότι είχε πάθει βαρυηκοΐαν ένεκα της νόσου.

Τής έφεραν χρίσμα, έλαιον από την κανδήλαν.Αυτή ανέλαβε προς στιγμήν τάς αισθήσεις της, κ’ εψιθύρισε: –¨Μοσχοβολά η ψυχή μου. Λάδι, γαλήνη, ηρεμία. Θά πλέψω καλά¨.

 

 

 

Μετά τον θάνατό της ο Παπαδιαμάντης έψαλε τα τραγούδια του Θεού στην αγνή Αγγελικούλα.  Γράφει στο κείμενό του:¨Μετά τρείς ημέρας την προ-επέμπομεν εις τον τάφον.Οι επαγγελματικοί ιερείς κ’ οι ψάλται έψαλλον τα κατά συνθήκην, από την “Άμωμον οδόν” έως τον “Τελευταίον ασπασμόν”.

Μόνος ο παπα-Νικόλας απ’ τον Αι-Γιάννη του Αγρού,ο Ναξιώτης, εφαίνετο ότι έκανε χωριστήν ακολουθίαν,εμορμύριζε μέσα του, και τα όμματά του εφαίνοντο δακρυσμένα.–Τί μουρμουρίζεις, παπά; του είπα, από το όπισθεν του στασιδίου, όπου είχεν ακουμβήσει.–Λεγω την Ακολουθιαν Των Νηπιων Μεσα Μου, ειπεν ο παπα-νικολας. Εις αυτο το ακακον αρμοζει Η Κηδεια Των Νηπιων.Τω όντι κ’ εγώ, με όλον τον πόνον και τα δάκρυά μου, είχα αναλογισθή εκείνην την στιγμήν την ακολουθίαν των Νηπίων.Καί ακουσίως έλεγα μέσα μου τα τραγούδια του Θεού:

“Τών του κόσμου ηδέων αναρπασθέν άγευστον” και“ως καθαρόν, Δέσποτα, στρουθίον προς καλιάς επουρανίους έσωσας” και“του Αβραάμ, εν κόλποις, εν τόποις ανέσεως, ένθα το ύδωρ εστί το ζών, τάξαι σε Χριστός ο δι’ ημάς νηπιάσας” και“οίς αριθμοίς το πλάσμα σου, νήπιον φοιτήσαν τα νύν προς σε”». 

–¨Μοσχοβολά η ψυχή μου. Λάδι, γαλήνη, ηρεμία. Θά πλέψω καλά¨.

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Δεν ειναι απαραιτητο..να πονεσεις τοσο..Παραδειγμα : Δεν μπορεις να αγαπησεις αληθινα…τουλαχιστον ΚΑΝΕ ΠΩΣ ΑΓΑΠΑΣ..προσποιησου πως αγαπας…μην εισαι αρνητικη…και σιγα-σιγα, θα μαθεις να αγαπας..Μην παραπονεισαι για τους αλλους που δεν σου δινουν την τιμη που αξιζεις…Κανε πως δεν σε νοιαζει…και σε λιγο, απλα δεν θα σε νοιαζει..

  2. Μόνο εάν έλθουμε στην θέση αυτής της μάνας,μόνο τότε θα απαντήσουμε στα υπαρξιακά ερωτήματα.

  3. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Παντα υπαρχει κατι χειροτερο…απ το χειροτερο..Κακοι ηθοποιοι..κακη παρασταση..Απογοητευμενοι Θεατες..ολοι οι Ελληνες ( Ρωμηοι , γραικυλοι, και γραικοι) παρακολουθουμε ¨ερασιτεχνες¨να παριστανουν τους επαγγελματιες με θλιβερο ( γι αυτους και για μας ) τροπο..και το χειροτερο να χαμογελουν..Κι απ την αλλη…να πεθαινουν παιδια…νηπια απο καρκινο..Πονος βουβος..που ανταλλασσει με βαρυ τιμημα..την στειρα υπερηφανεια της απειρης ματαιοδοξιας μας..Μονο ενας ¨Παπαδιαμαντης¨θα μπορουσε να αποτυπωσει τον νοημα του¨πονου¨του χαμου ενος παιδιου..

  4. Τι άλλο να ευχηθούμε, παρά… καλή πλεύση;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: