RSS Feed

ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ…ΤΟ ΣΙΩΠΗΡΟ ΚΙ ΑΦΑΝΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ..ΚΑΙ ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ.

Σχετική εικόνα

 

Παρακουλουθείστε με προσοχή την πολυμελή χορωδία, και ορχήστρα, που εκτελεί ένα γνωστό κομμάτι απ την Αϊντα του Βέρντι.Κάπως έτσι λειτουργουν τα κύτταρα μας, συντροφιά με το ¨φιλικό μικροβώμα¨Ολα πάνε καλά, μέχρι κάποια απ τα μέλη του ογκώδους αυτού συγκροτήματος αρχίζουν να μην παρακολουθούν τον Μαέστρο.Τότε η ομορφιά, μετατρέπεται σε δυσμορφία, παραφωνία, εκτροχιασμό ασθενεια.Τότε μιλάμε για ιώσεις, λοιμώξεις, μυκητιάσεις, κι οτι άλλο βάλει ο νούς σας.

 

 

Η μαγική λέξη : ισορροπια -υπακοη   στον Μαέστρο.

Ολοι γνωρίζουμε οτι ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία βασίζονται σε κάπου  23.000 γονιδια. Σωστά;

 

 

Περιπου γιατί Σ αυτόν τον αστρονομικό αριθμό θα πρέπει Να Συνυπολογίσουμε Άλλα 100 Τρισεκατομμύρια Μικροβίων  Βακτηριδίων, Ιών Και Μυκήτων ,εκατοντάδων ειδών, που στηρίζονται γενετικά σε περίπου 3 εκατομμύρια  Μη Ανθρώπινων Γονιδίων.Ετσι μιλάμε πλέον για έναν υπερ-οργανισμό αποτελούμενο από πολλούς άλλους.Κάτι σαν ένα επάλληλο σύμπαν που τα αυγουστιάτικα βράδια απελάμβανα απ τη βεράντα μου στο βουνό.Ενας μικρόκοσμος που χωρίς φρόνηση, χωρίς πίστη,βρίσκεται σε χέρια μωροφιλοδοξων που τον καταστρέφουν με κακό φαγητο,δηλητηριώδεις λογισμούς,αλκοόλ και τσιγάρο.

 

 

 

 

 

Τα  περιοδικά Nature, Science,και  Lancet,ίσως τα πιό έγκυρα και πολυδιαβασμένα το στενό χώρο της Επιστήμης θεωρούν αυτά τα  βακτηριδιακά  μια και τα βακτηρίδια είναι τα περισσότερα σε πληθυσμό,απ τα ¨φιλοξενούμενά μας¨μικρόβια, κυτταρα, όχι ως παρασιτα ή φιλοξενουμενα, αλλά ως αναπόσπαστα στοιχεία, μιας οργανικής κοινότητας

Η Αφεντιά Μας, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέλος. Κι αν αυτό δεν σας λέει κάτι, μην συνεχίσετε το διάβασμα, γιατί θα αναγκασθείτε να αναιρέσετε πολλές απ τις βεβαιότητές σας.

 

 

 

Πάμε πίσω στο μύθο μας.Ξεκινάμε απο μια καινούργια σχετικά έννοια: Μικροβιωμα.Πολλοί το έχουμε ακούσει μια δυο φορές, σε κάποιες απ τις εκλαϊκευμένες εκπομπές υγείας. Η ονομασία παραπέμπει στο γονιδίωμα, αλλά δεν υπάρχει καμμια ομοιότητα. Δεν είναι μόνο το μέγεθος που κάνει τη διαφορά, όσο και το γεγονός ότι το μικροβίωμα είναι ρευστό, αλλάζει συνεχώς,σε αντίθεση με το γενετικό υλικό μας που στη συντριπτική πλειονότητά του παραμένει αναλλοίωτο σε όλη τη ζωή μας. Επίσης, ενώ το γονιδίωμα όλων των ανθρώπων είναι κοινό κατά ένα τεράστιο ποσοστό (99,9%),το μικροβίωμα δύο ατόμων μπορεί να διαφέρει δραματικά ακόμη και αν πρόκειται για ομοζυγωτικούς διδύμους. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μονοζυγωτικούς διδύμους.

 

https://kosmaser.wordpress.com/2012/04/23/ 

Το μικροβίωμα λοιπόν, επιτελεί πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, απολαμβάνοντας και αυτό με τη σειρά του τροφή και  στέγη,που ο τελευταίος του προσφέρει. Μία από αυτές τις λειτουργίες του, είναι να τρέφει καθημερινά τον οργανισμό μας με ένα ποσοστό γλυκόζης, που φτάνει το 10% του συνόλου της ενέργειας που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με το να επεξεργάζεται υδατάνθρακες,τους οποίους αδυνατούν να διασπάσουν τα δικά μας ένζυμα.

 

 

 

Αλλη μια απόδειξη για το πόσο στενή είναι η σχεση του ξενιστή οργανισμού μας,  και του μικροβιώματος. Δεν τελειώσαμε.Η στενή αυτή  σχέση μεταξύ των δύο αγνώστων, αοράτων, ταπεινών, σιωπηλών πρωταγωνιστών,δεν περιορίζεται στην διαχείριση της τροφής.Το μικροβίωμα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παραγωγή μίας σειράς από βιταμίνες, κυρίως της B2,της σπουδαίας B12 όπως και  και του φολικού ή φυλλικού οξέως. Επιπλέον, στο μικροβίωμα ανήκει και μεγάλο μέρος της διατήρησης της υγείας του ξενιστή οργανισμού, με το να κρατα τους ¨εισβολείς¨ μακριά.

 

 

Ας πάρουμε τον ιό της γαστρεντερίτιδας,είναι ένας κοινός εχθρός για το μικροβίωμα όσο και για τον ξενιστή-οργανισμό. Τόσο το ένα όσο και το άλλο έχουν κοινό συμφέρον να τον εξαλείψουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δύο.

 

 

Συνεπώς, το μικροβίωμα και ο οργανισμός είναι σύμμαχοι  και μάλιστα κατά τρόπο πολύ πιο ριζικό απ’ όσο θα πιστεύαμε, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι φυσιολογίες τους είναι άμεσα συνδεδεμένες.Αυτός ο μεταξύ τους δεσμός γίνεται φανερός όταν σε έναν εκ των δύο κάτι πάει στραβά. Ένα κατεστραμμένο μικροβίωμα συνεπάγεται  μία μεγάλη λίστα προβλημάτων,όπως Η Παχυσαρκία Και Η Λιποσαρκία, Ο Διαβήτης Τύπος-1 Και Τύπος-2, Η Αρτηριοσκλήρωση Και Τα Καρδιαγγειακά Προβλήματα, Το Άσθμα Και Το Έκζεμα, Η Διαταραχή Της Λειτουργίας Του Συκωτιού, Οι Διάφορες Παθήσεις Των Σπλάγχνων Και Ο Αυτισμός.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθρώπινος οργανισμός

 

Βασικός Ρόλος του μικροβιώματος είναι να παράγει μόρια που βοηθούν και ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπινων κυττάρων. Αν κάτι πάει στραβά σε αυτή τη διαδικασία, τότε ανακύπτουν τα παραπάνω προβλήματα υγείας. 

 

 

 

 

Η επιστήμη τείνει να καταλήξει στο οτι ο  ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας  υπερ-οργανισμός, ο οποίος αργά αλλά σταθερά, αλλάζει πλέον  ριζικά τα δεδομένα ,και επιβάλλει νέες μεθόδους ιατρικής, βιολογικής και γενετικής έρευνας των δυσλειτουργιών του ανθρώπινου σώματος,κατα βάσιν και του συναμφότερου της ψυχής, τα οποία σήμερα συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις  να αντιμετωπίζονται εσφαλμένα, ως ένα ενιαίο συνεκτικό σύνολο, ως μία αδιάσπαστη μονάδα. Προφανώς είναι  μονάδα, αλλά μία μονάδα,θα λέγαμε σε ρευστή κατάσταση που μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τη διάθεση του ύπατου αρμοστή που ειναι ουσιαστικά η ψυχή του ανθρώπου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθρώπινος οργανισμός

 

Τώρα στην πιθανή ένσταση σας, για τό συμβαίνει με όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που κοιμούνται τον ύπνο της άγνοιας ( κατ ευφημισμόν λέμε τον ύπνο του δικαίου) Κάποια στιγμη θα ξυπνήσουν.Και καλά να  είναι ακόμη μακρυά η Ατροπος . Αν όμως είναι έτοιμη να κόψει το νήμα της ζωής τους;Ας θυμηθούμε για πολλοστή φορά τη ρήση του Μακάριου του Σπηλαιώτη στον  Καζαντζακη, όταν έφηβος πήγε να βρεί στο Αγιο Ορος.

Ξύπνα παιδί μου.Ξύπνα.πριν σε ξυπνήσει ο Χάρος.

https://kosmaser.wordpress.com/2011/11/23/%cf%

 Πηγή:  Μικρόβια: Οι εισβολείς-ευεργέτες του ανθρώπινου οργανισμού 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

19 responses »

 1. Παράθεμα: ΕΜΕΙΣ..Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ..ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΠΙΠΤΕΙ.. | Kosmaser's Weblog

 2. Παράθεμα: ΠΑΘΟΓΟΝΑ..ΜΙΚΡΟΒΙΑ…ΙΟΙ..ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ..Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.. | Kosmaser's Weblog

 3. Παράθεμα: ΙΩΣΕΙΣ..Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΦΟΒΟΣ… – kosmasser's Internal Life

 4. Παράθεμα: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ..ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ..ΕΠΕΤΑΙ Η…ΓΡΙΠΗ – kosmasser's Internal Life

 5. Παράθεμα: ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟ…ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ..ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ | iassis

 6. Παράθεμα: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ…ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑ…ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

 7. Παράθεμα: ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ… | Kosmaser's Weblog

 8. Παράθεμα: ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟ…ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ..ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ | iassis

 9. Παράθεμα: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ..ΠΟΣΟ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΕΞΩ ΟΜΩΣ… | Kosmaser's Weblog

 10. Παράθεμα: ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ; | iassis

 11. Παράθεμα: ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟ…ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ..ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ | iassis

 12. Παράθεμα: ΧΟΥΣ…ΕΣΜΕΝ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΧΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΣΟΜΕΘΑ.. | Kosmaser's Weblog

 13. Παράθεμα: ΧΟΥΣ…ΕΣΜΕΝ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΧΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΣΟΜΕΘΑ.. | true love

 14. Παράθεμα: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ..ΤΟ ΧΩΜΑ.. | true love

 15. Παράθεμα: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ…ΜΙΑ ΙΟΓΕΝΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑ…ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.. | Kosmaser's Weblog

 16. Παράθεμα: ΕΜΕΙΣ..Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ..ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΠΙΠΤΕΙ.. | Kosmaser's Weblog

 17. Παράθεμα: ΕΜΕΙΣ..Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ..ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΠΙΠΤΕΙ.. « Kosmaser's Weblog

 18. Παράθεμα: ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ…ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ;. « Kosmaser's Weblog

 19. Παράθεμα: ΠΑΘΟΓΟΝΑ..ΜΙΚΡΟΒΙΑ…ΙΟΙ..ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ..Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.. « Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: