Γιατρέ,έχω έλλειψη ε ν ζ ύ μ ο υ.
Κι ο γιατρός κατάλαβαίνει πως πρόκειται για την ανεπάρκεια της Γλυκοζο-6-Φωσφορικης Αφυδρογονασης,ή πιό απλά G6PD.
Παλαιότερα τη θεωρούσαν σαν μια σημαντική πάθηση του αίματος. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ανεπάρκεια G6PD ή ανεπάρκεια ¨ενζύμου¨ όπως απλά λέγεται. Κι αυτό, γιατί Η Φυσική Επιλογή, ή ο καλός Θεός μας , Απέναντι Στην Ελονοσία Malaria, που μεταφέρουν , οι ανωφελείς κώνωπες ¨παρκάροντας¨ στα ταλαίπωρα κορμιά μας «Ανέπτυξε» Ένα Μηχανισμό Άμυνας,θαύμα αυτος ο αυτο-ιώμενος οργανισμός μας.Την Ανεπάρκεια ΤηςG-6-PD κι ετσι σωθήκαμε απ τις
¨θ έ ρ μ ε ς¨.
Oμως τί ακριβώς είναι η ανεπάρκεια G-6-PD; Aπλα μια κληρονομική διαταραχή ,που αφορά κυρίως τα αγορια. Η G-6-PD, είναι ένζυμο απαραίτητο για την επιβίωση του ερυθροκυττάρου, Η Βιολογική Γήρανση Του Οποίου Εξαρτάται Από Τη Μείωση Του Ποσού Της, Σα να λέμε ένας δείκτης νεότητας.Όσο νεαρότερο είναι το ερυθρο κύτταρο ,τόσο μεγαλύτερη ποσότητα G-6-PD περιέχει.
Η εν λόγω ενζυμική ανεπάρκεια είναι,η πιο Συχνή Ενζυμο-Πάθεια Σ Όλον Τον Κόσμο Και Μετρά Πάνω Από 100 Εκατομμύρια θυματα.Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν απο κάποιο γεγονός προκληθεί οξεία αιμόλυση ,από οξειδωτικούς παράγοντες.
Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οξειδωτικοί παράγοντες που θα πρέπει να αποφύγουμε, για να μην πάθουμε οξεία αιμολυτική αναιμία:
Α π ο φ ε υ γ ο υ μ ε.
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, την ασπιρίνη Voltaren έχουν καμφορά tonicwater.
σουλφοναμίδες (αντιβιοτικά) :
Septrin, Bactrimel,(διουρητικά) Fludex, Lasix, συνθετική βιταμίνη Κ, ασκορβικό οξύ,ναλιδιξικό οξύ, νιτροφουραντοΐνη – χλωραμφενικόλη, ανθελονοσιακά πριμακίνη, χλωροκίνη και πολλές φορές Counter Pain ,νέφτι, βατόμουρα
Τα κ ο υ κ ι ά ωμά και βρασμένα,μέχρι και υποψία της γύρης-των-λουλουδιών-τους.
Στις παραπάνω περιπτώσεις συμβαίνει
Ε ν δ α γ γ ε ι α κ ή Αιμόλυση
Που Συνοδεύεται Από Οξεία Εγκατάσταση Αναιμίας, Ίκτερο Και Αιμοσφαιρινουρία .
Τα σημεία αυτά εμφανίζονται περίπου 48 ώρες μετά την έκθεση στον εξωγενή παράγοντα, ενώ η απομάκρυνση αυτού έχει ως συνέπεια την αποκατάσταση του ασθενούς.
Η αιμόλυση είναι αυτο-περιοριζόμενη,και σε 7-10 μέρες,έχουμε επάνοδο της αιμοσφαιρίνης στα φυσιολογικά επίπεδα.
Δηλαδή, ο χ α μ ό ς είναι παροδικός.
Προληπτικά, όταν είμαστε μωρά μας κάνουν test για την G-6-PD.Από εκεί και πέρα, κάθε φορά που θα πηγαίνουμε στο γιατρό θα ξεκινάμε με την πρόταση:
«Γιατρέ,έχω έλλειψη ενζύμου»,και πάπαλα
Οταν σχολιαζετε κατι, παρακαλω να αναφερετε ενα ενεργο e.mail. Μονο τοτε το σχολιο σας θα εμφανιζεται και θα περνετε απαντηση.
Καλο θα ειναι να αποφευγεις τα….εσπεριδοειδη ΕΚΤΟΣ απ το λεμονι…
Ασκορβίκο οξύ δηλαδή βιταμίνη c;
Πρέπει να αποφεύγεται τελείως;
Πως είναι αυτό δυνατόν;
σας χαιρετω και σας συγχαιρω. μια απορια ..εχω ελλειψη ενζυμου και περνω και ασπιρινη…για χρονια τωρα και στατινη. Το ερωτημα μου ειναι 1ον για την ασπιρινη και 2ον αν μπορω να σταματησω μετα απο χρονια την στατινη και να παίρνω ιχθυελαιο.Ειμαι 50 χρονων.
ολες οι αναλυσεις μου εναι σε φυσιολογικα επιπεδα…