RSS Feed

Η ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΥΠΕΡΤΟΝΙΑ…ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ..ΚΙ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για γλαυκωμα

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαν τα μάτια μας

Και κοίταξε ¨να το προσέχεις σαν τα μάτια σου¨.Μια φιλική συμβουλή που δίνουμε για να δείξουμε την αξία ενός πράγματος, ή ενος προσώπου, που αναλαμβάνουμε τη φύλαξή του. Σαν τα μάτια μας.Δεν λέμε , σαν τα χέρια, τα πόδια, ή το κεφάλι μας,αλλά σαν τα μάτια μας.Μ αυτό υποδηλώνουμε  το πόσο σπουδαία είναι τα μάτια μας.

 

 

 

Κι όμως, αυτά τα μάτια, πολύ φοβάμαι οτι στην ουσία λίγο τα προσέχουμε.Πόσοι απ εμάς, επισκεπτόμαστε οφθαλμίατρο μια φορά τουλάχιστον το χρόνο;Το αυτοκίνητό μας όμως, το προσεχουμε σαν τα ματια μας.Ετσι κι ο Τηλέμαχος. Σε όλα του τακτικός. Ασφάλεια κλοπής στο σπίτι και το εξοχικό.Μικτή στο αυτοκίνητο. Τα πάντα εν τάξει.Να όμως που κάτι περίεργα πονάκια στο μάτι του τον έφεραν , στο ΚΟΦΚΑ.Εκεί του βρήκαν πίεση στο δεξί μάτι 25.Εντρομος άκουσε απ τη γιατρό οτι μόλις που πρόλαβε την καταστροφή.Η αιτία γλαύκωμα.Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος..η οποία είναι από 12 – 18 Μαρτίου,Για το γλαύκωμα θα πούμε μερικές γενικότητες, καθαρά ενημερωτικές.Η υπευθυνη γνώμη,ανήκει στον έμπειρο κλινικό γιατρό ,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος (World Glaucoma Association)  δίνει στη δημοσιότητα μελέτες που αποδεικνύουν ότι για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η έλλειψη ενημέρωσης κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς.

 

 

 

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις του γλαυκώματος είναι τεράστιο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο ,επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λπ. ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 ευρώ. Παμε να το παρουμε απ την αρχη κατ αρχάς, Το γλαυκωμα δεν είναι μια οφθαλμική πάθηση, αλλά μια ομάδα σημαντικών παθήσεων των ματιών, που προσβάλει περίπου το 2% του πληθυσμού, και έχει μιαν ιδιαιτερότητα. Δεν Δίνει Συμπτώματα Κι έτσι δυστυχώς..Οδηγεί Στην Τύφλωση. Εφόσον Δεν Διαγνωσθεί Και δεν Αντιμετωπιστεί Έγκαιρα,όσον εκκωφαντικά κι αν ακούγεται αυτό,το παρά πέντε του Τηλέμαχου, Η πρόληψη, στο γλαύκωμα είναι το Α και το Ω. 

 

 

 

 

Αρα όταν λέμε  γλαύκωμα, απλά σοβαρευόμαστε. Είναι μια επικίνδυνη, χρόνια ,εξελικτική πάθηση, του οπτικού νεύρου και .των οπτικών ινών του ματιού.Είναι  ύπουλη πάθηση, γιατί δεν δίνει συμπτώματα αλλά και όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα,οι βλάβες είναι προχωρημένες και δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Συνήθως, εμφανίζεται μετά τα 40. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γλαυκωμα

 

 

Πιο συχνά παρουσιάζεται σε προ υφιστάμενο ιστορικό στην οικογένεια. Είναι μια κληρονομική πάθηση κατά 20% δηλαδή σε ποσοστό που κληρονομικά ,παρουσιάζονται οι σημαντικότερες νόσοι.Εμφανίζεται  συχνότερα σε μύωπεςδιαβητικούς και χρήστες κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την παροχέτευση  του υδατοειδούς σώματος, που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του ματιού.

 

 

 

 

 

Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η οποία με τον καιρό είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό μας νεύρο. Σε ορισμένους τύπους γλαυκώματος, πιθανόν συνυπάρχει μειωμένη αιματική ροή με συνέπεια το οπτικό μας νεύρo να μην διατρέφεται σωστά. Τα Ω3 λιπαρά οξέα,  κι εδώ παίζουν το καλό τους παιχνίδι.Αιτίες που δημιουργούν μειωμένη αιματική ροή, είναι κυρίως αυτές που έχουν σχέση με το καρδιακό και αγγειακό μας σύστημα.Αρα και  Εδώ, αναμφισβήτητα, βοηθά το ιχθυέλαιο.Η πίεση στο μάτι είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να γίνει η διάγνωση και αυτό διότι θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε οι βλάβες του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών για να είναι σίγουρη η διάγνωση του γλαυκώματος.

Εφόσον βρεθεί μια αυξημένη πίεση στο μάτι και δεν υπάρχουν βλάβες στο οπτικό νεύρο, στις οπτικές ίνες και στο οπτικό πεδίο τότε μιλάμε για οφθαλμική υπερτονία και όχι για γλαύκωμα. Είναι μια κατάσταση η οποία δεν απαιτεί θεραπεία αλλά στενή παρακολούθηση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο ένας στους έξι ή εφτά ασθενείς με οφθαλμική υπερτονία εμφανίζουν γλαύκωμα. Εφόσον όμως η πίεση είναι μεγαλύτερη του 27 ή 28,τότε οι πιθανότητες να εμφανιστεί γλαύκωμα είναι πάρα πολύ μεγάλες και η διάγνωση είναι σχεδόν σίγουρη, ανεξάρτητα από τα παθολογικά ευρήματα. Επομενως Η Αυξημενη Πιεση Στα Ματια Δεν Σημαινει Παντα Γλαυκωμα

 

Εχουμε 5 Τύπους γλαυκώματος.Το Χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας που είναι και το συχνότερο.Το Γλαύκωμα φυσιολογικής ή χαμηλής πιέσεως Το Γλαύκωμα κλειστής ή στενής γωνίας, οξύ ή χρόνιο  Το Δευτεροπαθές γλαύκωμα  μετά από φλεγμονές, τραύματα, εγχειρήσεις, φάρμακα κ.τ.λ 

 

 

 

Το Συγγενές γλαύκωμα που εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία.Η διάγνωση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην μελέτη και παρακολούθηση ενός ασθενή, καθότι αυτή θα καθορίσει αν χρειάζεται θεραπεία ή όχι και ποιος τύπος θεραπείας είναι ο σωστός.Η τονομέτρηση είναι η εξέταση της μέτρησης της πίεσης του ματιού.Γίνεται τόσο με τονόμετρο επαφής όσο και με τονόμετρο αέρος.Οφθαλμοσκόπηση Κατά την εξέταση αυτή και με την βοήθεια ειδικού φακού, αξιολογούμε κλινικά το οπτικό νεύρο. Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν σε ένα οποιοδήποτε οφθαλμολογικό ιατρείο.

 

 

 

Η μελέτη των οπτικών πεδίων είναι μια πολύ σημαντική εξέταση και πρέπει να γίνεται πάντα όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια υποψία γλαυκώματος. Σήμερα η μελέτη του οπτικού πεδίου γίνεται με σύγχρονα αυτόματα περίμετρα όπως είναι το Humphrey 750. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει λευκά φωτεινά σημεία – στόχους σε λευκό φόντο.Ακόμα έχουμε την περιμετρία που μας δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουμε πρώιμες γλαυκωματικές βλάβες που μπορούν να εμφανιστούν μετά από 3-5 χρόνια .Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν χαθούν 30-40% των οπτικών ινών αρχίζουν να εμφανίζονται βλάβες στο οπτικό πεδίο και ο σκοπός μας είναι να διαγνώσουμε όσο πιο έγκαιρα μπορούμε τις βλάβες και να τις διατηρήσουμε στα αρχικά τους επίπεδα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαν τα μάτια μας

 

 

Στο γλαύκωμα η αλλοίωση του οπτικού πεδίου είναι δεδομένη με την πάροδο του χρόνου και εφόσον δεν γίνεται θεραπεία.Ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα παρά μόνο όταν οι βλάβες στο οπτικό πεδίο έχουν προχωρήσει πολύ και βρισκόμαστε λίγα στάδια πριν από την τύφλωση. Τότε αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις στην όραση.Οι βλάβες στην εξέταση του οπτικού πεδίου αρχίζουν να είναι εμφανείς αφού χαθεί το 30-40% των οπτικών ινών. 

 

 

 

Η πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος δηλ. όταν τα οπτικά πεδία είναι ακόμη φυσιολογικά είναι η επιδίωξή μας. Οσοι τώρα πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να κάνουν έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο με μέτρηση της πιέσεώς τους και οφθαλμοσκόπηση κάθε 3-4 μήνες.Οι τυχεροί με οφθαλμική υπερτονία, αν και δεν έχουν γλαύκωμα και πιθανότατα δεν χρειάζονται χρόνια θεραπεία,  θα πρέπει να ελέγχονται το ίδιο όπως οι γλαυκωματικοί ασθενείς, ώστε σε περίπτωση που εμφανιστούν οι πρώτες βλάβες να κρατηθούν στα αρχικά αυτά στάδια. Οσοι έχουν  ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο προληπτικά. Ακόμα μύωπες, διαβητικοί, με καρδιαγγειακά προβλήματα   θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο.

Τελικά όλοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναν οφθαλμολογικό έλεγχο, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Μετά τα 40,μια φορά κάθε 1-2 χρόνια. Δεν ξεχνούμε ότι το γλαύκωμα δεν δίνει συμπτώματα και ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είτε ανακαλύπτεται τυχαία, είτε οταν είναι πλέον αργά για δάκρυα Τηλέμαχε.Οσοι έχουν διάγνωση, όταν πηγαίνουν για έλεγχο θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία του οπτικού τους νεύρου και λιγότερο για.την πίεση στα μάτια τους.Η θεραπεία στο γλαυκωμα , στοχεύει στη αποφυγή επιδείνωσης του οπτικού νεύρου,και  των οπτικών ινών.Βασική γραμμη θεραπείας του γλαυκώματος είναι η διατήρηση χαμηλής ενδοφθάλμιας πίεσης με χρήση κολλυριων.

Σημειώστε οτι:

Δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία στην απλή οφθαλμική υπερτονία αν δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στις παραπάνω εξετάσεις και εφόσον η πίεση δεν ξεπερνά το 25-26.

Απαιτείται όμως συνεχής έλεγχος.

Η καλύτερη θεραπεία για μια χρόνια νόσο όπως το γλαύκωμα είναι η πρόληψη.Οπως με όλες τις χρόνιες αρρώστιες, έτσι και με το γλαύκωμα , μαθαίνουμε να ζούμε μια κανονική ζωή, αρκεί να ακολουθούμε τις οδηγίες και την αγωγή που μας συνιστά ο γιατρός . Κι εδώ είναι εφαρμόσιμο αυτο που λέγεται απ το λαό.Προσέχουμε τα μάτια μας σαν τα μάτια μας.Ο Τηλέμαχος τη γλύτωσε φθηνά γιατί έτυχε να παίρνει ιχθυέλαιο.Ομως πλέον κάθε εξάμηνο επισκέπτεται την οφθαλμίατρο για έναν έλεγχο έχει, βλέπετε και ένα επι πλέον κίνητρο την ευγένεια και προσήνεια της.Χαιρετε. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαν τα μάτια μας

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: