RSS Feed

ΕΜΕΙΣ…ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ..ΚΑΙ ΤΑ Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ..ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΟΥ..


Το φετινό καλοκαίρι μας ταλαιπωρησε ιδιαιτέρως

με τις χαμηλές.. υγρασίες του που σ έκαναν να βράζεις.

Να σκεφθείτε πως στα 1200 μέτρα υψόμετρο, είχα μέση υγρασία,

σχεδόν όλο τον Αυγουστο 10-13%..

Ευτυχώς έκανα 3-5 ντους την ημέρα,

έτρωγα ελαφρά γεύματα στο ατμό,

κι έπινα πεντακάθαρο νερό απο πηγές το βουνού.

Είχα …σιγή διαδικτύου και υπολογιστών,

κι έτσι άφθονο χρόνο να μελετήσω βιβλία που είχα πάρει μαζί μου,

ξαπλωμένος στην αγαπημένη μου αιώρα ,

κάτω απο τεράστια κυπαρίσσια που…φύτεψα ο ίδιος

(μαζί με την σύζυγό μου )…πριν 25 χρόνια..

Το παράδοξο ηταν οτι ενώ το θερμόμετρο έδειχνε 38 βαθμούς

κι η υγρασία ηταν γύρω στο 10%,

κάτω απ τα κυπαρίσσια επικρατούσε μια απίστευτη δροσιά

απ το λίγο αεράκι που φυσούσε..

Πρώτο θέμα που με απασχόλησε ,ήταν καμιά δεκαριά πρόσφατες μελέτες για

Τα…Αγαπημένα Μου Ω3 Λιπαρά Οξέα

Μακράς Αλυσσίδας Ανθρακα,με τα οποία και θα αρχίσω

τα…καλοκαιρινά μου απομνημονεύματα…

Τα τελευταία 3-4 χρόνια, όλοι οι παροικούντες στον χώρο αυτό,

βλέπουν να προβάλλεται, διακριτικά,

η αξία των ω-3 λιπαρών οξέων στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η αντιφλεγμονώδης , κατα κύριο λόγο, δράση τους,

που τα καθιστά απαραίτητα στην καθημερινή πρόσληψη ,

και φύλακα άγγελο σε εκφυλιστικές ,  αυτοάνοσες,

αλλά και αρκετές νευρο-εκφυλιστικές νόσους ,

τα φέρνει συνεχώς στην επικαιρότητα…

Ομως τα περισσοτερα γύρω απ την κατηγορία αυτή,

ήδη τα έχουμε εξαντλήσει σε προηγούμενα σημειώματά μας,

που μπορείτε να αναζητήσετε εύκολα στο ιστολόγιο που βρίσκεσθε..

Προσωπικά έχω γίνει κουραστικός επιμένοντας στα τα λιπαρά ψάρια,

όπως τη σαρδέλα, το..βασιλιά γαύρο, αλλά και, τη πέστροφα,

το μπακαλιάρο,  και το τόνο, τα οποία είναι

πηγές του εικοσιπεντανοϊκού (EPA) και

του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), που είναι σωτήριο για τα τελομερή

των νευρικών μας εγκεφαλικών κυττάρων….

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, αποτελούν

Δομικό Συστατικό Των Κυτταρικών Μεβρανών

και βοηθούν ουσιαστικά στην νευροαναδόμηση,

γι’ αυτό και έχει ερευνηθεί σχολαστικά η επίδρασή τους

στην καλή λειτουργία της όρασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Όσον αφορά στον εγκέφαλο,

πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων 

με Την Άνοια, Την Μνήμη Και Τη Νόσο Alzheimer.

Είναι γεγονός, πως την αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται

από έκπτωση της νοητικής λειτουργίας.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 25% του πληθυσμού ηλικίας

Άνω Των 85 Ετών Έχει Σημαντική Νοητική υστέρηση,

που συνοδεύεται από άνοια και Alzheimer,

κάτι που αυτόματα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής,

τόσο του ηλικιωμένου, όσο και, κυρίως,

του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Πλήθος ερευνών έχουν χρηματοδοτηθεί ,

προκειμένου να τεκμηριώσουν επιστημονικά,

μια και η πραγματικότητα της καθημερινότητας

το έχει ήδη αποδείξει,

την σπουδαιότητα της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων

στην επιβράδυνση της νοητικής υποβάθμισης

και κατ’ επέκταση στην συνολική πνευματική υγεία.

Να τα ξαναδούμε για λίγο..

Άνοια: Έχει μελετηθεί ένα σύνολο διατροφικών συστατικών

μέσα στα οποία είναι και τα ω-3 λιπαρά οξέα

και έχει φανεί ότι διαθέτουν προστατευτική δράση με έμφαση

στο δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Αποτέλεσμα εικόνας για δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Νόσος Alzheimer: Λόγω της νευροπροστατευτικής δράσης

των ω-3 λιπαρών οξέων μελετήθηκε ο ρόλος τους στη νόσο Alzheimer.

Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει

ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να οδηγήσει

σε πρόληψη ή ακόμα και καθυστέρηση

στην έκπτωση της νοητικής λειτουργίας ατόμων με

ήπιας μορφής νόσο Alzheimer.

Αποτέλεσμα εικόνας για δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Απόκριση σε νοητικές ασκήσεις: Φάνηκε ότι η επαρκής

κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων οδηγεί σε αυξημένη

εγκεφαλική αιμάτωση κατά τη διάρκεια διεξαγωγής

νοητικών τεστ σε υγιείς ενήλικες.

Κάτι δε πολύ σημαντικό, που η ελληνική πραγματικότητα

αγνοεί είναι οτι:

Η Χορήγηση 900mg/ Ημέρα EPA Και DHA

Στην Εγκυμονούσα Μητέρα, έχει βοηθήσει..

Σε Επαρκή Νευροανάπτυξη Του Εμβρύου,

Καθώς Και Σε Μείωση Της Πιθανότητας Εμφάνισης..

Κατάθλιψης Στην Ίδια…κατά αλλά και μετα τον τοκετό..

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας …

και αργά αλλά σταθερά και της δικής μας..αφορούν την κατανάλωση 

2 μερίδων λιπαρών ψαριών ψαριών την εβδομάδα 

για τον υγιή πληθυσμό ,για την κάλυψη των αναγκών

Σε Ω-3 Λιπαρά Οξέα.

Στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο,

η σύσταση φτάνει μέχρι τις 3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Σε κάθε  περίπτωση που κριθεί ότι η πρόσληψη ψαριών

δεν αγγίζει το αναμενόμενο,

Προτείνεται Η Λήψη Συμπληρώματος Ω-3 Λιπαρών Οξέων.

Κατά καιρούς, η προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων,

έχει επισκιαστεί από τους φόβους για τοξικούς ρύπους 

σε θαλάσσιους οργανισμούς.

Έρευνα που μελέτησε τα υπέρ και τα κατά μέσω ανασκόπησης

της διεθνούς βιβλιογραφίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

Οι Ευεργετικές Συνέπειες Από Την Κατανάλωση

Ψαριών Και Ιχθυελαίων, Είναι Πολύ Σημαντικότερες

Σε Σχέση Με Τον Μικρό Κίνδυνο Από Τους Ρύπους.

Ευτυχώς που οι φίλοι μας αμερικανοί,

ψάχνονται και μας εφοδιάζουν με αρκετά στοιχεία

για να θεμελιώσουμε την κλινική πλέον εμπειρία πάνω

στη χρήση ιχθυελαίων..

Κλείνοντας θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις

που εισπράτω απο αρκετούς κατοίκους του χωριού όπου περνώ

αρκετές εβδομάδες το χρόνο, και οι οποίοι ,με δική μου ενθάρυνση,

ξεκίνησαν και παίρνουν συμπληρώματα Ω3 λιπαρών οξέων

σε καθημερινή βάση, για 4-5 χρόνια τώρα.

Α)…Δεν ξέρω τί ακριβώς κάνει αυτό το λάδι…

αυτό που ξέρω είναι οτι εδώ και 3 χρόνια,

μπορώ και σκαρφαλώνω στα βουνά, χωρίς να πονούν τα πόδια μου..

( γυναίκα 75 χρόνων, που διατηρεί 4-5 κατσίκες..)

Β)..Νάσαι καλά παιδάκι μου..που μούδωσε αυτό το.. βρωμόλαδο,

και μπορώ να ανεβαίνω στο χαγιάτι μου..

(μια ..λεπτή και λιγερόκορμη..γιαγια 88 χρόνων..)

Γ)..κύριε Κ..είχα χοληστερίνη 287,

κι έπαιρνα κάθε βράδυ αυτό το μικρό χαπάκι..

ξεκίνησα να παίρνω το ιχθυέλαιο…νάναι καλά το παιδάκι ,

ο… αγροτικός γιατρός που μου τόγραψε..

τώρα δεν παίρνω το χαπάκι…η χοληστερίνη μ..είναι 220…

αλλά η καλή μ  είναι 78…κι αυτά τα πώς τα λέν ..

τα τριγλυκερίδια..είναι 85..

και τον περασμένο μήνα εγινα..90 χρονών..

Νάσαι καλά..

Σταματώ εδώ, αλλά έχω μαγνητοφωνημένα λόγια

πολλών χαρούμενων ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα

απο Ω3 λιπαρά οξέα, που όμως πρότειναν και ,

προς τιμήν τους, οι αγροτικοί γιατροι,

νέα παιδιά με ανοιχτά μυαλά, που ακόμα δεν αλώθηκαν

απο την φαρμακολαγνεία, πρόθυμα ,τους τα χορήγησαν,

μέχρι που η λιτότητα των κρατούντων,  τα εκοψε κι αυτά,

όπως έκοψε τόσα άλλα, κι η προμήθειά τους ειναι πλεον

 προβληματική για τους φτωχούς αυτούς ανθρώπους

με τα 400 ευρώ σύνταξη..

Εσείς.. έχετε σκεφθεί να πάρετε ιχθυέλαιο;

·         Βιβλιογραφία

o    Schwalfenberg G: Omega-3 fatty acids: beneficial role in cardiovascular health, Can. Fam. Physician 52:734-740, 2006

o    Bazan NG, Molina MF, Gordon WC: Docosahexaenoic acid signalolipidomics in nutrition: significance in aging, neuroinflammation, macular degeneration, Alzheimer’s, and other neurodegenerative diseases. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:321-51.

o    Itua I, Naderali EK: Review: omega-3 and memory function: to eat or not to eat. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2010 Sep;25(6):479-82. Epub 2010 Aug 11.

o    Hashimoto M, Hossain S.: Neuroprotective and ameliorative actions of polyunsaturated fatty acids against neuronal diseases: beneficial effect of docosahexaenoic acid on cognitive decline in Alzheimer’s disease. J Pharmacol Sci. 2011;116(2):150-62. Epub 2011 May 21.

o    Joanne Bradbury: Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain. Nutrients. 2011 May; 3(5): 529–554.

o    Hashimoto M, Hossain S.: Neuroprotective and ameliorative actions of polyunsaturated fatty acids against neuronal diseases: beneficial effect of docosahexaenoic acid on cognitive decline in Alzheimer’s disease. J Pharmacol Sci. 2011;116(2):150-62. Epub 2011 May 21.

o    Swanson D, Block R, Mousa SA.: Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):1-7. Epub 2012 Jan 5.

o    Cole GM, Ma QL, Frautschy SA.: Dietary fatty acids and the aging brain. Nutr Rev. 2010 Dec;68 Suppl 2:S102-11. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00345.x

o    Zhang W, Li P, Hu X, Zhang F, Chen J, Gao Y: Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the brain: metabolism and neuroprotection. Front Biosci. 2011 Jun 1;17:2653-70.

o    Center for Food Safety and Applied Nutrition, US Food and Drug Administration, Seafood Information and Resources (http://www.cfsan.fda.gov/seafood1.html (accessed January 2007).

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Οχι δεν έχω καμμία σχέση με εταιρείες που ασχολούνται με το ιχθυέλαιο, γι αυτό και δεν αναφέρω ποτέ εμπορικές ονομασίες.Γνωρίζω όμως τον Νορβηγό προμηθευτή σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και το γεγονός οτι στο τελικό προϊόν γινεται μοριακή απόσταξη , για την καλύτερη, κατα το δυνατόν, απαλλαγή του απο βαριά μέταλλα..Ετσι λοιπόν το ζητάμε απ το φαρμακείο, και διαλέγουμε τί θα πάρουμε..το EPA και το DHA..είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: