RSS Feed

Ο ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΦΩΝΤΑΣ..ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑΤΑ.. ΚΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12.

Απαγορεύεται η αντιγραφή. copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ 

Περίεργος ο καιρός τις  τελευταιες εβδομάδες…Τη μια ζέστη, την άλλη κρύο…άσε τις βροχές, κάθε λίγο κι απο ένα μπουρίνι..Ενα τέτοια γλυκό, νοτισμένο απο μια βροχούλα απογευματινό, μου τηλεφώνησε ο Φώντας.Καλό παιδί, στην τρυφερή ηλικία ..των 63, τότε που μόλις αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει ( δεν λέω να συνειδητοποιεί, γιατί αυτό γίνεται λίγο αργότερα…) οτι στη σοφή μηχανή, που είναι το σώμα, κάτι γίνεται..Και τότε αρχίζουν οι ανησυχίες που σε μερικούς μήνες σωματοποιούνται με αποτέλεσμα η μηχανή που λέγαμε, να αρχίσει να κλωτσάει…

Ασε ρε φίλε, έχω κάτι περίεργα μουδιάσματα στα πόδια…κάτι ψιλοκράμπες..ποιός εγώ που είμαι ενα θηρίο…Φώντα μου άντε να κάνεις μια εξέταση στη φίλη σου τη Μαρίνα. Θα Της Πείς Να Σου Πάρει Αίμα Μόνο Για Βιταμίνη Β12..Άντε Και Μια Ομοκυστεϊνη,Μια Και Θα Σε Τρυπήσει… Και Τίποτα Άλλο.. Μ άκουσες, τίποτα άλλο Ο Φώντας μπορεί να μην πηγαίνει στη.. λαϊκή, ούτε στο σούπερ Μάρκετ,όμως άμα του πείς για εξετάσεις…την άλλη μέρα..Τηλέφωνο με πήρε η Μαρίνα , η μικροβιολόγος. Κατ αρχάς με ρώτησε γιατί την…σαμποτάρω ( μόνο μια εξέταση..), και στη συνέχεια μου είπε οτι όντως η Β12 του Φώντα ήταν χαλια..όχι όμως η ομοκυστεϊνη του ( κάτι αναμενόμενο, είπαμε ο Φώντας είναι ένα πληγωμένο.. μικρό θηρίο…)

Να κάνω μια παρένθεση..ο Φώντας είναι..vegan..το λέει με υπερηφάνεια, σε κάθε περίπτωση. Είναι γεγονός οτι είναι λεπτός, ευθυτενής, χωρίς κοιλιά, και στο βάδισμα τους περνάει όλους…ΟΜΩΣ..η Β12..Δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, κλπ Ετσι ο Φώντας και οι..όμοιοι του, για να μπορούν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα χρειάζεται να παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα που την περιέχει. Το κακό με την έλλειψή της είναι οτι: Η κλινική εικόνα έλλειψης της , αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Για το λόγο αυτό εύκολα διαφεύγουν τη προσοχήτου ενδιαφερομένου..Τί συμβαίνει όμως,όπως καλή ώρα με το φίλο μας τον Φώντα..Η έλλειψη βιταμίνης Β12 σταδιακά προκαλει:Αναιμία ..με χλωμάδα, αδυναμία, κούραση, εξάντληση, ταχυπαλμία και δύσπνοια. Εδώ δεν ήταν ο Φώντας, γιατί είπαμε ήταν λεπτός, με καλη σωματική κατάσταση, και το κυριότερο…χωρίς άγχος..Εκτός απο αναιμία, η έλλειψη της Β12,μπορεί να προκαλέσει…ήπια 

Νευρολογικά προβλήματα:  Μυρμηγκιάσματα Στα Χέρια Και Στα Πόδια, Δυσκολίες Στο Περπάτημα,   Απώλεια Όρασης,  Διαταραχές Της Μνήμης, Παραισθήσεις, Λύπη, Μελαγχολία Και Αλλαγές Στην Προσωπικότητα…

Κάπου εδώ έχουμε τον φίλο μας τον Φώντα…με απλά μυρμηγκιάσματα..


Ετσι σε πολλές περιπτώσεις
είναι εύκολο να διαφύγουντης προσοχής και έτσι  διάγνωση δεν μπαίνει.. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ συχνότερη από ότι νομίζουμε.. απλά δεν δίνουμε σημασία στα.. υφέρποντα συμπτώματα.. Η παγκόσμια πρακτική, πάνω στο σχετικό θέμα μας δείχνει ότι.. μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας 51 ετών και πάνω, ένας.. σε κάθε 31.. έχει χαμηλή βιταμίνη Β12 (πιο κάτω από 200 pg/ml). Εξ άλλου υπάρχουν και Ορισμένες ομάδες ,που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. μια και αυτή αυτή..Δεν Απορροφάται Καλά Από Το Στομάχι Ή Το Λεπτό Τους Έντερο..λόγω δυσανεξίας..

Από αβιταμίνωση Β12 κινδυνεύουν περισσότερο

·       Οι Ηλικιωμένοι..Γενικά Πάνω Απο 55-65 Ετών..

·       Οι Αποκλειστικά Φυτοφάγοι,Σαν Τον Φώντα..

·       Οι Χειρουργημένοι Στο Στομάχι,

·       Οι Εθισμένοι Στο Οινόπνευμα..Αλκοολικοί,

·      Οι Πάσχοντες Από Κακοήθη Αναιμία  (Μεγαλοβλαστική Αναιμία) Όσοι …Τυχεροί Έχουν Καταφέρει Να Εγκαταστήσουν.. Διατροφική γαστρίτιδα.     Βρέφη Και Παιδιά Των Οποίων Οι Μητέρες Είναι Αποκλειστικά Φυτοφάγοι, Και Τα Οποία Θήλαζαν.. Έχουν Επίσης Περισσότερες Πιθανότητες Να Παρουσιάσουν  Έλλειψη Της Βιταμίνης Β12.

 

 

 

Ολοι γνωρίζουμε το σύμπλεγμα των βιταμινών Β…Η Β12, μαζί με τις υπόλοιπες αδελφές της.. ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών.. (που σημαίνει οτι η υπερβολική πρόσληψη δεν επιβαρύνει το συκώτι,όπως οι λιποδιαλυτές…Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων , που με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει Στο Κρέας( Λευκό, Κόκκινο)      Στα Ψάρια,   Στα Αυγά Και Στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα.

Δεν τη βρίσκουμε, όπως είπαμε, στα φρούτα,στα λαχανικά και τα δημητριακά. Οσοι θέλουν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα..που δεν είναι και ότι το καλύτερο..πλήν αναγκαίο..Είπαμε και το ξαναλέμε..Η κλινική εικόνα που οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12 Αναπτύσσεται Αργά Και Τα Συμπτώματα Εμφανίζονται Σταδιακά.

Για το λόγο αυτό εύκολα διαφεύγουν της προσοχής. Μερικοί άνθρωποι έχουν εκτός από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης. Ο συνδυασμός  των δύο σε ένα ασθενή αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θεραπεία για την έλλειψη της Β12 γίνεται με τη χορήγηση χαπιών που περιέχουν1,000 μικρογραμμάρια της εν λόγω βιταμίνης κάθε μέρα. όπως και με ενέσεις κάθε 1 ή 2 μέρες για περίπου 2 εβδομάδες…και Μετά  μία ένεση κάθε μήνα.Ο Φώντας με ρώτησε…ποιά ψάρια θεωρώ καλύτερα απο…απόψεως Β12..έτσι συμφωνήσαμε να πάμε στον Αλέκο, φίλο του Σέργιου,στη Βραυώνα..να κάνουμε τη…μύηση του Φώντα στη ψαροφαγία..

Υ.Γ. Μην αναρωτιέστε πώς ένας φανατικός χορτοφάγος, μπαίνει στις ζωϊκές πρωτεϊνες..Αυτό γίνεται είτε ήπια, όπως με το φίλο μας, είτε βίαια, μετά απ τα πρώτα φτερουγίσματα της καρδιακής ανεπάρκειας…

Καληνύχτα σας.

Απαγορεύεται η αντιγραφή. copyright  

https://kosmaser.wordpress.com/

Σημείωση συντάκτη: Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και επ ουδενί λόγω παρέχει Ιατρική Συμβουλή, Διάγνωση Ή Θεραπεία https://kosmaser.wordpress.com/.

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

7 responses »

 1. Δεν θα διαφωνησω. ας ευχηθουμε να ειναι ομως απολυτα συνηδειτοποιημένοι , και να προσεχουν τη διατροφη τους..Οι υπολοιποι θα αρκεσθουμε στο ψαρι, για οσο καιρο το εχουμε.

 2. Δεν χρειάζεται να τρώει κανείς ψάρια για να ανεβάσει την Β12.
  Ένα χάπι των 2.500 mcg την εβδομάδα κυανοκοβαλαμίνης κοστίζει περίπου 10 λεπτά και έχει ποσότητα ίση με 90 κιλά σολωμού.
  Οι επίσημες οδηγίες για φυτοφάγους συστήνουν υποχρεωτική λήψη β12 από συμπλήρωμα 2 φορές την εβδομάδα των 1000.
  Τα ψάρια είναι υπο εξαφάνιση ενώ είναι επιβαρρυμένα με βαρέα μέταλλα συνεπώς η βίγκαν διατροφή είναι η καλύτερη λύση.

 3. Τόσο η τελευταία, χαιρέκακη θα έλεγα φωτό, όσο και οι τελευταίες φράσεις, μου δείχνουν μια ικανοποίηση που ο περήφανος Φώντας αναγκάστηκε τελικά να το ρίξει έστω και στη ψαροφαγία και να σταματήσει να υπερηφανεύεται, ορθώς, ότι για να τραφεί αυτός δε χρειάζεται να πεθάνουν κάποιοι άλλοι. Φαντάζομαι ότι όπως κι άλλοι, είχε κι αυτός τουλάχιστον την επιλογή του συμπληρώματος αλλά μάλλον οι φίλοι του τον επηρέασαν αρκετά.

 4. Ο πατερας μου καθε μερικους μηνες λυποθυμουσε και ειχε παντα χαμηλη ενεργεια
  Εκανε αξονικη στο κεφαλι δεν βρεθηκε τιποτα.
  Πριν πολλα χρονια ειχε γαστροραγια και οι γιατροι του ειχαν γραψει αντιοξινα losec για να αντιμετωπισουν το προβλημα.
  Αυτος συνεχισε να τα παιρνει για χρονια, και κανεις δεν του ειπε να τα κοψει γιατι τοτε το στομαχι του δεν θα μπορουσε να αποροφησει ικανοποιητικα βιταμινες οπως η Β12.
  Τον πηγα στο γιατρο και ζητησα να του γραψει εξεταση αιματος για Β12 και φυλλικο οξυ.
  Στο Β12 ηταν πολυ χαμηλα, 150 μοναδες αντι για φυσιολογικες 200-950
  Ο κοσμος να προσεχει, τα φαρμακα που σου γραφουν μπορει να μην χρειαζεται να τα παιρνεις για παντα.

 5. Ευχαριστω τον Γιαννη Γρατσια, για τις παντα ευστοχες ( και ευπρόσδεκτες) παρατηρησεις του..

 6. Εξαιρετικά χρήσιμη ενημέρωση. Σε ευχαριστούμε

  Να προσθέσω τρία πραγματάκια

  – χαμηλά επίπεδα Β12 με φυσιολογική διατροφή μπορεί να αποτελούν ένδειξη κοιλιοκάκη (αυτοάνοσο νόσημα του στομάχου) το οποίο δημιουργεί μακροχρόνια φλεγμονή – δυσαπορρόφηση και έλλειψη σημαντικών ιχνοστοιχείων με επακόλουθα δυσθυμία, καχεξία απορύθμιση ανοσοποιητικού μέχρι και και υπογονιμότητα. Αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να το διαγνώσουν για μία αποτελεσματική θεραπεία τόσο στην κοιλιοκάκη αλλά και στην σωστή χορήγηση της Β12 και ιχνοστοιχείων.

  – φυσιολογικά επίπεδα Β12 μπορούν να συνδυαστούν με υψηλή ομοκυστεϊνη λόγω παχυσαρκίας, καπνίσματος, φλεγμονών αλλά και από γονιδιακό τύπο που συσχετίζεται με θρομβοφιλία (απαιτείται τότε γονιδιακός έλεγχος θρομβοφιλίας!) Υψηλές τιμές ομοκυστεϊνης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν, γιατί πέρα από τον κίνδυνο που υποδεικνύουν, είναι και η ίδια τοξική στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα.

  – σχετικά χαμηλές τιμές εντός των φυσιολογικών ορίων της Β12 αποκλείουν την βλαβερή έλλειψή της, αλλά δεν διασφαλίζουν και την οφέλιμη δράση της βιταμίνης που έχουμε σε υψηλότερα επίπεδα της. Χαμογελούμε λοιπόν όταν βλέπουμε τις τιμές της να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο των φυσιολογικών τιμών. Να σημειώσω ότι και αν βρεθεί πάνω από τις φυσιολογικές τιμές, αυτή δεν βλάπτει γιατί δεν είναι τοξική.

  Με σεβασμό στους αναγνώστες, ευχαριστώ για το βήμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: