RSS Feed

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ…Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ…

Τρομοκρατημένος ο Γιώργος, προϊστάμενος του μικροβιολογικού σε μεγάλο νοσοκομείο, απο τα κρούσματα φυματίωσης τους τελευταίους μήνες..Και ναί μεν αντιμετωπίζονται, ευτυχώς, με την σωστή θεραπευτική αγωγή, αλλά πλέον η υπόθεση έχει σχεδόν ξεφύγει τον έλεγχο.Οχι δεν είναι αυτό που σκέπτεσθε, δεν είναι οι οικονομικοί πρόσφυγες υπεύθυνοι ή οι περισσότεροι άρρωστοι. Είναι οι δικοί μας, οι συμπατριώτες μας που νοσούν, και η αιτία είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και η η..πορνεία. Ειδικά η επαρχία στενάζει..Ομως θα πρέπει να δούμε τα πράγματα απ την ρεαλιστική τους πλευρά..Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με τον βάκιλο της φυματίωσης και η νόσος μπορεί μελλοντικά να είναι μη θεραπεύσιμη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ακρως ανθεκτικά στελέχη φυματίωσης εντοπίζονται αυτή τη στιγμή σε 70 χώρες του κόσμου ενώ γιατροί στην Ινδία ανέφεραν εφέτος τις περιπτώσεις τεσσάρων ασθενών που δεν έδειξαν απόκριση σε καμία θεραπεία. Αλλοι γιατροί στο Ιράν και στην Ιταλία εντόπισαν επίσης ασθενείς που είναι ανθεκτικοί σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες. Αυτό Που Βλέπουμε Σε Παγκόσμιο Επίπεδο Είναι Η Εμφάνιση Στελεχών Του Βακίλου Της Φυματίωσης Τα Οποία Είναι Ανθεκτικά Απέναντι Στις Περισσότερες Διαθέσιμες Θεραπείες..Η Φυματίωση Σκοτώνει Παγκοσμίως Περισσότερα Άτομα Από Κάθε Άλλη Μεταδοτική Νόσο Με Εξαίρεση Το AIDS.

Το 95% των θανάτων καταγράφεται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία. Δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι φορείς του βακίλου της φυματίωσης ενώ 8,8 εκατομμύρια προσβλήθηκαν με φυματίωση μόνο μέσα στο 2010. Συγχρόνως η φυματίωση είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος των ατόμων με HIV – ευθύνεται για το ένα τέταρτο των θανάτων εξαιτίας του AIDS.Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ανθεκτικότητα στις θεραπείες οφείλεται στο ότι :Οι Γιατροί Δεν Συνταγογραφούν Τον Σωστό Συνδυασμό Φαρμάκων Και Σε Ικανή Ποσότητα ενώ παράλληλα οι ασθενείς σε αρκετές περιπτώσεις διακόπτουν τη θεραπεία τους. Οι Γιατροί Αντί Να Συνταγογραφούν τη θεραπευτική αγωγή που συστήνει ο ΠΟΥ και η οποία περιλαμβάνει Τέσσερα Φάρμακα Που Λαμβάνονται Για Έξι Μήνες, συνταγογραφούν είτε πολλά φάρμακα , είτε λίγα φάρμακα, γεγονός που αυξάνει την ανθεκτικότητα:

 «Όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον βάκιλο της φυματίωσης, έχει δισεκατομμύρια βακτήρια στον οργανισμό του και υπάρχει η περίπτωση ένα στα 10 εκατομμύρια ή ένα στα 100 εκατομμύρια να εμφανίζει φυσική ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Εάν εκθέσουμε αυτόν τον πληθυσμό βακτηρίων σε ένα μόνο φάρμακο, πιθανότητα θα σκοτώσουμε τα 999.999, αλλά όχι και εκείνο το ένα που είναι ανθεκτικό» Παράλληλα, όταν ο γιατρός υπο-συνταγογραφεί φάρμακα, όχι μόνο αυξάνεται η ανθεκτικότητα αλλά παράλληλα εμφανίζεται υποτροπή των ασθενών η οποία έχει ως αποτέλεσμα να διασπείρουν τη φυματίωση στην κοινότητα. Να τί συμβαίνει τώρα..πολλές φορές οι γιατροί Δεν Βάζουν Διάγνωση Της Φυματίωσης, Αλλά Απλώς Υποπτεύονται Την Ύπαρξή Της.Χορηγούν δύο μόνο φάρμακα και λένε στον ασθενή να επιστρέψει για εξέταση μετά από έναν μήνα.

Η ανθεκτικότητα στις θεραπείες έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς απαιτούνται νέα, πιο ακριβά φάρμακα. Ωστόσο η διεθνής βοήθεια έχει κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Ενα μας μένει εγρήγορση και προσοχή σε απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Και σαν τα μάτια μας το άνοσο σύστημα. Γίνομαι κουραστικός, αλλά αφού μπορούμε, αφού υπάρχει τρόπος, γιατί δεν περιορίζουμε το άγχος μας….

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Χαίρομαι που συμφωνείς, ως πλέον ειδικός, στην μη διάγνωση και την ανεπαρκή θεραπεία…κυρίως ομως στο γεγονός οτι την είχαμε και την έχουμε δίπλα μας. Ας είμαστε προσεκτικοί.

  2. Δυστυχώς, Κοσμά, η φυματίωση δεν μας έλειψε ποτέ. Οι λόγοι πολλοί, και οπωσδήποτε έχουμε μεγάλο αριθμό εισαγομένων κρουσμάτων από την πρώην Σοβιετία, αν και διαγιγνώσκουμε και πολλές εγχώριες αναζωπυρώσεις, κυρίως διότι χρησιμοποιούμε φάρμακα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού (επιθετικές χημειοθεραπείες, αντι-TNF κτλ). Όσα γράφεις για τη μη διάγνωση και την ανεπαρκή θεραπεία είναι μια πραγματικότητα, και χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και επανεκπαίδευση του προσωπικού για να μη τσαλαβουτάμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: