RSS Feed

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψης

 

 

 

Ελάτε να δούμε την κατάθλιψη μέσα στο πλάισιο της χρόνιας πάθησης Κάθε χρόνια πάθηση φέρνει μαζί της και μια ψυχική διαταραχή. ·       ΌσοιΠάσχουν Από Κάποια Χρόνια Ασθένεια Διατρέχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο Να Νοσήσουν Από Κατάθλιψη Και ·        Όσοι ΈχουνΚατάθλιψη Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Να Υποστούν ·        Καρδιαγγειακή Νόσο, ·        Διαβήτη, ·        Καρκίνο Ή Αναπνευστική Πάθηση (που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως).

 

Σχετική εικόνα

 

Το 30-40% των καρδιοπαθών παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης ενώ στα δύο τρίτα των ασθενών με διαβήτη και κατάθλιψη  δεν αναγνωρίζεται η ψυχική νόσος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς Να Μην Μπορούν Να Ακολουθήσουν Τις Οδηγίες Για Ρύθμιση Του Σακχάρου Τους.

 

 

Οι καρδιοπαθείς και οι καταθλιπτικοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από τη μία νόσο.Ολες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι:

 

 

 

Η Ψυχική Και Η Σωματική Υγεία Είναι Αλληλένδετες Οι πιθανότητες να υπάρχει κατάθλιψη σε κάποιον ασθενή αυξάνονται από 5% έως 25% στον γενικό πληθυσμό (ανάλογα με το φύλο) και σε 25-33% σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάθλιψη πολύ συχνά επιδεινώνει το σωματικό νόσημα μέσα από διάφορους μηχανισμούς και έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο.Στον διαβήτη, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών.

 

Η αποκατάσταση των ασθενών με χρόνια σωματικά νοσήματα βλάπτεται ουσιαστικά όταν συνυπάρχει κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωσθεί.Η νόσος με τα χίλια πρόσωπα Η κατάθλιψη, είναι η ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα, όπως την λέει η Αλεξάνδρα, και εξαπλώνεται σιωπηλά σαν επιδημία στον σύγχρονο κόσμο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψης

 

 

Η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας, υπολογίζουν ότι θα είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηρότητας.H κατάθλιψη περιλαμβάνει και την ψυχή και το σώμα, Επηρεάζει το Πώς Αισθάνεται, Σκέπτεται Και Συμπεριφέρεται ο ασθενής. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του ή να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ζει.

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψης

 

Οι γυναίκες, οι διαζευγμένοι, οι άγαμοι, οι άνεργοι και όσοι έχουν παρόμοιο περιστατικό στην οικογένεια, νοσούν συχνότερα. Αν και η μέση και η τρίτη ηλικία πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη, περίπου 5% των παιδιών και των εφήβων υποφέρει επίσης από τη νόσο.Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την κατάθλιψη. Πιστεύεται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές Όπως Στην Εμμηνόπαυση Ή Σε Διαταραχές Του Θυρεοειδούς, η κληρονομική προδιάθεση, γεγονότα της ζωής,απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, υψηλό στρες κ.ά. και ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία π.χ. κακοποίηση από τον γονέα. Οι Άνεργοι Έχουν Τέσσερις Φορές Περισσότερες Πιθανότητες Να Εκδηλώσουν Συμπτώματα Κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν δουλειά, ενώ οι άνθρωποι των οποίων οι δουλειές επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρή κατάθλιψη.

 

Ο ρόλος της διατροφής

Νέες έρευνες άλλωστε συσχετίζουν και τη διατροφή με την κατάθλιψη. Από μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικε-φαλής την κ. Χ. Χρυσοχόου, σε 673 ηλικιωμένους στην Ικαρία το 2009 διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ισπανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και του Λας Πάλμας μελέτησαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιο συστηματικά μεσογειακή διατροφή,με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους είχαν λίγα τέτοια τρόφιμα στο διαιτολόγό τους Ερευνητές από το Κέντρο INSERM στο Μονπελιέ της Γαλλίας, τέλος, ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας συσχετίζεται : με χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL).Αντιθέτως, η κατάθλιψη στους άνδρες συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψης

 

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ρύθμιση των ανώμαλων επιπέδων των λιπιδίων μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, χρειάζεται όμως διαφορετική αγωγή ανάλογα με το φύλο» ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης δρ Μ. Λ. Ανσελέν. Ειδικά για τους άνδρες, «ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με τη μείωση της LDL ως ένα επίπεδο,αλλά κάτω από αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης». Για να δούμε πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε την  κατάθλιψη, σύμφωνα με το εγχειρίδιο DSM που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία , η οποία επεσήμανε οτι πρέπει να συνυπάρχουν:πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων ένα τουλάχιστον σύμπτωμα πρέπει να είναι η καταθλιπτική διάθεση ·        Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ημέρες (στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί ως μόνιμη ευερεθιστότητα ·        Ελαττωμένο ενδιαφέρον ή αίσθημα μη ικανοποίησης από σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της ημέρας ·        Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, μείωση ή αύξηση της όρεξης ·        Αϋπνία ·        Υπερκι-νητικότητα ή βραδεία συμπεριφορά που παρατηρείται από άλλους ·        Κόπωση ή απώλεια ενέργειας ·        Αισθήματα απαξίωσης ή υπερβολικής ενοχής ·        Προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη ή στην αυτοσυγκέντρωση ·        Επανειλημμένες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψης

 

Αν και δεν μπορείτε να θεραπεύσετε μόνος σας την κατάθλιψη μπορείτε τουλάχιστον να αυτο-βοηθηθείτε με τους εξής τρόπους  Να αποφεύγετε το αλκοόλ.Μπορεί να νομίζετε ότι μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά μακροπρόθεσμα τα επιδεινώνει. 

 

Να ασκείσθε περπα-τώντας, κάνοντας κολύμπι, ό,τι άλλο σας ευχαριστεί  η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα συμπτώματα.    Να χορταίνετε ύπνο.    Να έχετε διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά ψάρια, καρύδια κ.λπ. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Ολοι μπορούμε να το ακολουθήσουμε.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: