RSS Feed

Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ..ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ.

Μετά την όποια κραιπάλη κρέατος και γενικά κεκορεσμένων λιπαρών,

που ζήσαμε κατα τις εορταστικές ημέρες,

καλό θα ηταν να αρχίσουμε να προσέχουμε και πάλι τη διατροφή μας.

Ενας απλός κι εύκολος τρόπος,

που τον έχουμε συζητήσει επανειλημμένα είναι η υιοθετηση των

Ω3 λιπαρών οξέων..

Υπάρχουν τρεις τύποι Λιπαρών Οξεων Μακράς Αλυσσιδας Ω-3:

Που Περιέχουν DHA Και EPA,

και που βρίσκονται

·       στα ψάρια και

·       στα φύκια (απ’ όπου τα παίρνουν και τα ψάρια), και

στο Α-Λινολενικό Οξύ (ALA)

που βρίσκεται

·       σε φυτά,

·       σπόρους και

·       ξηρούς καρπούς.

Και τα τρία έχουν οφέλη για την υγεία,

αλλά αυτά που αποδίδονται στο DHA και στο EPA ..

Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο μπορούν

Όχι Μόνο Να Μειώσουν

Τις Πιθανότητες Ενός Ανθρώπου Να Αναπτύξει

·       Καρδιοπάθειες Ή

·       Να Πάθει Εγκεφαλικό,

Αλλά Ίσως Και Να Βοηθήσουν Ενάντια Σε Παθήσεις,

Όπως

·       Η Αρθρίτιδα,

·       Η Νόσος Αλτσχάιμερ,

·       Το Άσθμα,

·       Αυτοάνοσες Διαταραχές Και

·       Διαταραχές Έλλειψης Προσοχής και

·       Υπερκινητικότητας.

Οι ερευνητές τώρα μελετούν πώς αυτά τα πολυδιάστατα λίπη μπορούν

να προλάβουν τον καρκίνο ή να κάνουν

τους φυλακισμένους λιγότερο επιθετικούς.

«Τα Ω-3 Είναι Θαυματουργά!» 

ισχυρίζεται ο Τζινγκ Κανγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,

που έγινε διάσημος τροποποιώντας γενετικά γουρούνια,

έτσι ώστε να.. Κατασκευάζουν Ω-3 λιπαρά οξέα..

Στο Κρέας Τους.

«Οχι μόνο για την καρδιά ..

αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου,

του ανοσοποιητικού συστήματος,

την υγεία των γυναικών και των παιδιών

 εκπλήσσομαι από το πόσο σημαντικά είναι».

 «Εμπλέκονται στο μεταβολισμό κάθε ξεχωριστού κυττάρου»

λέει η Αρτεμις Σιμοπούλου, γιατρός και πρόεδρος του Κέντρου

για τη Γενετική, τη Διατροφή και την Υγεία στην Ουάσιγκτον.

«Είναι Ένα Μέρος Της Βασικής Θρέψης Του Οργανισμού».

 Φρίσσα Finescale Menhaden

 Φρίσσα Κόλπου του Ατλαντικού .. είναι μικρά ελαιώδη ψάρια, με λαμπρό ασήμι χρωμα. 

μοιάζει με τη δική μας.. Φρίσσα…  είναι επίπεδη,

έχει μαλακή σάρκα, και μια βαθιά διχαλωτή ουρά. 

Το Μέγιστο μήκος της φρισσας Menhaden είναι 17 εκατοστά… 

Η φρίσσα menhaden έχει πολλά κόκαλα, πολύ λίπος και λίγη σάρκα…

κι όπως είπαμε μοιάζει με τη δική μας φρίσσα – σαρδελομάνα,

που έχει πολύ λίπος, αλλά και κόκκαλα,

και είναι λιγότερο νόστιμη απ τη κλασσική σαρδέλλα…

 Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει απολυτη ανάγκη απο

δοκοσαεξανοϊκό οξύ.. DHA.

Είναι η μόνη ουσία που υποστηρίζει την  νευρωνική ανάπτυξη

και τις  νοητικές  λειτουργίες.


Ερευνες έχουν δείξει ότι το DHA βοηθάει στη

Σταθεροποίηση Των Συνδέσεων

μεταξύ του εγκεφάλου και των κυττάρων,

ειδικά ενδομητρίως, όπου οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν

το IQ του παιδιού τους εντυπωσιακά…

Τρώμε Υπερβολικά Πολύ Κρέας Σήμερα.

Τρώμε κάπου 20 κιλά ψάρι το χρόνο

σε αντίθεση με 80 κιλά κρέας.

Η περιεκτικότητα σεΩ-3 του κρέατος,

του γάλακτος και των αυγών έχει καταβαραθρωθεί

τώρα που τα ζώα τρώνε καλαμπόκι,

σιτάρι κι άλλους σπόρους, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα

σε μία άλλη ομάδα λιπαρών οξέων, τα ω-6.

Βασικά, η εξαφάνιση των ω-3 από τη διατροφή μας

έχει συμπέσει με την τρομερή αύξηση στη λήψη ω-6, κυρίως με μορφή

·      Δημητριακών,

·      Σπόρων Κι

·      Επεξεργασμένων Τροφίμων Που Φτιάχνονται Με Υδρογονωμένα Έλαια.

Η Σιμοπούλου εκτιμά ότι στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων

τρώγαμε ίση ποσότητα κι από τα δύο.

Σήμερα αυτή η αναλογία είναι περίπου

15 φορές περισσότερα Ω-6 από Ω-3.

Αυτό είναι που μας σκοτώνει …

Η ισορροπία ανάμεσα στα Ω-6 και τα Ω-3 έχει διαταραχθεί.

·       τα Ω-3 μειώνουντη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού,

ενώ

·       Τα Ω-6 Την Αυξάνουν.

Κάθε λιπαρό οξύ είναι ουσιώδες: για παράδειγμα,

·       αν η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ αδύναμη,

Δεν Θα Μπορείς Να Καταπολεμήσεις Μια Μόλυνση.

Θεωρητικά, η επήρεια του κάθε λιπαρού οξέος

είναι τέτοια ώστε δημιουργείται ισορροπία.

Σήμερα, όμως, το πλεόνασμα των ω-6 είναι τέτοιο,

ώστε μας έχει φέρει

σε μόνιμη κατάσταση φλεγμονής.

Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων, που υποστηρίζουν

·       Τα Οφέλη Των Ω-3 Στον Αρθριτικό Πόνο.

·       Τα Ω-3 Λειτουργούν Ως Εσωτερική Παγοκύστη,

εν μέρει γιατί ενθαρρύνουν την παραγωγή διάφορων ουσιών

που μειώνουν τη φλεγμονή.

·       Τα Ω-3 Χρησιμοποιούν Τις Ίδιες Βιοχημικές Οδούς Με

·       Τους Αναστολείς COX-2, Όπως Είναι Το Vioxx,

που όμως απαγορεύτηκε λόγω των φοβερών παρενεργειών του…

Αυτό Σημαίνει Ότι Τα Ω-3 Θεραπεύουν

Την Αιτία Αντί Για Το Σύμπτωμα.

Ερευνες που γίνονται τώρα δείχνουν ότι αυτή η ιδιότητα

που έχουν να περιορίζουν τις φλεγμονές

είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους

τα Ω-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως

·      Καρδιακή προσβολή κι εγκεφαλικό:

Οι καρδιολόγοι πλέον πιστεύουν ότι

Η Χρόνια Φλεγμονή

Προκαλεί Την Εμφάνιση Της Αρτηριακής Πλάκας.

Στη σημαντικότερη έρευνα που έχει δημοσιευτεί,

επιζώντες από καρδιακή προσβολή που πήραν 900 mg ιχθυέλαιο

είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν

από δεύτερη καρδιακή προσβολή και 20% λιγότερες πιθανότητες

να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με αυτούς που δεν το πήραν. 

Τα Ω-3 Μπορούν να προστατεύσουν τις αρτηρίες

και με άλλους τρόπους, αφού μειώνουν τα τριγλυκερίδια

και τις κάνουν πιο ελαστικές. 

Πρόσθεσε και την ικανότητα που έχουν

Να Βελτιώνουν Την Ηλεκτρική Επικοινωνία

Μεταξύ Των Καρδιακών Κυττάρων, Άρα Προλαμβάνοντας

την αρρυθμία,

κι έτσι γίνεται κατανοητό γιατί

Τα Ω-3 Ενδείκνυνται Για Θεραπεία της καρδιακής προσβολής.

Νόσος Αλτσχάιμερ:

Αν και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα,

η έρευνα δείχνει ότι η νόσος οφείλεται

σε εγκεφαλική φλεγμονή εκτός ελέγχου.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2007 στο

American Journal of Clinical Nutrition,

ηλικιωμένοι άντρες που έπαιρναν 350 mg DHA και EPA ημερησίως

είχαν μικρότερη απώλεια των γνωστικών λειτουργιών

από αυτούς που έπαιρναν 15 mg την ημέρα.

Επίσης, ερευνητές στο Ινστιτούτο Rush για την Υγεία

στην Τρίτη Ηλικία στο Σικάγο ισχυρίζονται ότι 

οι άνθρωποι που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Καρκίνος του προστάτη:

Εκτιμάται ότι η χρόνια φλεγμονή

είναι υπεύθυνη για το 20% όλων των καρκίνων,

κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις

καρκίνου του προστάτη.

Σε έρευνα του Χάρβαρντ του 2003,

που παρακολούθησε περίπου 48.000 άντρες για 12 χρόνια,

οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που έτρωγαν ψάρια

περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα

είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν

καρκίνο του προστάτη από αυτούς που έτρωγαν λιγότερο.

Κατάθλιψη:

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο

ανέλυσαν δείγματα αίματος από 43 μεσόκοπους άντρες

και βρήκαν ότι

Η Αναλογία Υψηλών Ω-6Με Χαμηλά Ω-3

Συνδέεται Με Αυξημένη Φλεγμονή

και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Συμπερασματικά…

Τρώγοντας Περισσότερα Λιπαρά Ψάρια

Ή Παίρνοντας Συμπληρώματα Ιχθυελαίου

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε..

Την Κατάθλιψη. 

Ολα τα παραπανω.. συνηγορούν υπέρ της χρησιμότητας των

Ω-3 Λιπαρών Οξέων στη διατροφή μας… Καλή αρχή.

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Σ ευχαριστώ, και χαίρομαι που σου αρέσουν.

  2. ΗΛΙΑΔΟΥ ΑΡΧΟΝΤΗ

    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ.
    ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΣΑΓΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ
    ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: