RSS Feed

ΑΡΑΓΕ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗ..Ή ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ;

Αποτέλεσμα εικόνας για κοιμωμενη

Το να βρεθείς σ ένα Κοιμητήριο είναι μια εμπειρία καταλυτική.  Ο χώρος έχει μιαν ανείπωτη γαλήνη, λές και κει μέσα σταματά ο χρόνος. Οι άνθρωποι έχουν μια ηρεμία , γαλήνη και υποταγή στα μάτια και την συμπεριφορά τους..Εδώ δεν περνά το Εγώ…Εδώ όλα έχουν γίνει μαρμάρινες εικόνες, και συναισθηματικά τετράστιχα..Με κινήσεις αργές περιποιούνται τους τάφους, σκεπτόμενοι τααγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται ενταφιασμένα.

Η ψαλμωδία ,απ τους ιερείς που ψάλλουν Τρισάγια, δεν ξενίζει, αντίθετα ηρεμεί και γλυκαίνει το λογισμό.Βρισκόμενος στο Κοιμητήριο, χαλαρώνεις και σκέπτεσαι ο,τιδήποτε άλλο εκτός απ την λεγόμενη τρέχουσα επικαιρότητα. Ολα χάνουν το χρώμα και την έντασή τους…υποτίθεται στο χωρο αυτό.. βασιλεύει ο  Θάνατος…ΟμωςΘα μαθαίναμε περισσότερα για τον θάνατο εάν μπαίναμε στον κόπο να εξετάσουμε την προσωπική μας εμπειρία. Ο θάνατος μας είναι πολύ πιο οικείος απ’ όσο φανταζόμαστε και όλοι είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για κάποια εμπειρία ¨θανάτου¨ που όμως πολύ απέχει από οποιαδήποτε αίσθηση φόβου.Πεθαίνω.. Σημαίνει ..οτι χάνω την αυτοσυνειδησία μου…Αυτή η προοπτική προξενεί σε πολλούς ανθρώπους φόβο. Κι ομως,

       

Ο Καθενας Απο Μας κοιμάται κάθε βράδυ, χωρις κανεναν φοβο. Γιατι; διότι αισθανόμαστε βεβαιοι πώς το επόμενο πρωί θα.. ξυπνησουμε.Ελπίζουμε ότι το επόμενο πρωί θα ξημερώσει και για μας ..Κι Ότι Ο Ύπνος Δεν Είναι Παρά Μία Προσωρινή Εμπειρία.περίπου σαν.. Εκείνη Του Θανάτου Και Της Αφύπνισης …Στην Αιωνιότητα.

Όταν  πάμε από τη βρεφική στην παιδική ηλικία και κατόπιν στη νεότητα και την εφηβεία .. στην ωριμότητα και τα γηρατειά…Χαμογελώντας με πολλή συγκατάβαση, λέμε.. Ότι Απλά Μεταβαίνουμε Από Το Ένα Στάδιο Στο Άλλο.Κι όμως, μια σειρά από πράγματα που είχαμε πρίν βιώσει με χαρά ή οδύνη..Πεθαίνουν Μέσα Μας…και ζούν στην εικονικότητα των βίντεο υψηλης ανάλυσης..Ετσι λοιπόν..Προκειμένου να αποκτήσουμε την ωριμοτητα κάθε επόμενου σταδίου της εξέλιξής μας, απλά Αποδεχόμαστε.. Ότι Κάποια Πράγματα Μέσα Μας Πεθαίνουν, χάνονται.. Τα Αποχωριζόμαστε Για Πάντα.Κι αυτός ο αποχωρισμός είναι μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία, τόσο δύσκολη όσο περίπου.. και ο σαρκικός θάνατός μας.Η διαδικασια του θανατου… μας ακολουθει καθε στιγμη.Αν το συνειδητοποιήσουμε και το αποδεχτούμε , θα φοβόμαστε λιγότερο τον θάνατο.Θα φτάσουμε.. να τον θεωρούμε ως αναπόφευκτο μέρος της πορείας μας.. προς μια πληρότητα της ζωής.

Ο Χριστός μας καλεί να απωλέσουμε τον εαυτό μας..την ψυχή μας.. θα ακούσουμε αύριο στο Ευαγγέλιο..¨Οστις θέλει οπισω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτον, αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι¨Είμαστε ήδη στην τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής, και η Εκκλησία μας προβάλλει τον Σταυρό του Χριστού..Μας καλεί να τον προσκυνήσουμε, και μας υπενθυμιζει οτι πρέπει να σηκώσουμε και τον…δικό μας σταυρό , για να μπορέσουμε να συναντήσουμε τον Χριστό…Οποιος θέλει να μ ακολουθήσει, πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του..Γιατί εκείνος που θέλει να σώσει την ψυχή του, πρέπει να την χάσει, και τότε μόνο θα την σώσει για να είναι μαζί Μου..

Φοβερά λόγια για τον σημερινό άνθρωπο..που λατρεύει τη ψυχή του, τα υπάρχοντά του, τα πάθη του..Εμεινε άναυδος, όταν ξαφνικά του πήραν μέσα απ τα χέρια …κομμάτι απ τον μισθό του, τη σύνταξή του, το εισόδημα απ τα…διαμερίσματά Του, που με ιδρώτα απέκτησε..Τον έπνιξε η αδικία…Ετρεξε..πήγε …φώναξε,,έκλαψε απο ανείπωτο δίκηο..Και στο τέλος τα έβαλε με τον Θεό, που άφησε τους αδικους πολιτικούς, τους επίορκους αξιωματούχους, να τον καταληστέψουνε…Ομως ο Χριστός απ το Σταυρό, συγχώρεσε   εκείνους που τον έκριναν τόσο απάνθρωπα…Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ το κέρδος που θα είχαμε, αν, ας πούμε, δεν συνέβαινε τίποτα απ όλα  που μας ταλάνισαν αυτά τα 2 χρόνια, και μας έκλεψαν τον κόπο ολόκλήρης της ζωής μας, και μας χρέωσαν απο πάνω και για μιαν ακόμα;

Θα ζούσαμε στο ψέμμα που μας είχαν μάθει αυτά τα τελευταία 40 χρόνια  ( μια ολόκληρη ζωή..), και θα περιμέναμε έναν…ευτυχισμένο, γεμάτο απόλαυση και πληρότητα..θάνατο.Πλούσιοι μ όσα κερδίσαμε. Με παιδια κι εγγόνια. Και μια ζωή γεμάτη απο ηδονές και οδύνες…Ομως Εκείνος είπε: Τί θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει, και απολαύσει όλο τον κόσμο, και χάσει την ψυχή του..ή τί θα μπορούσε να δώσει κάποιος σε αντάλλαγμα της ψυχής του;Πρόκειται για φράση διφορούμενη, όπως κάθε τι που λέγεται για τον θάνατο. ..σημαίνει στην πραγματικότητα να προσπαθήσουμε..Να βρούμε μέσα μας τον αληθινό και Βαθύ Εαυτό,, Που Ανήκει Στην Αιωνιότητα

 

 


Θα πετυχαίναμε πολλά Εάν Είμασταν Πρόθυμοι Να Αναγνωρίσουμε Ο Ένας Τον Άλλον,έστω κι αν η άλλη ύπαρξη αποτελεί για μας μία πρόκληση, ενίοτε και μία αντιπαλότητα, και μας φέρνει φόβο.Θα πρέπει να βρούμε το κουράγιο να πολεμήσουμε ενάντια στον φόβο Που Μας Αποθαρρύνει από την αναγνώριση του άλλου και να τον ξεπεράσουμε.

Σε κάθε βήμα θα πρέπει Να Αποποιούμαστε Τον Εαυτό Μας,Για Να Αφήνουμε Χώρο Στο Είναι Του Άλλου. Καλούμαστε σταδιακά να ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΜΕ τον εαυτό μας ώστε ο πλησίον μας ,όποιος κι αν είναι αυτός,να ζήσει, κατά τον λόγο του αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή:«Εκείνον Δή Αυξάνειν, Εμέ Δε Ελαττούσθαι»(Ιω. 3:30).

Έτσι, Ο Θάνατος Του Εαυτού Σημαίνει Ότι Αφήνουμε Μέσα Μας Μόνο Ό,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ Για Να Ζήσουμε Με Πληρότητα.Χαιρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: