RSS Feed

Η ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗ..Η ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΑ..ΤΟ ΤΡΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ.

Η απώλεια της ακοής είναι ένα πρόβλημα που παραμένει δίχως θεραπεία στο… 85% των περιπτώσεων, και ενδεχομένως αποτελεί Την Πιο Βλαβερή Και Ακριβή Αισθητήρια Αναπηρία. Είναι ένα πρόβλημα κρυφό, που συχνά δεν το παρατηρούν ούτε οι άλλοι, ούτε οι ίδιοι οι πάσχοντες.Η έναρξή της συνήθως είναι ύπουλη, ενώ η επιδείνωσή της τόσο αργή με το πέρασμα του χρόνου, ώστε εύκολα περνάει απαρατήρητη.Οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας με το πρόβλημα ακοής ( ο Τζώρτζης ο συνάδελφος ΩΡΛ στο Νοσοκομείο τους λέει χαριτολογώντας…γάτες αγκύρας!) εξακολουθούν να ακούν ήχους και έτσι συνήθως σκέφτονται πως το πρόβλημα είναι ότι…οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά. Σάμπως..πάντα οι άλλοι δεν φταίνε; Ποτέ εμείς οι ίδιοι.Γι’ αυτό τους ζητούν συχνά να μιλούν πιο δυνατά, να επαναλάβουν ό,τι είπαν ή να μιλούν πιο αργά…

Ή πάλι προσποιούνται ότι ακούν, και το διαπιστώνεις απ το όλο απορία βλέμμα τους οταν τους απαντάς σε κάτι που ρώτησαν…και δεν άκουσαν την…συνέχεια.Καθώς η ακοή επιδεινώνεται, μπερδεύονται ολοένα περισσότερα και σταδιακά απομονώνονται κοινωνικάΕτσι αδυνατώντας να ακούσουν όταν βρίσκονται με κόσμο, σταματούν σιγά-σιγά να πηγαίνουν στο θέατρο, τον κινηματογράφο, σε χώρους λατρείας, σε εστιατόρια με φίλους και συγγενείς.

Η Κοινωνική Απομόνωση, Με Τη Σειρά Της, Σχετίζεται Με Κατάθλιψη Και Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου Από Καρδιολογικά Προβλήματα.

Η Άνοια Και Η Νόσος Αλτζχάιμερ.Το εύρημα αυτό και μόνο είναι αρκετό για να παρακινηθούν περισσότεροι άνθρωποι να ελέγξουν την ακοή τους και, εάν διαπιστωθεί πως είναι βαρήκοοι, να προμηθευτούν το κατάλληλο ακουστικό που θα τους βοηθήσει να.. διατηρηθούν νοητικά υγιείς.

Μόλις προ λίγων μηνών τεκμηριώθηκε η ανεξάρτητη συσχέτιση της βαρηκοΐας με την άνοια.Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που συσχετίσθηκε για πρώτη φορά η διαταραχή της ακοής με την άνοια.. Για κάθε απώλεια της ακοής κατά 10 ντεσιμπέλ,( αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους απο εμάς, να ρωτούμε : τί είπες;) ο κίνδυνος άνοιας ..αυξανεται κατά 20%.Δεν μπορείτε να καταλάβετε τί ακριβώς σημαίνει αυτό, εάν δεν δείτε το ακουόγραμμα κάποιου με σχετικό πρόβλημα..Ο Κίνδυνος Άνοιας Διπλασιάζεται Σε Όσους Εχουν Ήπια Απώλεια Της Ακοής. Τριπλασιάζεται Όμως Σε Όσους Εχουν Μέτρια Απώλεια Της Ακοής Και Πενταπλασιάζεται Σε Όσους Εχουν Σοβαρή Απώλεια Της Ακοής.

Η συσχέτιση βαρηκοΐας και άνοιας παραμενει ισχυρή, ακόμα και όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως Η Υπέρταση, Ο Διαβήτης Και Το Κάπνισμα.Οι άνθρωποι είναι δυνατόν να αντιληφθούν πως υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, όταν η απώλεια της ακοής τους έχει υπερβεί τα 25 ντεσιμπέλ.. Απλά δεν καταλαβαίνουν καλά..τι λένε οι άλλοι. Αυτού του βαθμού η απώλεια της ακοής επηρεάζει την σαφήνεια των λέξεων…Αλλα ακούν , άλλα καταλαβαίνουν, αλλιώς απαντούν, και ο εντεύθεν εκνευρισμος ( αυτού που μιλά και εκείνου που αντιλαμβάνεται λάθος..) χειροτερεύει τα πράγματα, ανταλλάσσονται βαρειές κουβέντες, του τύπου: Δε πας να καθαρίσεις τ αυτιά σου..Τί θα γίνει τώρα θα το λέω δέκα φορές για να με καταλάβεις…Τί έχεις πάθει και αποσπάται η προσοχή σου… Τί κάπνισες πάλι και ξεφεύγει η προσοχή σου..κλπ.Όλα όμως αυτά στενοχωρούν τον βαρήκοο, που σταδιακά, προκειμένου να μην ρεζιλευεται, αποσύρεται απ την κοινωνική ζωή, γιατί επ ουδενί δέχεται το πρόβλημα του.. Πάντα οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν..καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια για να καταλάβει..Η Προσπάθεια Αυτή, Όμως, Γίνεται Εις Βάρος Των Άλλων Λειτουργιών Του , Και Το Τίμημα, Με Το Πέρασμα Τυ Χρόνου,δυστυχώς Είναι Βαρύ…και το σπουδαιότερο, δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία, όπως ας πούμε αν υπάρξει κάτι στην όραση, που μας τρομοκρατεί και μας κινητοποιεί άμεσα. Ο εγκέφαλος μας βάζει προτεραιότητα την επιδιόρθωση της ακοής, και σταματά κυριολεκτικά να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο..Παρακολουθείστε ένα βαρήκοο, να προσπαθεί να ακούσει. Θα δείτε οτι η προσπάθεια που καταβάλλει , του φέρνει ιδρώτα στο μέτωπο, σαν να κάνει μια κοπιαστική δουλειά…Ένας άλλος μηχανισμός που αιτιολογεί τη συσχέτιση βαρηκοΐας-άνοιας είναι η κοινωνική απομόνωση.Ο βαρήκοος, ας μη μας ξενίζει ο όρος γιατί θα τον αντιμετωπίζουμε όλο και πιό συχνα στο μέλλον,αργά αλλά σταθερά απομονώνεται, εφευρίσκοντας άπειρες δικαιολογίες..( είμαι κουρασμένη…πονά η μέση μου…έχω πονοκέφαλο…δεν αισθάνομαι καλά..βαριέμαι…δεν έχω ρούχα..κλπ) Ετσι σιγά-σιγά, η μείωση των κοινωνικών επαφών και η απομόνωση που αυτή επιφέρει, αποτελούν έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της μελλοντικής υγείας  ( σωματικής αλλά και ψυχικής) αυτων των ανθρώπων.

Η κοινωνική απομόνωση των βαρήκοοων, έχει σχετισθεί με αύξηση της φλεγμονής.. σε όλο το σώμα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την  γενεσιουργό αιτία για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια..(μην ξεχνάτε δεν μπορούμε να σώσουμε όλον τον κόσμο, τουλάχιστον όσους μπορούμε, και ακούν τις.. ανοησίες μας..)

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Οχι Μίνα μου, τα στρούντελ είναι η εξαίρεση, κι όχι ο κανόνας..Ποτε ο Ζάχος δεν εγκρίνει τα γλυκά..
    Αν και μπορείς και μόνη σου να βρείς την σχετική με την φλεγμονή ανάρτηση, σου την σημειώνω για ευκολία:
    https://kosmaser.wordpress.com/2008/11/25/flegmones/
    Και βέβαια η ακρόαση μουσικής είναι απόλυτα θεραπευτική..Ψάξε να δείς τί κάνουν στο Ωνάσειο..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: