RSS Feed

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ…Χ.Α.Π.

alt

 

 

 

alt

© https://kosmaser.wordpress.com/ ©

alt

 

 

Το σημειωμα ¨ανατρεχει¨ στο 2011.Τοσα χρονια περασαν και τιποτα δεν εχει αλλαξει στη τραγικη εξαρτηση του καπνισματος.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισματος

 

 

Δεν θα μιλήσουμε για το προσχεδιασμένο έγκλημα,της εξαφάνισης μας,απο τον χάρτη της Ευρώπης, Θα μιλήσουμε για κατι πιο ανοητο εως βλακωδες το καπνισμα και την πρωτη ξαδελφη του την Χρονια Αποφρακτική Πνευμονο πάθεια. Στην Ευρώπη, η μελλοντική αύξηση των θανάτων  από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοποάθεια αναμένεται να εξισορροπηθεί από τη μείωση των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος  και τη φυματίωση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισματος

 

 

Η ΧΑΠ είναι μία χρόνια πνευμονική νόσος που προσβάλλει κυρίως καπνιστές, άντρες και γυναίκες. θεωρείται επιδημία-μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου και ο βασικός  παράγοντας που την προκαλεί είναι το κάπνισμα.Το 90% περίπου των πασχόντων από ΧΑΠ είναι ή ήσαν καπνιστές. Για το υπόλοιπο 10% ευθύνεται το παθητικό κάπνισμα, η ενδο-οικιακή ρύπανση κυρίως από καύση ξύλων,σε τζάκια ανοιχτά και  η ατμοσφαιρική ρύπανση .

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ενεργειακό τζάκι.

 

Ηδη με πολλές πολυκατοικίες να έχουν κλείσει το καλοριφέρ και να καινε ολημερίς το ανοιχτό τζάκι, έχουν αρχίσει τα αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά των οικογενειών. Μια και ξαναγυρνάμε στα πατροπαράδοτα, καλό θα ήταν να αποκτήσουμε ένα  ακριβό ενεργειακό τζάκι. Θα έχουμε ζέστη και προστασία.

 

 

alt

 

Στην Ελλάδα, η νόσος προσβάλλει το 8,4% των ενηλίκων καπνιστών άνω των 35 ετών δηλαδή πάσχουν περίπου 500.000-650.000 έλληνες. Παρ όλη την απαγόρευση του καπνίσματος.Σε μια δημοφιλή ταβέρνα της γειτονιάς μου, έκπληκτος είδα τους θεριακλήδες να καμουφλάρονται με σταχτοδοχεία καρτούτσα κρασιου.Αυτά τα παλια τα εγχρωμα μεταλλικά.Η απόλαυση της εισπνοής του καπνού, και ένα κοροϊδευτικό, γεμάτο υποτίμηση βλέμμα για τον διπλανό που,χωρίς να ερωτηθεί, δέχεται την απόπνοια του βρωμερού καπνού στο κεφάλι του..Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από ΧΑΠ  δεν το γνωρίζουν και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος γιατί δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση και έτσι χάνεται κρίσιμος χρόνος από τη θεραπεία τους.Θα έλεγε κανείς ότι και κοινωνικά είναι αποδεκτή και πιθανότατα όχι ανησυχητική για πολλούς η κατά τα άλλα απαράδεκτη εικόνα ενός ανθρώπου μέσης ηλικίας ο οποίος, Ενώ Καπνίζει Το Τσιγάρο Του, Βήχει, Το Πρόσωπό Του Γίνεται Κατακόκκινο Και φτύνει όπου μπορεί, ενώ φαίνεται να λαχανιάζει εύκολα και να σφυρίζει η αναπνοή του όταν ανεβαίνει μια μικρή ανηφόρα ή μερικά σκαλοπάτια.Οι δύο λοιπόν παράγοντες που ευθύνονται για την μεγάλη εξάπλωση της ΧΑΠ είναι.Το ασίγαστο καταστροφικό πάθος του καπνού και η καθυστερημένη διάγνωση όταν πλέον η ασθένεια είναι σε προχωρημένο στάδιο.Τα πρώτα συμπτώματα ξεκινούν συνή-θως στην ηλικία των 35-40 ετών με τον ύπουλο «τσιγαρόβηχα» με τον οποίο μπορεί να υπάρχουν και φλέματα. Κάποιες φορές ο καπνιστής μπορεί να αισθάνεται την αναπνοή του να σφυρίζει, ενώ Τα Κρυολογήματα Γίνονται Πιο Συχνά Και Καθυστερούν Να Περάσουν..

© https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών ,κακώς δεν δίνει σημασία στα συμπτώματα αυτά θεωρώντας τα σαν αθώες συνέπειες του τσιγάρου.Ο τσιγαρόβηχας σε καμία περίπτωση   δεν είναι μια αθώα συνέπεια του καπνίσματος και πρέπει να μας χτυπήσουν καμπάνες κι όχι κουδούνια Εάν δεν διαγνωσθη η ΧΑΠ , και ο αφελής  συνεχίζει να καπνίζει.Αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μετά από λίγα χρόνια, στα συμπτώματα προστίθεται η δύσπνοια, αρχικά στο γρήγορο βάδισμα, στην ανηφόρα ή σε μια σκάλα.Από εκεί και μετά η κατάσταση χειροτερεύει γρήγορα.Γύρω στην ηλικία των 55-60 η δύσπνοια θα έχει εγκατασταθεί ,τόσο που ο ασθενής θα δυσκολεύεται να κάνει δουλειές ακόμα και μέσα στο σπίτι ενώ αργότερα δεν θα βγαίνει και έξω από αυτό, ώστε να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα του προκαλεί δύσπνοια. Με αυτόν τον τρόπο, Ο  Ψυχικά εξαρτημένος Καπνιστής καθηλώνεται στο σπίτι του λόγω της πολύ έντονης δύσπνοιας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας με ανάγκη για παροχή οξυγόνου, τις περισσότερες ώρες της ημέρας. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισματος

 

Η δύσπνοια θα τον εμποδίζει ακόμα και να πλυθεί ή να ντυθεί, ενώ πολύ συχνά θα χρειασθεί να καταφεύγει στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ακόμα και για μια απλή γρίπη ή άλλη ίωση η οποία όμως θα τον επιβαρύνει δυσανάλογα.Σ αυτό το στάδιο εμφανίζονται πλέον έντονα.Ο Φόβος Της Δύσπνοιας.Η Κοινωνική Απομόνωση.Η Κακή Εν Γένει Κατάσταση Της Υγείας , που όλα μαζί επηρεάζουν και την ψυχική υγεία με πολύ συχνή την εμφάνιση Αγχωδών Αντιδράσεων Και Κατάθλιψης. © https://kosmaser.wordpress.com/ ©

 

alt

 

 

 

Ακολουθεί ο γολγοθάς, των διαφόρων λοιμώξεων, συνήθως του ουροποιο γεννητικού, με συνεχείς μικροβιολογικές εξετάσεις, καλλιέργειες, φάρμακα κάθε είδους και άγχος αγχος γι αυτά που χάνονται. Για τις χαρές που σβήνονται Για το πάθος που δεν δαμάζεται. Για τη ζωή που κρύβεται πίσω απ τους βρωμερούς καπνούς.Συχνές ιατρικές επισκέψεις , ανάγκη για πολλά φάρμακα, υψηλό κόστος δια-βίωσης και η γραφειοκρατία των ασφαλιστικών ταμείων για εγκρίσεις συνταγών και συσκευών.Η οξυγονοθεραπεία και ο απαραίτητος νεφελοποιητής, συμπληρώνουν το πρόραμμα.Η ζωή των καπνιστών αλλά και των οικογενειών τους γίνεται  μέρα τη μέρα και πιό βασανιστική και χειροτερεύει , χωρίς ορίζοντα.

 

alt

 

 

Υπολογίζεται ότι στον πλανήτη κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 3 εκατομμύρια άνθρωποι από τη ΧΑΠ,  περισσότεροι από όσους  έχασαν τη ζωή τους  στον 2ο  παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα, στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας, το 60-70% τουλάχιστον των κρεβατιών είναι κατειλημμένα από ανθρώπους που έπαιξαν και  έχασαν την μάχη με το τσιγάρο. Δηλαδή ανθρώπους που πάσχουν είτε από καρκίνο των πνευμόνων είτε από ΧΑΠ.Κι όμως υπάρχει και η αστεία πλευρά της ΧΑΠ είναι γεγονός οτι παρ όλα τα όσα αναφέρθηκαν, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) παραμένει άγνω-στη στο ευρύ κοινό Ελάχιστοι ξέρουν την ύπαρξη της, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να πάσχουν από αυτή, είτε οι ίδιοι είτε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισματος

 

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και έτσι να χάνονται αρκετά πολύτιμα χρόνια που θα μπορούσε να είχε αρχίσει η θεραπεία με ικανοποιητικά αποτε-λέσματα.Θα μου πείτε, πώς θυμήθηκα αυτή τη στιγμή τη ΧΑΠ.  Ενας πολύ αγαπητός φίλος, λαμπρό μυαλό, καλός άνθρωπος, τρυφερός οικογενειάρχης, πολυτιμο μέλος της κοινωνίας μας χωρίς κανένα άλλο πάθος, εκτός απ το τσιγάρο, πέρασε ¨απέναντι¨, μετά απο δύσκολο, οδυνηρό, αδικο αγώνα με τον καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου , δεν έμαθα ποιό προηγήθηκε Πάντα έλεγε Κόβω το φαγητό, τα ταξίδια, το ποτό δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο με συνδέουν πολλά μ αυτόν το τύραννο.

 

alt

 

 

Το να πούμε οτι υπάρχει ελπίδα αν κόψουμε το κάπνισμα είναι λόγια χωρίς νόημα. Ο καπνιστής δεν « λαμβάνει»  τη συγκεκριμμένη συχνότητα. Ο δέκτης του την έχει διαγράψει Ο Φίλος έλεγε: Κοσμά μου είσαι καλός είσαι άγιος, έχεις δίκιο, το τσιγάρο με σκοτώνει, όμως συ γνωρίζεις καλύτερα τους νομικούς όρους, οταν δεν έχεις ¨νομιμοποίηση¨ στο δικαστήριο,απλά κι αν μιλάς, κι αν φωνάζεις.  Δ ε ν    α κ ο υ γ ε σ α ι  Αυτά που λές δεν λαμβάνονται υπ όψιν…   © https://kosmaser.wordpress.com/ ©  

Και να Φαντασθεί κανείς ότι αν χανόταν ο καπνός απ τη ζωή των δυστυχών υπο-ζυγίων του πάθους αυτού, σε 20-30 χρόνια, αυτή η παγκόσμια επιδημία θα ήταν μια ξεχασμένη ιστορία. Καλή-νύχτα σας

 

 

alt

 

 

πηγή: Δρ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, Πνευμονολόγος Διευθυντής 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής & Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Πνευμονικής Αποκατάστασης, ΠΓΝΝΘΑ Σωτηρία

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

5 responses »

 1. Παράθεμα: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΩΣΤΑ.. « Kosmaser's Weblog

 2. Αγαπητέ φίλε,η ΧΑΠ, δυστυχώς, μοιάζει με τους κακοποιούς που έχουν πλήθος ονομάτων…. Το πιό κοινό απ αυτά είναι, η χρόνια βρογχίτιδα ή το πνευμονικό εμφύσημα ..κλπ
  Και πάλι δυστυχώς, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά
  λανθασμένα ,οι όροι βρογχικά ή άσθμα , που όμως δεν είναι κάτι τέτοιο..παρά η Χ.Α.Π. καμουφλαρισμένη αριστοτεχνικά, πίσω απ το άλλοθι: Δεν είμαι καπνιστής..Σύμφωνοι αλλά το περιβάλον; Η υπερβολικά..τοξική διαθεση;Οι καθημερινές τριβές σε οικογενειακό, υπηρεσιακό, φιλικό περιβάλον;Ολα αυτά που είναι απ τα πιο ύπουλα ¨χαλιά¨ της Χ.Α.Π.;
  Ακόμη, πολλοί άρρωστοι καταφεύγουν στον γιατρό για ένα γερό κρυολόγημα με δέκατα, ή και πυρετό… και φεύγουν με τη διάγνωση ¨πονεμένη ετικέτα¨.. Λοίμωξη Αναπνευστικού…+ μια γερή ( εν πολλοις άσκοπη) αντιβίωση..που θολώνει τα νερά της ΧΑΠ..
  Πολλοί ( δυστυχώς) γιατροί ,δεν είναι εξοικιωμένοι με τη νόσο και δεν παραπέμπουν τους ασθενείς τους σωστά σε πνευμονολόγο ώστε να μετρηθούν σχετικά με την αναπνευστική τους λειτουργία που λέγεται σπιρομέτρηση.
  Δεν δικαιολογώ λοιπόν τον φοβικό συλλογισμό: Δεν υπήρξα καπνιστής κι όμως βαίνω προς Χ.Α.Π. Σημερα μπορεί κανείς με μιαν σωστή αγωγή, να κερδίσει ποιότητα ζωής..Το πνευμονολογικό κέντρο μας , είναι άριστο..
  Σου εύχομαι κάθε καλό.

 3. Δεν υπηρξα ποτε καπνιστης κιομως οδευω προς τη Χ.Α.Π

 4. Φίλε Αντώνη, είσαι ο ειδικός, εγώ είμαι απλός παρατηρητής. Καταγραφω την τραγική πραγματικότητα, μη μπορώντας να βοηθήσω. Απλά παρακαλώ να φωτίσει ο καλός Θεός, όσους θέλουν να απεξαρτηθούν, να μπορέσουν να βρούν το Δρόμο τους.Νάσαι καλά.

 5. Αγαπητέ μου Κοσμά, ευχαριστώ για την «εύφημο μνεία»: η ΧΑΠ αποτέλεσε και το θέμα της διατριβής μου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ωραία τα έγραψες, και πολύ κατανοητά. Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εξάρτησης από τον καπνό, που δένει χειροπόδαρα τους εθισμένους. Αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στο γιατρό όταν ήδη είναι πολύ αργά. Σήμερα βρήκα έναν πολύ προχωρημένο καρκίνο σε άνθρωπο που είχε μόλις 1 εβδομάδα συμπτώματα, αύριο έχω στο πρόγραμμα έναν 57άρη–μιλάμε για ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία, με οικογένειες, όχι παροπλισμένους συνταξιούχους. Κρίμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: