RSS Feed

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ..ΤΡΩΜΕ (;) ΕΞΩ…


 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπισκότα

Οι καιροί είναι δύσκολοι.Ομως είμαστε έλληνες, και σαν τέτοιοι ,δεν κάνουμε χωρίς τη σαββατιάτικη έξοδο μας σε ένα καλό, μέτριο, ταπεινό, εν πάσει περιπτώσει κάποιο ταβερνάκι , όπου θα κουβεντιάσουμε και θα χαρούμε τη συντροφιά  ο ένας του άλλου, με κάποιο έδεσμα, συνήθως αμφιβόλου προελεύσεως, κι άλλο τόσο αμφιβόλου καθαρότητος και μαγειρεματος, αλλά ¨Αγνου, Με Καθαρά Υλικά.¨μαγειρεμένου..και πάνω απ όλα…νόστιμου.. 

( Οταν κάποιος σας λέει οτι, ό,τι προσφέρει είναι καθαρό, αγνό,και προσεγμένο, συνήθως είναι το ακριβώς αντίθετο).

Προσωπικά όπου βλέπω ή διαβαζω κάτι τέτοιο..φεύγω..

 

Σ ένα διάσημο εστιατόριο της μαγευτικής Γλυφάδας, φημισμένου για τα απίστευτης γεύσης μπιφτέκια του, κάθε φορά που ζητούσα κι έτρωγα , τη δεκαετία του 80,

ένα ..T-bone-steak, που ήταν το πιό must έδεσμα τότε,

με εκπληξη μου πάντα, διαπίστωνα οτι είχε την ίδια υπέροχη γεύση, αλλά και..έλιωνε στο στομα.Πέρασε καιρός μέχρι που έμαθα το μυστικό, απ τον αρχιψήστη του καταστήματος, κάτω απο απίθανες συνθήκες..Το κρέας μαλάκωνε με…παπαϊνη, κι η γεύση του απογειωνότανε με…γλουταμινικό μονονάτριο…Το μεν πρώτο το λέγανε..τρυφεροποιητή, το δε άλλο ..γευστικό..Το τί κάνει τόσο το ένα όσο και το άλλο στον οργανισμό μας, ας το αφήσουμε για μιαν άλλη φορά, που θα μιλήσουμε για τα διαφορα πρόσθετα των βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και των..αρτοποιείων..Λέτε να είναι φυσικη η μυρωδιά του φρεσκοψημμένου ψωμιού;

Το πιό σπουδαίο όμως, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, είναι

με τί είδους λιπαρά αυτο το έδεσμα είναι μαγειρεμένο..

Ας πούμε οι  τηγανητές πατάτες, που δεν κάνουμε χωρίς αυτές, και που χαιρόμαστε οταν είναι…χειροποίητες κι όχι ..προτηγανισμένες!

Συνήθως τηγανίζονται σε.. φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων,όμως ποτέ μα ποτέ σε..ελαιόλαδο..

Απλά γιατί αφ ενός είναι πανακριβο, αφ ετέρου δεν..κρατά για πολλά τηγανίσματα, ( συνήθως 1-3 το πολύ), Αλλά και σε οποιοδήποτε λαδερό φαγητό, το ελαιόλαδο, είναι ντελικάτο μονοακόρεστο λιπαρό, και αλλοιώνει τη γεύση, όταν μείνει…αδιάθετο για μερικές μέρες…

Ενώ τα σπορέλαια..κρατούν για μέρες..Κατι τέτοιο όμως είναι αντιοικονομικό, έως καταστροφικό για το ταβερνάκι του μπάρμπα Μήτσου, μέχρι την πολυτελέστατη PASTERIA..

Λιπαρά μια λέξη σχεδόν δαιμονική..Ολοι μας λένε να τα αποφεύγουμε, να τα μειώνουμε, να τα κόψουμε..Η χοληστερίνη, τα λιπίδια, το λίπος, ο φοβερός εχθρός..Αλλά πάνω απ όλα τα λιπαράθα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα λιπαρά σε τρεις κατηγορίες:Τα Καλά, Τα Κακά Και Τα Πολύ Άσχημα.

Ας ξεκινήσουμε με τα πολύ άσχημα:

Αυτά είναι όντως επικίνδυνα.Δεν φαντάζεστε τί ζημιά μπορούν να σας κάνουν.. Εμποδίζουν Την Επικοινωνία Των Κυττάρων Σας…Αυξάνουν Τον Κίνδυνο Για Νοσηρότητα Και Δυστυχώς..Σας..Την Έχουν Στημένη ,Καλά Κρυμμένα..Στη Μαργαρίνη Που Υπάρχει Μέσα.. Στα Αρτοσκευάσματα Και..Τα Σνακ (Μπισκότα, Κουλουράκια, Κρουασάν κ.λπ.) Από Ζύμες Ή Φύλλο Του Σούπερ Μάρκετ, Αλλά Και…  Μέσα Σε Πολλά Συσκευασμένα Τρόφιμα Που Περιέχουν Υδρογονωμένα Ή Μερικώς Υδρογονωμένα Φυτικά Έλαια, Ακόμα Κι Αυτά Που Γράφουν… Οχι Υδρογονωμένα..κι αυτα βρίσκονται  σε χαμηλές ποσότητες  στις διάφορες φυτικές μαργαρίνες του σούπερ μάρκετ.Είναι τα περιβόητα τρανς λιπαρά..Δηλαδή αφύσικα, τεχνητά φτιαγμένα από τον άνθρωπο …

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπισκότα

Σας τα συνέστησαν ως πολύ υγιεινά και χρειάστηκε αγώνας δεκαετιών και εκατομμύρια άδικοι θάνατοι για να απαγορευτούν (εν μέρει).Ας δούμε τώρα στα κακά λιπαρά Αυτά που οδηγούν εκ του ασφαλούς Στον Καρκίνο,Τα Εμφράγματα,Τις Αρρυθμίες,Τα Εγκεφαλικά,Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα,Την Κατάθλιψη,Την Άνοια Και Την Υπερβολική Φλεγμονή, Που Είναι..Ο Σιωπηλός Δολοφόνος. 

Δυστυχώς αυτά τα κακά είναι, όσο κι αν σας φαίνεται εξωφρενικό.. τα πολυδιαφημισμένα υγιεινά (επειδή μειώνουν τη χοληστερίνη) εξευγενισμένα ωμέγα-6 φυτικά σπορέλαια που περιέχουν Λινολεϊκό Και Αραχιδονικό Οξύ:Σογιέλαιο, Ηλιέλαιο, Αραβοσιτέλαιο , φοινικέλαιο…δηλαδή αυτά που χρησιμοποιούν , με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα εστιατόρια, λόγω κόστους..Όταν μάλιστα θερμανθούν, υπεροξειδώνονται και γίνονται ακόμα τοξικότερα..

 

Και τα πραγματικά καλά λιπαρά.που είναι:Τα Μονοακόρεστα,το ελαιόλαδο.    Τα Ωμέγα-3 Πολυακόρεστα,Αλλά Και Τα.. Κορεσμένα Μην σοκάρεστε. Πράγματι το λίπος της μπριζόλας σας, ναι της χοιρινής, το..ξορκισμένο, σας κάνει λιγότερο κακό, απ το μοσχομυριστό ψωμάκι με το..υγειινό ¨ερζατζ βούτυρο-μαργαρίνη¨, που σας σερβίρουν μόλις καθίσετε στο πολυτελέστατο εστιατόριο..το αλείψετε και το εξαφανίσετε με μιάς, μαζί με μιαν απομίμηση μαύρου χαβιαριού..ως ορεκτικό. Μόνο μέχρι νάρθη το κύριο πιάτο, στο αίμα σας κυκλοφορεί ένας ¨καταρράκτης ινσουλίνης¨ που σας σπρώχνει να τρώτε κι άλλο ψωμάκι με βουτυράκι,και λίγο κρασάκι, και τρέχα γύρευε καλέ μου Πολυχρόνη που…δεν γίναμε ευζώνοι…

Όλες οι συμβατικές δίαιτες που …περιορίζουν τα λιπαρά είναι επικίνδυνες για την υγεία διότι βλάπτουν το αμυντικό σύστημα μας ,και δεν μπορούν να τηρηθούν μακροπρόθεσμα.Μια έξυπνη διατροφή είναι εκείνη που περιέχει… αρκετά λιπαρά.Προσθέτοντας τα Ω3 λιπαρά οξέα, μακράς αλυσίδας,στη διατροφή μας,

Από την επαρκή λήψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσσίδας άνθρακα και του γάμμα λινολενικού οξέος , που το παίρνουμε τρώγοντας κουάκερ, δηλαδή νιφάδες βρωμης, 2-3 φορές την εβδομάδα, ή παίρνοντας ένα συμπλήρωμα απο λάδι νυχτολούλουδου μία φορά την εβδομάδα ,εξαρτάται το…. αν θα πάθουμε…Συγκοπή, Ή Έμφραγμα Των Αγγείων Που Τρέφουν Την Καρδία Μας..Καρκίνο Και Άλλες Ή άλλες, Χρόνιες Εκφυλιστικές Νόσους.Τα απαραίτητα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε , όπως είπαμε,στο ιχθυέλαιο , τη ταπεινή γλιστρίδα, τα φασόλια και τα καρύδια.Το γάμμα λινολενικό οξύ το βρίσκουμε ,όπως είπαμεκαι πιό πάνω, στο λάδι του νυχτολούλουδου ,που υπάρχει διαθέσιμο σε κάψουλες, και μία κάψουλα την…εβδομάδα καλύπτει τις ανάγκες ενός μέσου ανθρώπου σε GLA.Όσον αφορά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,το εξαιρέτικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή.Λειτουργεί.. σαν υγρή ασπιρίνη , είναι δηλαδή αντιφλεγμονώδες.


Χωρίς κορεσμένα λιπαρά δεν παράγονται οι στεροειδείς ορμόνες..Ετσι ο μεταβολισμός μας όπως και όλη η υγεία μας εξαρτώνται απόλυτως από την σωστή παραγωγή ορμονών, Ο άνθρωπος για να λειτουργήσει χρειάζεται : Γλυκόζη, αλλά και…Λίπος.Προσοχή: όταν διαθέτουμε επάρκεια γλυκόζης,καίμε σάκχαρο δεν καίμε λίπος.Κι όταν δεν καίμε λίπος δεν καίμε ούτε το λίπος των γευμάτων μας ούτε το λίπος που έχουμε αποθηκευμένο στο σώμα μας.Η γλυκόζη εξαντλείται γρήγορα και τότε αρχίζουν να γκρεμίζονται οι μυς και τα οστά για να αναπληρώσουν την έλλειψή της.




Χρειάζεται να αλλάξει ο μεταβολισμός και οι ορμόνες που τον επηρεάζουν, αλλιώς το σώμα δεν ξεγελιέται.Ετσι η..Γλυκόζη,είναι ο γλυκός μας θάνατος…Η ισορροπημένη διατροφή,

(που περιέχει:40% πρωτεϊνη απο ψάρια κυρίως ή κοτόπουλο στήθος,0% υδατάνθρακες, απο φρούτα και λαχανικά κυρίως, και 30%  λίπος, μονοακόρεστο συνήθως, δηλαδή αγνό ελαιόλαδο),

Είναι Αντιδιαβητική, Αντικαρκινική, Αντιυπερτασική,Αντιφλεγμονώδης, Και Αντικαταθλιπτική .

 

Ινσουλίνη …είναι η μαγική λέξη , που απο τώρα και για τα επόμενα χρόνια ,με ή χωρίς λιτότητα ,θα ακούμε όλο και περισσότερο…Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα

(υπερινσουλιναιμία) θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα

κι αν ελαττώνουμε ποσότητες, θερμίδες ή λιπαρά!

Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας

από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά.Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης;Οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ γλυκόζη στο αίμα μας.Το να αποθηκεύουμε σωματικό λίπος,είναι καθαρά ορμονική υπόθεση που για να συμβεί χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει η ινσουλίνη.Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν μπαίνει το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας.Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε ποσότητες, υδατανθράκων και  λιπαρών..Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά.Αυτό που προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης,είναι οι κακοί υδατάνθρακες, δηλαδή οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ γλυκόζη στο αίμα μας.Μια προσεκτική της προϊστορίας, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του μιτοχονδριακού DNAκαι των ερευνητικών ευρημάτων, δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική διαιτολογία, αλλά επειδή …τρώει πολλές κακές θερμίδες.

 

Δηλαδή τρώμε όσο θέλουμε, φαγητά που μας αρέσουν αλλά αποφεύγουμε τροφές Που Δίνουν Γρήγορα Και Πολύ Γλυκόζη Στο Αίμα.Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, η λαϊκή λέξη bant σημαίνει θεραπεία της παχυσαρκίας με αποχή από τη ζάχαρη και το άμυλο.Εμείς τώρα τί κάνουμε;Απολύτως τίποτα. Διαβάσαμε όλα τα πρέπει. Το χαρήκαμε, που είμαστε πλέον απο…τους ενημερωμένους.

Και τηλεφωνούμε στην πιτσαρία της γειτονιάς, που μας έστειλε κουπόνια προσφοράς με 50% έκπτωση και..ένα σερβίτσιο δώρο, και παραγγέλουμε, όχι χωρίς κάποιες τύψεις, μιά πίτσα πεπερόνι με διπλό τυρί…α και ντομάτα φρέσκια, γιατί έχει λυκοπένιο που είναι και…αντικαρκινικό..Και φυσικά και 4 κουτάκια απ την καινούργια μπύρα..Οι μικρές, ταπεινές, οικονομικές, απολαύσεις της ζωής.Χαιρετε.


 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Ο Ντίνος, σχολίασε το κείμενο χαρακτηρίζοντάς το δυνατό, χωρίς ομως ανάλογη..απεικόνιση των ποικίλων πειρασμών, που ακούνε στο όνομα..ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ..Γι αυτό και συμπλήρωσα τις λέξεις με…εικόνες που μιλάνε απο μόνες τους..Τα τσίπς, οι καραμέλες, η…φοβερή σοκολάτα..είναι αυτά που μας εκτρέπουν απ τον σωστό δρόμο..Να τα βλέπουμε..ΜΟΝΟ…κι ετσι χορταίνει κανείς..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: