RSS Feed

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η…Escherichia coli , TO ΠIO KOINO ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ..

Αποτέλεσμα εικόνας για κυρ

Είναι μάλλον απίθανο να έχετε ακούσει για ένα φάρμακο με το εξωτικό όνομα.. εκουλι-ζουμάμπη

(εμπορική ονομασία Soliris) ..

Για συγκρατείστε το στη μνήμη σας, γιατί πιθανόν να το ακούσετε πολύ σύντομα απ τα διάφορα μέσα..Τί κάνει… θα το διαβάσετε πιό κάτω, προς το παρόν ας ριξουμε μια ματιά στον καινούργιο μπαμπούλα που μας ήρθε απ τη φίλη μας τη Γερμανία, και που δεν είναι άλλος απο την επιδημία του αιμολυτικού, ουραιμικού σύνδρομου.   Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς ποιός κρύβεται.. Πίσω από την επιδημία του Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (ΗUS)..; κρύβεται ένας πολύ επικίνδυνος, απλά γιατί είναι παντού γύρω μας, «ένοχος»:  πρόκειται για ένα νέο ανα-συνδυασμένο στέλεχος του βακτηριδίου E.coli το οποίο σύμφωνα με ανακοινώσεις ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  δεν έχει απομονωθεί ποτέ στο παρελθόν σε ανθρώπους.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Escherichia coli

Πρόκειται για το βακτηρίδιο Escherichia coli το οποίο είναι πολύ κοινό αφού «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και ζώων και..ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηριδίου είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παράγουν επικίνδυνες τοξίνες, ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα όπως οι σοβαρές κράμπες στο στομάχι και η διάρροια. Ενα στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί πάντως να μην είναι επικίνδυνο για τα ζώα αλλά και το αντίστροφο.Το ECDC επιβεβαίωσε την ταυτότητα του βακτηριδίου το οποίο είναι ένα πολύ σπάνιο στέλεχος του E.coliτο στέλεχος E.coli 0104:Η4

Αποτέλεσμα εικόνας για Escherichia coli

Το βακτηριδίο παράγει τοξίνες Shiga (ή βερο-τοξίνες) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εντερικές αιμορραγίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα που οφείλονταν στο συγκεκριμένο στέλεχος, ωστόσο ποτέ δεν είχε προκληθεί επιδημία εξαιτίας του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το νέο στέλεχος έχει προκύψει από τον ανα-συνδυασμό άλλων στελεχών …Τώρα με ποιό τρόπο…ανα-συνδυάζονται τα στελέχη του συγκεκριμμένου βακτηριδίου…το αφήνω στην..εύφορη φαντασία σας… Όπως λένε οι επιστήμονες, φαίνεται ότι το καινούργιο στέλεχος διαθέτει γονίδια δύο διαφορετικών ομάδων Ε.coli:   των εντερο-αθροιστικών E.coli (EAEC) καθώς και    των εντερο-αιμορραγικών Ε.coli (EHEC).

Τα τοξικά στελέχη του E.coli προσδένονται στα τοιχώματα των κυττάρων του εντέρου δημιουργώντας αποικίες.Στη συνέχεια εκλύουν τοξίνες που καταστρέφουν τα εσωτερικά όργανα. Περίπου το 10% των ατόμων που μολύνονται με αυτά τα στελέχη παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές ενώ ένας στους 100 ασθενείς πεθαίνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της νέας επιδημίας. Οι έρευνες συνεχίζονται και διεξάγονται μικροβιολογικές αναλύσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής ύποπτων τροφίμων. Με δεδομένο ότι το E.coli «κατοικεί» και στο έντερο των ζώων, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πιθανώς η επιδημία ξεκίνησε από μολυσμένη κοπριά η οποία προστέθηκε στο χώμα λαχανικών.

 

Της τωρινής ευρωπαϊκής επιδημίας προηγήθηκαν το 1996 η ιαπωνική επιδημία E.coli, η οποία προσέβαλε 9.000 ανθρώπους, καθώς και το 2000 η καναδική, εξαιτίας της οποίας πέθαναν επτά άνθρωποι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Escherichia coli

 

η εντερο-αιμορραγική E.coli Προκαλεί δύο ειδών λοιμώξεις: Την Αιμορραγική Κολίτιδα Και   Το Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο. Στην αιμορραγική κολίτιδα Εμφανίζεται αρχικώς αιφνίδιο και έντονο κοιλιακό άλγος το οποίο ακολουθείται από υδαρή διάρροια, ναυτία και έμετο.Μετά από 1-2 ημέρες εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα.         Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο εκδηλώνεται συνήθως με διάρροια η οποία συνοδεύεται από μικρο-αγγειοπαθή αιμολυτική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία, αιμορραγικάούρα και οξείανεφρικήανεπάρκεια. Σπανιότερα εκδηλώνεται πυρετός και νευρολογικά συμπτώματα, με χρόνια βλάβη των νεφρών και θάνατο, ακόμη και χρόνια μετά την εκδήλωση της λοίμωξης.Αν και η εντεροαιμορραγική E.coli «χτυπά» συνήθως βρέφη και ηλικιωμένους, τα κύρια «θύματα» στη νέα επιδημία είναι νεαρά άτομα και μάλιστα κυρίως..γυναίκες.Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες και Σύμφωνα με μια θεωρία οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να προτιμούν στο πλαίσιο δίαιτας ή υγιεινής διατροφής.. ωμές τροφές όπως τα λαχανικά. Το νέο επικίνδυνο στέλεχος φαίνεται να ανθίσταται στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από νοσοκομεία της Γερμανίας όπου νοσηλεύθηκαν βαριά περιστατικά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Ωστόσο οι γιατροί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με επιτυχία…. το μονοκλωνικό αντίσωμα εκουλιζουμάμπη (εμπορική ονομασία Soliris) το οποίο όμως είναι πολύ ακριβό ..θεωρείται το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Escherichia coli

Η εκουλιζουμάμπη αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Alexia για την αντιμετώπιση της «παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας»,       

μιας σπάνιας αιματολογικής ασθένειας που προκαλεί την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.Το φάρμακο μπλοκάρει ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται συμπληρωματικό σύστημα και αναλαμβάνει την καταστροφή εισβολέων που έχουν ήδη αναγνωριστεί από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με πρώϊμες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση « New England Journal of Medicine», στην περίπτωση της εντερο-αιμορραγικής λοίμωξης από το βακτηριδίο Escherichia coli, το αντίσωμα πιθανώς εμποδίζει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.   Το περιοδικό «Forbes» αναφέρει ότι η εκουλιζουμάμπη είναι σήμερα το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου  (η φαρμακευτική αγωγή για κάθε ασθενή κοστίζει γύρω στα 400.000 δολάρια το χρόνο.)  Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου ωστόσο προσφέρει αυτή τη στιγμή.. δωρεάν τη θεραπεία για τους ασθενείς στη Γερμανία, με στόχο βέβαια να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν προκειμένου να δοθεί έγκριση στο φάρμακο για αντιμετώπιση και άλλης μιας ασθένειας.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Escherichia coli


Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα, αφού δεν έχει καν προσδιοριστεί η πηγή της. Πάντως οι επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στη Γερμανία σημείωσαν ότι η επιδημία μπορεί να διαρκέσει επί μήνες καθώς και ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την αρχική πηγή της.Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Τμήμα για την Προστασία της Υγείας στο Πανεπιστήμιο East Anglia στη Βρετανία Πολ Χάντερ εκτίμησε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πιθανόν να εμφανίσει πτώση τις επόμενες ημέρες. Και αυτό διότι, όπως είπε, η περίοδος επώασης του συγκεκριμένου τύπου E.coli είναι τρεις ως οκτώ ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε 10 ημέρες.Σύμφωνα με τον ειδικό με δεδομένο ότι τα ωμά λαχανικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, σε περίπτωση που αυτά είναι η πηγή της επιδημίας, πιθανότατα θα έχουν καταναλωθεί όλα μέσα σε μια με δύο εβδομάδες. Πάντως και τα νοσηλευόμενα άτομα έχουν μειωθεί σε αριθμό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Τζον Ντάλι.Παρότι η πηγή της επιδημίας δεν έχει διασαφηνιστεί, σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών,  καλό ξεφλούδισμα των φρούτων και λαχανικών τα οποία μπορούν να ξεφλουδιστούν,

Αποτέλεσμα εικόνας για καλό πλύσιμο των χεριών

 

·       καλό πλύσιμο των χεριών πριν το μαγείρεμα ή την κατανάλωση τροφίμων καθώς και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Με δεδομένο μάλιστα ότι τοεπικίνδυνο νέο στέλεχος είναι πιθανό να επιζεί και μέσα στο φυτό και όχι μόνο στη φλούδα του, υπάρχει πιθανότητα να απαιτείται βράσιμο των λαχανικών.

·       Σημειώνεται ότι τα διάφορα στελέχη Ε. coli αντέχουν ως και σε 55 βαθμούς Κελσίου επί πέντε λεπτά καθώς και επί ένα λεπτό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

  

·       Παράλληλα επιζούν στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

 Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ

Συστήνει Αποφυγή Της Κατανάλωσης Ωμής Τομάτας, Αγγουριού Αλλά Και Γενικότερα Ωμών Λαχανικών. Αυτά σαν ενημέρωσή σας..Θα είμαστε σε επαφή. Πρός το παρόν..μάθετε να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, αλλά και τα τρόφιμά σας, γιατί μάλλον δύσκολο φαίνεται να μπορείτε να προμηθευτείτε…την  εκουλιζουμάμπη…όνομα κι αυτό!

 Αποτέλεσμα εικόνας για καλό πλύσιμο των χεριών

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: