RSS Feed

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι   μάρτυρες μιας εντελώς διαφορετικής κίνησης διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των κατηγοριών,  σχεδόν σιωπηλοί, δέ λέω ίσως μερικές χειρονομίες τους να πρόδιδαν άεργο οργή, όμως σε γενικές γραμμές ήσαν ένα ήρεμο κύμα.Οι ερασιτέχνες της κυβερνητικής παράταξης το είδαν και τρόμαξαν. Το ίδιο κι οι αναμορφωτές μας, οι οποίοι φοβήθηκαν. Ολοι τους παρατήρησαν την διαφορετικότητα του κινήματος αυτού. Το ίδιο κι εγώ που βλέποντας τον νέο άνδρα με το καθαρό χαμόγελο, θυμήθηκα ένα αρκετά παληό σχόλιο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, που περιγράφει τί είδος ακριβώς είμαστε εμείς οι άνθρωποι, και εξηγούμαι: Εννοώ τους καθημερινούς ανθρώπους όχι τα παχύδερμα που υποτίθεται οτι μας εκπροσωπούν. Αυτοί αποτελούν μιαν άλλη κατηγορία μη…γελαστικών όντων..

¨Ο Ουμπέρτο Έκο σε μια συνέντευξή του μεταξύ άλλων είπε:“ο άνθρωπος έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα θρησκευτικό πλάσμα –Ακόμα Κι Αν Είναι Άθεος, Αναρωτιέται Για Την Ύπαρξη.   Είναι ικανός να γελά ..τό γέλιο είναι η.. σκέψη για το θάνατο. Και τέλος,  Κατανοεί την εμπειρία του μόνον μέσω μιας ιστορίας” (Ελευθεροτυπία, 15-9-2003).

Σχετική εικόνα

Μεταφράζοντας κάπως αυτά τα τρία χαρακτηριστικά στην δική μου “γλώσσα”, μπορώ να τα συγκεκριμενοποιήσω σε τρία κομβικά σημεία, ήτοι Ο Θεός,   Ο θάνατος και       Η εμπειρία – ζωή. Ο άνθρωπος, με άλλα λόγια, ενδιαφέρεται να μάθη:     Για τον Θεό, που τον δημιούργησε,      Για το Τί Είναι Θάνατος και όλα τα άλλα που συνδέονται με τον θάνατο και   Τί είναι ζωή που την βιώνει εμπειρικά, ζώντας μέσα στην κοινωνία με άλλους άνθρώπους.

Σχετική εικόνα

Εάν θελήσω να ερμηνεύσω τις σκέψεις αυτές, μέσα από            την ορθόδοξη παράδοση, μπορώ να γράψω τα ακόλουθα. Ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν είναι ένα απλό θρησκευτικό όν, αλλά θεολογικό και εκκλησιαστικό όν. Είναι θεολογικό όν, γιατί αναζητά τον Θεό Ως Πρόσωπο και όχι ως μια ιδέα και ως μια συναισθηματική – ψυχολογική κατάσταση. Και βέβαια αυτήν την αναζήτηση την εννοεί ως κοινωνία με τον Θεό, που σημαίνει ότι είναι εκκλησιαστικό όν, γιατί μέσα στην Εκκλησία βιώνει την κοινωνία με τον Θεό και τους ανθρώπους. Μια ιδέα θρησκευτική δεν αναπαύει την ύπαρξη του ανθρώπου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Επίσης, ο άνθρωπος γελά όχι γιατί θέλει να αντιμετωπίση τον θάνατο, άλλωστε ο θάνατος δεν υπερβαίνεται με τεχνικά “τερτίπια”, αφού είναι ένα βαθύτατο πνευματικό, αλλά και βιολογικό γεγονόςΑλλά γελά επειδή είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού δημιουργημένος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει ότι ο άνθρωπος, σε διαφορά με τα ζώα, Είναι Γελαστικό Όν, ακριβώς γιατί υπερέχει από τα ζώα στον τρόπο της δημιουργίας του.

Ακόμη επειδή συνδέεται η εμπειρία με την ιστορία, γι’ αυτό στην ορθόδοξη θεολογία λέμε ότι η ορθόδοξη θεολογία είναι.. ένα διήγημα, μια ιστορία, από την άποψη ότι ο  θεόπτης, που είναι ο πραγματικός θεολόγος, διηγείται αυτά που είδε και άκουσε, Δεν στοχαζεται, δεν διανοείται απλώς, Δεν ομιλεί μέσα από την φαντασια του και τις αφηρημένες ιδέες του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος είναι θεολογικό και εκκλησιαστικό όν. Θέλει να βρη τον Θεό και θέλει να έλθη σε κοινωνία με Αυτόν και τους ανθρώπους. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα στην Εκκλησία, που λειτουργεί ως οικογενεια και όχι ως ένα ψυχολογικό – συναισθηματικό γεγονός.

Ν.Ι.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΟΝ..  

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: