RSS Feed

ΤΑ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ..

 

 

kidscircle

Καθημερινά μιλάμε για μικρόβια και βακτηρίδια. Πρόσφατα προστέθηκαν στην μίζερη καθημερινότητά μας και οι..ιοί με κυρίαρχο τον Η1Ν1..Αυτές οι οντότητες, στις οποίες, δεν ξέρω αν το γνωρίζατε, στηριζουμε την ύπαρξή μας, καταδυναστεύουν,παράλληλα, την ζωή μας.

Πολλοί μιλάνε για μικροβιο-φοβία, και δεν έχουν άδικο.Τα μικρόβια συντηρούν, αλλά και καταστρέφουν την ζωή.

Υπάρχουν σε μιαν ισορροπία τρόμου, μ αυτό που λέμε έμβιο όν.

Διαθέτουν ισχυρότατο DNA και RNA, το οποίο και φυτεύουν στο δικό μας, κι αν τους δώσουμε την ευκαιρία, μας διαλύουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο φονικό αυτό παιχνίδι, εμείς είμαστε σε μειονεκτική θέση. Πάντα φτάνουμε τελευταιοι και λαχανιασμένοι..

Ολοι αναρωτιούνται : Πώς γλυτώνουμε απ τα μικρόβια;

Η απάντηση είναι ..δεν γλυτώνουμε..Απλά μαθαίνουμε να συμβιώνουμε και να προστατευόμαστε απ αυτά, όσο είναι δυνατόν..

Και πώς γίνεται αυτό; Με το να γνωρίζουμε ποιά απο τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημέρινα… είναι φορείς μικροβίων..

Κορυφαίο στη λίστα είναι…

 

 

 • Το Χρήμα..

Συχνά μιλάμε για «βρώμικο χρήμα» και «ξέπλυμα» χρήματος. Αγνοούμε, όμως, πως και στην κυριολεξία, τα χαρτονομίσματα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους φορείς μικροβίων. Αλλάζουν εκατοντάδες χέρια και κυκλοφορούν από τσέπη σε τσέπη και από πορτοφόλι σε πορτοφόλι για πολύ καιρό πριν φτάσουν στην κατοχή μας. Γι’ αυτό, τα χαρτονομίσματα είναι μια βολική για τους μικροοργανισμούς (όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο E.coli) επιφάνεια.

Ακόμη και τα χαρτονομίσματα που φαίνονται σχετικά καινούρια, αποτελούν «φορείς».

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας μετά από κάθε χρηματική συναλλαγή μας…ή να χρησιμοποιούμε ..πλαστικό χρήμα, που είναι και το καλύτερο.

 • Τα χερούλια απο διάφορες  πόρτες..

Το άνοιγμα μιας πορτας μας γεμίζει μικρόβια, καθώς τα πόμολα, όπως και οι χειρολαβές φιλοξενούν τους μικροοργανισμούς εκατοντάδων χεριών που τα έχουν αγγίξει. Επομένως, στο σπίτι μας, όταν καθαρίζουμε, φροντίζουμε να απολυμαίνουμε και τα χερούλια κάθε πόρτας.

Το αγαπημένο μας..Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιό μας, όπως και το ποντίκι, συγκρατούν πάνω τους ό,τι έχει περάσει από το χέρι μας. Σε ένα τεστ που έκανε βρετανικό περιοδικό τεχνολογίας σε ένα γραφείο με υπολογιστές, τα περισσότερα πληκτρολόγια βρέθηκαν να έχουν 150 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό επίπεδο βακτηρίων και πάνω από 200 είδη μικροβίων, που σημαίνει ότι είναι πέντε φορές πιο βρώμικα από …την λεκάνη της τουαλέτας.

Η λύση; Να απολυμαίνουμε τακτικά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι , και να τα αντικαθιστάμε ανά εξάμηνο περίπου, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Το…Στρώμα μας, κάθε είδους και ποιότητας..

Αγαπάμε πολύ το κρεβάτι μας, αλλά αν βλέπαμε το πλήθος των τρομακτικών ακάρεων που συμβιώνουν μαζί μας, θα το ξανασκεφτόμασταν. Μούχλα, βακτηρίδια και «λέπια» από το δέρμα μας, καθημερινά κατασκηνώνουν για να ξεκουραστούν στο ίδιο μέρος με εμάς. Γι’ αυτό, μία φορά το μήνα, πρέπει να καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα και τις δύο πλευρές του στρώματος, ενώ μπορούμε να ρίξουμε και αντιβακτηριδιακό spray, βγάζοντας το στρώμα στον ήλιο για μερικές ώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι μικροοργανισμοί.

Σφουγγάρια..βακτηριδίων..

Το σφουγγάρι για το πλύσιμο των πιάτων, είναι, το πιο επικίνδυνο από άποψη βρωμιάς, αντικείμενο μέσα σε ένα σπίτι. Το σπογγώδες υλικό και η υγρασία που διατηρεί το κάνουν ιδανικό για ανάπτυξη αποικιών μικροβίων. Το ίδιο συμβαίνει με το σφουγγάρι του μπάνιου μας. Αλλάζουμε τα σφουγγάρια μας μία φορά τον μήνα, και πλενόμαστε με ..πράσινο σαπούνι για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας..

Πετσέτες μπάνιου, προσώπου , χεριών..

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την ίδια πετσέτα με την υπόλοιπη οικογένεια Η… ανταλλαγή μικροοργανισμών ,πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες μόλυνσης. Ο καθένας την δική του πετσέτα, και πλύσιμο στους 40 βαθμούς. Το φυσικό στέγνωμα και το σιδέρωμα βοηθούν επίσης στην διατήρηση της υγιεινής τους.

Κουμπιά..πλήκτρα, από διάφορες συσκευές..

Από το ασανσέρ, για να ανεβούμε στο σπίτι μας, μέχρι το ΑΤΜ για να κάνουμε μια απλή ανάληψη. Πλύσιμο χεριών για άλλη μια φορά είναι η απάντηση.

Τα..Τηλέφωνά μας, σταθερά και κινητά..

Όταν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο που δεν είναι δικό σας (π.χ. καρτοτηλέφωνο, κινητό ενός φίλου σας κλπ), πρέπει να γνωρίζετε πως το κάτω μέρος του ακουστικού, εκεί δηλαδή που τοποθετείτε το στόμα σας, κουβαλά μικρόβια από το σάλιο προηγούμενων χρηστών.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξένες συσκευές ή σκουπίστε τις με ένα πανί πριν τις μεταχειριστείτε.

 • Στυλό και Μολύβια

Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν ενδιαφέρονται πολύ για την υγιεινή της «κασετίνας» τους ή της μολυβοθήκης, αλλά μόνο για την δημιουργική τους χρήση, τα μολύβια και τα στυλό, κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως είπαμε, ό,τι περνάει συχνά από χέρια, συγκρατεί μικρόβια. Γι’ αυτό, οι γονείς οφείλουν να καθαρίζουν την γραφική ύλη των παιδιών τους.

Ψύκτης νερού..

ο ψύκτης με το «σιντριβάνι» νερού μας φερνει σε επαφή με μικρόβια των προηγούμενων «διψασμένων». Οι μετρήσεις μιλούν για…. διπλάσια ποσότητα ακαθαρσίας… σε σχέση με μια τουαλέτα.

Αν μάλιστα, λάβουμε υπόψη πως όσοι είναι άρρωστοι, πρέπει να πίνουν συχνά νερό, οι ιοί που καραδοκούν σε μια τέτοια πηγή νερού πολλαπλασιάζονται.

Τα..Καροτσάκια των  supermarket

Χιλιάδες πελάτες τα χρησιμοποίησαν πριν από εσάς. Μικρά παιδιά έπαιζαν με αυτά, τρέχοντας στους διαδρόμους, ενώ βρώμικα χέρια παρέλασαν από τις λαβές τους.

Πάντα σκουπίστε την λαβή από το καρότσι στο supermarket, ή φοράτε γάντια μιας χρήσεως, που προσφέρουν πολλά απ αυτά, ή πλύνετε τα χέρια σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, για να αποφύγετε τα βακτηρίδια τους.

Μενού εστιατορίων..

Η σκληρή επιφάνειά τους ενθαρρύνει την παραμονή των μικροβίων, που αυξάνονται όσο αυξάνεται και η πελατεία του εστιατορίου. Αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να… καθαρίζουν συχνά τους καταλόγους τους, όταν έρθει το σερβίτσιο σας, φροντίστε να μην έρθει σε επαφή με το μενού. Αφού παραγγείλετε, πλύνετε τα χέρια σας.

Δοσομέτρης σαπουνιού σε δημόσιες τουαλέτες

Αφού λοιπόν, παραγγείλατε και ακολουθήσατε την συμβουλή μας να πλύνετε τα χέρια σας, προσοχή: στις τουαλέτες εστιατορίων ή άλλων δημόσιων χώρων, η λαβή της συσκευασίας σαπουνιού έχει δεχτεί τις «πιέσεις» πολλών χεριών πριν πλυθούν. Αφού πάρετε σαπούνι, φροντίστε να τρίψετε αρκετά τα χέρια σας, ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια που μόλις αποκτήσατε.Φεύγοντας απ την τουαλέττα, ανοίξτε την πόρτα με τον αγκώνα σας..ποτέ με τα καθαρά σας χέρια..

Πλυντήριο ρούχων

Η οικιακή συσκευή που φροντίζει για την καθαριότητα των ρούχων σας μπορεί να στραφεί εναντίον σας αν δεν την διαχειρίζεστε σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτό συγκεντρώνονται τα βακτήρια των βρώμικων ρούχων σας, και, αν δεν τα πλύνετε με πολύ ζεστό νερό, επιζούν και μετατρέπουν το πλυντήριο σε φωλιά ακαθαρσίας.

Η λύση: Πλύνετε τα πολύ βρόμικα ρούχα σας σε υψηλές θερμοκρασίες και καθαρίζετε τακτικά το πλυντήριό σας.

Παιδικά παιχνίδια

Σε ένα παιδικό δωμάτιο, το πάτωμα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο πολύχρωμα παιχνίδια. Ωστόσο, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν, πως, είτε εξαιτίας των τροφίμων που συχνά παραμένουν πάνω τους, είτε λόγω ιώσεων ή ακαθαρσιών στα δραστήρια χέρια των παιδιών, τα παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται πολύ συχνά. Προτιμότερο είναι να πλένονται με νερό και σαπούνι, ή και στο πλυντήριο, αν είναι δυνατόν.

Το..Ψυγείο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης.. δεν σκοτώνουν τα μικρόβια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του ψυγείου σας εβδομαδιαίως και να μην αφήνετε υπολείμματα τροφών χωρίς να τα αφαιρείτε. Διαφορετικά, θα το βρείτε… στο πιάτο σας.

Πιατοθήκη

Το μέρος όπου στεγνώνουν τα πλυμένα πιάτα σας, λόγω της υγρασίας, προσφέρεται για την ανάπτυξη μούχλας. Επομένως, μόλις πλένετε τα πιάτα σας, αυτά μολύνονται και πάλι με νέα μικρόβια. Γι’ αυτό, καθάρισμα και απολύμανση της πιατοθήκης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επιβεβλημένα.

Οι αγαπημένες, πολύτιμες..Τσάντες σας.

ΑΔΥΝΑΤΗ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ..ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΕ ΑΝΟΗΤΟΥ..

Όταν πρέπει να αφήσετε κάπου την τσάντα σας, φροντίστε αυτό το μέρος να μην είναι το πάτωμα του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, έστω και αν πρόκειται για λίγα δευτερόλεπτα. Η σκόνη και οι μικροοργανισμοί από την επιφάνεια του πατώματος θα σας ακολουθούν στην συνέχεια, μεταφερόμενα στα ρούχα και το σώμα σας. Καθαρίστε την τσάντα και το πορτοφόλι σας συχνά, καθώς η καθαριότητα είναι… του χεριού σας.

Διακόπτες ..

ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΜΕΛΗΤΕΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΙΜΗΣ

Για άλλη μια φορά, μία κίνηση που κάνουμε μηχανικά πολλές φορές κάθε μέρα στοιχίζει από άποψη υγιεινής. Οι διακόπτες ,πιέζονται κάθε μέρα από πολλούς ανθρώπους, όταν πρόκειται για παράδειγμα για τον χώρο της δουλειάς σας, ή ακόμη και μέσα στο σπίτι σας. Φροντίστε λοιπόν, να μην ξεχνάτε τους διακόπτες, όταν ξεσκονίζετε ή κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας.

Το  ..Τηλεκοντρόλ

Scenes-touchantes-et-insolites-entre-animaux-et-humains1_026

Πήρε την πρωτιά ως ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Στις ταξιδιωτικές αποδράσεις σας, λοιπόν, καθαρίστε με ένα πανάκι το remote control της τηλεόρασης, ή ακόμη καλύτερα, μην το χρησιμοποιείτε καθόλου.

Δεν πήγατε ταξίδι για να δείτε τηλεόραση!

 

Για μικρόβια, γενικώς, σα να λέμε.. Βακτηρίδια, ιούς και μύκητες, ρίξτε μια ματιά και ΕΔΩ: http://kosmaser.pblogs.gr/2012/05/ta-mikrobia-oi-ioi-kai-ta-bakthridia-ki-h-anoixh.html

http://kosmaser.pblogs.gr/tags/mikrobia-ysterismoi-gr.html

http://kosmaser.pblogs.gr/tags/mikrobia-filika-gr.html

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

3 responses »

 1. Θεωρώ το άρθρο χρήσιμο και εκπαιδευτικό για υγιείς που θέλουν να παραμείνουν υγιείς. Έτσι η προσοχή ( χωρίς ψυχική καταπίεση – καταναγκασμό ή φοβίες ) είναι αυτή που μας φυλάει από αστοχίες που μπορούν μας στερήσουν την υγεία μας. Άλλωστε κάθε λοίμωξη ενεργοποιεί, κουράζει και γηράσκει έστω και ελάχιστα το ανοσοποιητικό, όπως αναφέρεται σε πολλές εργασίες.

  Έτυχε και έκανα σαν εργαστηριακός πριν 2 χρόνια εκ μέρους της τηλεοπτικής εκπομπής του δημοσιογράφου Ευαγγελάτου του ΑΝΤ1, αναλύσεις μικροβιακού φορτίου σε αντικείμενα της καθημερινότητας.

  Πράγματι, οι δοκιμές σε όλα τα αντικείμενα που προαναφέρονται, έδωσαν εργαστηριακά αποτελέσματα που θα τρόμαζαν τον οποιοδήποτε. Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα σε κλειδιά, ρολόγια, κράνη δικύκλων, σε ξύλινους πάγκους κοπής τροφίμων, αλλά και στο πάτωμα που μπορεί να μπουσουλάει ένα παιδί, ή στο τραπέζι της κουζίνας που ακουμπήσαμε την τσάντα του super market!

  Και θα με ρωτήσει εύλογα κάποιος, τι κάνω με όλα αυτά ?

  Απλά προσέχω να πλένω συχνά τα χέρια μου με ένα απλό σαπούνι, να μην πατώ με βρώμικα παπούτσια στο σπίτι, και έχω και το νου μου στα αντικείμενα που αναφέρθηκαν. Φροντίζω επιπρόσθετα τον αερισμό των χώρων που ζω, την ηλιακό στέγνωμα και αποστείρωση των ρούχων, την συχνή αντικατάσταση στα σφουγγαράκια και το καλό πλύσιμο όλων των τροφίμων. Και όλα αυτά με χρήση ήπιων σαπουνιών και αποφυγή σκληρών χημικών (π.χ. χλωρίνη). Συνολικά, απλοί κανόνες υγιεινής νομίζω ότι αρκούν.

  Το εάν όμως θα αρρωστήσουμε από την επαφή μας με κάποιο μικρόβιο, κρίνεται όμως και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας.

  Έτσι, σημαντικότερο ίσως είναι – όπως αναφέρεται σε οδηγίες των Mayo Clinic, να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας, να μην το φθείρουμε με άσκοπη χρήση, και να του δίνουμε ότι χρειάζεται για να παραμένει γερό και νεαρό.

  Πέραν των κανόνων υγιεινής, ο καλός και ποιοτικός ύπνος, η σωστή διατροφή, η ψυχική υγεία και χαρά με αποτελεσματική διαχείριση του στρες, καθώς και αποφυγή φθοροποιών στοιχείων ( κάπνισμα, έκθεση σε χημικά, ήλιο κ.α.), δείχνουν να αποτελούν το μίγμα που υποστηρίζει ζωή χωρίς ασθένειες και λοιμώξεις, Και σε αυτά θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποτελούν πρωτίστως παράγοντες ποιοτικής ζωής.

 2. Συμφωνώ με τον καλό φίλο και πολύ καλό γιατρό κ. Α.Παπαγιάννη, οτι είναι λίγο υπερβολικά όσα αναφέρονται στο σημείωμα, με την εξής ένσταση.Αν θέλουμε, εμεις οι Έλληνες,να προσέξουμε σε κάτι, είτε απλό, είτε σοβαρό, θα πρέπει να..υπερβάλουμε ως προς την επίταση των επιπτώσεων.Ισως είναι αντιεπιστημονικό, όμως η λαϊκή ρύση: Ο φόβος φυλάει τα έρημα, ταιριάζει σ όλα αυτά.Μ αυτό τον τρόπο, προφυλαγόμενοι, μπορεί να γλυτώσουμε απο άλλα ,πολύ σοβαρότερα.

 3. Α. Παπαγιάννης

  Όλα αυτά είναι θεωρητικά σωστά, αλλά διακρίνω ένα τόνο υπερβολής. Αφενός όλες οι επαφές μας με τα μικρόβια δεν είναι το ίδιο βλαπτικές (άλλωστε από μωρά έτσι αποκτήσαμε την ανοσία μας, με την αλληλεπίδραση με το βρώμικο περιβάλλον, παίζοντας στο πάτωμα και γλείφοντας τα δάχτυλά μας), και αφετέρου το μόνο αντίδοτο που χρειάζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ένα καλό πλύσιμο των χεριών. Φυσικά και δεν θα βάλω τα χέρια στο στόμα αφού μετρήσω χρήματα, αλλά δεν σκοπεύω να αποστειρώνω το τηλεκοντρόλ του ξενοδοχείου ή να αλλάζω πληκτρολόγιο κάθε έξι μήνες δια τον φόβον των μικροβίων. Συγγνώμη για το ύφος, αλλά εμείς οι γιατροί υποτίθεται ότι δεν πρέπει να εκφοβίζουμε αδικαιολόγητα τους ασθενείς, ούτε να δημιουργούμε φανταστικούς κινδύνους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: