RSS Feed

ΕΙΜΑΙ 68 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ..ΦΟΒΑΜΑΙ..ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλα

   Δεν.. είναι μόνο τα κλειδιά που χάσαμε  ·    είναι και τα γυαλιά μας που ψάχνουμε.. πάνω στη μύτη μας και  ·     το τηλέφωνο του φίλου που ξεχάσαμε και  ·      το όνομα του γείτονα που μας διαφεύγει. ·      Το όνομα του αγαπημένου ηθοποιού, που δεν θυμόμαστε. ·       Το φάρμακο που μας έδωσε ο γιατρός  Αν τα προβλήματα που έχουμε με τη μνήμη μας  είναι τέτοιου είδους,  δεν χρειάζεται να πηγαίνει ο νους μας στο Αλτσχάιμερ.

Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε.. τόσο η μνήμη μας γίνεται πιο επιλεκτική, με αποτέλεσμα να συγκρατούμε μόνο σημαντικές πληροφορίες.

Από την άλλη, η απώλεια των νευρικών κυττάρων αναπληρώνεται κατά κάποιον τρόπο  από τις εμπειρίες μας,  γι’ αυτό έχουμε ηλικιωμένους με λαμπρά μυαλά έστω και αν πάτησαν τα 80… Ομως, υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται γιατα… κενά της μνήμης μας, και όχι μόνο οι εκφυλιστικές νόσοι.  Το έντονο, καθημερινό στρες Από τους πιο κακούς συμβούλους της μνήμης είναι το στρεςΌταν, μάλιστα, είναι έντονο και παρατεταμένο,  μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλάπτουν τον ιππόκαμπο (συστάδα κυττάρων που ρυθμίζουν τη μνήμη). Λειτουργώντας υπό την επίδραση έντονου στρες, τόσο η μνήμη όσο και η κρίση μας επηρεάζονται αρνητικά και προκαλούνται διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μαθητών που,

      

 Ενώ Έχουν Μελετήσει,  Την Ώρα Των Εξετάσεων Ξεχνούν Τα Πάντα.Ενας πιανίστας ασκείται..5-9 ώρες τη μέρα..Αλήθεια,Γνωρίζετε κάποιον ή κάποιαν πιανίστα.. με..άνοια;Η άσκηση διατηρεί τους νευρώνες ακέραιους  απ το Β-αμυλοειδές..Όσοι έχουμε υιοθετήσει επί χρόνια ανθυγιεινές  συνήθειες (π.χ. καπνίζουμε, ξενυχτάμε, πίνουμε αλκοόλ, δεν ασκούμαστε, αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά) αντιμετωπίζουμε τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουμε σημαντική φθορά των νοητικών μας ικανοτήτων και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα μνήμης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ,για παράδειγμα, καταστέλλει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην μπορεί να απομνημονεύει με ευκολία. Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η κρίση και η οργανωτική ικανότητα. Από την άλλη, το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση και ανεπαρκή αιμάτωση των αγγείων του εγκεφάλου. Οι δεκάδες, μάλιστα, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την καύση του,μπορούν να προκαλέσουν   μικρο-αγγειοπάθεια.

Ο ύπνος που δεν ξεκουράζει Η πρόσκαιρη απώλεια μνήμης μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη ή κακή ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος βοηθά στη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά να αποθηκεύονται και να «ταξινομούνται» οι πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή καλά, τότε μπορεί να παρουσιάσουμε αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.Οι αρνητικές σκέψεις


Πίσω από την αφηρημάδα και τα συχνά κενά μνήμης  μπορεί να κρύβεται η κακή.. συναισθηματική μας κατάσταση.  Όταν ο νους είναι απασχολημένος με ανήσυχες και καταθλιπτικές σκέψεις, η μνήμη αποδιοργανώνεται.  ·        Η έλλειψη ελπίδας, ·        αυτοπεποίθησης, ·        η αίσθηση ανικανότητας,  είναι αρνητικά συναισθήματα που της δημιουργούν προβλήματα. Χωρίς άγχος και θλιβερές σκέψεις, οι δυνατότητες της μνήμης μας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η πλήξη και η μοναξιά Η απουσία φίλων και συναναστροφών «κοιμίζουν» τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.Γι’ αυτό και η μοναξιά θεωρείται  από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης, του λόγου και της σκέψης. Ένας άνθρωπος που ζει μόνος,δεν έχει ενδιαφέροντα, η ζωή του είναι μονότονη,δεν διεγείρει το μυαλό του με καινούργια μηνύματα, είναι πιθανό να παρουσιάσει σταδιακά εξασθένηση της μνήμης του.·       Όσο πιο συχνά μιλάμε στο τηλέφωνο, ·        όσο πιο συχνά βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε, τόσο καλύτερη μνήμη θα έχουμε. Η έντονη κοινωνική ζωή φαίνεται πως βοηθά να διατηρούνται σε καλό επίπεδο οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες,ενώ η διαδικασία της συνομιλίας αφυπνίζει τη μνήμη.Η πολύωρη και παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης «αποκοιμίζει» τις μνημονικές μας ικανότητες, καθώς η μνήμη θέλει εξάσκηση για να παραμείνει ακμαία.Αμερικανοί ερευνητές από την κλινική «Mayo» υποστηρίζουνότι σε σχετική έρευνα φάνηκε πως όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση για λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα..είχαν 50% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που παρέμεναν κολλημένοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Πολλά δημοφιλή φάρμακα που παίρνουμε για προβλήματα υγείας μπορεί να ευθύνονται για τα σκαμπανεβάσματα της μνήμης μας. ·        Αντικαταθλιπτικά, ·        αγχολυτικά,·        αντιυπερτασικά, ·        κορτικοειδή,·        αντιισταμινικά ενδέχεται να επηρεάζουν την καλή λειτουργία της μνήμης.


Η καλύτερη πρόταση για τη διατροφή μας είναι η προσαρμογή στομεσογειακό πρότυπο. Όσο περισσότερο συμμορφωνόμαστε σε αυτό τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για άνοια. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε:Πρωινό, γιατί ενισχύει την πρόσφατη μνήμη και βελτιώνει την απόδοση στη δουλειά ή το σχολείο.Φρούτα και λαχανικά, γιατί φαίνεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη,χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές τους ουσίες.Καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και χυμούς (2-3 μερίδες την ημέρα) και 2 σαλάτες ημερησίως.Όσπρια και λαδερά 1-2 φορές την εβδομάδα.Φυτικές ίνες ,πλήρες ψωμί ακατέργαστο ρύζι,

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλα

Τροφές πλούσιες σε ω-3 , πέστροφα,τόνο, σαρδέλα, σκουμπρί, σπανάκι 1-2 φορές την εβδομάδα. Κόκκινο κρέας και πουλερικά (άπαχα) 1 φορά την εβδομάδα.Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (γάλα και γιαούρτι ), γιατί βοηθούν τη μνήμη και συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένανευρολογικά προβλήματα.Βιταμίνη Ε, γιατί ενισχύει το μεταβολισμό του εγκεφάλου, που επιβραδύνεται με το πέρασμα των χρόνων.


Ελαιόλαδο κατά προτίμηση, αντί για άλλες λιπαρές ύλες.Μέλι, γιατί ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζηςστο αίμα, η οποία θεωρείται το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα).


Κόκκινο κρασί, 1 ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.Τσάι  (έως 1-3 φλιτζάνια την ημέρα).Οργανώστε την άμυνά σας κατά της άνοιας Οι δημιουργικές δραστηριότητες, η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση ακονίζουν τη μνήμη και βοηθούν ενάντια στη φθορά που επιφέρουν  όλοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες που αναφέραμε.

Σχετική εικόνα

Οι δια-δικτυακές αναζητήσεις δεν αποτελούν μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά μας, αλλά και ένα είδος εγκεφαλικής άσκησης. Και για του λόγου το αληθές, ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες εκτιμούν ότι :

η συχνή αναζήτηση στο Διαδίκτυοεπιβραδύνει την ανάπτυξη της άνοιας.Σε ειδική μελέτη που έγινε, μάλιστα, φάνηκε ξεκάθαρη βελτίωση των νοητικών διεργασιών σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τη μνήμη.


Ασκηθείτε..

Το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά 50%. Συγκεκριμένα, διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία,ενώ οξυγονώνει σωστά και τον εγκέφαλο.Η καλή αιμάτωση του εγκεφάλου έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τις νοητικές μας λειτουργίες.Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση :3 φορές την εβδομάδα, από 30-45 λεπτά.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

3 responses »

 1. Reblogged this on iassis and commented:

  Ο Γιωργάκης, φίλος απ τα μαθητικά θρανία,¨περασε απέναντ騴΄οπως τον προσφώνησε ο συμμαθητής μας Λεωνίδας..Ωραιοποιημένες εκφράσεις για τον ανίκητο εχθρό..Ομως ο Γιωργάκης έφυγε αφού πρώτα είχε χάσει την επαφή του με τον κόσμο του..Η άνοια απ τα 55 τον πέρασε στην ανυπαρξία πολύ ενωρίς..Ισως όλα αυτα τα χρόνια να καθαριζε ,δια του μαρτυρίου, τις α-μαρτίες του…Ποιός ξέρει..

 2. Απλά ευχαριστώ, και συνυπογράφω.

 3. Ιωάννης Γρατσίας

  Όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με το μυαλό του, τότε αρχίζει και ασχολείται με την Ουσία αφήνοντας πίσω την Περι-Ουσία.

  Παύει να ασχολείται με αξίες που εφηύρε ο καταναλωτικός κόσμος που ζούμε, και αναζητά τις αρχέγονες απολαύσεις της ζωής.

  Καλές σκέψεις, υγιής κοινωνικότητα, ενασχόληση με πράγματα που μας ευχαριστούν, περπάτημα, καλή διατροφή και ύπνος, μπορούν να μας απαλλάξουν από τον φόβο των περισσότερων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και οι νοητικές δυσλειτουργίες.

  Πιστεύω στις αξίες του Θεού που γλυκαίνουν την σκέψη, το μυαλό.
  Επαγρυπνώ και αρνούμαι τις αξίες που προσπαθούν να μας επιβάλουν με μοχλούς τον φόβο την στέρηση της χαράς και της υγείας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: