RSS Feed

ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΡΟΣ

 

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Εχουμε πει πάρα πολλά για τον διαβήτη τυπου ΙΙ, αλλά και για εκείνον του τύπου Ι, που εξαρτάται απ την εξωτερικά χορηγούμενη ινσουλίνη; 

 

Σχετική εικόνα

 

Ο άποιος διαβήτης όμως διαφέρει ουσιαστικά από ε-κείνον του τύπου Ι   ή τύπου ΙΙ Στον άποιο διαβήτη οι νε-φροί χάνουν την ικανότητά τους να ελέγχουν το νε-ρό στα ούρα. Για αυτό οι ασθενείς Ουρούν συχνά 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για άποιος διαβήτης

 

Σηκώνονται πολλές φορές τη νύχτα για να ουρήσουν Διψούν συνεχώς και Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για άποιος διαβήτης

 


Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ,
τα προβλήματα δημιουργούνται:λόγω αυξημένης συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα εξαιτίας ανωμαλιών στη δράση ή στην παραγωγή της ινσουλίνης.

 

 

Η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα γλυκόζης               στο αίμα που δημιουργείται στο σακχαρώδη διαβήτη,               προκαλεί αύξηση της διούρησης ,Πολυδιψία, Πολυουρία, Απώλεια Βάρους,Κούραση και διάφορα αλλά προβλήματα.Ο Μηχανισμός Πρόκλησης Του Άποιου Διαβήτη Είναι Διαφορετικός.Υπάρχουν δύο,βασικά, παθολογικοί μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε άποιο διαβήτη, από τον εγκέφαλο είτε από τους νεφρούς.Πιο απλά, έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες άποι-ου διαβήτη:Η πρωτη είναι κεντρικής αιτιολογίας λόγω προ-βλήματος παραγωγής της αντιδιουρητικής ορμόνης από την υπόφυση  Και η δεύτερη είναι περιφερικού τύπου ή νε-φρογενής, λόγω του ότι οι νεφροί δεν ανταποκρίνονται στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης .

 

 

Η βαζο-πρεσσίνη, είναι μια ενδο-κρινής, αν-τιδιουρητική ορμόνη (ADH) .Πρόκειται για είναι ένα κυκλικό εννεα-πεπτίδιο ,το οποίο παράγεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, από τα νευρικά κύτταρα του παρα-κοιλιακού πυρήνα του υποθαλάμου.

 


 

Οι νευρικές ίνες των συγκεκριμένων κυττάρων κατα-λήγουν στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, απ΄ όπου εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος η ορμόνη αυτή. Το κύριο ερέθισμα για την έκκριση της αντι-διουρητικής ορμόνης από τον υποθάλαμο, αποτελεί η μεταβολή της ωσμωτικής πιέσεως του πλάσματος του αίματος.

 

 

 

 

Τιμές ωσμωτικότητας μεγαλύτερες από 280 mosm \ kg συνθήκες δίψας,διεγείρουν την απελευθέρωση της ορ-μόνης και επομένως την κατακράτηση ύδατος και τη συμπύκνωση των ούρων.Με τη δράση της στους νεφρούς βοηθά τον οργανισμό μας να διατηρεί ένα φυσιολογικό ι-σοζύγιο νερού στο αίμα και στα ούρα.Στην υπόφυση, η παραγωγή και η έκκριση στην κυκλοφορία του αίματος της βαζοπρεσσίνης μπορεί να παρουσιάζει πρόβλημα. Στους διάφορους λόγους που δυνατόν να προκαλέσουν τέτοιο πρό-βλημα περιλαμβάνονται:οι μολύνσεις στον εγκέφαλο,οι τραυματισμοί του κρανίου ή του εγκεφάλου,οι εγκεφα-λικοί όγκοι,η σαρκοείδωση,η ιστιοκύττωση και οι χειρου-ργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο.Σε μερικές περιπτώσεις άποιου διαβήτη ,υπάρχει οικογενειακόι στορικό της νόσου ενώ σε 25% η αιτία, δεν εντοπίζεται.Στους ασθενείς με άποιο διαβήτη νεφρογενούς αιτιολογίας,οι νεφροί δεν ανταποκρί-νονται φυσιολογικά στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης.

 

Η έντονη, δίψα, η πολυουρία, η πολυδιψία, οι συχνές ουρήσεις του ασθενή τη νύκτα, τον οδηγούν στο γιατρό. Ο γιατρός λαμ-βάνοντας το ιστορικό του ασθενούςκαι αξιολογώντας τον κίν-δυνο αφυδάτωσης,θα ελέγξει με απλούς τρόπους όπως   Ανί-χνευση ζαχάρου στα ούρα, Τεστ αίματος και ούρων, Με-τρήσεις οσμωτικότητας,εάν πρόκειται για ζαχαρώδη δια-βήτη ή άποιο διαβήτη.Εάν δημιουργηθεί εύλογη υποψία ότι πρόκειται για άποιο διαβήτη, ο θεράπων γιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο για τη διενέργεια της δοκιμασίας στέρησης ύδατος.

 

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι ο ασθενήςπαρουσιάζει άποιο διαβήτη τότε θα γίνουν επιπλέον εξετάσεις για να βρεθεί η αι-τία. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αξονική ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, ενδοκρινολογι-κά και νεφρολογικά τεστ.

 

 

Εάν ο άποιος διαβήτης είναι κεντρικής αιτιολογίας, δηλα-δή υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό της αντιδιουρητικής ορμόνης, μπορεί να χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται δεσμοπρεσσίνη συνθετικό ανάλογο της βαζοπρεσσίνης που φέ-ρει την εμπορική επωνυμία  DDAVP.

 

Το φάρμακο υπάρχει σε σπρέι και άλλες μορφές,χάπια ή ενέσεις.Οι ασθενείς που παίρνουν DDAVP πρέπει να είναι προσεκτικοί να μη πίνουν πολύ διότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπερφορτωθεί ο οργανισμός τους σε υγρά.

 

Η υπερφόρτωση του οργανισμού σε υγρά προκαλεί αδιαθεσία, αδυναμία και ζαλάδα.Στις περιπτώσεις που ο άποιος διαβήτης είναι περιφερικής αιτιολογίας, το φάρμακο DDAVP δεν βοη-θά. Υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές άλλα φάρμακα όπως η υδρο-χλωρο-θει-αζίδηΕν πάσει περιπτώσει, το θέμα είναι περίπλοκο, και χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής.Παρήγορο το γεγονός οτι ο άποιος διαβήτης είναι σχετικά σπάνιος σε μας τους έλληνες.

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

5 responses »

  1. Παράθεμα: ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ.. | Kosmaser's Weblog

  2. Παράθεμα: ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ..Ο ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ.. | iassis

  3. Παράθεμα: ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ.. | Kosmaser's Weblog

  4. Αγαπητέ φίλε, ο Διαβήτης ( με Δ κεφαλαίο, μια κι είναι μια οντότητα που πρέπει κανείς να στέκεται με μεγάλη προσοχή απέναντί της), δεν είναι κάτι που μπορείς να συζητησεις στο ανώνυμο χάος του διαδικτύου. Γι αυτό θα σε προέτρεπα, να απευθυνθείς στο ,πραγματικά εξαιρετικό κέντρο, του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου και θα πάρεις υπεύθυνες απαντήσεις. Δεδομένου οτι οι οργανικές βλάβες που ρωτάς ( εάν όντως έχεις κάποιες ενδείξεις) είναι ΜΗ αναστρέψιμες…καλό είναι να μην χάνεις χρόνο..Φιλικά Κ.Σ.

  5. καλησπερα σας.θα ηθελα να μαθω εαν ο διαβητης μπορει να εμφανιστει σε διαστημα δυο μηνων απο φυσιολογικες εξετασεις και επισης εαν μπορει να υπαρξει οργανικη βλαβη σε αυτο το διαστημα,νεφρικη ανεπαρκεια, νεκρωση ακρου που θα οδηγησει σε ακρωτηριασμο κλπ.Σας ευχαριστω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: