RSS Feed

Η χώρα μας..με τα μάτια του Βασ.Μαρκεζίνη..

https://kosmaser.files.wordpress.com/2010/11/cebcceb1cebaceb1cf81cf84ceb5cebbceb5cf85cf84cebbceb5cebe-001.jpg?w=223

kathimerini.gr | «Αφήστε με να τα λέω φλου», αλλά τα είπε ξεκάθαρα ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ζητώντας «μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα», στην ομιλία του και στο βιβλίο του.


Ο r Βασ.Μαρκεζίνης,  έδωσε μια περιεκτική συνέντευξη

στον Νίκο Φίλη, της Αυγής..πριν απο επτα(7) χρονια..

( ποιος θα το σκεφτοταν πριν πεντε χρονια πως αυτος ο συμπαθης, ευτραφης,νεος, θα γινοταν ο αντιπαθης υπουργος…παιδειας ) Τα όσα είπε τότε, ήταν αποτύπωμα των όσων συνέβησαν πολύ αργότερα.

Είχα την τιμή να τον έχω ( τον Μαρκεζινη)  συμφοιτητή μου στο Πανεπιστήμιο, και το χαρακτηριστικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ,

ήταν το πώς τον περιέγραψε ο αείμνηστος ¨φροντιστής¨ του αστικού δικαίου, Ζάρας. ( καμμια..συγγενεια με τον..συνονοματο του Ισπανο κροισο) Αν σας…στίψω όλους μαζί, δεν βγάζω έναν Βασιλάκη…Αυτός ο λαμπρός νομικός, τελευταία εμφανίζεται όλο και πιό συχνά , προσπαθώντας να μας αφυπνίσει προς την κατεύθυνση, που ο παραλογισμός των προηγουμένων δεκαετιών μας οδηγησε..Αποσπάσματα αυτης της¨Παλιάς¨ συνέντευξης αναφέρονται πιο κάτω, για να φάνει πόσο οξυδερκής ήταν η κρίση αλλά και οι απόψεις του για όσα έρχονταν..τα οποία μπορείτε να απολαύσετε και στο επι κεφαλής δημοσίευμα της ¨Καθημερινής¨

» Η ΧΩΡΑ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ»

 

Η χώρα μας διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση στους τομείς:· της οικονομίας, · της εξωτερικής πολιτικής, · της ασφάλειας, · της παιδείας αλλά και · της ηθικής. Η διαφθορά, η αναξιοκρατία και η αδιαφορία για τα κοινά δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό, αναφέρει ο καθηγητής  Βασίλειος Μαρκεζίνης.

Θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί μεν,σύντομα όμωςθα τη διαδεχτεί το πρόβλημα των τεράστιων δημοσίων χρεών.Ζητούμενο είναι η εξεύρεση του σωστού μέτρου ρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει. Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, θεωρώ ότι είναι … η χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δε στοιχείο που την καθιστά τόσο επικίνδυνη είναι ότι η χώρα μας Διέρχεται Μια Πρωτοφανή Κρίση Στους Τομείς Της Οικονομίας, Της Εξωτερικής Πολιτικής, Της Ασφάλειας, Της Παιδείας Αλλά Και Της Ηθικής:μια κρίση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν μετασχηματιστεί -πράγμα διόλου απίθανο- σε κρίση κοινωνική. Η διαφθορά, η αναξιοκρατία και η αδιαφορία για τα κοινά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η αμερικανική και η αγγλική οικονομία ταρακουνήθηκαν για τα καλά. Η γαλλική και η γερμανική οικονομία βρίσκονται αντιθέτως σε καλύτερη θέση. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βγούμε από τη σημερινή τραπεζοπιστωτική κρίση, την οποία, όμως, σύντομα θα διαδεχτεί το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα των τεράστιων δημόσιων χρεών που πρέπει να εξοφληθούν.Έχει πλέον πεθάνει ο άπληστος καπιταλισμός αμερικανικού τύπου και, προσωπικά, δεν λυπάμαι καθόλου για την απώλεια.Η εξεύρεση, εντούτοις, του σωστού μέτρου ρύθμισης της ελεύθερης αγοράς (στην οποία και εξακολουθώ να πιστεύω) θα χρειαστεί σοβαρή σκέψη και ευθυκρισία.θα έλεγα ότι οι μέρες του μονοπωλίου της αμερικανικής δύναμης ανήκουν στο παρελθόν.Η Ρωσία έχει ξαναπεράσει στο προσκήνιο και η Κίνα πρόκειται σύντομα να γίνει ο τρίτος βασικός πρωταγωνιστής. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλους και όχι τη συνέχιση της δουλικής πρόσδεσης στο άρμα τού ενός.



Η πρότασή μου δεν αφορούσε νέες φιλίες αντί των παλαιών, αλλά παράλληλα με αυτές. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σήμερα πιο ουσιαστική υποστήριξη όσον αφορά τις πιθανές προκλήσεις προς την εδαφική μας ακεραιότητα… και, εν μέρει, αυτή η υποστήριξη μπορεί να έλθει από τη Ρωσία.Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε τους Ρώσους και ότι θα μπορούσαμε και εμείς να τους φανούμε χρήσιμοι, λ.χ. στον Καύκασο και στον σημαντικό αγώνα που καταβάλλουν εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού, ο οποίος χαίρει αμερικανικής και (εν μέρει) ευρωπαϊκής βοήθειας.Η διεθνής διπλωματία λειτουργεί βάσει της αρχής do et des.Θα περάσει καιρός όμως μέχρι να εκπαιδευτεί εκ νέου η ελληνική κοινή γνώμη -και, μέχρι τότε, όλοι όσοι τάσσονται, όπως εγώ, υπέρ μιας ευρύτερης προσέγγισης με τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να πέφτουν θύματα παρεξηγήσεων.Είμαι πρόθυμος, εντούτοις, να δεχτώ τις συνέπειες της θέσης μου, διότι μιλώ με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου.

Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης έχει χλωμιάσει, καθώς επί τόσα χρόνια η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού έχει οδηγήσει στην κατάργηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και στην επικράτηση του ατλαντισμού στις διεθνείς σχέσεις της Ε.Ε. Νομίζετε ότι μπορεί να υπάρξει στροφή; Υπάρχουν οι κοινωνικές εκείνες δυνάμεις, αλλά και οι ηγεσίες που θα επιβάλουν και θα εμπνεύσουν μια νέα πορεία; Θα συμφωνήσω μετά λύπης μου με το συμπέρασμά σας ότι η Ευρώπη, αν και μεγαλύτερη από ποτέ, είναι επίσης, από πολλές απόψεις, πιο διχασμένη από ποτέ. Τούτο οφείλεται εν μέρει στη γρήγορη διεύρυνσή της, την οποία ενθάρρυναν οι Βρετανοί (και σήμερα οι Αμερικανοί), καθώς θεωρούν -και ορθά, δυστυχώς- ότι θα περιοριστεί έτσι η δυνατότητα της Ευρώπης να αυξήσει τη συνοχή της, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πραγματικά αντιπροσωπευτική.

Η ταχύρρυθμη ένταξη των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων -συχνά, κατά παράβαση των κανονισμών της Ε.Ε.- έχει επίσης προκαλέσει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, πιστεύω, μπορεί να οδηγήσουν σεμια Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων.Παρ’ όλα αυτά οι στιγμές μετάβασης αποτελούν και στιγμές ευκαιρίας και γι’ αυτό με λυπεί ιδιαίτερα ο αρκετά πειστικός ισχυρισμός ότι η Ελλάδα διαδραματίζει μόνον επικοινωνιακό, και όχι ενεργό, ρόλο στην προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Μετά από μια πολύχρονη, διεθνή, ακαδημαϊκή αλλά και πολιτική καριέρα, νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα;

Ο σπουδαιότερος Γάλλος διπλωμάτης, ο Ταλλεϋράνδος, είπε κάποτε ότι το «ναι» και το «όχι» είναι δύο από τις μικρότερες λέξεις, οι οποίες απαιτούν την πιο μεγάλη σκέψη προτού τις προφέρει κανείς. Προσωπικά έχω σκεφτεί πολύ προσεκτικά αυτό το ζήτημα και η απάντησή μου είναι, κατηγορηματιά,ΟΧΙ -τουλάχιστον όσον αφορά την κομματική πολιτική.

πηγή: Αυγή 10/05/2009, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged στις Kosmaser's Weblog και σχολίασε

    Ο sir Βασ.Μαρκεζινης, ειναι μια αδιαφιλονικητη προσωπικοτητα. Ειχε πει πολλα και προφητικα στον (νυν υπουργο) Νικο Φιλη πριν επτα χρονια..Τα θυμηθηκα, παρακολουθωντας τον ολισθηρο δρομο που ακολουθει η χωρα μας..Ισως δεν υπαρχει γιατι, αλλα μια νομοτελεια..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: