RSS Feed

ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ;

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Να κάνουμε..ωρισμένες διευκρινήσεις γύρω απο το ιχθυέλαιο..Κατ αρχάς..Το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως Σολομού, Ρέγγας, Σκουμπριού,Σαρδέλας Και Πέστροφας.Είναι ιδιαίτερα πλούσιο στα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Τα ηπατο-ιχθυέλαια (μουρουνέλαια) παράγονται από συκώτι λευκών ψαριών, όπως από μπακαλιάρο και ιππόγλωσσο.Τα ηπατο-ιχθυέλαια περιέχουνβιταμίνες Α και D και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το έλαιο λιναρόσπορου (λινάρι), το σογιέλαιο κτλ.Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στο περιεχόμενο τους σε ΕΡΑ και DHA.Το μεταβολικό μονοπάτι στο οποίο εμπλέκονται περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα στάδια: το α-λινολενικό οξύ (ΑLA) μετατρέπεται σε στεαρ-ιδονικό οξύ (SA) το οποίο μετατρέπεται σε εικοσιτετρανοϊκό οξύ (ΕΤΑ). Το ΕΤΑ μετατρέπεται σε εικοσιπεντανοϊκόοξύ (ΕΡΑ) και αυτό με τη σειρά του δίνει δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA). Το DPA μετατρέπεται σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς : Επηρεάζει θετικά την ισορροπία των λιπών του αίματος (1).Μειώνει την πιθανότητα πήξης του αίματος (2).Καθιστά την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες (ακανόνιστοι παλμοί) (3).Μειώνει το ιξώδες του αίματος και διευκολύνει συνεπώς τη ροή του (4).
Το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιοπαθειών αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνοντας τα επίπεδα της
ομοκυστεΐνης και μειώνοντας την υπέρταση (5-14).
Συνιστάται στις εγκύους να διατηρούν
υψηλή τη λήψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια, ή χρησιμοποιώντας, συμπληρώματα ιχθυελαίου. Αυτό προτείνεται διότι όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου (15).Έχει αναφερθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο (16-18). Η θεραπεία με ιχθυέλαιο δεν έχειπαρενέργειες

και μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των συμβατικών φαρμάκων (19).Η τακτική χρήση ιχθυελαίου μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που παρουσιάζουν κράμπες λόγω της εμμήνου ρύσης (20).
Πρόσφατη μελέτη έδειξε σημαντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διπολική νόσο (μια μανιοκαταθλιπτική ψύχωση) (21).

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαιο σε συνδυασμό με ασβέστιο παρουσιάζουν καλύτερη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα από τις γυναίκες που λαμβάνουν μόνο ασβέστιο (22,23).Το ιχθυέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ υψηλές ποσότητες κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών χωρίς κανένα εμφανές σύμπτωμα τοξικότητας.

Μπορεί απλά, να παρουσιαστεί αραίωση του αίματος και μείωση του χρόνου πήξης.Όταν οι έγκυες λαμβάνουν μουρουνέλαιο, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν περισσότερα από 2500i.u. βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ τα υπόλοιπα άτομα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7500i.u. Η κατανάλωση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10μg.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Έλαιο Νυχτολούλουδου
Ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί
ταυτοχρόνως με ένα συμπλήρωμα ελαίου νυχτολούλουδου, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικογένειες λιπαρών οξέων (Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6) που περιέχουν.

Τα ιχθυέλαια ενδέχεται να προκαλέσουν περιστασιακά ναυτία όταν λαμβάνονται για πρώτη φορά. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να μειωθεί αν τα ιχθυέλαια λαμβάνονται πάντα ανάμεσα στα γεύματα
Βαρφαρίνη
Οι υψηλές δοσολογίες ιχθυελαίων θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Agren JJ, et al. Fish diet, fish oil and docosahexaenoic acid rich oil lower fasting and postprandial plasma lipid levels. Eur J Clin Nutr, 50;11:765-771 1996.
2. Mori TA, et al. Interactions between dietary fat, fish and fish oils and their effects on platelet function in men at risk of cardiovascular disease. Atrerioscler Thromb Vasc Biol, 17;2:279-286 1997.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Το ιχθυελαιο το παιρνουμε την ωρα που τρωμε ενα γευμα ή δειπνο, ετσι ωστε ή καψουλα ή το υγρο, να αναμιχθει με το φαγητο, για να μη το¨ρευομαστε¨στη συνεχεια.

  2. Λέτε να λαμβάνουμε το ιχθυέλαιο «ανάμεσα» στο γεύμα. Εννοείται να λαμβάνουμε π.χ. 1 κάψουλα μαζί με το μεσημεριανό φαγητό; Ή κάτι άλλο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: