RSS Feed

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ…ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.

 

 

 

 

Το 10% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβητη,ενώ πολλοί το αγνοούν . 

Ο διαβήτης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπευτική αγωγή ή χωρίς έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει σε: Καρδιακή νόσο, Εγκεφαλικά Τύφλωση Ακρωτηριασμούς, Νεφρική ανεπάρκεια ή και Στον θάνατο. Ευτυχώς, η συνηθης μορφή διαβήτη μπορεί να προληφθεί  ακόμα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο.Στην πρόληψη μπορεί να βοηθήσει μια περιορισμένη απώλεια βάρους και συστηματικό βάδισμα.

 

 

 

Εάν έχετε ήδη διαβήτη, είτε ινσουλινο-εξαρτώμενο είτε όχι μπορείτε να τον διατηρήσετε υπό έλεγχο και να περιορίσετε τον κίνδυνο επιπλοκών  με κατάλληλη δίαιτα και συστηματικό περπάτημα, όχι αποφάσεις της στιγμής, που ξεχνιούνται στη θέα μιας πίτσας. Επίσης, φαρμακοθεραπείες , ιατρικές συσκευές και επιλογές θεραπευτικών αγωγών διευκολύνουν τώρα τους πάσχοντες περισσότερο από ποτέ να ζήσουν υγιέστερη ζωή με διαβήτη.

 

 

 

Ωστόσο, οι καλές αυτές ειδήσεις έχουν μικρη αξία χωρίς προσωπική θέληση και πειθαρχημένη πρωτοβουλία των ατόμων να είναι υγιή. Πολλοι τωρα, δεν υποπτεύονται  ότι έχουν διαβήτη και ακόμα περισσότερα δεν γνωρίζουν ότι έχουν σοβαρό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Για την κατανόηση του διαβήτη πρέπει να αρχίσουμε από την τροφή. Ο οργανισμός μετατρέπει ένα μέρος της, κατά τη χώνευση, σε γλυκόζη.

 

 

 

Η γλυκόζη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος απ’ όπου εισέρχεται στα κύτταρα των ιστών του σώματος για την παραγωγή ενέργειας Τα κύτταρα για τη ρύθμιση της εισόδου της γλυκόζης σ’ αυτά  χρειάζονται τη βοήθεια της ινσουλίνης, που παραγεται  στο πάγκρεας.

Κανονικώς τη νύχτα, όταν κοιμάστε, το πάγκρεας εκκρίνει συνεχώς λίγη ινσουλίνη. Όταν είναι ανάγκη , όπως μετά από φαγητό, το πάγκρεας  εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να ανταποκριθεί στη ζήτηση  και να επιτρέψει την είσοδο στα κύτταρα περίσσειας γλυκόζης από το αίμα,προερχόμενης από τη χώνευση της τροφής. Εάν έχετε περισσότερη γλυκόζη από όσο χρειάζεστε , ο οργανισμός μπορεί να αφαιρέσει  την περίσσεια από το αίμα και να την αποθηκεύσει  στο ήπαρ και στους μυς ή να τη μετατρέψει σε λίπος.

 

https://i1.wp.com/www.digital-camera.gr/photos/dipsa_02956.jpg

 

 

Όταν το καύσιμο δεν επαρκεί, ο οργανισμός μπορεί να ελευθερώσει αυτή την αποθηκευμένη πηγή ενέργειας στο αίμα, και η ινσουλίνη θα βοηθήσει αυτή να μεταφερθεί στα κύτταρα. 

Εάν έχετε διαβήτη, όλη αυτή η διεργασία  διαταράσσεται. Αντί να εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος, η περίσσεια γλυκόζης συσσωρεύεται στο αίμα και μέρος της μπορεί τελικώς να εκκρίνεται στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το πάγκρεας  δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη,όταν τα κύτταρά σας παρουσιάζουν αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης  ή, συνηθέστερα, όταν συμβούν και τα δύο προβλήματα. Σήμερα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 194 εκατομμύρια άνθρωποι  πάσχουν από διαβήτη ,στη χώρα μας υπολογίζονται στο  ένα εκατομμύριο.

Μέχρι το 2025 ο αριθμός των ασθενών –σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη–θα προσεγγίζει τα 330 εκατομμύρια.Τουλάχιστον οι μισοί από τους διαβητικούς  αγνοούν ότι νοσούν

 

 

 

Σε κάποιες μη ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό  των αδιάγνωστων ασθενών αγγίζει το 80%. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στις ανεπτυγμένες χώρες ο διαβήτης είναι το τέταρτο κατά σειρά συχνότητας αίτιο θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι καταλήγουν χτυπημένοι από το νόσημα , δηλαδή, έξι άνθρωποι χάνουν τη μάχη με τον θάνατο κάθε λεπτό εξαιτίας του διαβήτη. Οι πάσχοντες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο συγκριτικά με όσους δεν έχουν διαβήτη.Οι διαβητικοί έχουν 15 έως 40 φορές 1500%, περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου τους,συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό,ενώ συχνότατα τυφλώνονται ή εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια.

Οι τρεις συνηθέστεροι τύποι διαβήτη είναι οι εξής: 

Τ ύ π ο ς  Ι: Προσβάλλει 5% έως 10% του συνόλου των διαβητικών των HΠA,Μιλάμε για την Αμερική, διότι, δυστυχώς, μόνο απο εκεί μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται έτσι όταν το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή μηδενική ποσότητα ινσουλίνης.

Είναι αυτοάνοσος ασθένεια – το ανοσο σύστημα  προσβάλλει  το πάγκρεας και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, όμως δεν είναι σαφές για ποιο λόγο. Πιστεύεται ότι συμβάλλουν γενετικοί και διαιτητικοί παράγοντες και έκθεση σε μερικούς ιούς. Αν και η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οιαδήποτε ηλικία, ο τύπος αυτός είναι συνηθέστερος στα παιδιά και στους νέους. Σημάδια και συμπτώματα, όπως αυξημένη δίψα και ούρηση,πείνα, απώλεια  βάρους , θολή  όραση  και κόπωση έπονται κάποιας νόσου και συνήθως εμφανίζονται εντός εβδομάδων.Σε μερικές περιπτώσεις τα κύτταρα βήτα μπορούν να καταστραφούν σε μερικά χρόνια πριν διαπιστωθεί η ασθένεια.

 

Τύπος ΙΙ: Προσβάλλει περίπου το 90% ως το 95% των διαβητικών. Προκαλείται από συνδυασμούς προβλημάτων.Τα κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να αντισταθμίσει την αντίσταση. Ο σοβαρότερος  παράγοντας κινδύνου είναι το μεγάλο βάρος και η καθιστική ζωή.Άλλος είναι το μεταβολικό σύνδρομο,συνδυασμός περίσσιου βάρους γύρω από τη μέση, χαμηλής τιμής λιποπρωτεΐνης (HDL), υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων και υψηλή πίεση αίματος,καθώς και μεγαλύτερη ηλικία – μετά τα 40 – αν και παιδιά και νέοι εκδηλώνουν αυτόν τον τύπο διαβήτη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, πολλά από τα συμπτώματα του τύπου ΙΙ είναι τα ίδια με αυτά του τύπου 1. Ωστόσο, συχνά δεν εκδηλώνονται συμπτώματα ή είναι τόσο ήπια ώστε η ασθένεια δεν διαπιστώνεται παρά αφού έχει προκαλέσει βλάβες στην καρδιά,στα αιμοφόρα αγγεία, στα μάτια ή στα νεφρά.

Διαβήτης κυοφορίας: Μεταξύ 2% μέχρι 8% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν διαβήτη εγκυμοσύνης. Αν και η κατάσταση αυτή εξαφανίζεται λίγο μετά τον τοκετό, μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 40% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κυοφορίας τελικώς αναπτύσσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Σπανίως αναπτυσσεται, διαβήτης τύπου Ι κατά την εγκυμοσύνη.Ανεξαρτήτως αν αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αλλάξετε τρόπο ζωής για να προλάβετε ή να ελέγξετε τον διαβήτη, ο σημαντικότερος παράγοντας  είναι η επίμονη δική σας προσπάθεια.

Χαιρετε.

 

  

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: