RSS Feed

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ…ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ..

 

 

 

Δε λέμε οτι δεν είναι επικίνδυνη όχι ομως στο βαθμό που θέλουν να την εμφανίσουν οι ανα τον κόσμο ιατρικοί σύλλογοι, που σέρνουν πίσω τους τις κολοσσιαίες φαρμα κευτικές εταιρείες,που κυριολεκτικά θησαύρισαν απο το 1995, θέτοντας στη κυκλοφορία μια τις πασίγνωστες ΣΤΑΤΙΝΕΣ κανείς δεν αρνείται το γεγονός οτι τα ηυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδι οπάθειας με  στεφανιαία νόσο .Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κορεσμένων λιπών στο διαιτολόγιο ενός πληθυσμού, τόσο αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις.Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα. Είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί συμβάλλει στην δημιουργία και συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων , όπως και στην κατασκευή των στεροειδών  ορμονών.

 

 

 

 

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία  του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία όμως εάν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικές συνέπειες γιατί το περίσευμά της εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγεί ων (αρτηριών) δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από χοληστερόλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται, προβά λλει όλο και περισσότερο μέσα στον αυλό του αγγείου (προς το εσωτερικό του, δηλαδή) με συνέπεια να τον περιορίζει και να μειώνει την ποσότητα του αίματος που διέρχεται από αυτό.Ταυτοχρόνως, μειώνονται και τα παρεχόμενα από το αίμα θρεπτικά συστατικά, με τελικό αποτέλεσμα τα καρδιακά επεισόδια.Τα προβλήματα που εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια, καθώς η στεφανιαία νόσος είναι πάθηση με βραδεία εξελικτική πορεία.Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν σπάσει η αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα του αγγείου και δημιουργηθεί θρόμβος πάνω της, με συνέπεια να αποφραχθεί το αγγείο και να παρεμποδισθεί η αιμάτωση και η παροχή οξυγόνου στην περιοχή του μυοκαρδίου που αιμα τώνεται από το αγγείο αυτό. Η διεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο Το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης του ανθρωπίνου σώματος  παράγεται στο ήπαρ -το  υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές.Πηγές πλούσιες σε χοληστερόλη είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

https://i0.wp.com/fe-mail.gr/media/Image/health_nutrition/2009/03/kardioagiaka_nosimata/heart_attack.jpg

 

 

 

 

 

Η ποσότητα της χοληστερόλης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζεται από τον τύπο της διατροφής,από την ηλικία και από κληρονομικούς παράγοντες.Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες.Αυτά τα μόρια ονομάζονται, λόγω ακριβώς της σύνθεσής τους λιποπρωτεΐνες.Όταν είναι κανείς νηστικός, κυκλοφορούν στο αίμα του τρεις κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών. Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρω τεΐνες (LDL χοληστερόλη),  οι υψηλής πυκνότητας λιποπρω τεΐνες (HDL χοληστερόλη) και  οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (VLDL χοληστερόλη). Η «κακή» (LDL) χολη στερόλη είναι η λιποπρωτεΐνη,που σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με την αθηρωμάτωση των αρτηριώνκαι τις επι πλοκές της, δηλαδή·την στεφανιαία νόσο, ·το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ·το ανεύρυσμα αορτής και ·την περιφεριακή αρτηριακή αθηρωματική νόσο.Η καλή (HDL) χοληστερόλη σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου,δηλαδή όσο υψηλότερη είναι αυτή τόσο μεγαλύτερη είναιη προστασία έναντι της αθηρωμάτωσης και της στεφανιαίας νόσου.

 

 

 

Η VLDL χοληστερόλη είναι η πιο πλούσια λιποπρωτεΐνη σε τριγλυκερίδια και αποτελεί πρόδρομο ουσία για την παραγωγήτης LDL χοληστερόλης. ·Είναι ηλιποπρωτεΐνη στην οποία οφείλονται τα τριγλυκερίδια του αίματος.Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή της VLDL χοληστερόλης  από το ήπαρ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην χώρα μας το 50% σχεδόν του πληθυσμού ηλικίας  άνω των 18 ετών έχει τιμές χοληστερόλης πάνω από τα επιθυμητά όρια των 200 mg/dl. Επίσης, το 19% των ανδρών και 12% των γυναικών έχουν επίπεδα HDL χοληστερόλης μικρότερα των 35 και 45 mg/dl αντίστοιχα, ενώ παθολογικές τιμές τριγλυκεριδίων (δηλαδή άνω των 150 mg/dl) παρουσίαζε το ένα τρίτο των ανδρών και μόνο το 13% των γυναικών. Έτσι, σχεδόν 980.000 ενήλικοι άνδρες και 455.000 γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό, όμως σε πληθυσμο 10 εκατμ.το 1,5 εκατ..είναι εν δυνάμει καρδιοπαθείς…Αν τώρα σ αυτό προσθέσουμε άλλο 1 εκατομ. διαβητο παθείς,βγάζουμε εύκολα το συμπέρασμα γιατί βουλιάζουν τα ταμεία υγείας.Μάλιστα, τα  αποτελέσματα της επιδημιολο γικής μελέτης CARDIO 2000 που   περιέλαβε τυχαίο δείγμα από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, αποτελούμενο από 848 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και 1.078 υγιείς εθελοντές,έδειξε ότι 6 στους 10 ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν υψηλές τιμές χοληστερόλης  ενώ αντίθετα από τους υγιείς μόνο οι 3 στους 10 είχαν υψηλή χοληστερόλη.Έτσι κάθε άτομο άνω των 20  ετών επιβάλ λεται να γνωρίζει τα λιπίδια του. Εάν μάλιστα υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό δυσ-λιπιδαιμίας (δηλαδή διαταραγμένων επιπέδων λιπιδίων) η εξέταση πρέπει να γίνεται σε νεώτερη ηλικία.Μεγαλύτερος κίνδυνος για στεφανιαίο επεισόδιο (στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου) υπάρχει στους ασθενείς που ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή παρουσιάζουν κάποια άλλη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου σε τέτοια περίπτωση μιλάμε για  «στεφανιαίους ασθενείς».Ο κίνδυνος των στεφανιαίων ασθενών για νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μεγαλύτερος του  20%  για  την  προσεχή  10ετία, δηλαδή περισσότεροι από 20 στους 100 τέτοιους ασθενείς θα παρουσιάσουν στεφανιαίο επεισόδιο μέσα στα 10 επόμενα χρόνια.Άλλες εκδηλώσειςαθηρωμάτωσης (εκτός από τη στεφανιαία νόσο),όπως ·περιφερική αρτηριοπάθεια, ·το  ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής καιη νόσος των καρωτίδων αρτηριών στην οποία υπάρχει στένωση μεγαλύτερη από 50%. Τώρα, εάν η LDL χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή,ο θεράποντας ιατρός θα οδηγηθεί στη χορήγηση υπολιπιδαιμικής φαρμακευτικής  αγω γής.Αυτή έχει δύο άξονες: ·την υγιεινοδιαιτητική αγωγή και όταν είναι απαραίτητο – ·την φαρμακευτική  αγωγή. Υγιεινοδιαιτητική αγωγη Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται ·η δίαιτα και ·η άσκηση. Η άσκηση συνίσταται κυρίως σε ισοτονικές ασκήσεις (βάδισμα, ελαφρό τρέξιμο,κολύμβηση, ποδήλατο κ.α.), που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3-4  φορές την εβδομάδα,επί 30-45 λεπτά κάθε φορά.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθότυρο

 

 

 

Ο δεύτερος και  εξίσου  σημαντικός  κρίκος της υγιεινο διαιτητικής αγωγής είναι η προσεγμένη διατροφή.Στόχος είναι να μειωθεί η ολική ημερήσια κατανάλωση κορεσμένου λίπους.Απαραίτητο είναι ακόμα να καταναλώνει ο πάσχων περισσότερα φρούτα, λαχανικά, καθώς και να περιορίσει τις τροφές, όπως:γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, το κρέ ας και τα υπο-προϊόντα του  όπως τα λουκάνικα, το μπέι κον, το σαλάμι και το ζαμπόν. Από τυριά μπορεί να τρώει:ανθότυρο, άπαχη  μυζήθρα, cottage  cheese ή φέτα και να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση κίτρινων τυριών.Η κατανάλωση μπισκότων, κέικ και γλυκισμάτων, τα οποία περιέχουν  μεγάλες ποσότητες σε βούτυρο ή «trans» υδρογονωμένα λίπη.

 

 

Το  ψάρι είναι υγιεινή τροφή και πρέπει να  καταναλώνεται  καθημερινά, εάν είναι δυνατόν Χρήσιμο είναι  να  τονισθεί, ότι όλα τα είδη ψαριών  είναι ευεργετικά για  την ανθρώ πινη υγεία. Είναι μύθος ότι τα  ακριβά με λιγότερο λίπος ψάρια είναι πιο  προστατευτικά για τις αρτηρίες μας. Τέλος πρέπει  να  καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες,όπως φρούτα και  λαχανικά.Οι τροφές αυτές είναι γευστικές και δεν περιέχουν θερμίδες, λίπος,ζάχαρη ή αλάτι. Μάλιστα  πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να  αυξηθεί σταδιακά, διότι η μεγάλη  κατανάλωση, απότομα,μπορεί να  προκαλέσει δυσφορία και φούσκωμα  ιδιαίτερα  εάν  το άτομο δεν  είναι  συνηθισμένο στην κατανάλωσή  τους.

 

 

http://despinarion.files.wordpress.com/2010/06/p1000308.jpg

 

Τα πολυακόρεστα, και μονοακόρεστα λίπη πρέπει  να  χορηγούνται  μέχρι 25% των καταναλισκομένων θερμί δων.Αυτά  είναι κυρίως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαι α (ω-3). Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με πολυ ακόρεστα μειώνεται ο κίνδυνος  αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου προφανώς μέσω της  μείωσης της «κακής» LDL-χοληστερόλης. Πρέπει να  σημειωθεί όμως ότι μειώνεται και  η «καλή» HDL-χοληστερόλη με αυτή την αντικατάστα ση. Κατά κύριο λόγο, τα ιχθυέλαια μειώνουν τον  αιφνίδιο θάνατο, και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-αιμο-πεταλιακές ιδιότητες.Ως προςτο ελαιόλαδο, πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλισκομένου λιπους.

 

Αξίζει να  σημειωθεί, ότι προσοχή χρειάζεται στα τεχνητά κορεσμένα λίπη που  παρασκευάζονται  βιομηχανικά με υδρογόνωση των ακόρεστων λιπών και τα οποία ονομάζονται «trans» κορεσμένα.Τα «trans» κορεσμένα βρίσκονται σε διάφορα κράκερς,ντόνατς και μπισκότα τύπου cookies.Εάν  οι  τιμές των  λιπιδίων με  την  υγιεινοδιαιτητική  αγωγή  δε  μειωθούν στα  επιθυμη τά  επίπεδα τότε προχωρούμε και στη φαρμακευτική αγω γή.Σήμερα διαθέτουμε αρκετά υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα  οποία είτε  ως μονοθεραπεία είτε  σε  συνδυασμό προκα λούν δραστική  μείωση  της LDL-χοληστερόλης, των τριγλυ κεριδίων και  αύξηση της HDL-χοληστερόλης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθότυρο

 

Τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερόλης αποτελούν ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Έτσι, η μεμονωμένη χαμηλή HDL-χοληστερόλη, κατάσταση όχι σπάνια,πρέπει να  αντιμε τωπίζεται κυρίως με υγιεινοδιαιτητική αγωγή,τη  δε  φαρμακευτική  αγωγή την κρατά ο ιατρός για  περιπτώσεις που ο δυσλιπιδαιμικός είτε έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, είτε ενώ  δεν  έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, έχει ισοδύναμο αυτής, όπως σακχαρώδη διαβήτη, σημαντική αθηρωμάτωση των καρωτίδων αρτηριών, ανεύρυσμα κοιλια κής  αορτής,ή έχει  μεγάλο  κίνδυνο να  αναπτύξει (κίνδυνο >20% για την προσεχή 10ετία ) λόγω  πολλών  προδιαθε σικών παραγόντων κινδύνου, όπως  προκύπτει από  διάφο ρους πίνακες.Μία  άλλη  αρκετά συχνή  κατάσταση είναι τα  αυξημένα  τριγλυκερίδια που συνοδεύονται από  χαμηλή HDL-χοληστερόλη χωρίς να είναι σημαντικά επηρεασμένη η LDL-χοληστερόλη.Ο κύριος παράγων που επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος είναιτο κορεσμένο λίπος που περιέχεται στην τροφή και όχι τόσο το πόσο  χοληστερόλη περιέχει η τροφή.Το βούτυρο αλλά και η μαργαρίνη που βρίσκεται σε στερεά μορφήείναι τροφές πλούσιες σε κορεσμέ νο λίπος  και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

 

 

Σχετική εικόνα

 

Σήμερα είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού,περιλαμβανομένων και των νεώτερων προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παχυσαρκία

 

Είναι γνωστό ότι η αθηρωματική διεργασία (εναπόθεση λιπών στις αρτηρίες) ξεκινά στην παιδική ηλικία και εξελίσ σεται αργά μέχρι την ενηλικίωση. Στη συνέχεια συνήθως οδηγεί στη δημιουργία της στεφανιαίας νόσου, την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο.Παρά την αδιαφιλονίκητη επιτυχία στη μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο τις τελευταίες δυο δεκαετίες, αυτή είναι υπεύθυνη για περί που μισό εκατομμύριο θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στα πρώτα χρόνια της ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αθηροσκλή ρυνσης στην ενήλικο ζωή.Οι διαιτητικές συνήθειες και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστε ρόλης και τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.Τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά είναι προστα τευτικά Το κάπνισμα θα πρέπει να αποθαρρύνεται Η συστηματική αερόβια άσκηση θα πρέπει να ενθαρρύνεται Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη αρτηριακής υπέρτα σης και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται Η παχυσαρκία θα πρέπει να ελαττωθεί..Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται.

 

https://i0.wp.com/assets.tanea.gr/ygeia/files/carbonara%20orizontia.jpg

 

Συμπερασματικά, δύο είναι τα μεγάλα κακά.

Α.Η υπερινσουλιναιμία,λογω υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων,και

Β.Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων, και εν γένει κορεσμένων λιπαρών.·Μαθαίνουμε να τρώμε φθηνό, ψάρι, πλούσιο σε Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσσίδας άνθρακα, που καταπολεμούν την κάθε είδους φλεγμονή, ·Παίρνουμε συμπληρωματικά ιχθυέλαιο, και ξεχνάμε τα προβλήματα με την χοληστερίνη μας.Τοσο απλα. Χαιρετε..

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: