RSS Feed

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣ..ΥΓΕΙΑΣ..ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ..

 

 


Χαιρωμαι ειλικρινα, οταν συνομιλω με ανθρωπους που εχουν ενδιαφεροντα ( περα απο τα τετριμμενα..πολιτικη, ταξιδια, μοδα, κλπ.) Σήμερα το απόγευμα , βρεθηκα σ ένα συμπαθητικό κατάστημα με παιδικά..
Η ιδιοκτήτρια φίλη, με ανησυχίες οικολογικές και χορτοφάγος..

Με αφορμή το φαγητό και το τί προτιμούσε ο καθένας,

αρχισαμε κουβεντα..

Στην ευχάριστη, κι ανάλαφρη κουβέντα μας,

μπήκαν κι άλλες δύο νεαρές μητέρες.. ή πρώτη ήταν παμφάγος,

με προτίμηση το καθαρό, υγιεινό μοσχαρίσιο κρέας,

που εξέτρεφε ο πατέρας της στο χωριό,

και ηταν πολύ περήφανη γι αυτό, και η άλλη,

χορτοφάγος εκ πεποιθήσεως (;),όπως η μητέρα της,

είχε να φάει κρέας, αλλά και ψάρι, απο…10ετίας..

Μιλήσαμε για πάρα πολλά, και εκπληκτος ανακάλυψα

πόσο λίγο και πόσο κακά είναι πληροφορημένος ο κόσμος

για το σπουδαίο θέμα της διατροφής..

Μολονότι όλοι μα όλοι αγαπούν το φαγητό,

και διασκεδάζουν αφάνταστα να βγούν και να φάνε

σ ένα καλό εστιατοριο,

ελάχιστοι ξέρουν τί τρώνε, και το κυριώτερο

τί ακριβώς είναι αυτό, που έχει μεν ευχάριστη γεύση,

αλλά αγνοούν παντελώς απο τί υλικά φτιάχτηκε…

Οι αρρώστιες δεν λείπουν, όμως κανείς δεν σκέφτεται

γιατί είναι άρρωστος…

Ποιός φταίει γι αυτό..

Κλασσικό το ερώτημα:

«πες μου, τι τρως να σου πω πως νιώθεις».

Κι όμως πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην ψυχική υγεία μας..


Οι αλλαγές που επήλθαν στο σύγχρονο τρόπο ζωής  μας

τα τελευταία 50 χρόνια,

δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες ούτε

τις διατροφικές μας συνήθειες,

ούτε την ποιότητα των τροφίμων.

Δύο βρετανικές οργανώσεις υγείας, η Sustain

(Alliance for better food and farming )

και το Ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία

(Mental Health Foundation), δηλώνουν πεπεισμένες..

για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.

Εκτιμούν πως αυτές ακριβώς οι αλλαγές είναι εν μέρει υπεύθυνες

για την αύξηση της.. πελατείας των ψυχιάτρων και σημειώνουν

πως κάποιοι από τους «ενόχους» για μια σειρά ψυχικών προβλημάτων

και διαταραχών ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο πιάτο μας,

καθώς η αντικατάσταση των φρέσκων και υγιεινών τροφίμων

από το διαιτολόγιο μας με κορεσμένα λίπη και ζάχαρα,

μεταφράζεται για τον οργανισμό σε πολλά περισσότερα,

από μερικά περιττά κιλά.

Οι «ένοχοι»,δυστυχώς βρίσκονται.. στο πιάτο μας



Πρώτα απ όλα , μα και πάνω απ όλα..                                    

  η μη ισορροπημένη διατροφή σε βασικά θρεπτικά στοιχεία,

δηλαδή καλής ποιότητος πρωτεϊνη, κυρίως απο ψάρια και

θαλασσινά, αλλά και πολλά χορταρικά, και λαχανικά και φρούτα

αντανακλάται στην πνευματική υγεία,

καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας,

·είτε με τη μορφή ψυχικών νοσημάτων,

·είτε προβληματικών συμπεριφορών,

·είτε νευρολογικών προβλημάτων.

Τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως ο εγκέφαλος,

ως όργανο του σώματος, επηρεάζεται άμεσα από

τα θρεπτικά συστατικά

που προσλαμβάνει, και η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων

με δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής,

έχει δώσει πολύ καλύτερα

αποτελέσματα απ’ ότι οι συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές

ή η ψυχοθεραπεία.

Ειναι πανεύκολο να απαλλαγούμε απο πλήθος αρρώστιες,

αρκεί να διαγραψουμε από το διαιτολόγιο μας

ωρισμένα τρόφιμα, όπως:

·δημητριακά,που είναι γεμάτα ζάχαρι και…αλάτι,

γι αυτό και είναι τόσο γευστικά…

·γαλακτοκομικά, που σχηματίζουν..βλέννα στο στομάχι,

και προκαλούν δυσανεξίες..

·τον υπερβολικο..καφέ και

·τη μπύρα, στα οποία αγνοούμε οι περισσότεροι οτι

έχουμε δυσανεξία.

Εχει πλέον καταδειχτεί οτι στην εύθραυστη ισορροπία

της περιεκτικότητας των τροφίμων

σε:

· βιταμίνες,

·μέταλλα και

·λίπος,

η οποία έχει ανατραπεί στην πάροδο των δεκαετιών,

οφείλονται πλήθος απο αρρώστειες, μεταξύ των οποίων

και πολλές ψυχολογικές.

Αιτία: η βιομηχανοποίηση των καλλιεργειών και

η ευρεία χρήση λιπασμάτων,

που έχουν προκαλέσει αλλαγές στη σύσταση και στην ποσότητα

του λίπους των ζώων εκτροφής.

Για παράδειγμα, τα κοτόπουλα πριν από 30 χρόνια παρουσίαζαν λίπος

της τάξης του 2%, ενώ τώρα φτάνει το 22%.

Επίσης, το λίπος τους είναι πιο φτωχό σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα

ωμέγα 3 ,

που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο.


Την ίδια στιγμή, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες,

που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση των κορεσμένων λιπών,

δραματική μείωση της πρόσληψης λαχανικών και ψαριών κατά 75%

απ’ ότι πριν από 50 χρόνια ,δημιουργούν προβλήματα στις λειτουργικές

διαδικασίες του εγκεφάλου.

Όλα αυτά συνδέονται με την εκδήλωση:

·κατάθλιψης,

·προβλημάτων συγκέντρωσης,

· υπερκινητικότητας, ακόμα και

· σχιζοφρένιας και

·της νόσου Αλτσχάιμερ.



Ειδικότερα:
• Η κατάθλιψη , συνδέεται με χαμηλή κατανάλωση ψαριών

που είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων


Η σχιζοφρένια , συνδέεται με χαμηλά επίπεδα

πολυακόρεστων λιπαρών οξέων



Η υπερκινητικότητα , διαταραχή που ταλαιπωρεί συνήθως

τα παιδιά σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και

λιπαρών οξέων ω3.

Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή

με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα το ψάρι και

τα θαλασσινά, χωρίς να φοβάται τον μύθο

της χοληστερίνης..

που όλα είναι άριστα..»καύσιμα» για τον εγκέφαλο.

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: