RSS Feed

Βουνό ή θάλασσα;

Σχετική εικόνα

 

 

Εδώ και 25 χρόνια, έχω επιλέξει για τόπο παραθερισμού μου, και όχι μόνο, ένα χωριό της Ρούμελης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μετρων.Εχει θαυμάσιο κλίμα, άφθονα νερά και ένα μόνιμο νοτιά που χαρίζει μια δροσιά ακομα κι αν το θερμόμετρο δείξει 43 βαθμούς.

Οταν ανεβαίνω, συνήθως απο Ιουνιο, κάνει ακόμα λίγο κρύο, ιδίως τα βράδια, όμως γίνομαι άλλος άνθρωπος. Βοηθούν σ αυτό :

τό πανέμορφο δάσος απο έλατο, οξιά και δρύ, κι όπου υπάρχουν υπόγεια νερά, θεώρατα πλατάνια , που χαίρεσαι να κάθεσαι απο κάτω τους. Στο βουνό δεν χρειάζεται μεγάλη ένταση στην άσκηση. Αρκεί να βγείς για λίγο το πρωϊ , πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος, άλλωστε πολύ λίγος ύπνος σου χρειάζεται, και να περπατήσεις για μερικά λεπτά.Οταν ο ήλιος σηκωθεί, οι μόνιμοι κάτοικοι του βουνού, τα ζωϊφια, που είναι και οι πολυπληθέστεροι, σου κάνουν δύσκολη τη ζωή.

 

Σχετική εικόνα

 

 

Πλούσιο πρωϊνό, με αυγα,δικό μου ψωμί , απο σιτάρια ντόπια, καλοπλυμμένα και αλεσμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, μαζί με ελιές ,και ντομάτα,  που μυρίζει ντομάτα, και κατσικίσιο τυρί με όλα του τα λιπαρά, μαζί με τσάϊ βουνού, πλημμυρίζει το αίμα σου ενδο-καναβινοειδή, τις φυσικές ενδορφίνες, που σε κάνουν άλλο άμθρωπο.Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά.

 

 

 

Το μεσημεριανό λιτό, και εύκολο, σου δίνει χρόνο, να απολαύσεις το διάβασμα, ξαπλωμένος στην βόρεια αιώρα,  και υπάρχουν πολλές, παντού σε κάθε γωνιά  κάτω απο πελώρια κυπαρίσια, με τον ήλιο να σε χαϊδεύει, μαζί με το μαλακό αεράκι, που ταξιδεύει απ τις βουνοκορφές και θροϊζει τα κλαδιά των κυπαρισιών.

Οι αυτόχθονες, αναρωτιούνται γιατί περνώντας απ το σπίτι μου, που είναι περιτριγυρισμένο με πελώρια κυπαρίσια όλων των ειδών,βλέπεις τα ξέρουν να υπάρχουν και να χαρακτηρίζουν τα.. κοιμητήρια.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για υπνος σε αιωρα

 

 

Οταν με ρωτούν με απορία, τους απαντώ οτι με ηρεμούν.Πράγματι, ξαπλωμένος απο κάτω τους, αφιερώνω ώρες στο διάβασμα.Πολλές φορές κοιμάμαι για λίγο, με υπνο περίεργα ελαφρό και ήρεμο.

Εδω λοιπόν, στο βουνό, στα 1200 μέτρα, παρατήρησα κάτι περίεργο. Εχανα πάντα, κατα την διάρκεια του καλοκαιριού αρκετά κιλά, που το απέδιδα, στις δουλειές κήπου που έκανα. Τελικά δεν ήταν μόνο οι δουλειές, αλλά το υψόμετρο.Το διαπίστωσα διαβάζοντας μια μελέτη γερμανών επιστημόνων, που μιλούσε για τον μύθο των διαίτων πάσης φύσεως.

Αν λοιπόν κουραστήκατε να ακολουθείτε όλες αυτές τις βασανιστικές δίαιτες και τα εξαντλητικά γυμναστήρια για να χάσετε κιλά, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι άλλο, αν φυσικά είσθε διατεθιμένοι να απαρνηθείτε τις βρώμικες πολυπληθείς, ακριβές, επικίνδυνες παραλίες και Να ζήσετε σε κάποιο ψηλό βουνό, αφού, σύμφωνα με γερμανική επιστημονική έρευνα, η διαβίωση σε υψόμετρο μειώνει την όρεξη και επιταχύνει τον μεταβολισμό του οργανισμού και έτσι χάνετε κιλά.

 

Σχετική εικόνα

 

 

Με άλλα λόγια, ο αέρας του βουνού δεν είναι μόνο γενικά υγιεινός, αλλά έχει και μια ειδικώτερη επίδραση, την απώλεια βάρους,περιέχει λιγότερο οξυγόνο σε σχέση με τον αέρα στο επίπεδο της θάλασσας, με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται πιο δύσκολα και η καρδιά να εξαναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα και το σώμα να καίει περισσότερη ΑΤΡ τριφωσφορική αδενοσίνη, κάτι που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Η έρευνα, υπό τον γαστρεντερολόγο Φλόριαν Λιπλ του νοσοκομείου του πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity» Παχυσαρκία, σύμφωνα με το «Science», μελέτησε παχύσαρκα άτομα, που πέρασαν μια εβδομάδα σε ένα σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, περίπου 300 μέτρα κάτω από την κορυφή του ψηλότερου γερμανικού βουνού Τσουγκσπίτσε, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

 

 

Όπως διαπιστώθηκε, η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο βάρος απ ό,τι αν είχαν μείνει στο σπίτι τους.

Αρκετές μελέτες, στο παρελθόν, έχουν δείξει ότι: η άσκηση των αθλητών σε μεγάλα υψόμετρα οδηγεί σε απώλεια βάρους.Η νέα έρευνα, για πρώτη φορά, έδειξε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει παραπάνω κιλά απλώς και μόνο με το να ζει σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρόσθετη φυσική άσκηση.

 

 

Όπως είπε ο Φ. Λιπλ, «ξέρουμε από τη νοσοκομειακή εμπειρία ότι είναι δύσκολο να κινητοποιήσουμε τους παχύσαρκους για να ασκηθούν,είτε σε περπάτημα, είτε σε κολύμπι. Οι περισσότεροι έχουν έντονο τον φόβο του πνιγμού, κι έτσι εμποδίζονται στο να κολυμπούν σωστά, μετατρέποντας την άσκηση σε πλατσούρισμα χωρίς κανένα νόημα.

Όμως, αν τους πάμε εκεί πάνω, ο υψηλός μεταβολικός ρυθμός θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ‘δουλειάς’ για λογαριασμό τους».

Οι παχύσαρκοι εθελοντές έφτασαν στο βουνό χωρίς να κουραστούν, χάρη στον οδοντωτό σιδηρόδρομο, και εκείδεν είχαν καθόλου κουραστικό πρόγραμμα πεζοπορίες κ.λπ.. Αντίθετα, έκαναν την ίδια, πάνω-κάτω, καθιστική ζωή που έκαναν και στο σπίτι τους.Απλώς  ζούσαν σε μεγάλο υψόμετρο και βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση λήψη αίματος, έλεγχος ορμονών που συνδέονται με την όρεξη, όπως η λεπτίνη, μέτρηση βάρους κ.α..

Το σημαντικότερο γι’ αυτούς: έτρωγαν όσο ήθελαν..Μετά από μια εβδομάδα, οι παχύσαρκοι που στο ξεκίνημα ήσαν κατά μέσο όρο 105 κιλά, είχαν χάσει ενάμιση κιλό ο καθένας.Παράλληλα, εμφάνισαν πτώση στην πίεση του αίματος, η οποία αποδόθηκε στην απώλεια του βάρους, ενώ το επίπεδο της ορμόνης λεπτίνης είχε αυξηθεί αντίθετα με τις δίαιτες που μειώνουν την ποσότητα του ημερήσιου φαγητού

Η απώλεια όρεξης είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους ζουν σε μεγάλα υψόμετρα και πράγματι οι παχύσαρκοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερο απ ό,τι συνήθιζαν – περίπου 700 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα.

Η μικρότερη ποσότητα τροφής, κατά τον Λιπλ, εξηγεί την απώλεια ενός κιλού από το ενάμιση που κατά μέσο όρο μειώθηκε. Το υπόλοιπο μισό κιλό πιθανότατα σχετίζεται με την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.Επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να μιμηθεί κανείς στην πόλη τις συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και χαμηλού οξυγόνου, ο Λιπλ, μισο-αστειευόμενος, κάλεσε τους παχύσαρκους, από εδώ και πέρα, όταν πάνε διακοπές, να διαλέγουν βουνό και όχι θάλασσα.Νομίζω οτι τώρα με την οικονομική κρίση, θα μας κόστιζε πολύ φθηνότερα να παραθερίσουμε σε κάποιο απο τα τόσο όμορφα ορεινά χωριά της πατρίδας μας, και να αφήσουμε τις παραλίες, για τους τουρίστες μας.

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: