RSS Feed

ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΛΥΣΣΙΔΑΣ..ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ..

Κι όμως αυτά τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας ανθρακα, επανέρχονται στην επικαιρότητα , αν και γνωστά απο πολλά χρόνια,λόγω πρόσφατων αποτελεσμάτων επιδημιολογικών ερευνών, εκδόσεων βιβλίων και δημοσιεύσεων στον καθημερινό και στον επιστημονικό τύπο.
Στα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση ψαριών με πλούσια λιπαρά σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα έχει ευεργετικές συνέπειες .
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες γεγονός που τα καθιστά σημαντικούς παράγοντες προστασίας από τις χρόνιες ασθένειες, όπως:
τα κακοήθη νεοπλάσματα,
• ο διαβήτης,
• εκφυλιστικές ασθένειες,
• Alzheimer και
• η αρθρίτιδα .


Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της περιβαντολογικής ευαισθησίας του κόσμου, η ιατρική κοινότητα βρέθηκε σε δίλημμα ως προς το κατά πόσο η προτροπή για κατανάλωση ψαριών είναι ορθή ή όχι, εξ αιτίας της παρουσίας τοξικών ρύπων (διοξίνες, υδράργυρος κ.α.) σε θαλάσσιους οργανισμούς, που έγινε και ευρύτερα γνωστή μέσω σχετικών ανησυχητικών ρεπορτάζ των ΜΜΕ.
Η έρευνα έδειξε ότι οι ευεργετικές συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση ψαριών και άλλων θαλασσινών εδεσμάτων, είναι σημαντικότερη σε σχέση με τον κίνδυνο από αυτούς τους ρύπους.
Μάλιστα, προτείνουν στις εγκύους να αυξήσουν την κατανάλωση θαλασσινών λόγω των ευεργετικών τους συνεπειών στη νευροφυσιολογική ανάπτυξη των εμβρύων (από τα ω-3 λιπαρά οξέα) και τις καρδιαγγειακές λειτουργίες, αλλά με φρέσκα ψάρια .


Έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση στην υγεία της αναλογίας (ω-6):(ω-3) στη διατροφή.
Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι υψηλή αναλογία (ω-6):(ω-3) μπορεί να έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα.
‘Εχει εκτιμηθεί ότι η μέση αναλογία (με βάση τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των ΗΠΑ , δυστυχώς μόνο εκεί υπάρχει η ευαισθησία κι έτσι γίνονται μελέτες..) ,είναι 10:1 έως 30:1, ενώ ιδανικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή 1:1 έως 4:1.

Οι τελευταίες έρευνες έχουν ερμηνεύσει την αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση των ω-3 μέσα από μια άλλη προσέγγιση.
Η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μεταβάλλει τη σύσταση των: λιποειδών των μεμβρανών των κυττάρων που αποτελούν τις πρόδρομες ουσίες για τη βιοσύνθεση του:
Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων
(Platelet-Activating Factor, PAF),
επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή του .
‘Ετσι ο οργανισμός προστατεύεται από τον ισχυρότατο αυτό φλεγμονώδη παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με χρόνιες ασθένειες φθοράς αλλά και καρδιαγγειακές ασθένειες σύμφωνα με τη θεωρία της «αθηροσκλήρωσης με εμπλοκή του PAF» (Αναζητειστε: http://www.chem.uoa.gr/research/PAF_greek.htm).
‘Ερευνες που έχουν διεξαχθεί στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα τελευταία 10 χρόνια έδειξαν ότι:


στα ιχθυέλαια δεν είναι μόνο τα ω-3 που ασκούν την προστατευτική αντιφλεγμονώδη δράση,
αλλά και άλλα λιποειδικά συστατικά, που αναστέλλουν τις επιβλαβείς δράσεις του PAF .

 

Μετά από πολλά χρόνια επιδημιολογικών ερευνών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα trans- λιπαρά οξέα είναι επικίνδυνα στην υγεία.
Η βιομηχανία τροφίμων εδώ και δεκαετίες κάνει
μερική υδρογόνωση σε πολυακόρεστα φυτικά έλαια (τα οποία ταγγίζουν εύκολα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τροφίμων) για να μετατραπούν σε ημίρρευστα λίπη (μαργαρίνες). Ομως διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία αυτή σχηματίζονται και trans- λιπαρά οξέα, με κυριότερο εκπρόσωπο το
trans-ελαϊκό οξύ ή ελαϊδικό οξύ(elaidic acid).
Οι πρακτικές εφαρμογές των μαργαρινών στη βιομηχανία τροφίμων και στο μαγείρεμα φαγητών είναι ατελείωτη.
Για να καταλάβουμε, κάθε τρόφιμο που παρασκευάζεται στην βιοτεχνία ή τη βιομηχανία τροφίμων οπωσδήποτε περιέχει αυτά τα αφύσικα λιπαρά τα trans λιπαρά οξέα..για να είναι νόστιμο, παράλληλα με την χρήση του γλουταμινικού μονονατρίου, ή άλλως ενισχυτικού γεύσης, που είναι ολέθριο για την υγεία των εγκεφαλικών μας κυττάρων..
Δυστυχώς κι εδώ έχουμε μια άλλη πονεμένη ιστορία με τα ταχυφαγεία κινέζικου, ή άλλου ασιάτικου τυπου, που διαφημίζονται για πεντανόστιμα και χαμηλά σε λιπαρά φαγητά , ενώ όσο λίπος τους λείπει αντικαθίσταται με trans λιπαρά και ..άφθονο γλουμινικό μονονάτριο που τα καθιστά , δυστυχώς, πεντανόστιμα..
( η κόρη μου, συνηθίζει να τρώει ρυζομακαρόνια με διάφορα λαχανικά, απ τα noodle bars, τα οποία είνα αφύσικα νοστιμα, απ την παρουσία άφθονου γλουταμινικού..Δυστυχώς οι ενστάσεις μου, θεωρούνται υπερβολή..και απορρίπτονται..Στο ανοσιούργημα αυτό, συναινεί και η γυναίκα μου..Μηπως είναι τυχαίο το : Ουδείς προφήτης στον τόπο του;)


Τα trans- λιπαρά λιπαρά οξέα αλλάζουν τη σύνθεση των λιπιδίων στο πλάσμα του αίματος και επάγουν φλεγμονη.
Τα trans- λιπαρά προκαλούν επίσης την ενεργοποίηση διαφόρων παραγόντων, όπως του
παράγοντα νέκρωσης όγκων (tumour necrosis factor, TNF)
και αυξάνουν τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (interleukin-6) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (C-reactive proteins, CRP). Οι παράγοντες αυτοί έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαίες καρδιακές ασθένειες.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: