RSS Feed

Η ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GILBERT ΚΑΙ ΣΕΙΣ….ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ..ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΤΟΥ

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

Ο Σταμάτης έκανε εξέταση αίματος. Η έμμεση χολερυθρίνη του ήταν υπερβολική ενώ σε όλες τις προηγούμενες εξετάσεις, ήταν σε φυσιολογικά όρια.   

Η χολερυθρίνη ανεβαίνει σε περιόδους νηστείας, κι αυτός έκανε εξετάσεις μ ε σ ο ύ σ η ς   της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ήξερα ότι την ακολουθούσε  με σχετική ακρίβεια. 

Δεν υπάρχει κανενα πρόβλημα εν προκειμενω.Εν πάσει περιπτώσει, καλο είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα. Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή στη σύζευξη της χολερυθρίνης  ,πρωτοπεριγράφηκε από τον Augustine Gilbert και  τον Pierre Lereboullet το 1901 και πήρε το όνομα του πρώτου.

 

We_all_need_love_022

 

 

Ενα ενζύμο είναι υπεύθυνο για την σ ύ ζ ε υ ξ η   της χολερυθρίνης  και την μετατροπή της σε μονο-γλυκουρονίδιο και  δι-γλυκουρονίδιο , υδατοδιαλυτές μορφές που μπορούν να απεκκριθούν στην χολή.

Το βρίσκουμε συνήθως κατά την διάρκεια ή λίγο μετά την εφηβεία σε αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας.Οι συγκεντρώσεις της χολερυθρίνης στον ορό ,παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις σε κάθε άνθρωπο, και στο 25% των ατόμων με σύνδρομο G i l b e r t  παρατηρούνται παροδικά και φυσιολογικές τιμές της χολερυθρίνης.Πιο αυξημένες τιμές χολερυθρίνης σ χ ε τ ί ζ ο ν τ α ι   με το Στρες,• Την Κούραση,• Την Κατανάλωση Αλκοόλ,• Την Αφυδάτωση,• Την Έμμηνο Ρύση,• Την Νηστεία και • την περίοδο που συνυπάρχει οξεία νόσος.

Η λήψη τροφής προκαλεί μείωση των τιμών της χολερυθρίνης . Δ ε ν  Υ π ά ρ χ ε ι  Ειδική Βιοχημική Ή Ιστολογική Εξέταση Που Να Επιβεβαιώνει Την Διάγνωση Του Συνδρόμου.Η διάγνωση στηρίζεται στην απουσία κλινικών συμπτωμάτων και σημείων και στην μέτρηση της χολερυθρίνης,που είναι κατά επικράτηση εμμέσου τύπου <5mg/dl.Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο ,οι βιοχημικές εξετάσεις ήπατος ALT, AST, γGT, πρέπει να είναι φυσιολογικές,για τον αποκλεισμό υποκείμενης ηπατικής νόσου,καθώς επίσης και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) να είναι στα φυσιολογικά όρια, οι χολοχρωστικές των ούρων και η αντίδραση Coombs αρνητικές και τα δικτυο-ερυθροκύτταρα (ΔΕΚ) λιγότερα από 2% για τον αποκλεισμό της αιμόλυσης. Μια παρόμοια αύξηση της χολερυθρίνης στο πλάσμα παρατηρείται επίσης με διατροφή πτωχή σε λιπίδια η ή οποία επανέρχεται άμεσα με την αποκατάσταση των λιπιδίων στην διατροφή. 

 

We_all_need_love_016

 

 

Ο ακριβής μηχανισμός της νηστείας και της διατροφικά επαγόμενης υ π ε ρ-χ ο λ ε ρ υ θ ρ ι-ν α ι μ ί α ς παραμένει ασαφής.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όποια θεραπεία.

Η ηυξημένη Χολερυθρίνη Του Ορού 

• Δεν Σχετίζεται Με Αυξημένη Νοσηρότητα Και • Δεν Απαιτεί Κάποια Ιδιαίτερη Θεραπεία, Δίαιτα Ή  Περιορισμό Των Δραστηριοτήτων Του Ατόμου.

Η χρήση φαρμάκων που θα μπορούσαν να μειώσουν την υπερ-χολερυ-θριναιμία  πχ φ α ι ν ο-β α ρ β ι τ ά λ η, γλουτεθιμίδιο σε ασθενείς με σύνδρομο Gilbert δεν συνιστάται στην κλινική πρακτική.

Η αποφυγή των παραγόντων που σχετίζονται με την αύξηση της χολερυθρίνης  στρες, κούραση, αλκοόλ, αφυδάτωση, νηστεία ,αποτελούν και την μοναδική θεραπευτική παρέμβαση .

Αυτά και μόνον για απλή ενημέρωση,και απομάκρυνση του φόβου.

Χαιρετε και μαθετε να πιστευετε και να εμπιστευεσθε τον καλο γιατρο σας.

 

 

 

 

ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ...ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ PLAVIX Ή SINDROM...ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

38 responses »

 1. Κατ αρχάς Κώστα μου, δεν κατάλαβες το πνεύμα του σχολιασμού μου.
  Ξανάδιάβασε πιο προσεκτικά το σχολιασμο του συνδρόμου, και τη διάθεση αναφορας στο φίλο, που μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας, και όχι μόνο, το έχουν και ζουν μ αυτο απροβλημάτιστα.
  Ο ίκτερος είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου, όπως και το αν θα πρέπει να χρησιμοποιείς φαρμακευτική αγωγή.

 2. Η χρηση φαινοβαρβιταλης για μειωση της χολερυθυνης ειναι κατι βιωσιμο..
  Επισης υποτιθεται οτι ο ικτερος πηγαινοερχεται ανα περιοδους και δεν ειναι μονιμος ,αλλα στην περιπτωση μου δεν φευγει ποτε .Μπορω να κανω κατι γιαυτο
  Οι τιμες χολερυθρυνης κυμαινονται απο 3-5 mg/dl και τα υπολοιπα υπατικα ενζυμα βρισκονται σε φυσιολογικες τιμες
  -Ευχαριστω

 3. Σωστό, αγαπητή Τζένη.

 4. πριν 6 μηνες οι τιμες χολυλεθρινης ηταν φυσιολογικες ενω τωρα αυξημενες 1.60
  συμβαινει αυτο εφ οσον ισχυει το συνδρομο gilbert, ευχαριστώ, Τζενη

 5. Το συγκεκριμμενο σύνδρομο δεν τον εμποδίζει για κάτι τέτοιο..Αν διαβάσεις το σχετικό κείμενο με προσοχή θα το καταλάβεις.

 6. πως γινεται καποιος να εχει συνδρομο gilbert αλλα να ειναι και παραλληλα ..δρομεας μαραθωνιων..

 7. Το συγκεκριμμένο σύνδρομο, δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο στην δική σου περίπτωση.Το μόνο μέλημά σου, θα πρέπει να είναι η προσεκτική παρατήρηση της πορείας σου, με τη βοήθεια των ειδικών πάντα.

 8. Το συγκεκριμμένο σύνδρομο, δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο στην δική σου περίπτωση.Το μόνο μέλημά σου, θα πρέπει να είναι η προσεκτική παρατήρηση της πορείας σου, με τη βοήθεια των ειδικών πάντα.

 9. καλησπερα σας!! εχω β-ομοζυγη μεσ.αναιμια! ειμαι σε καλη κατασταση ..καποιες φορες χλωμιαζω,οχι παντα αλλα καποιες ειμαι κιτρινος! δεν εχω ιδιαιτερα υψηλη χολερυθρινη αλλα μηπως εχω αυτο το συνδρομο gilbert! τι εξετασεις χρειαζεται να κανω..ευχαριστω!

 10. Εχω την εντύπωση πως ο γιατρός σας θα σας βεβαιώσει οτι δεν είναι κάτι σοβαρό.

 11. καλησπερα.ειμαι 31 χρονων και πηρα τις εξετασεις αιματος μου με αυξημενες τις τιμες της χολερυθρινης(ολικη 1.8, αμμεση 0.6και εμμεση 1.2)… ειχα κ εχω αρκετο αγχος και λιγο-κακο υπνο.να το ψαξω περαιτερω..ευχαριστω..

 12. Υπάρχουν άνθρωποι , που είναι εξαιρετικά…τυχεροί.Το πρόβλημα είναι ( αν μπορεί κανείς να το θεωρήσει σαν πρόβλημα..) η αναιμία. Το σύνδρομο είναι κάτι που ζείς μαζί του, κι αν είσαι συγκρατημένος και μετριοπαθής, δεν θα σου δημιουργήσει το παραμικρό.Καλή Χρονιά.

 13. ΤΑΣΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

  ΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ GILBERT ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΖΥΓΩΤΗΣ Β ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΤΟΤΕ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ;

 14. Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο..
  Ομως γενικώς η φιναστερίδη έχει σοβαρές παρενέργειες.. τις οποίες είμαι σίγουρος οτι ηδη με μια ματια στο διαδίκτυο θα έχεις πληροφορηθεί.Είναι κρίμα για ..μερικές τρίχες παραπάνω να διακυβεύεις τόσα πολλά..( Το παιρνω πίσω αν το χρησιμοποιείς για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη..ομως και σ αυτή την περίπτωση γιατί να μην δοκιμάσεις το Saw Palmeto..)

 15. χρήση φιναστερίδης μπορεί να ανεβάσει την ολική χολερυθρίνη; ευχαριστώ

 16. Ευχαριστώ πολύ!

 17. Αγαπητή Κατερίνα, προφανώς μιλάς για παρουσία του συνδρόμου, κι αν το σπανάκι μπορεί να επιδεινώσει κάποια συμπτώματα.Το αντίθετο, αν υπάρχει ιδιαίτερη κόπωση, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, βοηθούν. Τα καφεϊνούχα βλάπτουν. Φυσικά η πανταχού παρούσα άσκηση εξομαλύνει την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθά σστην αποδόμηση της χολερυθρίνης.

 18. Καλησπέρα σας.Μόλις διάβασα το άρθρο σας και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.Θα ήθελα να γνωρίζω αν συγκεκριμένα το σπανάκι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της χολερυθρίνης και παράλληλα τα άσχημα συμπτώματα της?

 19. Καμμια σχέση.Είναι διαφορετική οντότητα.

 20. Στα νεογνά σαφώς.

 21. Ο ίκτερος αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία. Τις πρώτες μέρες που βρίσκεται ακόμη στο μαιευτήριο χρησιμοποιούνται λάμπες φωτοθεραπείας. Οι λάμπες της φωτοθεραπείας εκπέμπουν ψυχρό λευκό ή μπλέ φως. Το φως αυτό έχει την δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη σε άλλες πιο αβλαβείς ουσίες

 22. διαβασα το παρακατω αρθρο που αναφερεται στα νεογνα και αναρωτιεμαι αν εχει τα ιδια αποτελεσματα και στο συνδρομο gilbert <>

 23. Με το σύνδρομο απλά συνυπάρχουμε.Απο κεί και πέρα ό,τι μας ικανοποιεί ψυχικά, και μπορούμε να πιστέψουμε οτι μας βοηθά, δυνητικά μας βοηθά.Ολα αυτά Αχιλλέα,( με ένα ή δύο λάμδα γράφεις το όνομά σου;) κινούνται πίσω απ τη σημαία του παντοδύναμου placebo.

 24. οι λαμπες φωτοθεραπιας θα μπορουσαν να βοηθησουν?

 25. Δεν θα σου προσέθεταν κάτι σημαντικό. Αρκεί μια καλή, ισορροπημένη διατροφή, και άφθονο, σε κάθε στιγμή, αποχλωριωμένο, οχι μεταλικό, νερό.

 26. Εγω εχω χολερυθρινη 4,14 mg/dl με τnν εμμεση στα 3,64 mg/dl .Επισης εχω ανεβασμενο το ck στα 447 και το CKMB 21.Α8λουμαι κα8ημερινως και κανω διατροφη……Θα ηθελα να ρωτησω….αν μπορω να παρω συμπληρωματα διατροφης…(πρωτεινες,αμινοξεα,πολυβιταμινεσ κτλ……)

 27. Το ερώτημά σου Μιχάλη, μάλλον είναι ρητορικό!
  Τί εννοώ: δεν θα σου πώ εγώ αν θα πρέπει να πάς στο γιατρό.
  Εγώ απλά θα σου πώ οτι…ανήκεις στην σχετική οικογένεια με το γνωστό σύνδρομο, το οποίο δεν εμπνέει ανησυχία.
  Ομως η συμβουλή του γιατρού σου, είναι η αποφασιστική. Νάσαι καλά.

 28. Εγώ έχω ολική χολερυθρίνη 4.19 mg/dl (!) με την έμμεση στα 3.61. Είμαι 25 ετών.
  Δεν με έχει απασχολήσει ποτέ, το εντόπισα σε αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας, ούτε είχα ποτέ ή έχω ίκτερο. Οι υπόλοιπες (SGOT, SGPT, γ-GT) φυσιολογικές. Να πάω στο γιατρό;

 29. ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗ ΤΗΣ 6-ΦΩΣΦΟΡΙΚΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ (G6PD). Πολλά μωρά , ακόμα και σήμερα γεννιούνται έχοντας έλλειψη του σχετικού ενζύμου.Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, και το πιό σπουδαίο, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για αναπηρία..Λίγη προσοχή στις υπερβολές

 30. Έχω έλλειψη ενζύμου G6PD. Κατά την διάρκεια της θητείας μου μετά από τροφική δηλητηρίαση διακομίστηκα στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ (κοκαλωμένα χέρια κτλ). Μετά από μια ένεση και αρκετή ώρα (είχε αλλάξει βάρδια και ο γιατρός) άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα και μου έδειξε ο γιατρός την διαφορά στο χρώμα της κοιλιάς μου και το δικό του χρώμα. Σαν το λεμόνι είχα γίνει. Διάγνωση τροφική δηλητηρίαση και σύνδρομο Gilbert.
  Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και το ξαναέπαθα ενώ βρισκόμουν στο εξωτερικό. Πλέον το μόνο που κάνω είναι να τρώω πολύ συχνά και αμέσως μόλις νιώσω τρέμουλο. 2 μπουκιές ίσως είναι αρκετές για να ηρεμίσω (για λίγο). Το άγχος που νιώθω με το ξεκίνημα του «τρέμουλου» δεν λέγετε.
  Θα ήθελα να μάθω αν δίνει κάποιο ποσοστό αναπηρίας αυτό το σύνδρομο. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 31. Το σύνδρομο Gilbert είναι δεδομένο, και το ξεχνάμε..Αυτό που δεν ξεχνάμε είναι το ξενύχτι, που εκ του ασφαλούς μας πάει μακρυά..Τα κύτταρά μας, κάθε βράδυ στις 23.30-01.30, δίνουν αναφορά, με μιαν ορμόνη την χαλόνη, στον υποθάλαμο..Το ξενύχτι τα αποπροσδιορίζει και δεν την στέλνουν, κι ο προσωπάρχης-υποθάλαμος τα θεωρεί χαμένα και δεν προγραμματίζει αποστολή γλυκόζης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται..Μια και είσαι υποψιασμένο άτομο ..ξανασκέψου το..και ψάξτο λίγο..

 32. Καλησπέρα. Σ’ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας έδωσες. Είμαι μια κοπέλα 24 χρόνων, και σήμερα πήρα τις εξετάσεις αίματός μου και η αλήθεια είναι πως θορυβήθηκα λίγο. Η χολερυθρίνη δεν με είχε απασχολήσει ποτέ, αλλά για πρώτη φορά οι τιμές ήταν λιγάκι ανεβασμένες.
  Είχα «Χολερυθρίνη Ολική» 1.9, «Χολερυθρίνη Άμεση» 0.5, «Χολερυθρίνη Έμμεση» 1.4

  Η AST, γ-GT, ALP και LDH είναι στα φυσιολογικά όρια, ενώ η ALT είναι στο 10.0, λίγο χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό που δίνει το εργαστήριο 11.0
  Επίσης για πρώτη φορά έχω χοληστερίνη 202..
  Όλα αυτά δεν ξέρω πως μπορούν να συνδιαστούν..
  Τελευταία έχω πολύ στρες και άγχος, για αρκετό καιρό κοιμάμαι περίεργες ώρες, πχ 4:00-13:00, δεν πίνω πολλά νερά και δεν κάνω σχεδόν καθόλου άσκηση εκτός από το καθημερινό περπάτημα για τις διάφορες δουλειές.

  Όταν γεννήθηκα εμφάνησα ίκτερο, αν και δεν ξέρω πόση σχέση μπορεί να έχει αυτό..

  Ο,τι πληροφορία μπορείται να μου δώσετε θα σας είμαι πολύ ευγνώμων!! Ευχαριστώ!

 33. Προσωπικά δεν θα ανησυχούσα, απλά θα φρόντιζα να έχω μια ισορροπημένη διατροφή, με περισσότερο ( ψιλό και λιπαρό) ψάρι, και πολύ λιγότερο κοκκινο κρέας.Οχι ψωμιά και ζάχαρι . Φρούτα και λαχανικά.Εννοείται άσκηση με έντονο περπάτημα, και θα ξέχναγα μια για πάντα το σύνδρομο Gilbert.

 34. Οι τιμές πιο παλιά ήταν γύρω στο 4-5. Τωρα τα τελευταια χρονια έχουν παει 4-7… ο γιατρος λεει οτι ειναι απλα το συνδρομο (εχουν γινει μεχρι και ηπατικες εξετασεις και ολα ειναι κομπλε) αλλα εχω αμφιβολίες για την αύξηση αυτή. Σε εσας οταν λετε υψηλή χοληστερίνη τι τιμές εννοειτε?
  Και ως εκ τούτου με τέτοιες τιμές υπάρχει ενα πιο κίτρινο χρώμα στα μάτια….

 35. Φίλε Πάνο, μήπως πρέπει να ψάξεις λίγο το γιατί έχεις αυτό το κίτρινο χρώμα; Εκτός κι αν ο γιατρός σου σε βεβαίωσε οτι ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία του ..ευγενούς συνδρομου Gilbert..Τότε θα μάθεις να ζείς μ αυτό..

 36. Πολύ ωραίο αρθρο !
  συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που χρειαζόμουν….σ’ευχαριστώ!

  ***Πάντως οι αυξημένες τιμές χολερυθρίνης προκαλούν «αισθητικό» πρόβλημα ως προς το κίτρινο χρώμα που παίρνουν το δέρμα και κυρίως τα μάτια…εμένα τουλάχιστον με κάνουν και αισθάνομαι άσχημα μερικές φορές.
  Μακάρι να μπορούσα να το αλλάξω αυτο….

 37. Συνήθως κάπως έτσι όλοι το..ανακαλύπτουμε ! Οχι δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα σε βάθος χρόνου, εκτός αν υφίσταται κάποιο αιματολογικό υπόστρωμα. Φυσικά και μπορείτε να πίνετε λίγο κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη βοηθά το αίμα, όπως και η χρήση ιχθυελαίου. Να είστε πάντα καλά.

 38. πολύ βοηθητικό το άθρο σας , πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχω συνδρομό gilbert , θα ήθελα να ξέρω έαν προκαλέι κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία με τον καιρό? επίσης δικαιούμαι να πίνω ποτό ας είναι και λίγο ή απαγορεύεται ρητά?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: