RSS Feed

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ..ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ….

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενυχτι

Χωρίς κορτιζόλη, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ο άνθρωπος σήμερα, το ίδιο και χωρίς χοληστερίνη, ή με λίγη χοληστερίνη.Γι αυτό ξανασκεφτείτε το, όταν σας πούν οτι πρέπει να πάρετε μια  σ τ α τ ί ν η , και όχι να μειώσετε την ινσουλίνη σας, ή την δαιμονική ( όπως την λέει η  Σπυρούλα )

γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

 

Τη λένε κορτιζόλη και είναι το ίδιο επικίνδυνη με την υψηλή χοληστερίνη.Ο εχθρός είναι πολύ πιο ύπουλος απ’ ό,τι θα υπελόγιζε κανείς.Σε αντίθεση με τη χοληστερίνη, το άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τους ακροβολιστές ελεύθερους σκοπευτές:

βρίσκεται παντού και πουθενά.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη

 

 

Και δεν αστειεύεται. Ο υπονομευτής της ψυχικής μας ισορροπίας δεν είναι άλλος από την ορμόνη του στρες,ονόματι

κ ο ρ τ ι ζ ό λη  .

Η επικινδυνότητά της της ολοένα και μεγαλώνει, βγάζοντας την απειλή της χοληστερίνης και του ανεβασμένου ζαχάρου εκτός συναγωνισμού. 

 

 

 

Οι τελευταίες ιατρικές έρευνες καταλήγουν πως η κορτιζόλη ευθύνεται για τις περισσότερες  απειλές κατά της ηρεμίας μας, οπως  : 

• της βουλιμίας 

• της απώλειας μυϊκού όγκου 

• διαβήτη    

• απώλειας μνήμης 

• κ α τ ά θ λ ι ψ η ς  και 

• καρκίνου του προστάτη.

Μακροχρόνια, η κορτιζόλη μπορεί να αποβεί καταστροφική.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για άφθονο άμυλο.

 

Κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές καταστάσεις, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν πολλές ορμόνες, αρκετές από τις οποίες κάνουν το αίμα να επιτίθεται κατευθείαν στη μυϊκή μας μάζα. 

Στην κορτιζόλη έχει ανατεθεί η τροφοδότηση του αίματος με ανεβασμένη ποσότητα , δίνοντας παράλληλα και το σήμα για τη γλυκόζη και τα αμινοξέα να υπερχειλίσουν τους ιστούς και να ξεχυθούν στη κυκλοφορία.

Οπως και με τις περισσότερες ουσίες που διαπερνούν τις κυτταρικές μας μεμβράνες,η κορτιζόλη έχει βάλει και ¨τα δύο της χέρια¨ στην καλή λειτουργία του σώματός μας,  κρατώντας το στην απαιτούμενη φόρμα.

Στις καλές της μέρες, μάλιστα, χρησιμεύει ως βασικό συστατικό σε αρκετά φάρμακα.Και όλα χαίρουν άκρας υγείας, δεδομένου ότι μόλις διαφύγουμε τον κίνδυνο που μας προκαλεί άγχος τα επίπεδά της επιστρέφουν στην προ-αγχωτική τους βάση.

Αν όμως παραμείνουν υψηλά για περισσότερο  από τον αναγκαίο χρόνο, ο πιστότερος σύμμαχος και προστάτης του σώματος μας μετατρέπεται σε αδυσώπητο εχθρό.

 

 

 

 

 

Για τους περισσότερους από εμάς, κάτι τέτοιο οφείλεται σε χρόνια κατασταση βλακώδους αναζήτησης του ¨υποτιθέμενου δίκιου μας¨.

Της δ ι κ α ί ω σ ή ς  μας. Κάθε φορά που τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, και με το σκυλί του γείτονά μας, που γαυγίζει ανυπόφορα ,ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την ορμονική αντίδρασή του στο σ τ ρ ε ς , που είναι δώρο από την ίδια τη φύση για περιπτώσεις πραγματικής απειλής.Κι αυτό γιατί το σώμα δεν αποθηκεύει την επι πλέον ενέργεια που απελευθερώνεται όποτε αυτό νιώθει ότι απειλείται, και κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που σχετίζονται με

το μ ε τ α β ο λ ι σ μ ό .

Ερευνα του Πανεπιστημίου Yale απεκάλυψε πως άνθρωποι με ηυξημένη έκκριση κορτιζόλης,λόγω στρες, έτρωγαν περισσότερο από αυτούς  με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαβήτης

 

 

Αν η κορτιζόλη διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο τέλος ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύει όλο το λίπος αντί να το καίει.

Κι όμως, η κορτιζόλη δεν μένει απλώς εκεί. Ενεργοποιεί ένα ένζυμο στην υπηρεσία της που μαγνητίζει όλο το λίπος αποκλειστικά και μόνο στην κοιλιακή χώρα,κι ας μην αναρωτιώμαστε  γιατί οι περισσότεροι άνδρες πάνω απο 35, κυκλοφορούν μ ένα σωσίβιο στη μέση τους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαβήτης

 

 

 

Δ ι α β ή τ η ς 

Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποιο από τα δύο παρασέρνει το άλλο, η

ι ν σ ο υ λ ί ν η  και η κορτιζόλη πολύ συχνά πάνε σαν τους Χιώτες.

Με τον καιρό υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδεκατίζοντας τη διαχείριση της γλυκόζης, καθιστούν αδύνατη την αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη.

Αλλη μία πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως πιθανότατα το 64% των ανθρώπων που έχουν πληγεί με καταστροφικά γεγονότα στη ζωή τους να ε ί ν α ι   διαβητικοί χωρίς καν να το γνωρίζουν. 

Η πολλή κορτιζόλη σε  χαζεύει

Eπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington αύξησαν τεχνητά τα επίπεδα κορτιζόλης σε 15 εθελοντές, για να ανακαλύψουν πως 4 μέρες αργότερα οι 14 από αυτούς είχαν προβλήματα απομνημόνευσης.Ημνήμη τους επανήλθε μόνον όταν τα επίπεδα κορτιζόλης  επέστρεψαν στα επιτρεπτά όρια.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρκίνου του προστάτη

 

 

 

¨Προστάτης¨ του καρκίνου

Εν συντομία, το Stanford μελέτησε μια σπάνια μορφή ¨καρκίνου του προστάτη¨, άτρωτη σε ορμονοθεραπείες, και σημείωσε πως η

κ ο ρ τ ι ζ ό λ η   ουσιαστικά έτρεφε τη διόγκωσή του. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ποιοτικός ύπνος

 

Α μ υ ν α , η καλύτερη επίθεση

Η μείωση του στρες δεν είναι κάτι που παίζεται στα δάχτυλα. Ειδικά όταν αυτό εξαρτάται από ένα διευθυντή που δεν εκτιμά να του υπεν θυμίζουν πως η τυραννία έχει εκλείψει από την εποχή του Πεισίστρατου.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενυχτι

 

 

Ακόμα κι αν δ ε ν  καταφέρετε να το ελαττώσετε, τα επόμενα βήματα θα βοηθήσουν, αν όχι να χαμηλώσουν τα επίπεδά της, τότε σίγουρα να κατεβάσουν τις επιδράσεις της κορτιζόλης στο μίνιμουμ.

Η επίθεση του ά γ χ ο υ ς

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για άφθονο άμυλο.

 

καταπολεμάται με άφθονο άμυλο.Οσα άτομα, εκτεθειμένα σε στρεσαριστικές στιγμές -από Δανούς ερευνητές-,κατανάλωσαν φαγητά χαμηλά σε πρωτεΐνη αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν 14% χαμηλότερες ενδείξεις κορτιζόλης από αυτά που ακολούθησαν πρωτεϊνούχα δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Οι υδατανθρακούχες τροφές αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, ουσία που μειώνει την αίσθηση άγχους στο σώμα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ποιοτικός ύπνος

 

 

 

Η μεταμεσονύκτια ζώνη με σκοτώνει

Το περιοδικό Sleep δημοσίευσε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago, στην οποία όσοι κατανάλωσαν 4 ώρες ημερησίως για βραδινό ύπνο,παρουσίασαν επίπεδα κορτιζόλης 37% υψηλότερα από αυτούς που ξεράθηκαν για 8 γεμάτες ώρες. Οσοι έμειναν άυπνοι όλο το 24ωρο ανέβασαν την κορτιζόλη τους ψηλότερα κατά 45%.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ποιοτικός ύπνος

 

 

Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός.Το ίδιο πανεπιστήμιο απέδειξε πως όσοι απολαμβάνουν περισσότερο σωστό ύπνο εκκρίνουν 65% περισσότερη ορμόνη ανάπτυξης Human Growth Hormone.

Η ορμόνη HGH αποτρέπει την εξολόθρευση της μυϊκής μάζας από την κορτιζόλη.Στα κομβικά σημεία στρες της ζωής σας τα πορτοκάλια θα μπορούσαν να είχαν μειώσει αισθητά την κορτιζόλη που παρήγαγε ο οργανισμός σας.
Το αλκοόλ και ο καφές αφυδατώνουν.

Νομίζοντας πως το νερό στερεύει, το σώμα απειλούμενο χτυπάει συναγερμό και αρχίζει να παράγει κορτιζόλη. Οσο για την καφεΐνη, περιοριστείτε στα δύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα.

 

 

Συμβουλη.

Βρειτε καιρο ,και μ εναν καλο φιλο απολαυστε 1-2 ουζακια, με ¨μελιχλωρο¨ , ψητο χταποδακι Ειναι αντι-στρεσογονο

Χαιρετε.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

  1. Υπεροχο, το χαλι μουσικης και το κείμενο, ομως το εστειλα σε ένα φίλο και ξέρεις τι μου απηντησε? Δώσε μου λύση στα οικονομικά μου προβλήματα να δεις πως κατεβαίνει το σάκχαρο, η πίεση και τα συναφή…….. Κοιμάτε 3 ώρες μόνο την νύχτα, κτλ, του είπα να το ξαναδιαβασειαν ζούσε ο. ΖΑΚ θα το τοιχοκολλουσα πάνω από το κρεββάτι του, εφυγε λόγω του χαρακτήρα του που άλλαξε όταν ηλθε από Γερμανία Ελλάδα, ο τρόπος που ζουμε εδώ τον τρέλανε………

  2. Παράθεμα: Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ..ΟΧΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ | iassis

  3. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την πορεία μιας αγχώδους διαδρομής.Ξεκινά με μιαν αστεία , συνήθως, αιτία, και σταματά με μια ακόμα πιό αστεία δικαιολογία. Ομως στο μεταξύ, έχουμε δαπανήσει τα πολύτιμα, και δυστυχώς , όχι ανεξάντλητα αποθέματα της κορτιζόλης μας..Και είναι απλό.Ενισχύουμε το σύστημά μας με το..βαλσαμόχορτο, που υπάρχει παντού στην ύπαιθρο, κι έτσι έχουμε μια πιό ..αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων.

  4. Εξαιρετικά κατατοπιστικό. Ότι καλύτερο βρήκα για την κορτιζόλη στα ελληνικά. Και απλό σε γλώσσα κυρίως γιατί έχω ανοίξει ένα σωρό αρχεία που δεν διαβάζονται απο ένα απλό πολίτη. Βέβαια δεν τους κατηγορώ γιατί ίσως να αφορούν μελέτες που απευθύνονται προφανώς σε άλλο κοινό
    Όπως και να έχει σας ευχαριστώ
    x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: