RSS Feed

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ..ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ….

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

Χωρίς κορτιζόλη, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ο άνθρωπος σήμερα, το ίδιο και χωρίς χοληστερίνη, ή με λίγη χοληστερίνη..γι αυτό ξανασκεφτείτε το, όταν σας πούν οτι πρέπει να πάρετε μια.. στατίνη, και όχι να ..μειώσετε την ινσουλίνη σας, ή την δαιμονική ( όπως την λέει η κ. Σπυρούλα στο χωριό μου) γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη..

Τη λένε κορτιζόλη και είναι το ίδιο επικίνδυνη με την υψηλή χοληστερίνη.Ο εχθρός είναι πολύ πιο ύπουλος απ’ ό,τι θα υπελόγιζε κανείς.Σε αντίθεση με τη χοληστερίνη, το άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τους ακροβολιστές,ελεύθερους σκοπευτές: βρίσκεται παντού και πουθενά.

Και δεν αστειεύεται. Ο υπονομευτής της ψυχικής μας ισορροπίας δεν είναι άλλος από την ορμόνη του στρες,ονόματι …κορτιζόλη.Η επικινδυνότητά της της ολοένα και μεγαλώνει, βγάζοντας την απειλή της χοληστερίνης και του ανεβασμένου ζαχάρου εκτός συναγωνισμού. Οι τελευταίες ιατρικές έρευνες καταλήγουν πως η κορτιζόλη ευθύνεται -τελικά-για τις περισσότερες απειλές κατά της ηρεμίας μας συμπεριλαμβανομένων : • της βουλιμίας • της απώλειας μυϊκού όγκου • διαβήτη    • απώλειας μνήμης • κατάθλιψης και • καρκίνου του προστάτη.Μακροχρόνια, η κορτιζόλη μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη

Κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές καταστάσεις, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν πολλές ορμόνες, αρκετές από τις οποίες κάνουν το αίμα να επιτίθεται κατευθείαν στη μυϊκή μας μάζα. Στην κορτιζόλη έχει ανατεθεί η τροφοδότηση του αίματος με ανεβασμένη ποσότητα , δίνοντας παράλληλα και το σήμα για τη γλυκόζη και τα αμινοξέα να υπερχειλίσουν τους ιστούς και να ξεχυθούν στη κυκλοφορία.Οπως και με τις περισσότερες ουσίες που διαπερνούν τις κυτταρικές μας μεμβράνες,η κορτιζόλη έχει βάλει …και ¨τα δύο της χέρια¨ στην καλή λειτουργία του σώματός μας, κρατώντας το στην απαιτούμενη φόρμα.Στις καλές της μέρες, μάλιστα, χρησιμεύει ως βασικό συστατικό σε αρκετά φάρμακα.Και όλα χαίρουν άκρας υγείας, δεδομένου ότι μόλις διαφύγουμε τον κίνδυνο που μας προκαλεί άγχος τα επίπεδά της επιστρέφουν στην προ-αγχωτική τους βάση.Αν όμως αυτά παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο, ο πιστότερος σύμμαχος και προστάτης του σώματος μας μετατρέπεται σε αδυσώπητο εχθρό..κάτι σαν το..μάτι εκείνου που του έβγαλε ο..αδελφός του..

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαβήτης

Για τους περισσότερους από εμάς, κάτι τέτοιο οφείλεται σε χρόνια κατασταση βλακώδους αναζήτησης του υποτιθέμενου δίκιου μας. Της δικαίωσής μας..Κάθε φορά που.. τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, και με το σκυλί του γείτονά μας, που γαυγίζει ανυπόφορα ,ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την ορμονική αντίδρασή του στο στρες, που είναι δώρο από την ίδια τη φύση για περιπτώσεις πραγματικής απειλής.Κι αυτό γιατί το σώμα δεν αποθηκεύει την επι πλέον ενέργεια που απελευθερώνεται, όποτε αυτό νιώθει ότι απειλείται, και κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό.Ετσι..Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Yale αποκάλυψε πως άνθρωποι με ηυξημένη έκκριση κορτιζόλης,λόγω στρες, έτρωγαν περισσότερο από αυτούς  με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Αν η κορτιζόλη διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο τέλος ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύει όλο το λίπος αντί να το καίει.

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενυχτι

Κι όμως, η κορτιζόλη δεν μένει απλώς εκεί.Ενεργοποιεί ένα ένζυμο στην υπηρεσία της που μαγνητίζει όλο το λίπος αποκλειστικά και μόνο στην κοιλιακή χώρα…κι ας μην αναρωτιώμαστε γιατί οι περισσότεροι άνδρες πάνω απο 35, κυκλοφορούν..μ ένα σωσίβιο στη μέση τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαβήτης

Διαβήτης: Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποιο από τα δύο παρασέρνει το άλλο, η ινσουλίνη και η κορτιζόλη πολύ συχνά πάνε σαν τους Χιώτες. Ο δρ Sapolsky υποστηρίζει ωστόσο πως με τον καιρό υψηλά επίπεδα κορτιζόληςαποδεκατίζοντας τη διαχείριση της γλυκόζης, καθιστούν αδύνατη την αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη.Αλλη μία πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως πιθανότατα το 64% των ανθρώπων που έχουν πληγεί με καταστροφικά γεγονότα στη ζωή τους να είναι διαβητικοί χωρίς καν να το γνωρίζουν. Η πολλή κορτιζόλη χαζεύει: Eπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington αύξησαν τεχνητά τα επίπεδα κορτιζόλης σε 15 εθελοντές, για να ανακαλύψουν πως 4 μέρες αργότεραοι 14 από αυτούς είχαν προβλήματα….απομνημόνευσης.

Η μνήμη τους επανήλθε μόνο όταν τα επίπεδα κορτιζόλης  επέστρεψαν στα επιτρεπτά όρια. ¨Προστάτης¨ του καρκίνου: Εν συντομία, το Stanford μελέτησε μια σπάνια μορφή καρκίνου του προστάτη, άτρωτη σε ορμονοθεραπείες, και σημείωσε πως η κορτιζόλη ουσιαστικά έτρεφε τη διόγκωσή του. Αμυνα, η καλύτερη επίθεση: Η μείωση του στρες δεν είναι κάτι που παίζεται στα δάχτυλα. Ειδικά όταν αυτό εξαρτάται από ένα διευθυντή που δεν εκτιμά να του υπενθυμίζουν πως η …τυραννία έχει εκλείψει από την εποχή του Πεισίστρατου.Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να το ελαττώσετε, τα επόμενα βήματα θα βοηθήσουν, αν όχι να χαμηλώσουν τα επίπεδά της, τότε σίγουρα να κατεβάσουν τις επιδράσεις της κορτιζόλης στο μίνιμουμ.Η επίθεση του άγχους καταπολεμάται με άφθονο άμυλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για άφθονο άμυλο

Οσα άτομα, εκτεθειμένα σε στρεσαριστικές στιγμές -από Δανούς ερευνητές-,κατανάλωσαν φαγητά χαμηλά σε πρωτεΐνη αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν 14% χαμηλότερες ενδείξεις κορτιζόλης από αυτά που ακολούθησαν πρωτεϊνούχα δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. οι υδατανθρακούχες τροφές αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, ουσία που μειώνει την αίσθηση άγχους στο σώμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κορτιζόλη

Η μεταμεσονύκτια ζώνη με σκοτώνει: Το περιοδικό Sleep δημοσίευσε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago, στην οποία όσοι κατανάλωσαν 4 ώρες ημερησίως για βραδινό ύπνο παρουσίασαν επίπεδα κορτιζόλης 37% υψηλότερα από αυτούς που ξεράθηκαν για 8 γεμάτες ώρες. Οσοι έμειναν άυπνοι όλο το 24ωρο ανέβασαν την κορτιζόλη τους ψηλότερα κατά 45%.Ο «ποιοτικός» ύπνος είναι εξίσου σημαντικός.

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενυχτι

Το ίδιο πανεπιστήμιο απέδειξε πως όσοι απολαμβάνουν περισσότερο σωστό ύπνο εκκρίνουν 65% περισσότερη ορμόνη ανάπτυξης (Human Growth Hormone).Η ορμόνη HGH αποτρέπει την εξολόθρευση της μυϊκής μάζας από την κορτιζόλη.
Στα κομβικά σημεία στρες της ζωής σας τα πορτοκάλια θα μπορούσαν να είχαν μειώσει αισθητά την κορτιζόλη που παρήγαγε ο οργανισμός σας.
Το αλκοόλ και ο καφές αφυδατώνουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

Νομίζοντας πως το νερό στερεύει, το σώμα απειλούμενο χτυπάει συναγερμό και αρχίζει να παράγει κορτιζόλη. Οσο για την καφεΐνη, περιοριστείτε στα δύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα.

Συμβουλη..Βρειτε καιρο , και μ εναν καλο φιλο…απολαυστε 1-2 ουζακια, με μελιχλωρο , ψητο χταποδακι…Ειναι αντι-στρεσογονο…Χαιρετε.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

3 responses »

  1. Παράθεμα: Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ..ΟΧΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ | iassis

  2. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την πορεία μιας αγχώδους διαδρομής.Ξεκινά με μιαν αστεία , συνήθως, αιτία, και σταματά με μια ακόμα πιό αστεία δικαιολογία. Ομως στο μεταξύ, έχουμε δαπανήσει τα πολύτιμα, και δυστυχώς , όχι ανεξάντλητα αποθέματα της κορτιζόλης μας..Και είναι απλό.Ενισχύουμε το σύστημά μας με το..βαλσαμόχορτο, που υπάρχει παντού στην ύπαιθρο, κι έτσι έχουμε μια πιό ..αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων.

  3. Εξαιρετικά κατατοπιστικό. Ότι καλύτερο βρήκα για την κορτιζόλη στα ελληνικά. Και απλό σε γλώσσα κυρίως γιατί έχω ανοίξει ένα σωρό αρχεία που δεν διαβάζονται απο ένα απλό πολίτη. Βέβαια δεν τους κατηγορώ γιατί ίσως να αφορούν μελέτες που απευθύνονται προφανώς σε άλλο κοινό
    Όπως και να έχει σας ευχαριστώ
    x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: