RSS Feed

ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΟΥ ΧΙΛΤΟΝ..ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Βυζαντινό, του Χίλτον..

 

Το Βυζαντινό, του Χίλτον τυχαία, συναντησα ενα πρωϊνο δυο κυριες.Η μια καλη φιλη, η αλλη αγνωστη.  Η κουβέντα μας, περιελαβε την επικαιροτητα, αλλα τελικα ¨διολίσθησε¨, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που βασάνιζε τον σύζυγο της μιας, με ήρεμη ζωή, και αγάπη για την αντισφαίριση. Αρα τί ποιά η αιτία; Πως γινεται ετσι χωρις αιτια.Τι συμβαινει με τα αυτοανοσα.

 

Δυστυχώς όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο και κινδυνεύει να πέσει θύμα κάποιου απ τους αυτοάνοσους δυνάστες. Μιάς τρέλλας, αγνώστου αιτιολογίας, που κυριεύει το, κατα τα άλλα θαυμαστό, άνοσο σύστημα μας, και επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Μια περίπτωση, κλασσική στο είδος της, η ρευματοειδής αρθρίτιδα που ούτως ή άλλως είναι η κορωνίδα των αυτοανόσων , μιας και υπηρετεί τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα, που απ τη φύση τους,έχουν τρείς ιδιαιτερότητες. Πρωτάρχική και περίεργη ιδιαιτερότητα των νοσημάτων αυτών είναι το γεγονός ότι ένας ασθενής, μπορεί να εμφανίζει εκδηλώσεις απο πολλα διαφορετικά νοσήματα, που επιεικώς χαρακτηρίζονται ¨εφιπεύοντα¨, δηλαδή εμφανίζονται σαν κυρίαρχα, ενώ στην ουσία απλά οδηγούν κάποιο ¨όχημα ασθένεια¨ που ταπεινά υποκρύπτεται

 

Αποτέλεσμα εικόνας για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

 

Τα αυτοάνοσα δεν είναι ποτέ σταθερά. Εμφανίζεται ασθενής που απο πρώτη ματιά φαίνεται ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακολουθεί τη σχετική αγωγή, και σε κάποιο διάστημα, εμφανίζει συστηματικό ερυθηματώδη λύκο .

Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση, κι αυτό γιατί μια αυτοάνοση νόσος, μπορεί να είναι απο ήπια ως πολύ βαρειά.Ετσι δεν λέμε

¨ ξέρεις έχεις λύκο, όμως είναι άνευ σημασίας και δεν θάχεις επιπτώσεις¨γιατί δεν είμαστε σίγουροι.

Τα αυτοάνοσα εμφανίζονται με πολλά προσωπεία και η πορεία τους είναι μωσαϊκό.

Ας δούμε την πιό σημαντική εκδήλωση των συστηματικών νοσημάτων τηνη αρθρίτιδα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αρθρίτιδα

 

 

Εχουμε πρήξιμο, ερυθρότητα, και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτή η, κατα τα άλλα, κοινή αρρώστια έχει διάφορα πρότυπα.Με βάση τη μορφή της αρθρίτιδος μπορούμε να προσδιορίσουμε  τί αυτοάνοσο βασανίζει τον συγκεκριμμένο άνθρωπο.Οχι και εύκολο πράγμα.Μια κοινή εκδήλωση είναι η αλλαγή του χρώματος μύτης χεριών αυτιών , οταν εκτεθούν στο κρύο. 

 

 

Γίνονται άσπρα σαν κεριά.Στη συνέχεια γίνονται κόκκινα, για να καταλήξουν μπλέ.

Σας περιέγραψα  το φαινόμενο Raynaud Παράλληλα, έχουμε και εξανθήματα, με πιό χαρακτηριστικό το εξάνθημα πεταλούδας, ή την δερματομυοσίτιδα, που εμφανίζεται πάνω στα βλέφαρα, και βοηθά το γιατρό να διαγνώσει εκ του ασφαλούς Λύκο, και να δώσει άμεσα και σίγουρα θεραπεία.. όμως δεν έχουν  υψηλη ευαισθησία, και είναι σπάνια στα μάτια των ειδικών.Προσοχή τώρα, ο πνεύμονας και η καρδιά , προσβάλλονται συχνά απ τα συστηματικά αυτοάνοσα, και δίνουν: βήχα, δυσπνοια,αιμόπτυση, πόνο στα πλευρά, τόσο και τέτοιο που κόβει την αναπνοή, όπως και προκάρδιο πόνο.Κι ερχόμαστε στο αίμα, μια σημαντική, αν και υποτιμημένη παράμετρο Βλέπουμε χάμηλά λευκά ή το αντίθετο πολύ υψηλά.Αμέσως έχουμε δύο ξεχωριστές ομάδες ασθενών:Με έντονη φλεγμονή, πάντα η φλεγμονή είναι παρούσα μυστική δολοφόνος αυτοί που έρχονται με υψηλά λευκά  και.Χωρίς φλεγμονή, με χαμηλά λευκά.Οι ασθενείς αυτοί έχουν ανοσολογικές διαταχές με κυρίαρχο τα αντισώματα, που επιτίθενται κατα του ιδίου οργανισμού.Τέτοια είναι: Ο ρευματοειδής παράγων, τα αντιπυρηνικά αντισώματα και τα αντισώματα κατα κυτταροπλασματικών αντιγόνων των λευκών αιμοσφαιρίων

Ομως, η παρουσία αντισωματων, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε γρήγορα αποτελέσματα, κι αυτό γιατί η ηλικία παίζει βασικό ρόλο στην αντίδραση του οργανισμού οσο μεγαλώνουμε , τόσο ο οργανισμός μας αντιδρά γιατί χάνει την αυτορύθμισή του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ρώματος μύτης χεριών ,αυτιών ,

 

Η αντιγραφή στα κύτταρα δεν γίνεται πια τόσο καλά και τα ¨Τ¨ λεμφοκύτταρα, τα φονικά, παύουν να έχουν αποτελεσματικότητα.Αυτό έχει σαν συνεπεια.Πολλά αυτο-αντισωματα.Αρα βλέποντας πολλά αυτο αντισώματα στο αίμα μας δηλαδή τον ρευματοειδή παραγοντα, δεν σημαινει  οτι έχωμε εγκαταστήσει αρθρίτιδα.

Χρειάζεται συνδυασμός: κλινικής εκφρασης, εργαστηριακών ευρημάτων και βιοψίας δηλαδή επισκόπισης της βλάβης του ιστού, (όχι υγιούς ιστού)

Όσο πιο σύντομα έχουμε την διάγνωση τόσο πιό γρήγορα θα έχουμε και την αντιμετώπιση και την επακόλουθη αποτελεσματική θεραπεία.Αν ακολουθήσουμε αυτή τη σειρά , αποφεύγουμε βλάβη των  ιστών, ή και καταστροφή τους.

Σήμερα πλέον δεν βλέπουμε παραμορφώσεις αρθρώσεων, κατεστραμμένα νεφρά, καρδιές και πνεύμονες με την προϋπόθεση της άμεσης χρήσης των φαρμάκων πρώτης επιλογής , που είναι τα κορτικοστεροειδή που ίσως τρομάζει η αναφορά τους, που όμως δίνουν λύση σε πολλές δύσκολες καταστάσεις, εάν πετύχουμε την ακριβή δόση, ώστε να μην επάγουμε περισσότερη αρρώστια με χρήση όχι σωστής ποσότητας κορτιζόνης.Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα παλιά αντικαρκινικά φάρμακα, τα ανοσο-τροποποιητικά, εξαιρετικά πολύτιμα, γιατί και λιγότερες επιπλοκές έχουν, και βοηθούν στην ελάτωση της χορηγουμένης κορτιζόνης.Ειδικά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, χορηγούνται, αντικαρκινικά φάρμακα, κυτταροστατικά, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σε μικρές δόσεις και βοηθούν εντυπωσιακά εκτός απο την αρθρίτιδα και στον λύκο.

 

Σε κάποιες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, οπως η αγκυλοποιητική, χορηγούνται παράγοντες νέκρωσης των όγκων, με ταχεία αναστολή της έντονης κι επίπονης φλεγμονής, όμως επ ουδενί τα φαρμακα αυτά είναι πρώτης επιλογής, και απαιτούν πείρα και σύνεση..Γιατί επάγουν λομώξεις, περισσότερη αυτοανοσία, κι ίσως και καρκίνο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

 

 

Στον αντίποδα είναι εξωφρενικά ΑΚΡΙΒΑ το γιατί είναι άλλη ιστορία.

Κλείνοντας αυτό που έχει σημασία σ ενα αυτοάνοσο είναι η συλλογική αντιμετώση του.Στο αγωνιώδες ερώτημα της κυρίας, αν κληρονομούνται, ή έστω αν μπορούμε να προφυλαχθούμε με κάποιο τρόπο, η απάντηση ¨κλισέ¨ όχι άγχος, όχι αγωνία κι αγάπη, πολλή αγάπη ο άνδρας για τη γυναίκα του, άφησε την κυρία μ ένα μελαγχολικό χαμόγελο, και δεν είμαι σίγουρος αν είδα καλά κι ένα δάκρυ στην άκρη του ματιου της.

 

Σχετική εικόνα

 

 

Θα ήθελα να προσθέσω πολλά για την θνητότητα  και φθαρτοτητα, που σαν κληρονομιά ακούσια μας ακολουθεί απ την πρώτη στιγμή της ζωής μας, αλλά ένα νεύμα της άλλης κυρίας, με απέτρεψε, μια και η φίλη της θεωρούσε τον εαυτό της πέρα και άνω κάθε εκκλησιαστικής προσέγγισης.

Κρίμα μια και η Εκκλησία μπορεί να ανακουφίσει ασφαλώς επιτυχέστερα απ τα κορτικοστεροειδή κάθε διανοητική νοσηροτητα.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν μπει στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, που πλέον τα θεωρούμε ¨δικά μας¨. Ετσι χαρακτηρίζουμε ¨γλυκό ¨ τον πόνο στον ώμο και τα γόνατα. ¨Σφίξιμο¨απλώς στα δάχτυλα που δεν κλείνουν καλά, με αποτέλεσμα να…έχει μειωθεί αισθητά ο πληθυσμός των πιατικών μας..Εχω την εντυπωση πως θα πρέπει να αποφασίσουμε, όσο είναι καιρος, να αλλάξουμε συνήθειες, και να προσθέσουμε τα απαραίτητα συμπληρώματα στη διατροφή μας, ώστε να πάμε οριακά στο σημείο Ο ,απ όπου δεν θα υπάρχει δυνατότητα να ρίξουμε ούτε μια ματιά στο καλό παρελθόν…Για σένα το σημείωμα , άγνωστε φίλε που αγωνιάς για την αυριανή μέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: