RSS Feed

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΟΡΤΗΣ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ…ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ…


 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΟΡΤΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΟΡΤΗΣ

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Τα τοιχώματα της είναι πολύ ελαστικά και για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ροής του αίματος που προέρχεται άμεσα από την καρδία μπορούν κανονικά να εκτείνονται και μετά να επανέρχονται πίσω στην αρχική τους θέση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η αορτή αρχίζει από την καρδία

Η αορτή αρχίζει από την καρδία και μετά κατεβαίνει προς το θώρακα και την κοιλία.Το ανεύρυσμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος της αορτής.Όμως τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής συμβαίνουν στο τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιακή περιοχή.Δυστυχώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και ασθένειες που αδυνατίζουν τα τοιχώματα της αορτής.Οι καταστάσεις αυτές ταυτόχρονα με την αύξηση της ηλικίας ,φθείρουν και αδυνατίζουν την αορτή.Το αποτέλεσμα είναι ένα μέρος της αορτής να υφίσταται μόνιμη διάταση όπως ένα φούσκωμα.Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μια διάταση ενός τμήματος της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η αορτή αρχίζει από την καρδία

Η σοβαρότητα του ανευρύσματος εξαρτάται μεταξύ άλλων από τη διάμετρο της διαπλάτυνσης και το μήκος του τμήματος της αορτής που καταλαμβάνει.Η αδυναμία του τοιχώματος που προκύπτει στο ανεύρυσμα δημιουργεί κίνδυνο ρήξης της αρτηρίας.Μια τέτοια ρήξη οδηγεί σε καταστροφική αιμορραγία που απειλεί άμεσα τη ζωή.Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ανευρύσματος της αορτής είναι: Το κάπνισμα: Το 90% των ασθενών που παρουσιάζουν ανεύρυσμα αορτής υπηρξαν καπνιστες.

Σχετική εικόνα

Η ψηλή πίεση εκτείνει το επιθήλιο του αυλού της αορτής,αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν φθορές και ρήξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο γένεσης ανευρύσματος Το άρρεν φύλο Η κληρονομικότητα: Υπάρχουν γενετικές καταστάσεις που κληρονομούνται οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους συνδετικούς ιστούς των ασθενών και ευνοούν έτσι τη δημιουργία ανευρυσμάτωνΗ γήρανση: Με την αύξηση της ηλικίας η αορτή γίνεταιλιγότερο ελαστική, πιο σκληρή και έτσι είναι ευκολότερο να δημιουργούνται ανευρύσματα.

Σχετική εικόνα

Οι διάφορες μορφές μολύνσεων είναι δυνατόν να προκαλούν φθορά στο επιθήλιο του αυλού της αορτής Η φλεγμονή: Διάφορες ασθένειες που συνοδεύονται από γενικευμένη φλεγμονή δυνατόν να προκαλούν βλάβεςστην αορτή.Η πανταχού παρούσα φλεγμονή, μας φέρνει αμέσως στο μυαλό ,τί άλλο το ιχθυέλαιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιχθυέλαιο

Οι τραυματισμοί: Οι πτώσεις και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με συγκρούσεις τραυματίζουν την αορτή  οδηγώντας έτσι σε ανεύρυσμα Συνήθως το ανεύρυσμα της αορτής δεν προκαλεί συμπτώματα. Συμπτώματα δημιουργούνται κυρίως σε περιπτώσεις ρήξης του ανευρύσματος: Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στην κοιλιά, στο στήθος ή στην πλάτη Πόνος που αντανακλάται στην πλάτη ή στα πόδια Εφίδρωση, αίσθηση κρύου Ζαλάδα Χαμηλή πίεση Γρήγορος παλμός, ταχυκαρδία Απώλεια συνείδησης, λιποθυμία Δύσπνοια 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιχθυέλαιο

 

 

Η δημιουργία θρόμβων είναι ακόμη ένα πρόβλημα που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση στο ανεύρυσμα. Εντός του ανευρύσματος είναι δυνατόν να σχηματιστούν μικροί θρόμβοι αίματος. Η απελευθέρωση τμημάτων από θρόμβους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές με απόφραξη ζωτικών αρτηριών στην κοιλιά ή στα πόδια. Τα τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν και να δώσουν πληροφορίες για όλα τα χαρακτηριστικά του ανευρύσματος αορτής είναι: Η εξέταση με υπερήχους της κοιλιάς:Το υπερηχογράφημα της κοιλιάς είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει ένα ανεύρυσμα στο μέρος της αορτής που διέρχεται στην κοιλιά (κοιλιακή αορτή) Η αξονική τομογραφία Η μαγνητική τομογραφία με αγγειακή μελέτη 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιχθυέλαιο

Η θεραπεία του ανευρύσματος της αορτής εξαρτάται  από το μέγεθος και τον εντοπισμό του.Εάν το ανεύρυσμα έχει διάμετρο μικρότερη των 5 εκατοστών και δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, οι γιατροί είναι πιθανόν να συστήσουν μόνο μια προσεκτική παρακολούθηση με προγραμματισμένες τακτικές εξετάσεις και μετρήσεις του μεγέθους του ανευρύσματος. Με τον τρόπο αυτό οποιαδήποτε επιδείνωση θα ανιχνευτεί έγκαιρα και τότε θα γίνει η θεραπεία.Στις περιπτώσεις που το ανεύρυσμα είναι μεγαλύτεροτων 5 εκατοστών ή όταν η ταχύτητα μεγέθυνσης τουείναι μεγαλύτερη από 1 εκατοστό κάθε χρόνο τότε η χειρουργική διόρθωση του προβλήματος πιθανόν να είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή. Οι άλλες συνιστώσες της αντιμετώπισης και πρόληψης της νόσου είναι:

Σχετική εικόνα

Η αποφυγή κάθε μορφής καπνίσματος Ο έλεγχος της ψηλής πίεσης εάν υπάρχει Αντιμετώπιση της ψηλής κακής χοληστερόλης LDL αίματος με φάρμακα και πρόγραμμα σωματικής άσκησης μετά από οδηγίες του γιατρού Η υγιεινή διατροφή για προστασία της καρδίας και του κυκλοφορικού συστήματος γενικότερα Δεν είναι απαραίτητο να φάτε μπαρμπούνια κι ο γαύρος σας προστατεύει απο τα ανευρύσματα, και πολυ καλύτερα μάλιστα.Χαιρετε

     Αποτέλεσμα εικόνας για γαύρος

Αποτέλεσμα εικόνας για Η αορτή αρχίζει από την καρδία

copyright   https://kosmaser.wordpress.com/ ©

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

4 responses »

 1. Αγαπητή φίλη,τίποτα δεν είναι τυχαίο ! Ολα καλύπτονται απο μια νομοτέλεια. Σαν εκπαιδευτικός γνωρίζεις οτι απ το Α πάμε στο Β κλπ.Σε σένα όλα ξεκινάνε απ την οντότητα που λέγεται διαβήτης..και που είναι ικανός να καταστρέψει είτε μια κι έξω, είτε αργά και μεθοδικά, βασανίζοντας άσχημα τον…τυχερό-άτυχο, εν προκειμένω εσένα.Αυτά που αναφέρεις , καλύπτουν όλο το φάσμα της νοσογένειας, όμως έχουν ένα μεγάλο καλό, που η αρρώστεια δεν μπορεί να πλησιάσει: Την ψυχή σου..Την έχουν θωρακίσει σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να χαίρεται μ αυτά που στους άλλους ¨τους υγιείς¨, απλά περνούν απαρατήρητα..Κρατησε σαν θησαυρό την ψυχή σου μακριά απ τις όποιες σειρήνες της οργής ενάντια στην κακοτυχία σου ( ;). .και να ξέρεις οτι σίγουρα υπάρχει Κάποιος που σ αγαπά και σε προσέχει..Φιλικότατα, Κοσμάς Σ.

 2. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΑ(alias IOANNA HARANA)

  ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ-ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ!ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΕΧΕΙΣ ΑΞΙΕΣ,ΓΝΩΣΕΙΣ,ΠΟΙΟΤΗΤΑ.ΘΑΜΟΥΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝ ΑΝΗΚΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΟΥ…
  ΕΙΜΑΙ 58 ΧΡΟΝΩΝ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ 2 ΜΟΥ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΧΙΟ.ΜΕ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΘΩΡΑΚΙΚΟ ,ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ.ΤΙ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΩΣ -Η ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ.ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΓΡΑΦΕ ΜΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ Κ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ Σ’ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ.Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ

 3. Μία φίλη ρώτησε τί είναι το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΑΡΦΑΝ.
  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΑΡΦΑΝ

  Είναι μια περίεργη και σχετικά σπάνια Κληρονομική διαταραχή, του συνδετικού ιστού, με κύριες εκδηλώσεις :
  • στους οφθαλμούς,
  • το σκελετό και
  • το καρδιαγγειακό σύστημα.
  Κληρονομείται κατά τον σωματικό επικρατούντα τύπο.
  Όταν στη οικογένεια υπάρχουν πάσχοντες, πρέπει να γίνεται γενετική καθοδήγηση του ζευγαριού που πρόκειται να τεκνοποιήσει.
  Τί είναι το.. Μαρφανοειδές προσωπείο.. Εχουμε ασθενείς που είναι:

  • Υψηλότεροι Για Την Ηλικία Τους,
  • Έχουν Μακριά Και Λεπτά Άκρα,
  • Τα Δάκτυλα Είναι Δυσανάλογα Λεπτά Και Μακριά (Αραχνοδακτυλία),
  • μπορεί να υπάρχει χαρακτηριστική παραμόρφωση του στέρνου,
  • δυνατότητα υπερβολικής έκτασης των αρθρώσεων,
  • πλατυποδία,
  • κυφο-σκολίωση,
  • θολωτή υπερώα.
  Ακόμη έχουμε
  • Παθολογική θέση (εκτοπία) των φακών,
  • ιριδο-δόνηση (τρόμος της ίριδας),
  • μυωπία,
  • αυτόματες αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς.
  Στην καρδιά.
  • Διάταση και διαχωρισμό της ανιούσας αορτής,
  • Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας,
  • πρόπτωση και ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

  Η διάγνωση βασίζεται κληρονομικό ιστορικό.
  Την αντιμετωπίζουμε με:
  • Χορήγηση β-αναστολέων για την αποφυγή της διάτασης και του διαχωρισμού της αορτής.
  • Χημειοπροφύλαξη, για την αποφυγή ενδοκαρδίτιδας όταν υπάρχει βαλβιδοπάθεια.Και φυσικά
  • Χειρουργική διόρθωση της αορτής, σε ορισμένες περιπτώσεις.

 4. Πολλούς φίλους απασχολεί το πιο πάνω θέμα.
  Η συγχρονη ζωή, με τις εντάσεις και τους πολλαπλούς προβληματισμούς της, φθάνει πολλούς ,άνδρες κυρίως, στο γιατρό με πόνο στο στήθος, που φοβίζει για καρδιά, και που είναι μια ..αμαρτωλή αρτηρία..
  Ο υπέρηχος, αρχικά, και η αξονική στη συνέχεια, προβάλλουν το πρόβλημα: Ανεύρυσμα αορτής.
  Αμέσως λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα.
  Μείωση της υψηλής χοληστερίνης, ρύθμιση της ασταθούς υπερτάσεως, περιορισμός του άγχους, περισσότερη άσκηση και πάει λέγοντας..
  Καλό θα ήταν να μην φτάναμε εδώ, και να υπήρχε ένας προληπτικός έλεγχος..
  Δυστυχώς, φροντίζουμε περισσότερο το..πολύτιμο αυτοκίνητο μας και όχι την υγεία μας..
  Ας είμαστε πιό προσεκτικοί..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: