RSS Feed

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ..

Το άγχος μας σκοτώνει… γλυκά και δεν παίρνουμε είδηση. Ζούμε με το χτες και το αύριο. Αναπολούμε  πόσο καλά περάσαμε στις διακοπές μας και ανησυχούμε προκαταβολικά αν θα έχουμε χρήματα να ξαναπάμε του χρόνου… Αγωνιούμε ακόμη και για το αν θα μπορέσουμε να αποσύρουμε το παλιό μας αυτοκίνητο, για να το αντικαταστήσουμε με το καινούργιο υβριδικό Lexous, που λέει ο λόγος. Τέτοια υπέροχα! Έτσι χάνουμε το παρόν. Δεν ζούμε το τώρα, που είναι και το μόνο που μας ανήκει αποκλειστικά. Το άγχος,  άρχισε η Αλεξάνδρα, είναι κάτι που… υπάρχει και δεν υπάρχει. Ύπαρξη του δίνουμε εμείς με τις αγωνίες και τις φοβίες μας. Και βέβαια όλοι, μα όλοι, έχουμε άγχος.

Ο θάνατος μπορεί να έρθει σε μια στιγμή. Όπως και σε τόσες άλλωστε περιπτώσεις….Κι έτσι πορευόμαστε στη ζωή..μέχρι το πρώτο έμφραγμα. Μετά όλα αλλάζουν για λίγους μήνες, μέχρι να ξαναχωθούμε στην πολυθρόνα και να αποχαυνωθούμε από τα σίριαλς, τα σαχλά τηλεπαιχνίδια και τα «Νέα», δηλαδή τις απαράδεκτες για νοήμονες ανθρώπους ειδήσεις. Εξαιτίας λοιπόν του άγχους αρχίζουν σιγά-σιγά τα προβλήματα.Τα ψυχολογικά προβλήματα εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα όπως είναι,η αϋπνία..η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου: τρεις στους πέντε σήμερα, ιδίως γυναίκες, παραπονιούνται..η ταχυκαρδία: επτά στους δέκα βιώνουμε το φαινόμενο με το παραμικρό…τα τσιμπήματα στο στήθος, τα φτερουγίσματα και ο πόνος στην καρδιά….

Υπάρχει πολύς κόσμος  που πραγματικά ταλαιπωρείται από αυτά τα συμπτώματα, επειδή τα συσχετίζουν με την καρδιά, δηλαδή το θάνατο. Και είναι κρίμα. η ταχύπνοια… το σφίξιμο στο στομάχι…το τραύλισμα..το έκζεμα και η κνίδωση.. Αυτά τα δύο είναι πολύ σοβαρά, επειδή το έκζεμα επιμένει για καιρό και είναι βασανιστικό. Η κνίδωση από την άλλη μπορεί να σε τρελάνει…η οσφυαλγία: δέκα έξι στους είκοσι στη χώρα μας υποφέρουν μόνιμα. Τόσο που αν τους ρωτήσεις σου λένε το κλασσικό: 04,05 και διολίσθηση του πηκτοειδούς πυρήνα. Άντε να τους πείσεις μετά , ότι η οσφυαλγία αυτή δεν έχει σχέση με την κάκωση που έχει η φίλη τους αποδεδειγμένα με αξονική.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφυαλγία

Δυστυχώς, ιδίως εμείς οι γυναίκες, υιοθετούμε τις παθήσεις των άλλων αν λίγο ταιριάζουν τα κλινικά μας συμπτώματα…Το σύνδρομο χρόνιαςκόπωσης: άλλη θλιβερή ιστορία, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο…το σφίξιμο των γνάθων, ιδίως τη νύκτα: το τρίξιμο των δοντιών είναι ανατριχιαστικό με επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στα δόντια και στα φατνία… η συχνουρία: ιδίως στους άνδρες, που την συγχέουν με την υπερπλασία του προστάτη, χωρίς μάλιστα να πείθονται να την αποκλείσουν με την δακτυλική εξέταση…ο πονοκέφαλος και οι ζαλάδες … τα προβλήματα μνήμης… το αίσθημα σφιξίματος στο στομάχι…η σχετικά μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων … η ανορεξία: το κακό είναι ότι αρχικά φαίνεται ως κάτι καλό, επειδή χάνει κάποιος βάρος. Όμως σε βάθος χρόνου, γίνεται εφιάλτης…η βουλιμία: οδηγεί στην απόλυτη απόγνωση. Από τα 95 εκ. μέσης μπορεί να φτάσει κανείς σε χρόνο ρεκόρ τα 118 εκ. για τα οποία θα χύσει αίμα καρδιάς για να χάσει, εάν τα χάσει ποτέ. Και ας μην ξεχνάμε τον υπαρκτό κίνδυνο να θελήσει να τα χάσει προκαλώντας εμετό. Εκεί είναι η απόλυτη καταστροφή…και πολλά άλλα.

Αλλά ήδη έχουμε πάρει νομίζω μια ιδέα για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους. Εάν το αντέχετε, μπορώ να συνεχίσω με τα σωματο-ψυχικά.Δεν απάντησε κανείς. Κρεμόμαστε πραγματικά από τα χείλη της. Συνέχισε λοιπόν.Πολλές ασθένειες έχουν ψυχολογικά αίτια στο υπόβαθρο τους. Αυτό σημαίνει, καθώς καταλαβαίνετε, ότι το αυξημένο άγχος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Θα αναφέρω κάποια από αυτά, όπως π.χ.· το έλκος · ο διαβήτης · η ελκωτικήκολίτιδα · ο καρκίνος · οι καρδιοπάθειες· η ψωρίαση · οι αλλεργίες · οι ρευματοπάθειες και τα συστηματικά νοσήματα (όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωριασική αρθρίτιδα) · η παχυσαρκία · η κνίδωση · ηυπέρταση · ο επιχείλιος έρπης · η ημικρανία κ.α.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφυαλγία

Όλα αυτά τα κακά, που λες και ξεπετάχτηκαν από το κουτί της Πανδώρας, συνοδεύουν λοιπόν το άγχος. Κι ακούγεται βέβαια τρελό. “Για όλα φταίει το άγχος;” Κι όμως..Το νευρικό σύστημα εμπλέκεται με το άγχος στην πρόκληση ασθενειών, γιατί συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό σύστημα Για παράδειγμα, ο επιχείλιος έρπητας επανεμφανίζεται σε περιόδους άγχους.

Με την παραγωγή αυτο-αντισωμάτων, ίσως το υπερβολικό άγχος συνδέεται με την εμφάνιση συστηματικώννοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η οζώδης πολυαρτηρίτιδα , ψωριασική αρθρίτιδα και άλλα σύνδρομα, και άλλων νοσημάτων ακόμα πιο σοβαρών όπως :Η σκλήρυνση κατά πλάκας στην οποία φαίνεται να υπάρχουν αυτο-αντισώματα κατά της μυελίνης που είναι μια λιποειδής ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, που προκαλούν απομυελίνωση των νεύρων , καθώς καιΟ διαβήτης στον οποίο παράγονται αυτο-αντισώματα εναντίων των β – κυττάρων στο πάγκρεας τα οποία εκκρίνουν ινσουλίνη.Γενικά, στον οργανισμό το νευρικό σύστημα συνδέεται με το ενδοκρινικό ,και έτσι δικαιολογούνται στο υπερβολικό άγχος συμπτώματα όπως η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Στο νευρο-ενδοκρινικό σύστημα αλληλεπιδρά και… το ανοσοποιητικό με τα κύτταρά του και τους διαφόρους παράγοντες. Το συμπέρασμα, πάντως , είναι πως το νευρικό σύστημα (και άρα το άγχος) αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό και με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για οσφυαλγία

Εδώ σταμάτησε η Αλεξάνδρα.Ελάτε να δούμε τις περίφημες κατεχολαμίνες…Η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη είναι αμίνες που ονομάζονται κατεχολαμίνες και αυξάνεται η έκκρισή τους από το συμπαθητικό μας νευρικό σύστημα..Η ντοπαμίνη σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον που αιτία της είναι η εκφύλιση των ντοπαμινεργικών συνάψεων στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου,Η ακετυλοχολίνη σχετίζεται με την γεροντική άνοια και την νόσο Alzheimer που αιτία της είναι η βλάβη στις χολινεργικές οδούς του εγκεφάλου.Το συμπαθητικό προκαλεί μυδρίαση (διεύρυνση της κόρης), στην καρδιά προκαλεί ταχυκαρδία και διεύρυνση των στεφανιαίων αρτηριών, στους πνεύμονες προκαλεί βρογχοδιαστολή (διεύρυνση των βρόγχων) και πολλά άλλα , που δεν αφορούν τη κουβέντα μας Στο γαστρεντερικό έχει κατασταλτική δράση. Στο ήπαρ το συμπαθητικό προκαλεί γλυκογονό-λυση (διάσπαση του γλυκογόνου και παραγωγή γλυκόζης) και αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Στον λιπώδη ιστό το συμπαθητικό προκαλεί λιπόλυση και αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα.Το συμπαθητικό προκαλεί και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της αγγειοδιαστολής.Στην καρδιά δρα κυρίως η αδρεναλίνη προκαλώντας αύξηση της έντασης και της συχνότητας της συστολής της καρδιάς.Αντίθετη δράση στην καρδιά έχει η ακετυλοχολίνη Στην διέγερση του συμπαθητικού έχουμε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και γλυκόζης στο αίμα, γιατί η διέγερση του συμπαθητικού οδηγεί στην παραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τα επινεφρίδια.Η αδρεναλίνη δρα ανασταλτικά στην έκκριση ινσουλίνης και έτσι έχουμε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετη δράση έχει η ακετυλοχολίνη του παρασυμπαθητικού.Η κορτιζόλη είναι γλυκοκορτικοειδές, και είναι παράγωγο της χοληστερίνηςΌλες άλλωστε οι ορμόνες παράγονται με τη βοήθεια της χοληστερίνης.Ξέρετε τρελλαίνομαι οταν ακούω τους συναδέλφους να ζητούν όλο και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης..

Αποτέλεσμα εικόνας για χοληστερίνης

Μού ήρθε μια υγιαίστατη γυναίκα 74 χρόνων , και με παρακαλούσε να της συνταγογραφήσω στατίνες γιατί είχε υψηλή χοληστερίνη..180..ενω η κουνιάδα της ..μόνο 145..Τη ρώτησα ποσων ετών ήταν η κουνιάδα της..78. αλλά τάχανε πού και πού…Τη ρώτησα αν ήθελε να τα χάνει κι αυτή παίρνωντας φάρμακα..Με κοίταξε περίεργα  κι έφυγε..Κάποιος άλλος συνάδελφος θα της έδινε αυτό που ζητούσε με..ελαφρά τη καρδία..Τέλος πάντων.. άλλο θέμα κι αυτή η μανία με τη χοληστερίνη…Σάμπως δεν παίζει τον ρόλο της και στο άγχος;..Λοιπόν δεν θα το πιστέψετε..δεν έχω δει πολλούς αγχωτικούς με χοληστερίνη ολική πάνω απο 220..Ισως θα πρέπει να το ψάξω κάποια στιγμή..Λοιπόν, Το στρες, είτε ψυχολογικό, είτε από άλλους λόγους     και η κατάθλιψη δρουν διεγερτικά στην εκλυτική ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων CRH του υποθαλάμου στον εγκέφαλο που οδηγεί στην παραγωγή τηςACTH (φλοιο-επινεφριδιο-τρόπου ορμόνης) από την υπόφυση του εγκεφάλου που δρα στα επινεφρίδια διεγείροντας την παραγωγή ορμονών από των φλοιό των επινεφριδίων, μεταξύ των οποίων είναι και η κορτιζόλη.Απ τις σημαντικότερες ενδοκρινείς ορμόνες..Και λέω ενδοκρινείς γιατί έχουμε άλλες δύο κατηγορίες ορμονών που δεν κυκλοφορούν με το αίμα.Αυτές είναι:  οι Παρακρινείς και Αυτοκρινεις , με τις τελευταίες να είναι και οι πιο σπουδαίες, και γι αυτό αόρατεςΣε κατάσταση στρες έχουμε, λόγω της εκλυόμενης αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τον μυελό των επινεφριδίων, αύξηση κατανάλωσης της γλυκόζης τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στο αίμα.

Σχετική εικόνα

Η κορτιζόλη ενισχύει την αύξηση της γλυκόζης γιατί έχει υπεργλυκαιμική δράση.Ο ρόλος της κορτιζόλης στην φλεγμονή έγκειται στο ότι καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση. Συγκεκριμένα , η κορτιζόλη αναστέλλει τις προσταγλανδίνες Οι προσταγλανδίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και πέρα από την κορτιζόλη και η ασπιρίνη, ως αντιφλεγμονώδες, καταστέλλει την σύνθεσή τους.

Η ασπιρίνη έχει επίσης αντιπυρετική δράση γιατί οι προσταγλανδίνες παράγονται στον πυρετό από ερέθισμα του υποθαλάμου. Επίσης προκαλεί έλκος στομάχου γιατί καταστέλλει την σύνθεση των προσταγλανδινών που προάγουν την έκκριση σόδας που δημιουργεί στον βλεννογόνο του στομάχου προστατευτικό στρώμα από το όξινο γαστρικό υγρό.

Δεν είναι τυχαίο το έλκος από στρες, αν αναλογιστούμε την καταστολή των προσταγλανδινών από την αυξημένη κορτιζόλη εξαιτίας του στρες.Η καταστολή αυτή οδηγεί, όπως προαναφέρθηκε, σε ευπάθεια σε λοιμώξεις .Δηλαδή σταματά η ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας..Για τους προαναφερθέντες λόγους η κορτιζόλη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.Την μόνη αληθινη άμυνα που διαθέτει ο οργανισμός του ανθρώπου..Γι’ αυτό σε λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταμοσχεύσεις , κρίση άσθματος και σε ρευματικό πυρετό χορηγούμε τη φοβερή απο πολλές απόψεις.. κορτιζόνηΆρα, το στρες με τον μηχανισμό της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης.. οδηγεί σε ευπάθεια του ατόμου στις λοιμώξεις.Δεν είναι τυχαίο πως τα γλυκοκορτικοειδή φάρμακα όπως η κορτιζόνη έχουν ως παρενέργειες την ευπάθεια στις λοιμώξεις,τον διαβήτη,την οστεοπόρωση,τις ψυχικές διαταραχές κ.α.Οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με το γεγονός ότι η κορτιζόλη ρυθμίζει τον συναισθηματικό τόνο και την εγρήγορση μέσω των  υποδοχέων κορτιζόλης στον εγκέφαλο.

Η αυξημένη κορτιζόλη από το χρόνιο στρες οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές όπως :ευφορία, αϋπνία, κατάθλιψη Η οστεοπόρωση έχει σχέση με το γεγονός ότι η κορτιζόλη δρα ανασταλτικά στην σύνθεση της ενεργού βιταμίνης D , που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.Επίσης , η κορτιζόλη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα νεφρά .Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα , που οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας και άρα σε οστεοπόρωση.Δεν είναι τυχαίο πως η οστεοπόρωση παρουσιάζεται κυρίως στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πέρα από την καταστολή των οιστρογόνων ίσως να υπάρχει συσχέτιση και με την κατάθλιψη που προκαλεί ή εμμηνόπαυση .Η κορτιζόλη επίσης αυξάνει την όρεξη!Η αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης από την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα έχει αναβολική δράση στους μυς, στο ήπαρ, στα οστά και στο πάγκρεας.Επίσης, η ινσουλίνη καταστέλλει την πείνα. Άρα, η ανορεξία έχει και αυτή την αιτία της.

Συμπερασματικά,

η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η ινσουλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στα ψυχοσωματικά προβλήματα.Η δράση των ορμονών είναι περίπλοκη και όταν κάποια ορμόνη είναι αυξημένη αναστέλλει τη σύνθεση κάποιας άλλης ορμόνηςΣχετικά με τις ψυχοσωματικές παθήσεις, αυτές μπερδεύουν τους ιατρούς με τα συμπτώματά τους που μιμούνται συμπτώματα άλλων ασθενειών.Πολλοί ασθενείς με νεύρωση είναι υποχόνδριοι : πλένουν συνεχώς τα χέρια τους, κάνουν όλα τα εμβόλια, λαμβάνουν με το παραμικρό φάρμακα και είναι οι καλύτεροι πελάτες των ιατρών και των νοσοκομείων.Το ζήτημα είναι πως δεν έχουν οι ιατροί τις κατάλληλες γνώσεις ψυχο-σωματικής ιατρικής.Το πρόβλημα είναι, όμως, γενικότερο. Εστιάζεται στην αδιαφορία των ιατρών, μιας και έχει περάσει ο καιρός του οικογενειακού ιατρού – φίλου. Οι οδοί του στρες είναι πολλές και εμπλέκουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου.Όταν υπάρχει μια πραγματική ή φανταστική απειλή τότε ενεργοποιούνται τα αισθητήρια κέντρα και τα ανώτερα κέντρα έλλογης σκέψης στον εγκεφαλικό φλοιό.Τότε ο φλοιός στέλνει μήνυμα στη αμυγδαλή που είναι ο κύριος διαμεσολαβητής της ανταπόκρισης στο στρες.Η αμυγδαλή εκκρίνει την ορμόνη CRH (παράγοντας έκκρισης της κορτικοτροφίνης) που διεγείρει το στέλεχος.

Σχετική εικόνα

Το στέλεχος, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μέσω του μυελού το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (είναι αυτό που διεγείρει τον οργανισμό σε μια κατάσταση πολέμου ή φυγής με ταχυκαρδία, ταχύπνοια και άλλες εκδηλώσεις) και ως ανταπόκριση ο μυελός των επινεφριδίων παράγει την επινεφρίνη (αδρεναλίνη), τον νευροδιαβιβαστή του στρες ,μάλιστα στον όγκο του μυελού των επινεφριδίων που ονομάζεται φαιοχρωμοκύτωμα έχουμε υπέρταση, ταχυκαρδία και υπεργλυκαιμία μιας και οι κατεχολαμίνες – αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη – αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα και τη γλυκογονόλυση στο ήπαρ. Επίσης, μέσω διαφορετικής νευρικής οδού πυροδοτείται η απελευθέρωση γλυκοκορτικοειδών από τoν φλοιό των επινεφριδίων ,τα γλυκοκορτικοειδή είναι αυτά που παχαίνουν το άτομο με το σύνδρομο ή νόσο Cushing που έχει υπερπαραγωγή κορτιζόλης από αδένωμα ή καρκίνωμα του φλοιού των επινεφριδίων. τα γλυκοκορτικοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, εξ’ ου και η χρήση κορτιζόνης σε φλεγμονές ή άσθμα.

Η αδρεναλίνη και τα γλυκοκορτικοειδή δρουν στους μυς, την καρδιά και τους πνεύμονες, ετοιμάζοντας τον οργανισμό για «πόλεμο ή φυγή΄΄.  Στο χρόνιο στρες τα γλυκοκορτικοειδή επάγουν τη απελευθέρωση νοραδρεναλίνης (νορεπινεφρίνης) από τον υπομέλανα τόπο του εγκεφάλου ο οποίος επικοινωνεί με την αμυγδαλή και οδηγεί στην παραγωγή περισσότερο CRH και σε συνεχή ανατροφοδότηση των οδών του στρες.Οι κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) και τα γλυκοκορτικοειδή σε χρόνια αυξημένες τιμές προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης (προδιάθεση για έμφραγμα και για εγκεφαλικό), ταχυκαρδία και αρρυθμίες , υπεργλυκαιμία (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, ιδίως σε κληρονομική προδιάθεση), παχυσαρκία, και πιθανώς σχετίζονται με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα – νόσουςκολλαγόνου (αφού υπάρχει γενετική προδιάθεση).

Αποτέλεσμα εικόνας για χοληστερίνης

 

Το παρατεταμένο στρες εξαντλεί τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, που συμμετέχει στην οδό που επάγει ευχαρίστηση, μέσω οδών που περιλαμβάνουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου όπως των μετωπιαίο λοβό. Επίσης, το παρατεταμένο στρες εξαντλεί τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης αφού σταματά η διέγερση από τον πυρήνα της ραφής στον εγκέφαλο και ως εκ’ τούτου ο υπομέλανας τόπος εκκρίνει λιγότερη επινεφρίνη και έτσι μειώνεται η προσοχή (το στρες σχετίζεται με διάσπαση προσοχής και διαταραχή της μνήμης και της μάθησης).Παράλληλα, το όργανο μνήμης, ο ιππόκαμπος ,που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι έχει νευρικά κύτταρα που αναπτύσσονται… σε αντίθεση με το δόγμα ότι τα νευρικά κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, συρρικνώνεται…ΜΕ Ο,ΤΙ αυτό συνεπάγεται…

Αποτέλεσμα εικόνας για χοληστερίνης

 

Το στρες προκαλεί κυτταρικό θάνατο τον ιππόκαμπο και η περιοχή είναι 10 – 20% συρρικνωμένη σε αγχωτικά και καταθλιπτικά άτομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.Παράλληλα, το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε εξάντληση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, οδηγώντας σε μειωμένη έκκρισή της από τον πυρήνα της ραφής στον εγκέφαλο ο οποίος επικοινωνεί με τον υπομέλανα τόπο και τον φλοιό.Αυτή η ανεπάρκεια της σεροτονίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη και αντιμετωπίζεται με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή τους SSRIs τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης όπως η φλουοξετίνη (το πασίγνωστο Prozac ή Ladose) ή η παροξετίνη (Seroxat).

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χοληστερίνης

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) που παίζει ρόλο στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων. Ελέγχοντας την ουσία αυτή στον εγκέφαλο μπορεί να αντισταθμιστούν οι επιβλαβείς δράσεις των γλυκοκορτικοειδών στην νευρογέννεση που λαμβάνει χώρα στον ιππόκαμπο και να προληφθεί η συρρίκνωση του ιπποκάμπου και η επακόλουθη διαταραχή της μνήμης και της μάθησης που παρατηρείται στο χρόνιο στρες και την κατάθλιψη.

Ουφ..αυτά και τίποτα άλλο ..κουράστηκα..

Μπράβο Αλεξάνδρα! Τέτοια ενημέρωση δεν είχα ξανακούσει..Τώρα, απ όλα αυτά τί μας έμεινε..είναι μια άλλη υπόθεση..Προσωπικά, είπε ο Γιάννης, κατάλαβα ότι απ τη μια μεριά έχουμε το άγχος και επαγωγή 40 με 45 ασθενειών αλληλοεξαρτώμενων και..αλληλοσυμπληρωνόμενων..κι απ την άλλη χαρά, υγεία, ευεξία και χρόνο, πολύ χρόνο για παραγωγικές ενασχολήσεις..

Αρα..να βγάλω εγώ κάποιο συμπέρασμα;

 

 

Γιατί άραγε δυσκολεύουμε τη ζωή μας;Γιατί πάμε πάντα στα μαύρα και άραχνα και δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο να χαρούμε;Τρώμε τα περίπλοκα φαγητά και μετά κάνουμε μέρες να συνέλθουμε..Τρέχουμε στα εξωτικά μέρη και γυρίζουμε άρρωστοι με δυσεντερίες και κοιλιακά..Και δεν βάζουμε μυαλό..Ειμαστε έτοιμοι να τα ξανακάνουμε..χωρίς τύψεις..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: