RSS Feed

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ..

https://i1.wp.com/c1381492.r92.cf0.rackcdn.com/images/171/n/Psitos-solomos-me-laxanika.jpg

 

Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών

και της Ρωσίας, ο σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα

και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα

επίσημα τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο – μεταξύ

των οποίων και της δικής μας.

Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία

και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα,

ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά

και διαύγεια νου.

Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων

για τον οργανισμό,ωμέγα-3 απαραιτήτων λιπαρών οξέων

μακράς αλυσσίδας ανθρακα..

 

Στις μέρες μας, η μεγαλύτερη ποσότητα σολομού αλιεύεται στα νερά τ

ης Αλάσκας, του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, του Καναδά,

της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας.

Όσον αφορά την καλλιέργεια σολομού, οι χώρες που επιδίδονται

κατεξοχήν στην παραγωγή και εν συνεχεία στην εμπορία του είναι η Χιλή,

η Νορβηγία, η Σκωτία και ο Καναδάς, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία

παραγωγής σολομού στον κόσμο είναι η Pan Fish ASA.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση με ιδιαίτερη βαρύτητα…

Τελευταία η Νορβηγία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα

με την καλλιέργεια του σολωμού, και που οφείλεται σε μια μόλυνσή του,

με ένα είδος ψείρας, για την καταπολέμηση της οποίας,

δίνεται στα ψάρια ένα δηλητήριο το DIFILBEZERON,

με άγνωστες επιπτώσεις για τον άνθρωπο, αλλά με….θανατηφόρες

για τα ψάρια-κλέφτες πέριξ των ιχθυοτροφείων..

Καλό θα είναι να σταματήσουμε για λίγο τον σολωμό,

και να στραφούμε στα πολύτιμα, μικρά, νόστιμα,

και σχετικά φτηνά λιανόψαρα του αιγαίου….

Διατροφή που βοηθά να μείνουμε..νέοι..

Το μέγεθός του ποικίλει, καθώς ξεκινά από μερικά κιλά και φθάνει

ακόμα και τα 55Kg , ενώ το χρώμα του αποτελεί μια ευρεία παλέτα

τονικών αποδόσεων του κόκκινου και του πορτοκαλί.

Πιο συγκεκριμένα, το κόκκινο-ροζ χρώμα του σολομού οφείλεται

σε μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη.

Η χημική της δομή είναι παρόμοια με αυτή της βιταμίνης Α και

του β-καροτενίου και είναι προϊόν παρασκευής διάφορων

ειδών πλαγκτού και άλγεων.

Πρόκειται για μια ουσία, η οποία μέσω της τροφικής αλυσίδας

καταλήγει στο λιπώδη ιστό του σολομού

και εφόσον δεν υπόκειται σε αποχρωματισμό, του προσδίδει,

μόνιμα πια, το κοκκινωπό του χρώμα.

Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών,

ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημήσιμων πρωτεϊνών,

ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα,

ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και φυσικά :

τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.

Να μην ξεχναμε πως απ τη σαρκα και του σολομου βγαινουν

τα πολυτιμα ιχθυελαια, που ερχονται και στη χωρα μας

με διαφορες μορφες…

Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε Νιασίνη,

Παντοθενικό Οξύ, Ριβοφλαβίνη, Βιταμίνη D, Βιταμίνες Της Ομάδας Β

(Κυρίως Β6 Και Β12), Σελήνιο Και Φώσφορο.

Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και

κορεσμένα λιπαρά οξέα,

δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι..

Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία,

καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα

στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ)

και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA),

 τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση

της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης

(αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL)

και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας.

Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία,

βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ

αλλά και της υπέρτασης,

(κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν).

Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης,

των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer,

των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων),

συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης

και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης

και τη μείωση του άγχους, ιδιαίτερα χρήσιμη δράση στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τέλος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν τόσο στην καύση του λίπους

όσο και στη δημιουργία αναβολικού περιβάλλοντος, που χρησιμεύει ιδιαίτερα

σε όσους κάνουν αναερόβια άσκηση (π.χ. body building).

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Νέα Υόρκη, [Κέντρο Cabrini, M. Poon],

η νιασίνη, (που περιέχεται στο σολομό) βοηθά σημαντικά στην αύξηση

των επιπέδων HDL chol, ενώ έχει προστατευτική αντικαρκινική δράση

(καρκίνος προστάτη, στήθους, λ. εντέρου) των ω-3 λιπαρών οξέων.

Εκτιμάται ότι το 85% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών

προσλαμβάνει ανεπαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Επομένως, μια εβδομαδιαία κατανάλωση

  2-3 μερίδων σολομού είναι άκρως ευεργετική καθώς

μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 35%

και τη γενική θνησιμότητα κατά 17%, μειώνοντας παράλληλα

τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη του αίματος.

Μια εβδομαδιαία πρόσληψη 300 – 400 gr. ψαριού,

αποτελούν την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια

ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ενώ θεωρείται η καλύτερη

‘τροφή για τον εγκέφαλο’.

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε

  Ολόκληρο Φιλέτο Της Πλευράς Του Σολομού

παρά ξεχωριστά κομμάτια και να προτιμάτε τις φέτες

που είναι κομμένες οριζόντια κατά μήκος του ψαριού.


Όταν τον διαλέγετε, το χρώμα του πρέπει να είναι ‘ζωντανό’ ρόζ,

οι γραμμές της σάρκας του ευδιάκριτες και οι γραμμές

του λίπους όχι ιδιαίτερα μεγάλες.

Όσον αφορά τη μαγειρική του, η καλύτερη λύση είναι

το βράσιμό του στον ατμομάγειρα για 15 λεπτά,

δηλαδή γίνεται ιδανικός μόλις πήξει η πρωτεϊνη του συνοδευμένος

από μπροκολλο.

Γενικότερα, η συχνή κατανάλωση ψαριών, κι οχι απαραίτητα σολωμού,

από όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη, αφού προκύπτουν

σημαντικά οφέλη για την υγεία.

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Ενημερωθείτε για κάθε νέα δημοσίευση στο email σας.

Μαζί με 165 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: