RSS Feed

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΝΘΡΑΚΑ….ω3

Σχετική εικόνα

Τα λιπαρά οξέα που δε μπορεί να παράγει ο οργανισμός και πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας.Υπάρχουν δύο κατηγορίες απαραίτητων λιπαρών οξέων:τα ωμέγα3 και ωμέγα6.

Το λιπαρό οξύ ωμέγα6 μακράς αλυσίδας 20 ατόμων άνθρακα σε σειρά, που αποτελεί τον άμεσο πρόδρομο πολλών εικοσανοειδών που μειώνουν τη ροή του αίματος και αυξάνουν την φλεγμονή.

 ΑΥΤΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

https://i2.wp.com/assets.tanea.gr/ygeia/files/ipnos%20gynaika.jpg

Οι αυτοκρινείς ορμόνες εκκρίνονται από ένα κύτταρο και, στη συνέχεια, επιστρέφουν για να αλληλεπιδράσουν με τους υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια αυτού του κυττάρου.Στην ουσία, πρόκειται για μοριακούς ανιχνευτές που αντιλαμβάνονται το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον ενός κυττάρου. Τα εικοσανοειδή κατατάσσονται στις αυτοκρινείς ορμόνες.

ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ

Η γλυκαγόνη εκκρίνεται από τα άλφα κύτταρα  του παγκρεατος, και ειναι υπευθυνη για την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μέσω της κινητοποίησης του αποθηκευμένου γλυκογόνου από το συκώτι.Η έκκριση γλυκαγόνης, διεγείρεται από την περιεκτικότητα του γεύματος σε… πρωτεΐνες.Η γλυκαγόνη μπορεί να θεωρηθεί ως μία ορμόνη κινητοποίησης.Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης εμποδίζουν την απελευθέρωση γλυκαγόνης.

ΔΟΚΟΣΑΕΞΑΝΟΪΚΟ ΟΞΥ (DHA)

Το λιπαρό οξύ ωμέγα3 μακράς αλυσίδας, είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική λειτουργία.  Παράγεται τελικά από το εικοσαπενταενοϊκό οξύ.Το DHA εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ιχθυέλαια.Τα εικοσανοειδή, είναι ορμόνες που παράγονται από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα 20 ατόμων άνθρακα.Παράγονται από όλα τα κύτταρα στο σώμα.Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν τη ροή του αίματος και τη φλεγμονή.

Υπάρχουν προφλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις  εικοσανοειδείς ορμόνες. Η εξισορρόπηση της δράσης των εικοσανοειδών, που απορρέειαπό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα3 και ωμέγα6 μακράς αλυσίδας,καθορίζει την κατάσταση της ευεξίας ενός ατόμου.Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 1982 απονεμήθηκε για την κατανόηση του ρόλου των εικοσανοειδών στις ανθρώπινες παθήσεις.

ΕΙΚΟΣΑΠΕΝΤΑΕΝΟΪΚΟ ΟΞΥ (EPA)Το λιπαρό οξύ ωμέγα3 μακράς αλυσίδας μήκους 20 ατόμων άνθρακα , αναστέλλει το σχηματισμό αραχιδονικού οξέος (ΑΑ). Τα ιχθυέλαια αποτελούν την πλουσιότερη πηγή εικοσαπενταενοϊκού οξέος.

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ..εκκρίνονται από ένα διακριτό αδένα και, στη συνέχεια, απελευθερώνονται στη γενική κυκλοφορία προκειμένου να εντοπίσουν τα κύτταρα στόχους. Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ και η ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ είναι ενδοκρινείς ορμόνες.ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ  ειναι..μία πρωτεϊνική ορμόνη που ελευθερώνεται από το πάγκρεας.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρώμε στον...ατμό

Βοηθά να μεταφερθεί η γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα,όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια και θρέψη.Η ινσουλίνη ελέγχεται από την αναλογία της πρωτεϊνης και των υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης: αυτόματα αποθηκεύουν όλες τις θερμίδες που περισσεύουν ως λίπος ..δημιουργούν το αίσθημα της συνεχούς πείνας– αποτρέπουν το κάψιμο του συσσωρευμένου λίπους -και παράγουν “κρυφή” φλεγμονή μέσα στο κύτταρο

Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ   παράγεται από το επινεφρίδια, και προάγει την σύνθεση και αποθήκευση της γλυκόζης. Λειτουργεί ως ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στο στρες, καταστολλέας των φλεγμονών και ρυθμιστής της εναπόθεσης του λίπους στο σώμα.Τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης, έχουν ως συνέπεια την παράγωγη κορτιζόλης. Η κορτιζόλη παράγεται για να ελέγξει την “κρυφή” φλεγμονή. ..ας πούμε μια κρυφή…ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ…

Εάν η ινσουλίνη δεν ελέγχεται από την διατροφή …τότε δεν μπορεί να ρυθμιστεί η παραγωγή κορτιζόλης και συνεχίζει να πυροδοτεί τον κύκλο μέσα στο λιπώδες κύτταρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αντίσταση στην ινσουλίνη και την συσσώρευση σωματικού λίπους.Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την παραγωγή της κορτιζόλης είναι το στρες και η στέρηση ύπνου.

Σχετική εικόνα

Η τροφή που καταναλώνουμε είναι το κλειδί της επιτυχίας για τον έλεγχο των τριών ορμονών που ρυθμίζουν την “κρυφή” φλεγμονή  και την μείωση βάρους.

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: