RSS Feed

ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ…ΑΞΙΖΕΙ ΤΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ;

Οι παλιοί το ήξεραν πόσο καλό κάνει το κρασί..

γι αυτό και συνέκριναν μαζί του ακόμα… κι εκείνην…

Η ρεσβερατρόλη ..ανήκει στην οικογένεια

των ΣΤΙΛΒΕΝΟΕΙΔΩΝ (stilbenoids)

και έχει ανιχνευθεί σε πλήθος φυτών ..

H ρεσβερατρόλη αποτελεί αντικείμενο

πολλών φαρμακευτικών ερευνών,

καθώς χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτική,

αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χημειο-ενζυμική παρασκευή

υδρόφοβων παραγώγων της ρεσβερατρόλης,

η οποία περιλαμβάνει την ολική εστεροποίηση

των υδροξυ-ομάδων της ρεσβερατρόλης

με οξέα μικρής ή μεγάλης αλειφατικής αλυσίδας και,

στη συνέχεια, την εκλεκτική αλκοόλυση του εστέρα

με βουτανόλη σε οργανικούς διαλύτες

που καταλύουν λιπάσες όπως αυτή από

Pseudomonas cepacia και Candida antartica,

η οποία οδηγεί στην παρασκευή μονο- και δι-εστέρων

της ρεσβερατρόλης

Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως μοντέλα

για τη μελέτη της σχέσης βιολογικής δράσης

και δομής της ρεσβερατρόλης.

 

Υψηλές δόσεις από ένα συστατικό που περιέχεται

στο σταφύλι και το κόκκινο κρασί,

φαίνεται ότι βελτιώνουν τη μυϊκή αντοχή,

ενώ κρατούν χαμηλά και το βάρος, σύμφωνα

με έρευνα σε πειραματόζωα.

Η ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ

ΠΟΥ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΙΚΑΖΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΑΘΛΗΤΕΣ ΩΣ …ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ.

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Γενετικής,

Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Illkirch της Γαλλίας,

με επικεφαλής τον Johan Auwerx,

υπέβαλε ποντίκια σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Τα μισά πειραματόζωα κατανάλωναν καθημερινά

μέχρι και 400 mg ρεσβερατρόλης..

ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ένα άτομο θα έπρεπε να πιει περίπου 100 ποτήρια

κόκκινο κρασί σε μία μέρα για να πάρει την ίδια δόση,

λέει ο Auwerx.

Μετά από τρεις εβδομάδες,

τα ποντίκια που έπαιρναν συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης

ζύγιζαν ΜΟΛΙΣ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ

απ’ ό,τι τα ποντίκια που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή.

Ωστόσο, τα πειραματόζωα που αν και έτρωγαν

υψηλές σε λιπαρά τροφές,

δεν έπαιρναν ρεσβερατρόλη,

ΖΥΓΙΖΑΝ 60% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ

της φυσικής κατάστασής τους,

ενώ δεν έδειξε να έχει παρενέργειες.

Ο Auwerx λέει ότι απαιτούνται υψηλές δόσεις ρεσβερατρόλης

προκειμένου να τονωθεί η μυϊκή αντοχή.

«Σε χαμηλές δόσεις, δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός

των κυττάρων για την κατανάλωση της ενέργειας»,

εξηγεί για να μας βγάλει από το μυαλό ότι

ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βελτιώσει ….

τις αθλητικές μας επιδόσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι

η ρεσβερατρόλη ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΙ

τη ζωή των ποντικιών κατά 15%,

ενώ χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές δοκιμές

για τη θεραπεία του διαβήτη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ

Η ένωση ρεσβερατρόλη (resveratrol, RVT)

είναι μια φυσική ουσία της κατηγορίας των

ΦΥΤΟ-ΑΛΕΞΙΝΩΝ (PHYTOALEXINS)

με βασική δομή των ΣΤΙΛΒΕΝΙΩΝ

[Στιλβένιο: 1,2-διφαινυλο-αιθυλένιο].

Πρόκειται για μια ουσία ΠΟΥ ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

και είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρή

επί μακρό χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό

οι κρύσταλλοί της αποκτούν ένα υποκίτρινο

ή ακόμα πιο σκούρο χρώμα.

Η RVT βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις :

ΣΤΗ ΦΛΟΥΔΑ (SKIN) ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

και ιδιαίτερα ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ,

ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΤΟΥ,

ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ,

ΣΤΑ ΜΟΥΡΑ (mulberries, blueberries, cranberries, bilberries)

και σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί

σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα.



Η περιεκτικότητα των φρέσκων στη φλούδα

των κόκκινων σταφυλιών σε RVT είναι 50-100 μg/g,

ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί

σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L.

Η RVT, όπως και άλλες φυτο-αντιοξειδωτικές ουσίες,

αποτελεί φυσικό συστατικό των φυτών

με αντιβιοτική δράση για την προστασία

από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες.

Το λευκό κρασί περιέχει RVT,

αλλά σε μικρότερες ποσότητες,

γιατί η ζύμωση του κρασιού διεξάγεται

μετά την απομάκρυνση των φλουδιών των σταφυλιών

Η δομή της RVT είναι αρκετά απλή,

έχει τρία υδροξύλια σε διαμετρικές θέσεις

των δύο βενζολικών δακτυλίων.

Οι δακτύλιοι βρίσκονται σε trans- δομή

της αιθυλενικής ομάδας που τους ενώνει.

Υπάρχει επίσης και η cis-ρεσβερατρόλη,

αλλά δεν έχει βρεθεί σε εκχυλίσματα σταφυλιών.

Η RVT, όπως και άλλες πολυφαινόλες

(φλαβόνες, ισοφλαβόνες, κ.λπ.),

προστατεύει τα φυτά από εξωτερικούς εχθρούς

(έντομα, μύκητες), επιβλαβείς οξειδώσεις

και χαμηλές θερμοκρασίες

(γι αυτό και βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις

σε σταφύλια ψυχρών περιοχών)

Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει

το φυτό από οξυγονούχες ελεύθερες ρίζες,

οξειδωτικές ενώσεις (π.χ. Η2Ο2) που μέσω

του μεταβολισμού προκαλούν οξειδωτικές βλάβες

σε κρίσιμα βιομόρια, όπως συμβαίνει με όλους

τους αερόβιους οργανισμούς που αναπτύσσονται

σε περιβάλλον οξυγόνου, δηλαδή σε ατμόσφαιρα

με υψηλή οξειδωτική δράση

‘Ολοι οι αερόβιοι οργανισμοί είναι εξελικτικά

προικισμένοι με ενζυμικές και μη ενζυμικές

αντιοξειδωτικές ουσίες που διατηρούν

την οξειδοαναγωγική ισορροπία (ομοιόσταση)

σε σχέση με τον ενδογενή μεταβολισμό

και τις εξωγενείς επιδράσεις τοξικών ουσιών.

Οι βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Ε, κ.λπ.)

και μικρού μοριακού βάρους ενώσεις

(όπως η RVT, οι πολυφαινόλες), ιδιαίτερα σε φυτά,

συμμετέχουν ενεργά στην αντιοξειδωτική άμυνά τους

και στην πρόληψη εξωγενών βλαβών λόγω συνθηκών

(π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες, έντομα, μύκητες,

έκθεση σε τοξικές ουσίες, κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τα βασικά βιομόρια,

όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια μεμβρανών

των κυττάρων και το DNA των κυττάρων

από οξειδωτικές βλάβες

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού ανασκόπτει την εξέλιξη της νευραισθητήριας βαρηκοΐας

    Hμερομηνία : 2009-01-04

    Συγγραφέας: ΓΚΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    Ωτορινολαρυγγολόγος, Κόρινθος

    Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, π.χ. το «Γκελάντο» βλέπε: http://www.pharmagel.gr) στην πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού.

    Βιβλιογραφία

    Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

    Department of Otolaryngology, Henry Ford Health System, One Ford Place, Detroit, MI 48202, USA. mseidma1@hfhs.com

    OBJECTIVE: The purpose of the study is to test the ability of resveratrol to protect the auditory system from reactive oxygen species (ROS)-mediated noise damage. Oxidative stress is mediated by ROS, which are known to cause cellular and molecular damage. Interfering with this process, using ROS inhibitors/scavengers such as antioxidants has shown promise in protecting specific systems from oxidative damage. Among the antioxidants receiving recent attention is resveratrol, an active component in red wine.Study design and setting Ten Fischer rats were used for this study. The experimental group (n = 5) received 7 weeks of resveratrol treatment (430/microg/kg/day), by gavage, and the control group (n = 5) received normal saline solution by gavage. Baseline auditory brainstem responses (3, 6, 9, 12 and 18 kHz) were determined for both groups. After 21 days, animals were exposed to noise (105 dB, 4500 to 9000 Hz for 24 hours). Postnoise auditory brainstem responses were assessed at 4 recovery time points: immediate, at 3 days, 7 days, and 4 weeks after noise exposure. RESULTS: Results demonstrate that the resveratrol group showed reduced threshold shifts compared with the control group after noise exposure. These shifts were significantly different between groups at 6 and 9 kHz (P < 0.05), corresponding to the region most represented by the frequency of the traumatic noise.

    Conclusion/significance Initial studies in our laboratory as well as other investigators have shown the importance of specific antioxidant therapy in the prevention of ischemic, noise, and age related hearing loss. The current study demonstrates a protective effect of resveratrol on noise-induced hearing loss.

  2. 17 Δεκεμβρίου 2008 11:36

    Αυστραλία: Θαυματουργό κρασί

    Ένας Αυστραλός γιατρός ισχυρίζεται ότι παρασκεύασε το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο, το οποίο «καθαρίζει» τις αρτηρίες και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης.

    Σύμφωνα με τον γιατρό Δρ. Φίλιπ Νόρι , που είναι ιδιοκτήτης αμπελώνα στη Νέα Νότια Ουαλία ,κάθε μπουκάλι του κρασιού του, περιέχει εκατό φορές περισσότερο την αντιοξειδωτική ουσία resveratrol από ότι ένα συνηθισμένο μπουκάλι κρασιού.

    Όπως εξήγησε η ουσία αυτή, που υπάρχει στα σταφύλια, βοηθάει τη ροή του αίματος, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές απο τα λιπώδη ιζήματα , που είναι γνωστά ως αθηροσκληρωτική πλάκα. Ετσι η κατανάλωση του κρασιού αυτού με μέτρο «καθαρίζει» τις αρτηρίες.

    «Ένα κρασί πλούσιο σε resveratrol που είναι μια ουσία άοσμη και άγευστη λειτουργεί ως μηχανή καθαρισμού των αγγείων. Η αυξημένη ποσότητα resveratrol δεν γίνεται αντιληπτή από τον πότη αλλά είναι θαυματουργή» είπε ο Αυστραλός γιατρός.

    Όπως εξήγησε τα κρασιά του κυκλοφορούν σε Chardonnay και Shiraz με περιεκτικότητα 100mg/L σε resveratrol , περιεκτικότητα που είναι 70-100 φορές πιό μεγάλη απο αυτή ενός συνηθισμένου λευκού κρασιού ή 15-20 φορές μεγαλύτερη εκείνης ενός άλλου κόκκινου κρασιού.

    «Θέλω να επισημάνω,όμως, πως για να υπάρχουν ευεργετήματα η κατανάλωση και του κρασιού αυτού πρέπει να γίνεται με μέτρο» τόνισε προειδοποιώντας τους πότες ο Δρ. Νόρι.

    Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: